Conecteaza-te cu noi

ECONOMIC

EXCLUSIV ! PSD a decis soarta liceelor agricole – 2 PRIMARII din Arges RAMAN FARA 2 LICEE !

Avatar

Publicat

in

– Deputatii PSD au votat trecerea Liceelor Agricole in subordinea Ministerului Agriculturii
– O alta modificare rusinoasa vizeaza infiintarea scolilor si liceelor maghiare de catre primarii sau CJ-uri

Pe tacute – presa mainstream ocupata fiind cu alte subiecte gras platite – in prag de 1 Decembrie, deputatii PSD modifica Legea Educatiei si dau frau liber infiintarii lejere a scolilor maghiare. Practic, toate primariile din HarCov isi pot infiinta cand vor muschii lor scoli maghiare. Dar, pentru judetul nostru nu asta ar fi, poate, modificarea problema ci o alta, anume cea care vizeaza reorganizarea liceelor cu profil agricol. Mai exact, un proiect de modificare a Legii Educatiei nationale a fost modificat fara tam-tam, zilele trecute de catre deputati in Parlamentul Romaniei. Proiectul de lege 181/2017 a fost adoptat de Camera Deputatilor cu 170 voturi PSD pentru. PNL a votat contra iar USR s-a abtinut. Firesc, toti parlamentarii argeseni au votat pentru modoficarile care, cu siguranta, vor isca destule controverse. De ce ? Pentru ca, sunt voci care sustin asa, exista un grup care a pus ochii pe averea acestor licee, o avere deloc de neglijat, in special terenuri amplasate in zone extrem de atractive. Astfel, potrivit proeictului adoptat deja de deputati, incepând de anul școlar viitor, liceele agricole din ţară vor fi subordinate Ministerului Agriculturii si nu exclusiv Ministerului educatiei. Asta inseamna ca structura organizatorică, profilurile, specializările, calificările profesionale, cifrele anuale de şcolarizare şi criteriile de selecţie a candidaţilor pentru învăţământul agricol se vor fi propuse de Ministerul Agriculturii către cel al Educației.
De asemenea, aici e bomba, proiectul de lege prevede ca, de la 1 ianuarie 2018, liceele care au exclusiv profil şi specializări agricole, instituţii publice cu personalitate juridică aflate în subordinea consiliilor locale, vor trece în subordinea direcţiilor judeţene pentru agricultură. si, MARE ATENTIE, terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea liceele agricole trec în domeniul public al statului şi în administrarea direcţiilor judeţene pentru agricultură. Senatul este camera decizională pentru acest proiect. In judetul Arges exista doua licee Agricole de renume care vor iesi de sub tutela Ministerului educatiei si se vor subordona Ministerului Agriculturii, Liceele din Curtea de Arges si Costesti.

Publicitate

Asa cum spuneam Proiectul de lege 181/2017 afost deja adoptat de Camera Deputatilor in sedinta din data de 7 nov 2017, cu vot pentru=170, contra=66, abtineri=27. Pana la intrarea in vigoare a Legii mai este doar uin pas: votul in Senat, care este Camera Decizionala, acolo unde majoritatea apartine PSd si ALDE, adica initiatorii acestui proiect.
Redactorii ziarului nostru au intrat in posesia Proiectului de Lege adoptat deja de deputati si va prezentam, mai jos, modificarile cele mai importante si care ar sugera ca in curand, pe acelasi principiu, liceele sanitatre vor trece in subordinea Ministerului Sanatatii, cele economice, in subordinea Ministerului Economiei si tot asa pana ce Ministerul Educatiei nu va mai avea obiectul muncii.

ART 43. Începând cu data de 1 septembrie 2018 liceele care au exclusiv profil şi specializări agricole, instituţii publice cu personalitate juridică, în subordinea consiliilor locale, trec în subordinea direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(3) Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile liceelor agricole se reglementează prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, la propunerea direcţiilor pentru agricultură judeţene/Direcţia pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti şi a inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
(4) Finanţarea liceelor agricole se realizează din venituri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Educaţiei Naţionale şi al Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi venituri proprii, prin parteneriate publice private. Sursele din care se constituie venituri proprii şi atrase, se stabilesc prin hotărârea Guvernului prevăzută la alin. (3).
(5) Directorul liceului agricol îndeplineşte atribuţiile ordonatorului terţiar de credite, potrivit prevederilor art. 21 alin. (4) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 434
. – (1) Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea liceele agricole trec în domeniul public al statului şi în administrarea direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului
Bucureşti în a căror rază teritorială îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ respective.
(2) Liceele agricole care nu au în proprietate sau în administrare terenuri agricole în extravilan, primesc în folosinţă, pentru constituirea lotului didactic experimental.

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate

ACTUAL

Începând de azi, fermierii afectați de secetă vor primi bani de la stat

Avatar

Publicat

in

De

Autoritățile au instituit o schemă de ajutor pentru fermierii afectați de seceta accentuată și prelungită din perioada 2019-2020, ce este prevăzută de o ordonanță de urgență recent oficializată. Fermierii au putut depune cererile pentru acordarea banilor timp de zece zile lucrătoare, până la jumătatea acestei săptămâni, iar, începând de azi, vor primi și bani, potrivit unui anunț de joi al ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Ținând cont de faptul că acest an agricol (2019-2020) a început, în țara noastră, pe fondul unei secete accentuate, iar acest lucru a afectat culturile de toamnă, autoritățile vor să compenseze pierderile suferite de fermieri din această cauză, prin plata unui ajutor de stat, ce este detaliat în OUG nr. 148/2020.

Publicitate

Conform ordonanței, cererile de solicitare a ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, s-au putut depune până la jumătatea săptămânii, din 18 septembrie, adică de astăzi, potrivit unui anunț al ministrului Agriculturii, citat de agerpres.roîncepând distribuția banilor către fermieri.

Ajutoarele de stat se acordă fermierilor afectați de secetă de pe tot cuprinsul țării, indiferent de forma sub care activează, adică pot fi persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori familiale sau producătorii agricoli persoane juridice. Banii se acordă celor ce au înființat, în 2019, culturi de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiță.

Beneficiarii ajutorului de stat sunt cei ce dețin un proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, iar suprafața calamitată este de peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată pentru acest an și sunt înregistrați în evidențele APIA, în acest an, cu cerere de plată pe respectiva suprafață. 

Pentru a putea primi banii de la stat, fermierii au depus la APIA o solicitare scrisă în acest sens, o copie a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor plus date despre contul bancar sau de trezorerie, în cazul în care sunt diferite de cele din cererea unică de plată pentru 2020. Documentele au putut fi depuse atât direct la sediile APIA, cât și prin fax, poșta clasică sau cea electronică.

Cei ce vor primi ajutor de stat necuvenit vor trebui, așa cum stabilește OUG 148/2020, să restituie sumele primite, la care se vor adăuga dobânzi și penalități de întârziere de la data încasării acestuia.

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult

BUSSINES

De ce sunt coșurile gourmet cadouri ideale de Crăciun în mediul de afaceri

Avatar

Publicat

in

În perioada Sărbătorilor de iarnă, an de an se obișnuiește în mediul de afaceri să se ofere recompense mai mult sau mai puțin formale partenerilor de business, clienților VIP și mai ales angajaților. A oferi cadouri reprezintă o formă elegantă de mulțumire pentru colaborare, cu speranța unei relații cel puțin la fel de bune și pentru anul următor. Cel mai rafinat gest, potrivit în orice fel de relație de afaceri, este oferirea de coșuri cadou, mai exact cosuri gourmet, cu produse premium și de lux, asociate spiritului Crăciunului (potrivit și pentru alte sărbători, desigur).

De ce sunt coșurile gourmet cadouri ideale de Crăciun în mediul de business? Tocmai pentru că reprezintă un cadou universal, un gest potrivit indiferent de tipul de colaborare, indiferent cine este cel care oferă și cel care primește (relații de coordonare sau de subordonare, pe ambele direcții, de exemplu de la management spre angajați, dar și de la angajați spre șefi). Contează însă mult eticheta acestui cadou și aici ne referim la conținut pe de o parte (alegerea produselor, tipul acestora, dar și prestanța brandurilor), iar pe de altă parte la modul de ambalare, care desăvârșește cadoul.

Publicitate

“Firmele care colaborează cu un partener specializat în cadouri gourmet rafinate pentru mediu de business, așa cum este gourmetGIFT, rezolvă fără griji, în cele mai bune condiții, acest managament al cadourilor de Crăciun, un element care poate aglomera altfel agenda oricum aglomerată în această perioadă foarte productivă a anului pentru cele mai multe companii. Avem parteneri care apelează la noi încă de la începutul toamnei, pentru a se asigura că au pregătite din timp cadourile perfecte pentru Sărbătorile de iarnă, coșuri gourmet pentru angajați, parteneri de afaceri, dar și clienți speciali. Oferim inclusiv consultanță, recomandări bazate pe experiența noastră de peste 10 ani, putem personaliza cadourile. În acest context contează mult gestul, dar și mai mult contează modul în care gestul se produse, coșul cadou trebuie să fie de o eleganță și de un rafinament desăvârșite, atât estetic, dar și din punct de vedere al conținutului, de la etichete la gusturi și arome”, explică Floriana Tiron, owner gourmetGIFT.

Este dificil să pregătești cadouri inspirate pentru relații profesionale, însă cadouri de Craciun precum aceste coșuri gourmet de Crăciun reușesc să valideze perfect toate cerințele asociate domeniului de business. Interesant este că astfel de coșuri cadou sunt de fapt apreciate de oricine, pot fi oferite cu succes și în relații personale, de familie. În ansamblu, oferirea de coșuri cadou semnifică grijă, empatie, recunoștință, mulțumire, apropiere, ceea ce însuflețește relațiile de afaceri, despre care putem spune că uneori sunt rigide și tensionate.

Gesturi umane de acest fel sunt foarte importante, pentru că în spatele unei afaceri evident că oamenii sunt cei care fac lucrurile să funcționeze, de ei depinde ca relația să funcționeze cu succes pentru business. Oferirea de coșuri cadou gourmet de către o companie, cu o ocazie care poate fi considerată o sărbătoare de familie, umanizează brandul în cauză și îl face mai plăcut în respectivele relații comerciale.

gourmetGIFT este cel mai mare magazin online de cosuri si cadouri exclusiviste din Romania, ajungând la un portofoliu foarte mare de clienți în cei peste 10 ani de activitate, atât companii mari (corporate), cât și IMM-uri. Indiferent de buget, se găsesc soluții potrivite pentru cadouri gourmet, coșuri cadou premium, produse atent selecționate din întreaga lume – selecţii de băuturi bine, cafea (compania este chiar importator și distribuitor Excelsior și Trucillo), ciocolată, bomboane, tablete, dulceţuri, în cele mai inedite combinaţii. Clienţii corporate pot beneficia și de serviciul “personal engraving” care permite, la cerere, gravarea siglei companiei pe fiecare cadou oferit.

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend