Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Expoziţia ‘Artă şi Tradiţie’, inaugurată marţi la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Publicat

in

Expoziţia „Artă şi Tradiţie”, cu aproximativ o sută de lucrări de grafică, desen, pictură şi sculptură, va putea fi vizitată în perioada 11 – 23 mai, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

MNŢR şi Galeria ArhivaDeArtă vernisează expoziţia în sala „Irina Nicolau”, eveniment caritabil ce se va desfăşura în parteneriat cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, aflată sub Înaltul Patronaj al MS Margareta, Custodele coroanei române, şi membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.

Expoziţia artiştilor contemporani, ce va cuprinde în jur de 100 de lucrări de grafică, desen, pictură şi sculptură, este răspunsul provocării lansate de Galeria ArhivaDeArtă. Participanţii sunt prezenţi cu teme care înfăţişează diverse ipostaze ale vieţii satului şi oraşului românesc. Combinând natură şi port popular, portret – inclusiv pe cel al reginei Maria, scene religioase transpuse pe sticlă şi pe lemn, imagini de arhitectură vernaculară şi urbană, expoziţia reprezintă expresia materială a trăirilor interioare filtrate prin sensibilitatea artiştilor, susţinute şi de cadrul aparte creat de muzeu.

Această expoziţie caritabilă este organizată exclusiv pentru ajutorarea copiilor defavorizaţi din Centrele E.G.A.L., deschise de Crucea Roşie Română în ţară.

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România este o organizaţie umanitară, auxiliară a autorităţii publice şi abilitată prin lege să asigure asistenţă umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparţial şi neutru. Organizaţia contribuie, prin programele desfăşurate, la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică. Umanitate, Imparţialitate, Neutralitate, Independenţă, Voluntariat, Unitate şi Universalitate sunt principiile fundamentale ale  Crucii Roşii Române care stau la baza tuturor  acţiunilor sale.

Dimitrie Ghica, Nicolae Creţulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. C. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ioan Ghica, Dimitrie Sturza, Carol Davila sunt semnatarii actului de înfiinţare al Crucii Roşii Române la 4 iulie  1876. Primul sediu al organizaţiei a fost deschis în Spitalul Colţea din Bucureşti. Nume sonore ale istoriei şi culturii române – regina Elisabeta, regina Maria, regina Elena, regina Ana, prinţul Dimitrie Ghica, George Enescu, Grigoraş Dinicu, Cella Delavrancea – au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferinţelor celor mai vulnerabili.

ArhivaDeArtă este o galerie de artă contemporană independentă, dedicată promovării artiştilor naţionali şi internaţionali care caută expunerea pe piaţa de artă globală. Ea leagă artiştii atât în mediul online, prin platforma proprie pe care o administrează, cât şi offline, prin evenimentele artistice pe care le gestionează în fiecare lună a anului. Toate acestea la un loc creează o familie în continuă dezvoltare, dedicată lumii artelor plastice.

Expoziţia va putea fi vizitată la sala „Irina Nicolau”, în perioada 11-23 mai 2021, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Accesul este gratuit.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Sorin Cîmpeanu, despre educația sexuală în școli: Programa e foarte bună. Ar fi bine ca elevii să fie înscriși din start

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că actuala programă de educaţie sanitară, care să includă şi educaţia sexuală, în şcoli, este una foarte bună şi că elevii ar trebui să se înscrie din start la acest curs opţional, cu posibilitatea de a se retrage, pe parcurs, din diferite motive.

“În momentul de faţă aşa se numeşte, chiar dacă ştiu foarte bine că programa şi de educaţie sanitară cuprinde toate aceste noţiuni. Deja de la clasa a XI-a, lucrurile încep să fie foarte complexe în această programă pe partea de educaţie sexuală. Este vorba, însă, de un număr foarte mic de copii, disciplina fiind una opţională, care urmează această disciplină, educaţia sanitară cu componenta de educaţie sexuală”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24, întrebat fiind dacă e mulţumit de titulatira acestui curs de educaţie sexuală.

Ministrul a adăugat că nu are nicio emoţie cu această titulatură, deşi pentru unii părinţi ar putea genera idei preconcepute.

“Nu am nicio emoţie cu această denumire chiar dacă acest cuvânt, sexual, pentru acei părinţi care sunt mai puţin pregătiţi poate să genereze foarte facil idei preconcepute. Este vorba de educaţie sexuală. Poate ar fi fost mai fericită o denumire mai explicită care să îi ajute şi pe cei care nu intră în profunzimea lucrurilor, ci se uită doar la denumiri. Zic, poate, dar e foarte în regulă aşa, eu, personal, nu am niciun fel de problemă. Eu cred că bine ar fi să fie înscrişi din start pentru această disciplină, urmând ca în cazul în care părinţii au rezerve să poată formula cereri de retragere de la această disciplină, motivate sau nu, dar punctual”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei este de părere că actuala programă de educaţie sanitară este una foarte bună.

“Ar trebui mers pe programa deja existentă. Programa de educaţie sexuală, inclusă în cea de educaţie sanitară, este foarte bună, este gradual începând de la clasele mici până la lucrurile foarte complexe, în anii terminali de liceu”, a explicat ministrul.

Sprin Cîmpeanu consideră că profesorii de biologie şi personalul medical care are competenţe ar trebui să predea aceste cursuri.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Francezul Ugo Humbert s-a calificat pentru prima dată în finala unui turneu ATP 500

Publicat

in

De

Francezul Ugo Humbert, locul 31 în ierarhia tenisului masculin, s-a calificat în prima sa finală într-un turneu ATP 500, în oraşul german Halle, pe iarbă, învingându-l sâmbătă pe canadianul Felix Auger-Aliassime, locul 21 mondial, în trei seturi, 6-4, 3-6, 7-6 (7/5), transmite AFP.

Francezul şi-a luat revanşa asupra canadianului de 20 de ani, care l-a eliminat săptămâna trecută la Stuttgart în sferturi de finală. Câştigător în 2020 la Anvers şi Auckland, Humbert, în vârstă de 22 de ani, va încerca duminică să obţină al treilea său titlu în trei finale, potrivit agerpres.ro.

După ce a trecut în turul doi de germanul Alexander Zverev (6 ATP), iar sâmbătă de Auger-Aliassime, pe Humbert îl aşteaptă în finală rusul Andrei Rublev, N.7 mondial. Acesta l-a eliminat în semifinale pe georgianul Nikoloz Basilaşvili, locul 30 mondial, în trei seturi, 6-1, 3-6, 6-3.

Rublev, la 23 de ani, va juca a 12-a finală din cariera sa şi a treia din acest an, după cea câştigată în martie la Rotterdam şi cea pierdută o lună mai târziu la Masters 1000 de la Monte Carlo în faţa grecului Stefanos Tsitsipas.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend