Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Experiment: După 6 ani în spațiu, sperma de șoareci liofilizată contribuie la nașterea șoriceilor

Publicat

in

Unii sunt convinși că oamenii vor trebui într-o bună zi să părăsească Pământul și să meargă să trăiască pe altă planetă. Dar o problemă (printre altele) va apărea atunci câns atmosfera planetei albastre nu va mai proteja acești călători de radiațiile spațiale.

Prin urmare, cercetătorii îngrijorați s-au întrebat dacă această radiație ar putea afecta pe termen lung capacitățile de reproducere ale oamenilor, precum și ale animalelor care îi vor însoți în noua lor viață.

Pentru a răspunde la această întrebare, a fost lansat un experiment științific la scară largă, iar rezultatele sale, publicate vineri în revista Science Advances, sunt destul de liniștitoare, potrivit France24.

După ce a petrecut aproape șase ani pe orbită pe Stația Spațială Internațională (ISS), sperma de șoarece liofilizată nu a fost afectată, iar odată ce a revenit pe Pământ, a contribuit la nașterea de șoareci perfect sănătoși.

Radiația din spațiu include „vânturile solare, razele cosmice” emise de Soare sau din afara sistemului solar, despre care se știe că dăunează ADN-ului.

Însă, potrivit cercetătorilor, „sperma liofilizată ar putea fi teoretic depozitată în ISS timp de aproximativ 200 de ani” fără nicio problemă, a declarat pentru AFP cercetătorul principal al lucrării, Teruhiko Wakayama, profesor la Universitatea Yamanashi din Japonia.

Anomalii „ușoare” ale cromozomilor

Proiectul a început în 1997. Teruhiko Wakayama, care a visat să fie astronaut și este un cititor pasionat de science fiction, arată mai întâi împreună cu echipa sa că șoarecii se pot naște într-adevăr din spermă liofilizată.

Aceasta este o cerință practică: în această formă, probele pot fi depozitate la temperatura camerei mai mult de un an. Altfel, ar fi trebuit să fie trimise la congelatoare care nu erau disponibile la bordul rachetelor.

Ani mai târziu, cercetătorii colectează material seminal de la 12 șoareci, așezați în șase cutii mici fiecare conținând 48 de fiole, nu mai mari decât un stilou.

Trei dintre aceste cutii au rămas în Japonia pentru a servi drept punct de comparație, iar trei au decolat către ISS în august 2014. La bordul stației, astronauții le plasează în congelatoare la -95 ° C.

O nouă cutie este readusă pe Pământ după nouă luni, pentru a demonstra fezabilitatea experimentului.

O a doua cutie a rămas la bord până în mai 2016 (adică 2 ani și nouă luni). În cele din urmă, a treia a fost readus pe Pământ în iunie 2019, după ce a petrecut 5 ani și 10 luni în spațiu.

ADN-ul spermei a fost apoi observat de cercetători. “Măsurând daunele adnului, nu a existat nicio diferență semnificativă între probele păstrate în spațiu timp de trei sau șase ani sau cele păstrate pe pământ”, a explicat Teruhiko Wakayama.

Odată ce ovulele au fost fecundate, totuși, au fost detectate „ușoare” anomalii ale cromozomilor la sperma care a petrecut ani de zile în imponderabilitate. Dar aceste daune nu le-au afectat dezvoltarea.

400 de “șoareci spațiali” sănătoși + o a treia generație

Embrionii au fost apoi cultivați in vitro, iar apoi unii au fost implantați la femele de șoarece. În total, 243 de șoareci tineri s-au născut din sperma care a rămas aproape 3 ani în spațiu, iar 168 din cea care a rămas aproape 6 ani.

“Privind rata natalității acestor embrioni, nu a existat nicio diferență între cei păstrați la sol sau în spațiu, fie că au vârsta de 3 sau 6 ani”, a spus Teruhiko Wakayama. „Toți cei mici au un aspect normal (…) nu s-au găsit anomalii.”

Cinci exemplare născute din spermatozoizi care au petrecut 3 ani în ISS au fost studiate pe întreaga durată de viață. Cercetătorii au descoperit o speranță de viață ușor mai mică decât media. Dar aceste rezultate vor trebui confirmate de studiul în curs de desfășurare al altor exemplare, a celor rezultați din sperma care a petrecut aproape 6 ani în spațiu.

În cele din urmă, „șoarecii spațiali” au fost împerecheați, dând naștere unor noi exemplare de a treia generație.

„Toți descendenții s-au dovedit a fi normali”, potrivit studiului.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Spirite încinse! Florin Cîțu vs Ludovic Orban, bătălia pentru București – toate armele au fost scoase pe masă

Publicat

in

De

Se anunță o zi tensionată! Ludovic Orban și Florin Cîțu se bat pe cea mai mare organizație din țară. În timp ce echipa liderului PNL propune să se voteze în cabina de vot, în ordine alfabetica, echipa premierului Cîțu propune votul pe filiale.

Amintim că în acest moment Florin Cîțu controlează Sectoarele 1, 2, 4 și 6, iar liderul PNL 3 și 5.

PNL Bucureşti organizează, sâmbătă, începând cu ora 10.00, Reuniunea Comitetului de Coordonare, care se va desfăşura la Sala Polivalentă din Capitală. La eveniment şi-a anunţat prezenţa şi liderul PNL, Ludovic Orban.

În cursă pentru funcţia de preşedinte al celei mai mari organizaţii PNL din ţară s-au înscris atualul lider al PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, dar şi primarul Sectorului 6, liderul liberalilor din sector Ciprian Ciucu.

Ciucu şi-a anunţat candidatura în 16 iulie.

”Mi-am depus candidatura pentru preşedinţia PNL Bucureşti împreună cu colegii care mă susţin şi cu care voi face echipă în următorii patru ani. Mesajul meu către colegii mei din Bucureşti este despre unitate. Îi aştept pe toţi liberalii din Bucureşti alături de mine. Avem mult de muncă, în special în administraţia locală. Guvernul va fi receptiv la nevoile noastre, iar pe mine ma interesează în special componenta de reglementare şi ca sectoarele sa fie eligibile, alături de Primăria Capitalei pe fonduri europene, în special PNRR”, scria atunci pe Facebook, Ciprian Ciucu.

Cu doar o zi înaintea scrutinului, Ciucu afirma, tot într-o postare pe Facebook: ”Alegerile interne ale unui partid sunt piatra de temelie pentru democraţia reprezentativă. Sunt primul pas, un pas înainte pentru democraţia de la nivel local şi national”.

El a explicat de ce candidează pentru preşedinţia PNL Bucureşti, susţinând că vor exista efecte benefice atât pentru Bucureşti, cât şi pentru PNL.

”Voi fi un factor de forţă în promovarea reformelor de la nivelul Bucureştiului, un sprijin pentru Primarul General şi un coagulator al majorităţii care îl sprijină pe primarul general. În acest moment este clar majoritatea deja a început să scârţâie şi trebuie repusă rapid pe baze solide, plecând de la un program de guvernare locală care trebuie să fie mult mai clar şi asumat (…) În acest moment bucureştenii nu ştiu şi nu înţeleg ce susţine PNL la nivelul Bucureştiului (…) Sunt validat electoral, voi fi evaluat inclusiv prin ceea ce voi face în fruntea Primăriei Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti în următorii ani”, a mai scris Ciucu.

Acesta susţine că, dacă va deveni preşedinte al PNL Bucurşti, nu vor exista contre cu USR PLUS, aşa ca acum.

Violeta Alexandru şi-a anunţat candidatura în 17 iulie.

“1 an a fost mandatul meu de Preşedinte ales al PNL Bucureşti. Acum mi-am depus candidatura pentru un mandat plin”, scria ea atunci pe Facebook.

Alexandru a făcut şi un scurt bilanţ al reuşitelor: ”50% creştere poziţii consilieri PNL Bucureşti la alegerile locale (scos Firea – PSD din PG, 1 primar de sector, 3 viceprimari plus viceprimar general) şi 100% creştere poziţii parlamentari faţă de 2016. Un PNL Bucureşti în creştere, prin muncă serioasă. Bucureştenii (inclusiv cei care renunţaseră să mai creadă în schimbare) au început să privească cu atenţie spre PNL Bucureşti. Suntem pe drumul cel bun. Depinde de noi să rămânem serioşi, ambiţioşi. Şi fără aroganţă”.

Liderul PNL Bucureşti a explicat si ce aşteaptă de la următorul mandat: ”Principalul meu proiect politic intern: curăţenie în filiale (ştiu bine ce am preluat) şi meritocraţie în promovare. Fără teamă sau constrângeri pentru cei care au încredere în ei. Principalul meu proiect extern: legea Capitalei. Primăria Capitalei – sectoarele, vor urma decizii. Indiferent în ce sector locuieşti ca bucureştean, ai dreptul să beneficiezi de servicii de aceeaşi calitate. Un singur oraş.”.

Contre şi acuzaţii înainte de scrutin

Echipele celor doi candidaţi au încercat să stabilească de comun acord datele scrutinului. Înainte de a fi puse la punct detaliile, echipa lui Ciucu a plecat de la discuţii, acuzând de minciună oamenii Violetei Alexandru.

”Aşa ceva nu credeam să trăiesc din partea colegilor mei, să îmi facă aşa ceva oamenii cu care în ultimii doi ani m-am însoţit, proprii mei colegi, chiar Violeta (…) Ei publicaseră, în timp ce discutam, un articol mincinos într-o publicaţie on-line (…) Eu nu m-am mai întâlnit cu astfel de practici. Eu nu aşa fac politică. Ce fel de oameni sunt aceia care fac publice discuţiile private dar pe invers”, a scris, joi seară, pe Facebook, Ciprian Ciucu, anunţând că nu are oameni în comitetul de organizare.

Ulterior, Ciucu a făcut acuzaţii de fraudă, vorbind despre condiţii de organizare a alegerilor care nu au existat nicăieri în ţară.

”Atenţie, pericol de fraudă. Nici până în acest moment preşedinta PNL Bucureşti nu a acceptat să convenim împreună forma finală a organizării a alegerilor PNL Bucureşti. Că să nu se spună că nu am atras atenţia, las aici principalele vicii de procedură, care nu au existat nicăieri în alegerile din ţară şi pe care ei vor să le impună”, a afirmat, vineri, Ciprian Ciucu.

El a făcut referire la cabine de vot fără perdea în spate şi filmare fixată pe cabinele de vot, plicuri în care să fie introdus votul şi la desfăşurarea votului în ordine alfabetică.

”Nu se poate vorbi despre corectitudine, în timp ce procedura de vot nu este agreată de ambele părţi. Ar fi jenant şi împotriva principiilor promovate de către Partidul Naţional Liberal! Şi am fi puşi în această situaţie degeaba pentru că nu au ei atâtea plicuri câte voturi avem noi”, a mai afirmat Ciucu.

În replică, Violeta Alexandru le-a mulţumit tuturor celor care se vor afla în sală pentru a vota şi a promis că va asigura ”secretul votului şi un climat civilizat de exprimare a votului”.

Congresul PNL va avea loc în 25 septembrie, iar până atunci au loc alegeri în toate organizaţiile locale şi judeţene.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

DEZASTRU pentru Marian Drăgulescu, la Jocurile Olimpice: A ratat calificarea în finală la sărituri

Publicat

in

De

Gimnastul Marian Drăgulescu a ratat, sâmbătă, calificarea în finală la sărituri, singura probă în care a luat startul la Jocurile Olimpice de la Tokyo, anunță news.ro.

Drăgulescu, care va împlini 41 de ani în 18 decembrie, a fost notat cu 13.466 la prima săritură şi cu 14.533 la cea de-a doua, pentru o medie de 13.999, cu care se află la ora transmiterii acestei ştiri pe locul 9, astfel că ratează ultimul act la JO.

În finală se califică gimnaştii clasaţi pe primele opt locuri ale clasamentului, iar concursul este încă în derulare, cu subdiviziunea a doua din trei.

”Am fost foarte aproape să reuşesc prima săritură în picioare! Nu îmi pare rău că am mai încercat încă o dată, sunt doar recunoscător. De aici de la Tokyo, vă îmbrăţişăm eu şi antrenorul meu Ştefan Gal şi mulţumim tuturor pentru suport şi pentru gândurile frumoase. Îi vom urmări mai departe pe colegii noştri şi le vom ţine pumnii strânşi”, a transmis Marian Drăgulescu după calificările la sărituri.

La JO de la Tokyo, gimnastica românească mai este reprezentată de Larisa Iordache, participantă în calificări la bârnă, respectiv de Maria Holbură, care va lua startul la toate cele patru aparate.

România participă la JO de la Tokyo (23 iulie-8 august) cu 101 de sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive, adică înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend