Conecteaza-te cu noi

Anchete

EXCLUSIV! Una la primărie, una la Prefectură, alta la CJ…

Publicat

in

Petiţiile argeşenilor pasate de la o autoritate la alta pentru ca în final să rămână nerezolvate
#Problema transportului public de persoane aprinde spiritele şi se lasă cu reclamaţii
#Nici una dintre instituţiile de conducere ale judeţului nu oferă răspunsuri concrete, preferând pasarea către alte autorităţi

Aşa cum v-am informat şi în numerele anterioare ale ziarului nostru, sute de argeşeni locuitori ai comunelor învecinate municipiului Curtea de Argeş se declară nemultumiţi de faptul că o parte dintre staţiile destinate transportului public în comun au fost desfiinţate iar majoritatea navetiştilor sunt obligaţi fie să cheltuie bani în plus, pentru alte bilete de microbuz, fie să meargă kilometri întregi pe jos pentru a ajunge la locul de muncă.
Petiţiile cu sute de semnături nu au rezolvat nimic
Hotărâti în a-şi căuta dreptatea şi a demonstra că ceea ce se întâmplă este o mare problema, argeşenii vizaţi de aceste schimbări au făcut o petiţie cu sute de semnături. Au depus-o la primăria Curtea de Argeş însă nimic nu s-a rezolvat, nu de alta, dar, oricum, aleşii locali sunt cei care au aprobat în urmă cu ceva timp desfiinţarea acestor staţii pentru transportul extraurban, tocmai pentru a-i proteja pe cei care se ocupă de transportul urban şi care rămâneau fără clienţi din cauza şoferilor de microbuze care, deşi aveau traseu în comunele învecinate, strângeau toţi călătorii, inclusiv de pe raza municipiului, pentru câteva staţii.
De la primărie la Consiliul Judeţean şi înapoi
Punctul oficial de vedere al primăriei Curtea de Argeş este acela că problema semnalată este de competenţa celor de la Consiliul Judeţean, aceştia fiind în măsură să ia decizii privind transportul public în afara localităţilor. Aşa că petiţia depusă de argeşeni a fost discutată pe scurt la punctul diverse la unei şedinţe de consiliu unde, oricum s-a constatat faptul că tot aleşii locali au hotărât desfiinţarea staţiilor.
Hârtiile cu reclamatii au ajuns apoi la Consiliul Judeţean Argeş.  De acolo, hârtia semnată de Constantin Polexe a ajuns la reclamanţi cu următorul răspuns: „La întocmirea programului judeţean de transport cu valabilitate 2014-2019 Consiliul Judeţean Argeş a respectat hotărârea Consiliului Local Curtea de Argeş nr 93/18.12.2012 prin care au fost stabilite statiile publice de îmbarcare şi debarcare…. vă rugăm să vă adresaţi Primăriei Curtea de Argeş pentru aprobarea acestor staţii prin hotărâre de consiliu local iar apoi Consiliului Judeţean care va avea în vedere la eventualele modificări aduse programului de transport cu valabilitate 2014-2019”.
De la Prefectură la primărie
Nici raspunsul Prefecturii Argeş referitor la această problemă nu oferă prea multe lămuriri şi face referinţă tot la faptul că problema ar trebui rezolvată la nivelul municipiului Curtea de Argeş. Mai mult decât atât, prefectul Mihail Oprescu a trimis o hârtie şi către primăria Curtea de Argeş unde se spune clar că „se sesizează probleme care intră în sfera de competenţă a primarului şi consiliului local potrivit Legii 215/2001”.
Aşadar nici una dintre instituţiile judeţene la care au fost indrumati să se adreseze argeşenii nu a putut oferi nici o lămurire, ba, mai mult, au scris negru pe alb că singurii în măsură sa rezolve ceva sunt primarul şi consilierii locali. Aceştia nu dau însă înapoi, si, la rândul ei, primăria Curtea de Argeş emite şi ea un răspuns atât semnatarilor petiţiei cât şi Prefecturii Argeş prin care, aşa cum era de aşteptat, se foloseşte de câteva articole de lege şi spune că, reinfinţarea acestor staţii ar crea un abuz în serviciu, având în vedere contractul semnat în urma licitaţiei cu transportatorul public de persoane pe raza municipiului. Se face referire la caietul de sarcini şi legea 51/2006 iar primăria se spală şi ea pe mâini de această problemă.
Transportul local încă incert – Licitaţia e contestată de 2 ani de zile
Cât despre modul în care transportul local se face pe raza municipiului Curtea de Argeş, acesta se desfăşoară în baza unui caiet de sarcini mai vechi, având în vedere că ultima licitaţie, cea din 2013 a fost contestată în instanţă iar magistraţii nu au dat încă o hotărâre definitivă şi irevocabilă privind desemnarea operatorului.
Atâta timp cât consilierii locali din Curtea de Argeş nu vor hotări reinfiinţarea statiilor, lucru care se pare cu nu va fi realizat atâta vreme cât se crează o concurenţă neloială transportatorului local, semnatarii petiţiei, sutele de argeşeni care zilnic vin la muncă în Curtea de Argeş sau îşi aduc copiii la şcolile din municipiu, nu vor avea sorţi de izbândă.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

EXCLUSIV! PENAL – PRIMARUL BOȚÂRCĂ de la Topoloveni trimis în judecată pentru ABUZ ÎN SERVICIU – VEZI RECHIZTORIUL PROCURORILOR

Publicat

in

De

Gheorghiță Boțârcă, cel mai longeviv primar de oraș din România a intrat iar în mari belele. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni au finalizat, zilele acestea, rechizitoriul într-un dosar penal pentru abuz in serviciu în care inculpați sunt primarul Gheorghiță Boțârcă și secretarul primăriei, Doina Maria Ungureanu. Procurorii au dispus trimiterea in judecată a lui Boțârcă și a secretarei Ungureanu, ca inculpați, pentru abuz în serviciu în care părți vătămate sunt Statul Român și două persoane fizice, Nedelcu Constanţa și Cîrciumărescu Mariana. Potrivit Codului Penal, dacă va fi găsit vinovat de magistrați, primarul Boțârcă riscă păna la 7 ani închisoare. Potrivt art 297, alin. 1, din Codul penal, fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

IATA MAI JOS RECHIZITORIUL PROCURORILOR

ACCES RESTRICTIONAT – DISPONIBIL DOAR ABONAȚILOR ZIARULUI

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Anchete

Aruncarea în aer a afaceristului Ioan Crișan ne arată realitatea: Este haos în Poliție, în mandatul lui Lucian Bode! La Arad, ca în Capitală!

Publicat

in

De

Dezvăluire Bugetul.ro. Afaceristul Ioan Crișan a fost executat în stil mafiot, plantându-i-se o bombă la mașină. Uciderea lui Crișan ne arată realitatea din Poliția Română.

În mandatul lui Lucian Bode ca șef al Internelor a fost inventată o nouă metodă de a numi șefi în Poliția Română. Practic, după ce le expiră împuternicirile, iar legea nu le mai permite să fie șefi în structura respectivă, ofițerii sunt „DESEMNAȚI” la conducerea respectivelor structuri. Legea e clară în această privință: după două mandate ca împuternicit, polițistul trebuie să ocupe respectiva funcție prin concurs. Ei bine, oamenii care ar trebui să aplice legea găsesc metode prin care să o fenteze.

Vezi și EXCLUSIV Prima voce care cere demisia ministrului de Interne, Lucian Bode, după crima de la Arad

În Capitală, de exemplu, comisarului-șef Bogdan Berechet i-a expirat cea de-a doua împuternicire ca șef al DGPMB în luna ianuarie. De atunci, el este director general-adjunct al Poliției Capitalei cu atribuții de director general, fiind desemnat la conducerea instituției până se va organiza un concurs sau va fi împuternicit un alt șef. Practic, Bogdan Berechet e desemnat la conducerea Poliției Capitalei pe o perioadă nedeterminată.

La Arad, situația este identică. Comisarul-șef Adrian Șimon, împuternicit șef-adjunct al IPJ Arad, a fost desemnat la conducerea instituției, în martie 2021. La fel ca Berechet, Șimon este desemnat șef al IPJ Arad pe o perioadă nedeterminată.

Vezi și EXCLUSIV Situație halucinantă în mandatul lui Lucian Bode la MAI! După ce șeful Internelor a anulat concursul, Poliția Capitalei stă de 4 luni fără director general!

Ce spune LEGEA

Conform Articolului 27^16, alin. (1) din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului, un polițist poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 6 luni. Prelungirea împuternicirii poate fi dispusă, cu acordul polițistului, pentru maximum 6 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea postului.

Așadar, un polițist poate fi împuternicit timp de două mandate a câte 6 luni într-o funcție, iar apoi nu poate ocupa funcția respectivă decât prin concurs.

Vezi și EXCLUSIV Nici Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR nu schimbă nimic! Situația care se perpetuează de pe vremea lui Carmen Dan în Poliția Capitalei

Dumitru Coarnă: „Prin împuternicire îl gestionezi politic”

În privința împuternicirilor, Dumitru Coarnă, fost președinte SNPPC, în prezent deputat PSD, acuză că 50-60% din inspectorii-șef din Poliția Română sunt împuterniciți.

Prin aceste împuterniciri, șefii sunt sunt gestionați politic.

E o problemă extrem de delicată. Nu-i doar la Arad problema asta cu împuternicirea. 50-60% din inspectorii-șefi din Poliția Română sunt numiți prin împuternicire. Ceea ce nu este în regulă, pentru că prin această împuternicire îl gestionezi politic. Omul nu are stabilitate pe funcție. Pui pe cine vrei tu. Îl pui pe unul la Călarași, cum e Nițu ăsta, care înjură bătrânel care sunt în situații critice. I-am transmis materiale extrem de bine documentate ministrului Bode și-mi răspunde după 90 de zile, că s-a apucat de verificat, că fapta era petrecută în 2019. Nițu de la Călărași nu are ce să caute în funcția asta, cum nu prea are ce să caute nici în Poliție. Sigur că acest mecanism al împuternicirii a fost creat pentru a gestiona politic”, a declarat, luni, pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă.

„E o situație tare ciudată la Poliția Capitalei”

Coarnă ne-a declarat că la Poliția Capitalei esste o situație tare ciudată, care nu e gestionată corect de Lucian Bode. Dumitru Coarnă a precizat, pentru Bugetul.ro, că Bogdan Berechet are tot ce-i trebuie pentru a fi șeful Poliției Capitalei, însă problema e la Ministerul de Interne, că nu scoate funcția la concurs.

E o situație tare ciudată (n.r. – la Poliția Capitalei), pe care n-o gestionează corect ministrul Bode. În opinia mea, omul ăsta are tot ce-i trebuie pentru a fi șeful Poliției Capitalei. E un polițist care-și respectă profesia, care știe ce are de făcut și a demonstrat că are calitățile necesare.

Problema de fond este că Ministerul de Interne nu scoate funcția la concurs, o ține în expectativă. De ce? Tocmai pentru a fi gestionat politic șeful Poliției Capitalei”, a spus, pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă.

Vezi și EXCLUSIV Dumitru Coarnă, despre asasinatul cu bombă, de la Arad: Într-un procent de 70-80%, autorul s-ar putea să fi plecat din țară

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend