Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Explozia prețurilor la alimente, premierul Poloniei acuză: Vladimir Putin ‘transformă recoltele ucrainene într-o armă de șantaj; la fel a făcut și Stalin’

Publicat

in

Vladimir Putin „transformă recoltele ucrainene” într-o „armă de șantaj” pentru restul lumii, a declarat premierul polonez la Forumul Economic Mondial de la Davos, scrie Mediafax.

Mateusz Morawiecki a declarat pentru BBC la fel a făcut Stalin în 1933.

Într-un interviu amplu, el a avertizat, de asemenea, că doar Putin ar fi „fericit” cu un război comercial între Marea Britanie și UE din cauza acordului Brexit pentru Irlanda de Nord.

Incapacitatea Ucrainei de a-și exporta cerealele a dus la creșterea prețurilor mondiale la alimente.

De asemenea, premierul polonez a subliniat perspectiva foametei în țările care depind de exporturile de cereale. Morawiecki a declarat că acest lucru „face parte din strategia lui Putin” pentru a „crea efecte în lanț în Africa de Nord și valuri uriașe de migrație”.

Avertismentul său a fost reluat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a declarat delegaților de la Davos că Rusia se folosește de „foamete și de cereale pentru a-și exercita puterea”.

„Cooperarea globală este antidotul la șantajul Rusiei”, a spus ea.

Există temeri tot mai mari că blocada de la Marea Neagră provoacă o criză alimentară globală.

Luni, vicepremierul ucrainean a îndemnat comunitatea internațională să creeze un coridor sigur pentru a permite ca milioane de tone de cereale blocate în Ucraina să părăsească țara.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că țara sa lucrează „intensiv” cu partenerii pentru a găsi modalități de a permite reluarea exporturilor de cereale.

Cu toate acestea, nu există un plan pentru ca navele de război ale Marinei Regale să ajute la spargerea blocadei Rusiei, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Au apărut imagini din satelit realizate de Maxar Technologies care arătă cum se transferă cereale pe o navă rusă în portul Sevastopol, Crimeea.

BBC nu a reușit să verifice în mod independent imaginile.

Morawiecki a declarat că se așteaptă la un embargo petrolier convenit de UE asupra Rusiei în câteva zile sau săptămâni, cu unele derogări pentru Cehia, Slovacia, Ungaria și Austria.

De asemenea, a cerut ca gazoductul Nordstream One, care leagă Rusia de Germania, să fie închis în acest an.

Morawiecki a declarat că „Rusia se află sub o presiune reală” din cauza sancțiunilor existente, dar că acest lucru va avea un impact pe termen mediu și lung.

„Trebuie să explicăm opiniei publice care sunt consecințele războiului”, a spus el. „Principalele instrumente ale lui Putin sunt intimidarea, frica, iluziile și propaganda”.

Întrebat dacă este îngrijorat de ideile care apar la Paris și Berlin cu privire la un compromis cu Rusia, el a răspuns: „Unii lideri vest-europeni au vrut să aibă resurse naturale ieftine și pace. Iar ceea ce au obținut sunt materii prime și resurse naturale foarte scumpe și război. Așa că ar trebui să țină cont de faptul că Putin lucrează în primul rând pentru a ne diviza și, în al doilea rând, pentru a ne face nerăbdători și a ne face să ne plictisim de tot”.

Morawiecki a adăugat că, la fel ca în cazul altor războaie, inclusiv al celui de-al Doilea Război Mondial, „trebuie să fim pregătiți pentru un război lung, din păcate, și trebuie să facem ca opinia publică să fie informată cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Un băiat american de 8 ani s-a jucat cu arma tatălui său și a ucis un bebeluș de un an

Publicat

in

De

Un băiat de opt ani a ucis un bebeluș și a rănit o fetiță la sfârșitul săptămânii trecute în Florida, în timp ce se juca cu arma tatălui său, într-un incident din păcate banal în SUA, potrivit AFP.

Magazin armeFoto: Flickr

Tatăl, Roderick Randall, în vârstă de 45 de ani, a fost arestat și acuzat de neglijență, posesie ilegală de armă de foc și ascunderea de probe, a declarat șeriful din Escambia, Chip Simmons.

Scena a avut loc la un motel unde bărbatul de 40 de ani, cu un lung cazier judiciar, se întâlnise cu iubita sa. El venise cu fiul său, ea cu gemenii ei de doi ani și cu fiica de un an.

La un moment dat, el și-a lăsat arma „într-un dulap”, a declarat șeriful în cadrul unei conferințe de presă. Știind unde era ascunsă, „fiul său a pus mâna pe ea și a început să se joace cu ea.

„A împușcat-o și a ucis-o pe fetița un an. După ce a trecut prin ea, glonțul l-a rănit pe unul dintre gemeni, care este bine acum”, a continuat șeriful, precizând că mama victimelor dormea în acel moment.

Când tatăl s-a întors, a luat arma și substanțele, probabil droguri, din cameră înainte de sosirea poliției.

Acest deces face parte dintr-o serie șocantă de accidente similare.

„În fiecare an, în Statele Unite, sute de copii au acces la arme încărcate și păstrate făă nicio siguranță în dulapuri, noptiere, rucsacuri sau poșete, sau pur și simplu le lasă la vedere” și trag involuntar cu ele, potrivit unui raport recent al Everytown For Gun Safety.

Organizația, care militează pentru un mai bun control al armelor de foc, estimează că aceste „focuri neintenționate” ale minorilor provoacă în medie 350 de decese în fiecare an.

La nivel global, armele de foc cauzează aproximativ 40.000 de decese pe an în Statele Unite, inclusiv sinucideri, potrivit Gun Violence Archive.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO – Românii, învățați de stat să economisească energie la fel ca pe vremea lui Ceaușescu: ‘Se pune problema să economisim’

Publicat

in

De

Criza la energie de la nivel global determină Guvernele să ia măsuri alternative pentru a soluționa această criză. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, tocmai a anunțat în acest context că românii o să fie instruiți în perioada următoare cum să facă mai multă economie la energie. Măsura ar putea să le aducă aminte românilor de perioada de dinainte de 1989.

„Vrem să scădem dependenţa de gazele ruseşti. Una din metodele pentru a scădea consumul şi indirect dependenţa de importuri este de a economisi. Sigur, noi avem o experienţă, dacă ne uităm în trecut, în anii ’80, o experienţă din care nu prea încurajăm consumul. Nu prea este în stilul nostru să încurajăm consumul pentru că am fost privaţi de anumite…

Se pune problema să încercăm să economisim, să încercăm să stingem un bec, dacă nu mai stăm în acea cameră, să încercăm să dăm cu un grad sau două mai puţin caloriferul sau centrala pe perioada de iarnă. Nu ştiu dacă toţi putem face asta, dar putem încerca.

O să începem o campanie de eficienţă energetică la nivel naţional pentru a încerca să educăm acest lucru. Va fi o informare pe scară largă ca să înţelegem că din lucruri simple pot rămâne bani în buget şi putem reduce importurile”, a explicat Virgil Popescu, la Digi24.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend