Conecteaza-te cu noi

Anchete

EXCLUSIV Scurtcircuit în Ministerul de Interne, în mandatul lui Lucian Bode! Ancheta în cazul polițistului-campion de la Trupele Speciale, luată de la zero!

Publicat

in

Luni, 13 septembrie, Bugetul.ro v-a prezentat o primă parte a anchetei referitoare la polițistul-campion Paul Feroiu, care susține că a fost executat de la Serviciul de Acțiuni Speciale Gorj, după ce a reclamat că 70% din cadrele IPJ Gorj sunt slab și foarte slab pregătite. În ianuarie 2020, în perioada în care era director de Cabinet al ministrului Marcel Vela, Traian Berbeceanu, anunța că Ministerul de Interne a deschis o anchetă în cazul lui Feroiu și că „vinovații vor fi trași la răspundere”. Paul Feroiu ne-a declarat că ancheta Corpului de Control nu s-a finalizat nici azi. Mai mult, în mandatul lui Lucian Bode la șefia MAI pare că s-a produs un scurtcircuit la nivelul Ministerului de Interne. Astfel, ancheta în cazul lui Paul Feroiu a fost reluată de la zero, după un nou memoriu depus la MAI de către fostul luptător SAS.  Secretarul de stat Aurelian Păduraru și comisarul-șef Radu Corozel – cei care se ocupă în prezent de cazul Feroiu – au declarat, pentru Bugetul.ro, că nu știau de această speță, până la memoriul din primăvară. Bugetul.ro a încercat să-l contacteze astăzi și pe Traian Berbeceanu, pentru a afla în ce stadiu era ancheta în momentul în care a părăsit Ministerul de Interne.

Vezi și Discuții pe grupurile de WhatsApp ale Poliției Române. Cazul suspect al polițistului-campion de la Trupele Speciale, care acuză că fost executat de cei pe care îi pregătea

Campion la judo și la tir, Feroiu a fost însărcinat, în anul 2018, să se ocupe de pregătirea fizică și tactică a polițiștilor din cadrul IPJ Gorj. Acesta fost tras pe linie moartă în toamna anului 2019. La acea vreme, el a fost declarat inapt psihologic de psiholoaga din cadrul IPJ Gorj. Practic, din acel moment, i-a fost interzis să mai continue la SAS, astfel că a ajuns să lucreze la Ordine Publică. Ulterior, la ordinul șefului IPJ Gorj, s-a încercat internarea sa cu forța la Psihiatrie.  La ora actuală, șefii Ministerului de Interne vor ca Paul Feroiu să se testeze la o Comisie Psihiatrică a MAI. În schimb, Feroiu insistă să fie testat psihologic, fără a se prezenta în fața Comisiei de Psihiatrie, deoarece nu consideră că trebuie să fie controlat psihiatric. Paul Feroiu susține că totul i se trage de la un raport întocmit la finalul anului 2018, când a reclamat faptul că 70% din polițiștii din cadrul IPJ Gorj sunt slab și foarte slab pregătiți fizic. Facem precizarea că Paul Feroiu susține că îi pregătea inclusiv pe psihologii care l-au declarat inapt psihologic”, am scris AICI, ieri.

În ianuarie 2020, în perioada în care era director de Cabinet al ministrului Marcel Vela, Traian Berbeceanu, anunța că Ministerul de Interne a deschis o anchetă în cazul lui Feroiu și că „vinovații vor fi trași la răspundere”.

Cazul este în atenția Corpului de Control și este verificat cu prioritate. În următoarele zile ofițerii vor ajunge la Târgu Jiu”, a declarat, pentru EvZ, Traian Berbeceanu.

Întrebat de jurnaliștii citați ce măsuri pot fi luate împotriva psihologului care a luat decizia de a-l declara inapt pe Feroiu, în același an în care conducerea IPJ îl declara cel mai bun luptător SAS, Traian Berbeceanu a precizat: „Nu pot să apreciez eu dacă a fost o evaluare subiectivă sau poate polițistul a fost testat într-un moment în care era obosit ori stresat….Trebuie să așteptăm rezultatul verificărilor efectuate de membrii Corpul de Control. În funcție de constatări și concluziile raportului, cu siguranță vor putea fi dispuse măsuri iar cei vinovați vor putea fi sancționați”.

La această oră, persoanele responsabile, la nivelul MAI, de cazul lui Feroiu sunt secretarul de stat Aurelian Păduraru și comisarul-șef Radu Corozel. Ambii ne-au declarat că, până la memoriul depus de Paul Feroiu în acest an, niciunul nu a știut de cazul fostului luptător SAS.

Aurelian Păduraru, secretar de stat MAI: „Nu, nu! Ce avem noi, la nivel este de anul acesta, cu două luni în urmă”

În momentul de față, sunt verificări la nivelul ministerului, iar, până nu finalizăm aceste verificări, nu putem da niciun fel de informație sau rezultat.  Vă dați seama că nu am pregătirea necesară ca să evaluez pe cineva, ca să pot pune diagnostice. Dată fiind experiența profesională, ca orice om pot avea o anumită părere, dar, în momentul de față, nu este cazul să mi-o exprim. Este o cercetare în curs și nu contează părerea mea, nici nu este binevenită o astfel de părere, pentru a o expune public.”, a declarat, pentru Bugetul.ro, secretarul de stat MAI.

Întrebat dacă există vreun termen pentru finalizarea cercetărilor, Aurelian Păduraru ne-a răspuns: „Cu cât mai repede, cu atât mai bine”.

Eugen Dinu: S-a făcut vreun progres în anchetă? Din ce știu, cazul dânsului este de ceva timp.

Nu, nu! Ce avem noi, la nivel este de anul acesta, cu două luni în urmă. De atunci avem noi o solicitare din partea domnului Feroiu adresată ministerului. Nu a avut o solicitare lăsată la minister până la acest moment”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Aurelian Păduraru.

R: Știți de ce vă întreb? Pentru că și domnul Berbeceanu, când era la minister, a vorbit despre cazul dânsului public.

Da, este posibil. Nu sunt la curent cu ce a precedat domnul Berbeceanu”, ne-a declarat Aurelian Păduraru.

Comisarul-șef Radu Corozel: „Eu habar n-am avut nici de domnul Berbeceanu, nici că au mai fost situații similare în trecut. După ce am înregistrat lucrarea și am discutat cu el, am aflat că înainte el mai făcuse sesizări”

Acestea sunt niște decizii luate de colegii de la IPJ Gorj. Nu am ajuns să finalizăm exact și să concluzionăm cum și de ce s-au luat acele decizii.

Principala noastră preocupare a fost să reușim să-l testăm. Încă încercăm să găsim o variantă ca să-l testăm. Cere (să fie testat – n.r.). În schimb, există niște proceduri și încercăm să găsim o variantă.

El cere să fie testat, însă, în același timp, în stadiul în care se află, trebuie să se prezinte la o comisie la care el refuză să se prezinte. Aici e problema. 

În momentul în care ai dat o testare la Poliția Română, nu mai poți fi retestat. Următorul pas este să mergi la o comisie formată dintr-un psiholog și un psihiatru, iar el refuză să se prezinte. Aici e problema. Vom încerca să găsim o soluție. Eu nu sunt abilitat să dau mai multe detalii.

Nu pot să vă spun un număr de zile. El se află într-o situație total inconfortabilă, în sensul că este suspendat și noi vrem să rezolvăm cât mai repede, ca să încheiem această situație. După cum știți, este în atenția ministerului și încercăm să găsim o variantă, împreună cu Poliția Română, să ieșim din situația asta.

Noi am primit lucrarea în primăvara acestui an. Eu habar n-am avut nici de domnul Berbeceanu, nici că au mai fost situații similare în trecut. După ce am înregistrat lucrarea și am discutat cu el, am aflat că înainte el mai făcuse sesizări, dar, în momentul ăla, n-am știut.

„El solicită să fie testat psihologic. În același timp, el e conștient că refuză să se prezinte la comisie”

E vorba de un memoriu adresat domnului ministru de Interne. El a fost primit în audiență de domnul ministru Bode. Cu ocazia audienței, a depus și memoriu. Eu nu am participat la audiență. El a depus un memoriu, cu ocazia audienței, memoriu care a fost repartizat domnului secretar de stat Păduraru. În memoriu, el solicită să fie testat psihologic. În același timp, el e conștient că refuză să se prezinte la comisie”, a afirmat, pentru Bugetul.ro, comisarul-șef Radu Corozel.

Paul Feroiu, pentru Bugetul.ro: „Pentru ce psihiatru?”

Pentru ce psihiatru? Eu trebuie să dau testarea psihologică. Eu nu am fost testat la IGPR, să facă dovada că am fost testat la IGPR. Tocmai asta cer! Eu cer să fiu testat la IGPR sau la Centrul de Testări MAI. Eu nu am de ce să mă prezint în fața unei Comisii psihiatrice. De ce nu dispun Corpul de Control să verifice?

Cazul meu e doi ani. Dar lucrarea mea e din aprilie, la domnul Corozel. În aprilie, am fost din nou la ministru și i-am cerut să fiu testat psihologic. Iar dânsul le-a încredințat cazul domnului Corozel și domnului Păduraru. Iar ei, în loc să-mi răspundă în trei luni, nu mi-au răspuns nici acum. Atunci (n.r. – în perioada domnului Berbeceanu), ancheta Corpului de Control nu s-a terminat deloc. Spun că nu au găsit documentele prin care fac dovada că m-am ocupat de pregătirea cadrelor IPJ Gorj. 

Eu am cerut tot timpul testarea mea. Și în ianuarie am cerut testarea mea, dar mi-a dispărut raportul. Întrebați-l pe domnul Corozel unde-i raportul din ianuarie sau unde-i cel februarie? În ianuarie am făcut către ei, în februarie către IGPR, în aprilie către ministru”, a afirmat, pentru Bugetul.ro, Paul Feroiu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Anchete

Discuții pe grupurile de WhatsApp ale Poliției Române. Cazul suspect al polițistului-campion de la Trupele Speciale, care acuză că fost executat de cei pe care îi pregătea

Publicat

in

De

Bugetul.ro vă va prezenta astăzi o primă parte a anchetei privitoare la cazul agentului-șef principal Paul Feroiu, fost luptător la Trupele Antitero ale Jandarmeriei Române și la Serviciul de Acțiuni Speciale (SAS). Campion la judo și la tir, Feroiu a fost însărcinat, în anul 2018, să se ocupe de pregătirea fizică și tactică a polițiștilor din cadrul IPJ Gorj. Acesta fost tras pe linie moartă în toamna anului 2019. La acea vreme, el a fost declarat inapt psihologic de psiholoaga din cadrul IPJ Gorj. Practic, din acel moment, i-a fost interzis să mai continue la SAS, astfel că a ajuns să lucreze la Ordine Publică. Ulterior, la ordinul șefului IPJ Gorj, s-a încercat internarea sa cu forța la Psihiatrie.  La ora actuală, șefii Ministerului de Interne vor ca Paul Feroiu să se testeze la o Comisie Psihiatrică a MAI. În schimb, Feroiu insistă să fie testat psihologic, fără a se prezenta în fața Comisiei de Psihiatrie, deoarece nu consideră că trebuie să fie controlat psihiatric. Paul Feroiu susține că totul i se trage de la un raport întocmit la finalul anului 2018, când a reclamat faptul că 70% din polițiștii din cadrul IPJ Gorj sunt slab și foarte slab pregătiți fizic. Facem precizarea că Paul Feroiu susține că îi pregătea inclusiv pe psihologii care l-au declarat inapt psihologic. 

În anul 2018, am scris, am tras un semnal de alarmă că 70% din polițiștii din IPJ Gorj sunt nepregătiți. S-a încercat eliminarea mea din IPJ Gorj, din sistem, pentru că am spus adevărul”, a afirmat, pentru Bugetul.ro, Paul Feroiu.

În această primă parte, pe care Bugetul.ro v-o prezintă astăzi, facem publice o serie de conversații de pe grupurile interne de WhatsApp ale IPJ Gorj. Discuțiile de pe WhatsApp datează din august 2019, când peste 300 de cadre au fost puse să facă raport că nu au fost la ședințele de tragere și pregătire.

După cum se poate observa în conversațiile de mai jos, sunt polițiști care acuză că totul a plecat de la Paul Feroiu careștie doar filmele lui cu ninja pe care le are în cap”.

Pe un alt grup de WhatsApp, polițiștii de la Rutieră se plâng că n-au cum să le facă cetățenilor de etnie rromă.

În replică, unul dintre colegii lui Paul Feroiu îi ceartă pe polițiștii de la Rutieră – „Gata cu văicăreala!” și îi cheamă la sală.

Va urma…

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Anchete

SURSE După dezvăluirea făcută de Bugetul.ro, șefa Poliției și-a certat subalternii: ‘Nu mor caii de cursă când vor câinii maidanezi’

Publicat

in

De

La sfârșitul lunii august, Bugetul.ro a scris, în exclusivitate, că șefa Poliției Otopeni, comisarul-șef Maria Baciu a fost implicată într-un accident de circulație, la Pitești. În urma accidentului, o bătrână de 66 de ani, a ajuns la spital, cu fractură de femur. Sursele noastre ne-au transmis, la acea vreme, că Maria Baciu ar fi lovit cu mașina o persoană de 66 de ani, care s-ar fi aflat pe trecerea de pietoni. Această informație apare și în presa locală în privința accidentului, fără a i se da numele comisarului-șef aflat în fruntea Poliției Otopeni. Contactată de Bugetul.ro, Maria Baciu ne-a confirmat că a fost implicată într-un accident rutier, însă, spune șefa Poliției Otopeni, victima nu s-ar fi aflat pe trecerea de pietoni, ci la câțiva metri de trecere. Mai mult, comisarul-șef Maria Baciu a precizat, pentru Bugetul.ro, că femeia de 66 de ani ar fi recunoscut la sosirea polițiștilor că a traversat neregulamentar. Surse din cadrul IPJ Argeș au confirmat, pentru Bugetul.ro, versiunea șefei Poliției Otopeni.

Vezi și EXCLUSIV Caz controversat! Șefa Poliției, implicată într-un accident de circulație, la câțiva metri de trecerea de pietoni! Victima de 66 de ani a ajuns la spital

Sursele noastre din Poliție acuză acum că comisarul-șef Maria Baciu și-ar fi certat subalternii, după ce Bugetul.ro a scris despre accidentul în care a fost implicată.

Acestea ne-au prezentat și ce le-a transmis șefa Poliției Otopeni pe grupul intern de WhatsApp.

Bugetul.ro vă redă mesajele exact așa cum au fost transmise:

„Cine are nelamuriri legat de ev rutier de la Pitesti sa ma.ntrebe pe mine
Nu mai discutati pe la colturi
La barfa nici dracu nu va.ntrece
Daca mai aveti ceva de comentat va stauladispozitie
De cand am venit la Otopeni v.am spus clar ca nu suport birfa
In 5 ani am avut 9 reclamatii
Ba la corpul de control, ba la DNA….toate clasate
Nu mor caii de cursa cand vor cainii maidanezi
Ajunge…puneti osul la munca si lasati spalaturile in urechi pt doctori
Eu ca voi am fost… voi ca mine…?????
Ma gandeam sa fac o petrecere de sfarsit de cariera dar m-am razgandit
O sa va las sa petreceti singuri… de bucurie ca plec”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend