Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Expert: Statele Unite testează pe Rusia sancțiunile viitoare împotriva Chinei

Publicat

in

Sancțiunile americane împotriva Rusiei sunt de testare, măsuri similare putând fi aplicate, ulterior, de Washington împotriva Chinei, crede directorul Institutului pentru Economie Mondială și Relații Internaționale ”E.Primakov” (IMEMO) al Academiei de Științe a Rusiei (RAN), membru corespondent al RAN, Fiodor Voitolovski, relatează publicația Vzgliad.

”Acele restricții ce sunt introduse acum împotriva Rusiei și mecanismele în sine au fost elaborate, înainte, împotriva Iranului; acum, ele se testează, în general, pe Rusia pentru ca, după aceea, să poată fi folosite în privința Chinei. Observăm cum presiunea americană crește în relația cu China, administrația Statelor Unite vorbind deschis despre faptul că SUA au doi adversari, a căror descurajare reprezintă o prioritate pentru politica externă, pentru securitatea națională – adică Rusia și China”, a spus analistul, citat de RIA Novosti.

El a adăugat, de asemenea, că schimburile de mărfuri dintre Rusia și SUA sunt incomparabile cu nivelul interdependenței economice dintre SUA și China. În același timp, el a arătat că sancțiunile pot fi diferite și pot varia în funcție de un obiectiv sau altul. Potrivit spuselor sale, dacă ”în privința Rusiei se introduc sancțiuni ce afectează, în primul rând, sectorul financiar, domeniile orientate spre export ale economiei ruse, complexul militar-industrial, iar acum, americanii se apropie de sectorul nostru de IT, în privința Chinei se manifestă măsuri cu precădere în sfera științifică și tehnologică”.

Politologul consideră, de asemenea, că venirea la putere a lui Joe Biden nu va schimba politica SUA față de Rusia și China. În același timp, expertul arată că ”Biden înțelege că sunt domenii în care, fără dialog cu Moscova și cu Beijing, SUA vor întâmpina serioase dificultăți. Sunt sfere de activitate unde, pur și simplu, compromisurile nu pot fi evitate”. În cazul Rusiei, spune Voitolovski, este vorba de controlul armelor, de securitate internațională, de conflicte regionale, precum și de tematica legată de schimbările climatice. Iar în cazul Chinei, SUA nu pot evita dialogul pe subiecte precum comerțul internațional și reglementarea acestuia, securitatea cibernetică, problemele tehnologice, securitatea pe mare și securitatea din regiunea Asia-Pacific.

Vzgliad menționează că, la 15 aprilie, președintele SUA, Joe Biden, a semnat decretul privind noile sancțiuni împotriva Rusiei, ce interzic instituțiilor financiare din SUA să cumpere, după 14 iunie, obligațiuni de stat rusești în cadru unei oferte publice inițiale. Au fost sancționate, de asemenea, șase companii rusești din domeniul tehnologiei și au fost expulzați zece diplomați ruși. Pe lista neagră au intrat, de asemenea, 32 de persoane fizice și asociații. Drept răspuns, adjunctului ambasadorului SUA la Moscova i-a fost înmânată o notă prin care era anunțat că zece angajați ai ambasadei americane sunt declarate persona non grata și trebuie să părăsească Rusia până la 22 mai.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Accident grav între un autobuz și un microbuz: intervenție de amploare a echipajelor de urgență/ VIDEO

Publicat

in

De

Trei persoane au fost rănite miercuri într-un accident rutier care s-a petrecut în zona gării din Mangalia şi în care au fost implicate un autobuz şi un microbuz, la faţa locului fiind mobilizate mai multe echipaje de pompieri şi medicale.

În microbuz erau câteva persoane, iar în autobuz doar şoferul, pentru scoaterea conducătorului auto din microbuz fiind necesară intervenţia unui echipaj de descarcerare.

“Accident rutier în Mangalia, zona gării, între un microbuz şi un autobuz. În microbuz – aproximativ 5 persoane, în autobuz doar şoferul. Şoferul microbuzului este încarcerat. Intervin: Secţia Mangalia cu o autospecială de stingere incendii cu apă şi spumă, un echipaj pentru descarcerare, echipaje SMURD B Mangalia, SMURD B Tuzla, autospeciala pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM) Port şi patru ambulanţe ale SAJ”, a informat purtătorul de cuvânt al ISU “Dobrogea”, Răzvan Parconie.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, Claudia Tatarici, a declarat că, din primele informaţii, sunt trei victime. Şoferul încarcerat a suferit “la prima vedere” un traumatism la membrele superioare, la fel ca o altă persoană, acestea fiind transportate la Spitalul Municipal Mangalia. O altă victimă, cu traumatism cranio-cerebral, a refuzat transportul la o unitate spitalicească.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Specialiștii din Israel recomandă vaccinarea tuturor persoanelor adulte cu a patra doză

Publicat

in

De

Un comitet de experţi care consiliază Guvernul din Israel a recomandat marţi extinderea eligibilităţii privind vaccinarea cu cea de-a patra doză a unor seruri anti-COVID-19 pentru a cuprinde în această schemă de imunizare toate persoanele cu vârste de peste 18 ani, informează DPA şi Reuters, potrivit Agerpres.

Recomandarea de administrare a celei de-a patra doze a unor vaccinuri anti-COVID-19 se aplică tuturor rezidenţilor adulţi dacă au trecut cel puţin cinci luni de la primirea celei de-a treia doze sau de la vindecarea lor după ce s-au infectat cu noul coronavirus.

“Decizia a fost luată prin prisma rezultatelor pozitive, care arată o protecţie de 3-5 ori mai mare împotriva formelor severe de COVID-19 după vaccinarea cu a patra doză”, au anunţat membrii acelui comitet de experţi într-un comunicat.

Experţii israelieni au mai spus că protecţia împotriva riscului de infectare este de două ori mai mare în rândul persoanelor vaccinate cu a patra doză în raport cu cele vaccinate cu trei doze.

Această recomandare va trebui să fie însă aprobată şi de Nachman Ash, directorul general al Ministerului Sănătăţii, înainte ca Israelul să extindă campania naţională de vaccinare cu a doua doză de supra-rapel (“booster”).

Israelul a început deja să administreze cea de-a patra doză de vaccinuri anti-COVID-19 persoanelor de peste 60 de ani şi celor care fac parte din grupurile de mare risc – precum persoanele cu sisteme imunitare slăbite şi angajaţii din sectorul medical -, după apariţia variantei Omicron a noului coronavirus. Până acum, peste 600.000 de rezidenţi israelieni au primit a patra doză. Şi alte ţări au ales să administreze al doilea “booster”.

În Israel nu există însă un consens larg în privinţa nevoii de administrare a celei de-a patra doze.

Luni, înaintea deciziei anunţate de comitetul consultativ al Guvernului israelian, ministrul Sănătăţii din această ţară a declarat că nu crede că Israelul va oferi cea de-a patra doză de vaccin tuturor rezidenţilor.

“Noi am făcut acest pas, l-am analizat foarte serios, nu a fost o decizie uşoară, dar a fost bine că am procedat aşa”, a declarat ministrul Nitzan Horowitz, vorbind despre administrarea celei de-a patra doze unor categorii de populaţie.

“Însă în ceea ce priveşte întreaga populaţie, nu cred că vom ajunge până acolo”, a adăugat el, luni, pentru postul public de radio din Israel.

Săptămâna trecută, coordonatoarea unui studiu despre eficacitatea celei de-a patra doze şi-a exprimat scepticismul faţă de beneficiile aduse de o astfel de iniţiativă.

Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de boli infecţioase din cadrul Sheba Medical Center din Tel Aviv, a spus că rezultatele preliminare ale studiului său au arătat că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 nu furnizează o protecţie suplimentară care să fie considerabil mai mare în raport cu a treia doză.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend