Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Exploziv! Guvernul Orban denunță o golănie pe piața gazelor!

Publicat

in

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, acuză că pe piața gazelor are loc, în prezent, o adevărată golănie făcută de furnizori.

Practica actuală a furnizorilor de gaze naturale de a trimite clienţilor oferte de contracte pentru perioada de după liberalizarea pieţei la un preţ similar cu cel din contractele anterioare este o golănie, în condiţiile în care preţul de achiziţie al gazelor de către furnizori va fi mult mai mic după liberalizare, a declarat, joi, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la B1 TV.

Advertisements

„Ceea ce fac furnizorii în momentul de faţă – să trimită oferte (pentru perioada de după 1 iulie 2020, când se liberalizează piaţa gazelor naturale, n.r.), ‘semnaţi cu noi’, că vă ţinem preţul constant, eventual vi-l mai scădem cu un 1-2-3 lei, iar mi se pare o golănie, ca să-i spun tot aşa, pentru că nu poţi să vii în acest program de Gas Programme Release în care tu (furnizorii de gaze, n.r.) nu cumperi gazul la 25 (de lei/MWh, n.r.), dar îl cumperi la 28, la 30 de lei, deci cu mult sub preţul cu care îl cumpărai, şi tu menţii preţul către clientul casnic sau către clientul industrial care îţi este captiv la acelaşi preţ. Ori acest lucru nu se poate întâmpla, acest lucru nu va rămâne aşa, o să am o întâlnire cu furnizorii să le explic că reducerea sau cel puţin parte din reducerea preţului la achiziţie să se regăsească în preţul consumatorului”, a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a susţinut că în ultimă instanţă Guvernul poate interveni pentru limitarea adaosurilor comerciale practicate de furnizorii de gaze naturale, pe baza Legii Concurenţei.

„Dacă nu, am discutat cu Consiliul Concurenţei şi avem modalitate de intervenţie, pe Legea Concurenţei, nu-i vom lăsa ca profitul pe care l-ar putea obţine din diminuarea preţului la gaze, tot pe seama producătorilor, pentru că tot producătorii vor fi cei fraieriţi, de data asta preţul este jos şi n-ai ce să-i faci… Ne vom asigura că acea diferenţă se va regăsi în jos în factură. Avem instrumente pe Legea Concurenţei. Noi am discutat deja cu Consiliul Concurenţei, el urmăreşte foarte bine comportamentul în piaţă al jucătorilor furnizori de gaze, şi vom lua măsuri: vom interveni în Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, şi le vom limita adaosurile, dacă vor distorsiona piaţa şi nu vor înţelege că nu poţi să exploatezi acest moment pe seama producătorilor şi a consumatorilor. (…) Nu vreau speculaţii pe piaţă şi mă voi uita ca să nu existe speculaţii pe piaţă. Vă spun foarte ferm că vom interveni dacă vom vedea comportament (neconcurenţial al furnizorilor, n.r.)”, a adăugat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a subliniat că în prezent preţul gazelor naturale în hub-ul de la Baumgarten este foarte mic, de aproximativ 25 de lei per megawat.

„Ordonanţa 114 a fost o golănie făcută pe faţă la acea vreme de Dragnea şi de PSD şi de Vâlcov, iar noi în momentul în care am preluat guvernarea, pe 4 noiembrie, este primul lucru pe care ne-am asumat că-l abrogăm, şi l-am abrogat. Am negociat cu Comisia Europeană, pentru că acea Ordonanţă 114 ne-a adus şi un infringement, şi am promis – şi ne ţinem de cuvânt – liberalizarea preţului la gaze naturale începând cu data de 1 iulie, şi a energiei electrice la 1 ianuarie 2021. Neştiind vreodată că vom ajunge în această situaţie a pandemiei, care ne-a afectat pe toţi, inclusiv industria de petrol şi gaze, practic putem spune că data de 1 iulie este o dată extraordinar de bună pentru a liberaliza preţul la gaze naturale – preţul pe pieţele europene fiind foarte mic. Practic, acum, astăzi, preţul la gaze naturale de la principalul hub de la Viena de la Baumgarten este în acest moment undeva la 25 de lei pe megawat. La noi e mai mult decât dublu. (Pandemia, n.r.) este o conjunctură de piaţă care nu te gândeşti că ai putea s-o trăieşti de mai multe ori în viaţă”, a precizat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a susţinut că la iarnă preţul de pe facturile de gaze naturale ale populaţiei vor scădea.

„Mă aştept ca şi la energie electrică, chiar dacă tariful e reglementat, să avem o scădere (pe factură, n.r.), nu mare, ci mică, 1-2%, dar să văd o scădere a preţului la energie electrică, iar la gaze naturale mă aştept la o scădere a preţului. Vreau să regăsesc scăderea preţului de achiziţie în preţul consumatorului, pentru că distribuţia nu a crescut şi nu au de ce să-şi mărească profitul pe seama clienţilor casnici. (…) Mă aştept ca şi în perioada de iarnă preţul să fie mai mic şi mă aştept ca preţul mediu să fie mai mic, pentru că estimările noastre sunt că în România se va tranzacţiona gaz, chiar pentru perioada de iarnă, undeva în jurul cifrei de 50 de lei, poate 55 de lei maxim. Asta înseamnă că este sub preţul achiziţiei din momentul de faţă, asta înseamnă că oricum preţul trebuie să scadă pe factură, inclusiv iarna. Iar dacă luăm o medie iarnă-vară, va trebui să avem o scădere care să se simtă în buzunarul românilor şi vă spun sincer că vom urmări acest lucru. Dacă nu se va întâmpla acest lucru de bună-voie, vom interveni pe Legea Concurenţei. Nu putem lăsa ca cineva să profite de pe urma acestei liberalizări, care până la urmă este o liberalizare făcută ca să scadă preţul cetăţeanului, clientului industrial, să câştige toată lumea”, a încheiat Virgil Popescu.

Vezi și

EXCLUSIV Gigantul LIDL îi dă șah Guvernului Orban! ‘Alimente de bază’. Reacția lui Nelu Tătaru, în contradictoriu cu cea a Poliției Române

Lovitură grea pentru Nelu Tătaru! Sub tutela ministrului Sănătății se fac numiri de persoane cu grave probleme de integritate și acuzate de șantaj

EXCLUSIV Adiere de PSD în echipa Barna! ‘Scheletul’ unuia dintre liderii USR

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

ACTUAL

Lucrurile SCAPĂ de sub CONTROL: Raed Arafat, amenințat cu MOARTEA pe Facebook

Publicat

in

De

Nu mai există nicio urmă de dubiu. Restricțiile încă existente, interdicțiile impuse  de alte state cetățenilor români, obligația de a purta măști și amenințările apocaliptice pun la grea încercare nervii românilor. Dacă unii răbufnesc pe internet, iar alții se conformează obligațiilor legale, unii cedează nervos și trec la amenințări cu moartea.

Un activist anti – coronavirus, Raul Coltor, îl amenință pe Raed Arafat cu moartea. Acesta acuză că șeful DSU e terorist și că anunță că a primit dreptul de a ucide în numele poporului român.

Advertisements

content-image

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Italia restituie Franţei o operă atribuită lui Banksy, furată de la Bataclan în 2019

Publicat

in

De

Italia restituie oficial, marţi, Franţei o operă atribuită lui Banksy, ce reprezintă un omagiu adus victimelor atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris, lucrare furată în 2019 şi regăsită recent într-o fermă nu departe de Roma, potrivit AFP.

„Uşa lui Banksy” urmează să fie expusă la Palatul Farnese din Roma, care găzduieşte sediul Ambasadei Franţei în Italia, în prezenţa ambasadorului Christian Masset, a procurorului şef din Aquila, a autorităţilor din regiunea Abruzzo, unde a fost găsită la începutul lui iunie, şi a directorului carabinierilor însărcinat cu protecţia patrimoniului cultural, potrivit news.ro.

Advertisements

Citește și: AVERTISMENT Şase focare familiale cu 26 cazuri de COVID-19, urmare a cererii de externare sau a refuzului internării

Data şi condiţiile reîntoarcerii în Franţa nu au fost anunţate. Potrivit agenţiei italiene Agi, ea ar putea să fie aşezată într-o cutie în sediul UNESCO de la Paris, o informaţie în acest sens însă nu a fost confirmată de organismul ONU.

Opera atribuită celebrului artist stradal britanic Banksy a fost pictată în 2018 pe una dintre uşile de ieşire de siguranţă situată în spatele sălii Bataclan, în pasajul Saint-Pierre Amelot prin care numeroşi spectatori la concertul trupei The Eagles of Death Metal au fugit în timpul atacului terorist.

Realizată cu vopsea albă, opera reprezintă o tânără cu un aer profund întristat, ca un omagiu adus în locul în care 90 de persoane au fost ucise pe 13 noiembrie 2015, într-o serie de atacuri juhadiste care au lovit capitala franceză şi Saint-Denis, în suburbiile sale.

Citește și: Inspecția Muncii a strâns din amenzi 6 milioane de lei în doar 10 zile: Peste 300 de persoane prinse că munceau ‘la negru’

Infractorii, cu gagule, au decupat uşa cu polizorul în noaptea de 25 spre 26 ianuarie 2019. Scena a fost surprinsă de camerele de supraveghere.

Şase persoane au fost arestate la sfârşitul lui iunie în Franţa în cadrul unei operaţiuni conduse de Direcţia Poliţiei judiciare din Paris, în Alpi şi în regiunile din centru.

Două dintre ele au fost acuzate de furt în formă organizată şi alte patru de tăinuire.

Potrivit Agi, doi dintre suspecţi sunt italieni născuţi în Franţa, în total opt persoane fiind arestate, în timp ce un presupus complice a fugit.

Banksy, care îşi păstrează identitatea secretă, a revendicat pe Instagram opt lucrări realizate în Paris, între care silueta tristă de pe uşa de la Bataclan, o diversiune a operei „Napoleon traversând Alpii” de Jacques-Louis David, o fetiţă desenând un motiv de tapiserie roz pe o svastică în apropiere de „primul centru de primire” pentru refugiaţi la Paris. Sau un şobolan mascat cu un creion, în apropiere de Centre Pompidou.

Aceasta din urmă, „realizată pe spatele unui panou de intrare” a unei parcări, a fost de asemenea furată la începutul lui septembrie 2019. Centre Pompidou, care deţine importante colecţii de artă contemporană, a depus plângere „pentru furt şi distrugere într-un spaţiu din perimetrul său”.

Banksy este în prezent unul dintre artiştii contemporani cel mai bine cotaţi în lume.

În octombrie 2018, cumpărătoarea unei reproduceri a uneia dintre cele mai cunoscute imagini semnate de Banksy, „Girl with Balloon”, adjudecată la 1,185 milioane de euro la Sotheby’s din Londra, a avut surpriza să-şi vadă pânză că se autodistruge parţial printr-un mecanism ingenios ascuns în ramă, decupând o parte din imagine în fâşii subţiri verticale.

În aceste ultime săptămâni, el a publicat pe contul de Instagram un desen în care arată, alături de silueta unui bărbat de culoare, o lumânare aprinsă de la care începe să artă drapelul american, omagiu adus lui George Floyd. El a mai publicat şi un desen anonim cu o statuie, care este demolată, referinţă la atacurile contra monumentelor sau statuilor cu personaje istorice care au legătură cu sclavia şi colonizarea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Advertisements

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend