Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

EXCLUSIV ! Iisus dezbrǎcat, pe peretele unei biserici monument din Arges – Frescǎ unicǎ în lume

Publicat

in

#Un chinez, înmormântat în monumentul istoric

Biserica Domneascǎ din Curtea de Argeş este unicat în lume din multe puncte de vedere iar valoarea sa este, într-adevǎr, una inestimabilǎ. Sunt însǎ multe detalii ale acestei construcţii neştiute de locuitorii oraşului ci, mai mult de turişti. Si asta pentru cǎ argeşenii care vin sǎ viziteze Biserica Domneascǎ nu plǎtesc pentru ca un ghid sǎ le povesteascǎ istoria acesteia. Turiştii însǎ, în special strǎinii, sunt mult mai interesaţi de poveşti aşa cǎ aflǎ, înainte localnicilor, cât de importantǎ şi, mai ales cât de rarǎ este pictura de pe pereţii bisericii.

Iisus dezbrǎcat – frescǎ unicǎ în lume

mormant-chinez-biserica-domneascaIar dacǎ de doar câţiva ani s-a aflat cǎ printre puţinele fresce din lume cu Maica Domnului însǎrcinatǎ se aflǎ la Biserica Domneascǎ din Curtea de Argeş, ar trebui sǎ se ştie cǎ, o picturǎ, de data aceasta unicǎ în lume se aflǎ aici, aceea cu Iisus dezbrǎcat, sau, cum explicǎ ghidul, « fǎrǎ sǎ îi fie acoperitǎ pudoarea ».

« Fresca a fost restauratǎ de Dumitru Norocea şi, într-adevǎr, este unicǎ în lume. Nu putem însǎ şti dacǎ aşa a fost şi originalul. Interesant este faptul cǎ, în acea scenǎ, printre cei care se uitǎ la Iisus este şi pictorul Dumitru Norocea… s-a pictat şi pe el. Element unic într-o frescǎ sunt şi tâlharii care apar în pictura cu drumul crucii. Nicǎieri nu mai apar, în nici o picturǎ… » a declarat pentru PROFIT, Stefan Dumitrache, managerul Muzeului Municipal Curtea de Argeş.

Chinezul înmormântat la Domneascǎ, profesor de muzicǎ

Si tot un lucru mai puţin ştiut este acela cǎ într-un din mormintele din incinta Bisericii mormant-chinez-biserica-domneasca-1Domneşti ar fi înmormântat un chinez. Pe peretele de lângǎ mormânt este înfǎţişatǎ o armurǎ în stil chinezesc iar în mormânt, a fost gǎsitǎ o insignǎ pe care era desenatǎ aceeaşi armurǎ. Despre cel care işi doarme somnul de veci la Curtea de Argeş nu se ştiu foarte multe lucruri însǎ, se pare cǎ ar fi vorba de un profesor de muzicǎ, un maestru de muzicǎ, aşa cum era numit la vremea respectivǎ, fiind cel care ar fi schimbat sistemul de notare în Constantinopol.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Ce s-ar întâmpla dacă țara noastră ar fi atacată? Mircea Geoană: ‘Pentru România, orice atac ar atrage răspunsul Alianței noastre. Nu anticipăm riscuri la adresa securității statelor NATO, dar nu putem exclude’

Publicat

in

De

Aș vrea să facem o distincție între reacția NATO în cazul Ucrainei și cel al României. Pentru România, orice atac ar atrage răspunsul Alianței noastre. Când e vorba de Ucraina, NATO sprijină din punct de vedere practic și politic acest partener al nostru. Ați observat că sunt și state aliate care pe plan bilateral susțin capacitatea de autoapărare a Ucrainei.

Azi, pentru a fi extrem de clar, nu anticipăm riscuri la adresa securității statelor NATO, dar nu putem exclude, deși încurajăm dialogul, ca în Ucraina sau în jurul Ucrainei să existe elemente de natură militară sau acțiuni de destabilizare severă a acestui stat.

Noi vrem să arătăm, de o natură perfect credibilă, că suntem perfecți pregătiți să ne apărăm teritoriul și aliații,” a afirmat Mircea Geoană, într-o intervenție la Realitatea Plus.

Secretarul general adjunct al NATO a precizat că demersurile Alianței se bazează mult pe detensionarea situației, pentru că niciuna dintre părți n-ar avea de câștigat dacă ar merge pe linia negocierilor dure. 

Sperăm în continuare ca în Ucraina Federația Rusă să înțeleagă că această cale pe care eventual ar putea să o aleagă este an care le afectează interesele și sperăm ca mâna întinsă spre dialog prin scrisoarea pe care am trimis-o să primească un răspuns favorabil.

Trebuie să arătăm Rusiei că trăgând linia între costuri și beneficii, între intervenție militară sau dialog ar avea numai de pierdut dacă ar alege, din nou, opțiunea militară.

Propunerile pe care NTAO le-a făcut Rusiei sunt grupate pe 3 zone tematice:

Cea legată de relația actuală între federația Rusă și NATO, Mosocva a decis să-și închidă Ambasada pe lângă NATO de la Bruxelles, și să suspende prezența militară și civilă a Alianței la Moscova. Un prim gest normal ar fi ca Rusia să redeschidă canalele de comunicare.

Al doilea calup tematic vizează sporirea transparenței și încrederii între cele 2 părți, cu privire la exercițiile militare, cu privire la postura militară a celor 2 părți, de exemplu de modul în care avioane sau nave militare ale NATO și ale Rusiei interacționează când se află în proximitate.

Al 3-lea calup tematic pe care l-am avansat în scris este legat de dezarmare, de control al armamentului și neproliferare,” a afirmat Geoană.

Înaltul oficial nord-atlantic a precizat că în setul de propuneri transmise Rusiei sunt punctate foarte clar și elementele care sunt de NEACCEPTAT într-o negociere.

Pentru noi ar însemna încălcarea unor principii fundamentale. Inclusiv retragerea trupelor NATO din România și Polonia face parte din această categorie, pentru că sunt acorduri și înțelegeri internaționale la care chiar Federația Rusă a achesat.

La fel de adevărat este că nu putem accepta ideea ca o țară europeană, în speță Ucraina, dar și Georgia sau chiar Rep. Moldova, care nu vrea să intre în NATO pentru că este un stat neutru, nu-și poate urma calea pe care o dorește pentru că cineva ar avea un drept de veto. Asta nu înseamnă că aderarea Ucrainei la NATO este iminentă.

Sperăm că după o analiză serioasă, înțeleg că la nivelul Kremlinului, Federația Rusă să revină către noi și să putem continua consiliul NATO-Rusia„, a mai afirmat secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, conform realitatea.net.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

Aderarea la OCDE pare a fi deja compromisă! Profesorul Cristian Păun: ‘Vom ajunge în OCDE la sfântul așteaptă, cu politicienii pe care-i avem’

Publicat

in

De

Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, a vorbit despre procesul de aderare al României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Dacă va deveni membră OCDE, țara noastră se va afla în clubul celor mai dezvoltate economii ale lumii.

Vom fi mai vizibili, mai atractivi pentru investitorii și creditorii internaționali, având mare nevoie de capital și de expertiza din spatele acestui capital. Pe de altă parte, înseamnă un lucru bun și asupra guvernanței din România. Corsetul cu care vine la pachet OCDE, inclusiv pachetul său de reforme, va disciplina și mai mult actul de guvernare, îl va face mai transparent, îl va face mai verificabil.”

România și-a depus încă din 2004 candidatura de aderare la OCDE. Pentru a fi admisă în cadrul organizației, trebuie să îndeplinească mai multe condiții, iar în ultimii ani nu s-au făcut progrese remarcabile, mai spune profesorul Cristian Paun:

Aderarea la OCDE înseamnă, de fapt, transparență în actul de guvernare, gândiți-vă că noi avem probleme cu a cere unui partid să ne arate pe cheltuiește banul public pe care îl primește de la bugetul de stat și strâmbături din nas din partea politicienilor, că de ce trebuie să facă ei așa ceva, ori, în OCDE astfel de strâmbături din nas nu sunt permise. Și pe mine mă surprinde într-o oarecare măsură această invitație pentru că România nu a făcut salturi importante pe zona birocrației, a libertății economice, pe zona statului de drept, pe zona corupției.”

Când va deveni România membru al OSCE? Profesorul Cristian Păun spune că va fi un proces de durată similar cu cel al aderării la Spațiul Schengen sau zona euro:

Singurul criteriu pe care îl îndeplinim cu brio, în special al PIB-ului și al PIB-ului pe locuitor, dar dacă e să luăm în calcul și celelalte lucruri, pachetul de reforme, schimbările care ar trebui să se întâmple în actul de guvernanță, cred că va fi un proces de durată și mi-e mai degrabă că va sfârși această invitație la fel ca și celelalte de dinainte. Când vom ajunge în OCDE? Cred că răspunsul este similar întrebării când vom intra în zona Euro, probabil la sfântul așteaptă, cu politicienii pe care-i avem”, conform europafm.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend