Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

EXCLUSIV! Mormintele eroilor au fost arate

Publicat

in

#Un argeşean reclamǎ lucrǎri fǎcute la un obiectiv istoric

#Primarul localitǎţii spune cǎ de un an de zile se fac investiţii şi se va mai continua

Zilele trecute, primarul comunei Lereşti din judeţul Argeş a declarat redactorilor PROFIT faptul cǎ, şi în acest an, vor cotinua lucrǎrile de amenajare a Cimitirului Eroilor din comunǎ, lucrǎri care la aceastǎ orǎ sunt gata în proporţie de 90%, ţinând cont de faptul cǎ au fost demarate încǎ din primǎvara anului trecut.

Nu de aceeaşi pǎrere cu primarul pare sǎ fie Mircea Iliescu, un bǎrbat din localitate care ne-a semnalat faptul cǎ cimitirul cu pricina nu este adus la valoarea realǎ, aceasta fiind una de mare importanţǎ istoricǎ.

„Va aduc la cunostinta, spre o justa abordare o tema din comuna noastrǎ, si anume  Cimitirul multinaţional de onoare Lereşti, necropolǎ social culturalǎ a patrimoniului istoric şi militar al României. De  aproape  3  (  trei ! )  ani  de  zile,  ca cetǎţean  mǎrunt şi anonim , când am avut timp şi am crezut de cuviinţǎ, am facut destule sesizǎri la instituţiile, administraţiile, asociatiile, etc., ce au egǎturǎ directǎ sau indirectǎ cu necropola secularǎ.

Intr-un  final, anul tercut , s-a inceput  reabilitarea  cimitirului,  lucru ce nu se prea respecta nici aplica, ba mai mult se fac si greseli ireparabile. Se  omite, evita   sa se  opreasca  degradarea  zidului  inconjurator ; s-au  sters urmele unde se mai putea recunoaste ca au fost decoratiile zidului ; cum e obiceiul crestin, se refuza a se repune mica cruce de intimpinare ; s-a refacut  ( in scarba asi zice ) Camera de Garda unde a functionat 31 ani Post de Santinela  ( UNIC  IN  ROMANIA  !  ),crezandu-se ca e creatie noua dein proiect ; s-a ridicat nejustificat/inutil cu 30 – 50 cm drumul de acces,  aleeile interioare si astfel s-au ridicat  si zidul inconjurator si bordurile interioare, ( nici o legatura cu o reabilitare !) ; componenta principala, de baza a unui cimitir sunt mormintele, ele nu s-au refacut , cu toate ca sunt in arhive harta cimitirului nu schite ce arate proiectul ; cu toate ca MORMINTELE DE RAZBOI sunt protejate si favorizate de Conventii Internationale, Legi, H.G., au fost ignorate si s-a arat peste ele ….. » spune argeşeanul în reclamaţia adresatǎ redacţiei noastre.

Aşadar, reparaţiile cimitirului Eroilor din Lereşti stârnesc controverse în localitate însǎ, cu siguranţǎ, primarul Marian Toader va gǎsi soluţiile benefice şi legale pentru ca zona sǎ fie una de atracţie turisticǎ iar cei nemulţumiţi sǎ fie, în cele din urmǎ, recunoscǎtori pentru ceea ce s-a realizat la locaţia cu pricina.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Ajutor umanitar pentru Siria, în contextul cutremurului din luna februarie din Turcia! În ce constă susținerea

Publicat

in

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni, să scoată din rezervele de stat, lapte praf, saltele, alimente, dar şi dispozitive medicale, pentru a le trimite în Siria, pentru a veni în sprijinul victimelor cutremurului din luna februarie.

Sprijinul este acordat în baza solicitării de asistenţă umanitară iniţiat de Republica Arabă Siriană, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Ajutorul constă în bunuri de strictă necesitate – alimente, dispozitive medicale şi articole pentru adăpostire. Acestea sunt oferite de către statul român prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, respectiv, Patriarhia Română, conform sursei citate.

Detaliile privind efectuarea transportului bunurilor sunt stabilite între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Comisia Europeană, iar transportul va fi realizat pe cale aeriană cu sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naţionale.

Cutremurul cu magnitudinea de moment de 7,8 care s-a produs la 6 februarie 2023 la mică adâncime a lovit sudul şi centrul Turciei şi nordul şi vestul Siriei. Seismul a fost urmat la câteva ore de un altul cu magnitudinea de moment aproape la fel de mare, de 7,7, cu epicentrul la circa 95 de kilometri distanţă faţă de primul. S-au înregistrat pagube pe scară largă şi zeci de mii de morţi.

Cutremurul a fost cel mai mare seism din Turcia de la cutremurul din 1939 din Erzincan, care a avut aceeaşi magnitudine, şi a fost al doilea cel mai puternic înregistrat în istoria ţării. A fost resimţit până în Egipt şi pe coasta turcească a Mării Negre. În cele trei săptămâni care au urmat au avut loc peste 10.000 de replici.

Secvenţa seismică a fost rezultatul unei falii de alunecare superficială.

Se estimează că au fost afectate aproximativ 14 milioane de persoane, adică 16% din populaţia Turciei. Experţii în dezvoltare de la Organizaţia Naţiunilor Unite au estimat că aproximativ 1,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost.

Bilanţul confirmat al morţilor s-a ridicat la 59.259 de persoane: 50.783 în Turcia şi 8.476 în Siria.

Drumurile avariate, furtunile de iarnă şi întreruperea comunicaţiilor au îngreunat efortul de salvare şi ajutor al autorităţii pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă. În urma apelului Turciei la ajutor internaţional, peste 141.000 de persoane din 94 de ţări s-au alăturat efortului de salvare, scrie news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Mircea Badea: ‘În stradă urmează cei care nu-și pot plăti ratele la casă. Eu vă tot spun de ceva vreme că o să vină apocalipsa’

Publicat

in

Jurnalistul Mircea Badea a atras atenția asupra protestelor care iau amploare în acest moment în România.

Mircea Badea avertizează că ”În stradă urmează cei care nu-și pot plăti ratele la casă. Eu vă tot spun de ceva vreme că o să vină apocalipsa. Ea așa a început”.

Dascălii se pregătesc de un nou protest major. Maine, vor merge din nou în faţa Guvernului. De asemenea şi CFR-iştii, poliţişti şi cei din domeniul sănătății anunţă că vor ieşi şi ei în stradă. Mai mult, polițiștii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea penitenciarelor prin “exces de zel”.

Mircea Badea a analizat acest val de proteste şi a lansat un scenariu sumbru privind o nouă categorie ca va ieşi în curând în stradă. Iată ce spune şi despre inflaţie.

În stradă urmează cei care nu-și pot plăti ratele la casă. Sunt oameni care nu-și plătesc rata la casă, având în vedere că rata s-a mărit. Eu vă tot spun de ceva vreme că o să vină apocalipsa. Ea așa a început. Acum a început apocalipsa şi va continua.

Oricum, conducătorii nației nu au altă formulă și nu înțeleg și nici nu pot altă formulă decât populismul. Atunci ei vor încerca să facă pe populism și inflația va fi la cer.

Eu nu dau două cepe de generate pe prognozele acelor specialiști care până acum s-au înșelat absolut milimetric de fiecare dată când au deschis gura despre inflație.

Acuma, cu toate, uite, aoleu, aoleo, cu presiuni, cine știe, poate mâine la Cotroceni, Ciucă se execute întocmai și la timp la Guvern.

Deci, cu toată dragoste, în Statele Unite ale Americii a fost o întreagă încordare ca să se mărească prin lege, plafonul îndatorării.

Și republicani nu doreau, și aoleo ce facem, că o să intrăm în default. În sfârșit, republicanii au zis bine, poftim, dar știi ce formulă au ales?Că de asta vă spun ce o să fie România? Nu să mărească plafonul, ci să-l suspende.

Deci practic nu mai există plafon, ca să nu trebuiască peste câteva luni să îl mai mărească o dată. Deci au zis renunțăm de tot la plafon pentru următorii 2 ani. Vă dați seama dacă în Statele Unite este treaba asta, ce o să fie în România„, a spus Mircea Badea, la Antena 3 CNN.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend