Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Explozia prețurilor RCA după falimentul City Insurance: Cazuri concrete plus creșterile din piață pe care le constată brokerii de asigurări

Publicat

in

​Dan are 41 de ani și s-ar fi așteptat anul acesta să plătească mai puțin pe polița RCA, dat fiind că în 12 luni nu a avut incidente și clasa de bonus i-a crescut de la B1 la B2. Falimentul celui mai mare asigurător RCA i-a dat însă calculele peste cap. Nu doar că nu mai rentează să-și ia o poliță pe 6 luni, dar pe 12 luni cel mai mic preț e cu peste 50% mai mare decât anul trecut. Alexa, 33 de ani, a urmărit cum au evoluat prețurile în acest an, și față de luna mai, acum sunt majorări și de 115%.

 • Cazurile prezentate în acest articol sunt reale, doar numele sunt fictive. În plus, prezentăm și cotațiile pe care le oferă acum brokerii de asigurări atât pentru persoane fizice, cât și juridice în oglindă cu ofertele pe care le furnizau în luna august din acest an, înainte de falimentul City. Creșterile de preț sunt elocvente.

Primul caz: Cel mai mic preț la RCA pe 6 luni este mai mare în prezent decât cel mai mic preț la RCA pe 12 luni anul trecut

Dan (41 de ani) mai are 30 de zile până îi expiră polița RCA pe care a făcut-o anul trecut la Opel Astra G-ul său, așa că după ce a primit notificare de la magazinul online de unde își cumpără de regulă această asigurare a verificat ce oferte au acum asigurătorii și a oftat. Prețurile sunt cu mult peste cele de anul trecut, chiar dacă Dan a avut un comportament exemplar în trafic și a urcat la categoria B2 de bonus.

Anul trecut, Dan era în categoria de bonus B1 și din ofertele primite a observat că existau diferențe notabile de preț între polița pe 6 luni și cea pentru 12 luni, în sensul că unii asigurători vindeau polița pe 6 luni la jumătate din prețul celei pe 12 luni.


Click pentru a deschide

Cele mai mici prețuri pe care le-a primit anul trecut, fără decontare directă, au fost:

 • 1. City Insurance: 334 lei (6 luni) și 816 lei (12 luni)
 • 2. Euroins: 378 lei (6 luni) și 756 lei (12 luni)
 • 3. Omniasig: 713 lei (6 luni) și 927 lei (12 luni)

Anul acesta, în contextul falimentului demarat la City Insurance, cel mai mare asigurător RCA cu peste 3 milioane de clienți, prețurile RCA au explodat. În primul rând nu mai rentează să-ți cumperi polița RCA pe 6 luni, deoarece prețul acesteia este foarte apropiat de prețul poliței la 12 luni.

Mai mult, cel mai mic preț la RCA acum pe 6 luni este mai mare decât cel mai mic preț la RCA pe 12 luni anul trecut.


Click pentru a deschide

Cele mai mici prețuri pe care le-a primit Dan, în luna octombrie, fără decontare directă, sunt:

1. Euroins: 867 lei (6 luni, + 130%) și 1156 lei (12 luni, + 53%)
2. Omniasig: 941 lei (6 luni, +32%) și 1448 lei (12 luni, +57%)
3. Grawe: 1013 lei (6 luni) și 1268 lei (12 luni)


Click pentru a deschide

Al doilea caz: Prețurile au crescut și cu 115% în ultimele 6 luni, dar sunt și unele mici scăderi

Alexa, o tânără de 33 de ani, fără incidente în trafic, clasa B2, mașină cu motor de 1.800 cmc, a urmărit evoluția prețurilor RCA pe parcusul acestui an, inclusiv în luna mai 2021, când ASF nu retrăsese încă autorizația de funcționare la City Insurance.


Click pentru a deschide

Creșterile de prețuri la polițele pe 12 luni sunt acum și cu 115% mai mari decât în urmă cu 6 luni, dar a observat și mici scăderi (-10%) la Groupama care vinde acum polițele la prețuri de 968 lei (6 luni) și 1042 lei (12 luni). Toți ceilalți asigurători au crescut prețurile.

Ce spun datele brokerilor în asigurări la persoane fizice: Cel mai mic preț RCA acum 6 luni a crescut între timp cu 130%

HotNews.ro a solicitat și date de la un broker de asigurări cu oferte transmise de asigurători atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice înainte și după falimentul demarat la City Insurance.

Astfel, pentru un Renault, model Clio Symbol, fabricat în 2012 cu o capacitate cilindrică de 1149 cmc, pentru o persoană fizică din clasa cu cel mai mare bonus (B8), ofertele RCA pentru luna august 2021 arătau astfel:

1. Grawe: 179 lei (6 luni) și 358 lei (12 luni)
2. Euroins: 179,69 (6 luni) și 301,18 lei (12 luni)
3. City Insurance: 194.54 (6 luni) și 317.6 lei (12 luni)
4. Omniasig: 224 lei (6 luni) și 373 lei (12 luni).


Click pentru a deschide

Ei bine, pentru exact aceeași mașină, cele mai mici prețuri, în luna octombrie 2021, sunt acum următoarele:

1. Euroins: 317.48 lei (6 luni, + 77%) și 423.3 lei (12 luni, + 41%)
2. Grawe: 414.87 lei (6 luni, +132%) și 567.45 lei (12 luni, +59%)
3. Asirom: 442.46 lei (6 luni) și 675.5 lei (12 luni).


Click pentru a deschide

Ce spun datele brokerilor în asigurări la persoane juridice: Allianz are prețuri mai mici decât Euroins

În cazul unei firme care deține un autoturism Kia, model Sportage, cu o capacitate de 1995 cmc, comparația între prețurile RCA din luna august 2021 și luna prezentă arată următoarele diferențe:


Click pentru a deschide


Cele mai mici prețuri în august 2021 erau:

1. Euroins: 417,42 lei (6 luni) și 834,83 lei (12 luni)
2. City Insurance: 443,79 lei (6 luni) și 722,5 lei (12 luni)
3. Grawe: 444.98 lei (6 luni) și 889.95 lei (12 luni)
4. Asirom 556.68 lei (6 luni) și 990,10 lei (12 luni)

Cele mai mici prețuri RCA în octombrie 2021:

1. Allianz: 683 lei (6 luni) și 1157 lei (12 luni)
2. Asirom: 711,96 lei (6 luni, +28%) și 1186,6 lei (12 luni, +20%)
3. Groupama: 797,46 lei (6 luni) și 1222,53 lei (12 luni)

După 4 ani de liniște, falimentul demarat recent la City Insurance care a scumpit polițele RCA a făcut ca sute de români să ceară ajutorul Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR). Potrivit legii, asigurații care primesc de la cel puțin trei asigurători diferiți oferte pentru 12 luni ale căror prime RCA sunt cu 36% mai mari față de tariful de referință, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt considerați asigurați cu risc ridicat și se pot adresa BAAR care alege un asigurător care le va vinde o polița la un preț în limitele legale.

Retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de asigurați, a fost publicată luni, 27 septembrie 2021, în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că în 60 de zile de la acest moment Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) poate să facă plăți către clienții sau păgubiții RCA ai acestei companii, în limita a 500.000 de lei pe fiecare contract de asigurare.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Noile linii pentru comunicare ale UE cer să nu fie făcute referiri la Crăciun

Publicat

in

De

„Orice persoană din UE are dreptul de a fi tratată în mod egal”, fără referire la „sex, etnie, rasă, religie, dizabilități și orientare sexuală”.

Astfel – scrie Bruxelles-ul în noile sale linii directoare – apelativele „Miss, Mrs” (domnişoară sau doamnă) trebuie să dispară, fiind înlocuite cu un mult mai generic „Ms”, scrie agenția italiană ANSA.

Și nici de sărbători nu vor trebui să mai existe referiri cu conotații religioase, cum ar fi Crăciunul, ci acestea vor fi citate într-un mod generic: spunând, de exemplu „sărbătorile sunt stresante” și nu „Crăciunul este stresant”, precizează documentul pentru o „comunicare corectă” furnizat de Comisie şi intitulat „Union of Equality” – Uniunea Egalității.

DECALOGUL Uniunii Europene

Orientările conțin mai multe capitole în care, conform executivului UE, trebuie avut în vedere tratamentul egal al persoanei. În decalogul comisiei există câteva recomandări care trebuie respectate întotdeauna:

 • Nu vor fi utilizate substantive sau pronume care au legătură cu genul subiectului;
 • Trebuie menținut un echilibru între sexe în organizarea fiecărui panel;
 • Atunci când se utilizează un conținut audiovizual sau mărturii, trebuie să ne asigurăm că diversitatea este reprezentată în fiecare aspect al materialului
 • În faţa unei audienţe nu ne adresăm folosind apelativele „domni” sau „doamne” ci mult mai genericul „stimați colegi”;
 • Atunci când se vorbeşte de transsexuali, aceştia trebuie identificați în baza indicației lor;
 • Nu va mai fi folosit cuvântul „bătrâni”, ci „oameni în vârstă”;
 • Atunci când se va vorbi despre persoane cu dizabilități, nu se va mai face referire prioritară la persoană (de exemplu, în loc de „Mario Rossi este o persoană cu dizabilități”, vom spune „Mario Rossi are o dizabilitate”).

În ghidurile UE există și referiri pentru o comunicare „corectă” în ceea ce privește religiile. De exemplu, în text este indicat ca, în orice conținut comunicativ, „să nu se folosească nume proprii tipice unei anumite religii”.

Referitor la sărbători, comisia cere „să evităm să considerăm ca fiind de la sine înțeles că toată lumea este creștină”. Şi în acest sens oferă o mulțime de exemple: în loc să spunem sau să scriem „Crăciunul este stresant”, executivul european ne invită să folosim cuvintele: „Sărbătorile sunt stresante”.

Polemicile stârnite

Schimbările de exprimare ale Comisiei UE sunt stigmatizate de liderul formaţiunii Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, care scrie pe Twitter: „Comisia Europeană, printr-un document intern, consideră Crăciunul o sărbătoare neincluzivă. Numele Maria și Giovanni sunt și ele vizate. Motivul? Ar putea fi „ofensatoare” pentru necreștini. Gata, acum e deja prea mult: ne sunt şterse istoria și identitatea”. (Rador)

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Valeriu Gheorghiţă, despre Omicron: Pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută, care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele trecute prin boală, cât şi la cele vaccinate

Publicat

in

De

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni seară că varianta Omicron de SARS-CoV-2 este una cu contagiozitate mare şi reuşeşte să infecteze atât persoanele care au trecut deja prin boală, cât şi persoane vaccinate, scrie News.ro. Valeriu Gheorghiţă este de părere că Omicron este „una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2”.

„Noi deja vorbim de o variantă sud-africană, de varianta beta SARS-CoV-2, de aceea cred că e bine să rămânem la definiţia şi varianta de Omicron pentru a nu fi confundată cu varianta anterioară Sud- Africană SARS-CoV-2. Ce ştim în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutaţii la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment. Să avem atâtea mutaţii acumulate pe aceeaşi tulpină virală, dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanţii, anticorpii care apar atât după vaccin cât şi după boala naturală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Antena 3.

Gheorghiţă a arătat că noua variantă de SARS CoV-2 a apărut în Africa de sud când această ţară ieşea din valul patru.

„Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta într-adevăr o variantă de scăpare se sub acţiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă, dacă luăm în calcul eficienţa vaccinurilor. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a observat o creştere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieşea din valul 4 generat de varianta Delta. Peste 60% din populaţie din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele care au fost vaccinate”, a mai declarat Gheorghiţă.

Întrebat dacă există certitudinea că noua tulpină poate duce la reinfectarea celor trecuţi prin boală sau a celor care s-au vaccinat, Valeriu Gheorghiţă a răspuns că aceasta are capacitatea de a reinfecta persoane.

„Din datele preliminare, da, se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecţie SARS-CoV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecţii la persoane vaccinate cu schemă completă. Dar trebuie să ţinem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe. Este puţin probabil ca la aceste categorii de persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menţine protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecţiei. (…) Ne aşteptăm ca în cazul acestei variante, Omicron, persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă, cu atât mai mult persoanele care îşi vor efectua doza de booster pentru consolidarea răspunsului imun, vor fi protejate pentru forme severe de boală, pentru risc de îmbolnăvire”, a mai declarat Gheorghiţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend