Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

EXCLUSIV ! Iisus dezbrǎcat, pe peretele unei biserici monument din Arges – Frescǎ unicǎ în lume

Publicat

in

#Un chinez, înmormântat în monumentul istoric

Biserica Domneascǎ din Curtea de Argeş este unicat în lume din multe puncte de vedere iar valoarea sa este, într-adevǎr, una inestimabilǎ. Sunt însǎ multe detalii ale acestei construcţii neştiute de locuitorii oraşului ci, mai mult de turişti. Si asta pentru cǎ argeşenii care vin sǎ viziteze Biserica Domneascǎ nu plǎtesc pentru ca un ghid sǎ le povesteascǎ istoria acesteia. Turiştii însǎ, în special strǎinii, sunt mult mai interesaţi de poveşti aşa cǎ aflǎ, înainte localnicilor, cât de importantǎ şi, mai ales cât de rarǎ este pictura de pe pereţii bisericii.

Iisus dezbrǎcat – frescǎ unicǎ în lume

mormant-chinez-biserica-domneascaIar dacǎ de doar câţiva ani s-a aflat cǎ printre puţinele fresce din lume cu Maica Domnului însǎrcinatǎ se aflǎ la Biserica Domneascǎ din Curtea de Argeş, ar trebui sǎ se ştie cǎ, o picturǎ, de data aceasta unicǎ în lume se aflǎ aici, aceea cu Iisus dezbrǎcat, sau, cum explicǎ ghidul, « fǎrǎ sǎ îi fie acoperitǎ pudoarea ».

« Fresca a fost restauratǎ de Dumitru Norocea şi, într-adevǎr, este unicǎ în lume. Nu putem însǎ şti dacǎ aşa a fost şi originalul. Interesant este faptul cǎ, în acea scenǎ, printre cei care se uitǎ la Iisus este şi pictorul Dumitru Norocea… s-a pictat şi pe el. Element unic într-o frescǎ sunt şi tâlharii care apar în pictura cu drumul crucii. Nicǎieri nu mai apar, în nici o picturǎ… » a declarat pentru PROFIT, Stefan Dumitrache, managerul Muzeului Municipal Curtea de Argeş.

Chinezul înmormântat la Domneascǎ, profesor de muzicǎ

Si tot un lucru mai puţin ştiut este acela cǎ într-un din mormintele din incinta Bisericii mormant-chinez-biserica-domneasca-1Domneşti ar fi înmormântat un chinez. Pe peretele de lângǎ mormânt este înfǎţişatǎ o armurǎ în stil chinezesc iar în mormânt, a fost gǎsitǎ o insignǎ pe care era desenatǎ aceeaşi armurǎ. Despre cel care işi doarme somnul de veci la Curtea de Argeş nu se ştiu foarte multe lucruri însǎ, se pare cǎ ar fi vorba de un profesor de muzicǎ, un maestru de muzicǎ, aşa cum era numit la vremea respectivǎ, fiind cel care ar fi schimbat sistemul de notare în Constantinopol.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Vești bune! Asimptomaticii nu îi pot infecta pe cei din jur

Publicat

in

De

Studiu bombă!  Un studiu recent arată că o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe. Din 455 de persoane câte au intrat în contact cu un pacient infectat, dar asimptomatic, niciuna nu a luat boala, arată studiul, conform Mediafax.

Opt cercetători chinezi au făcut primul şi cel mai amplu studiu legat de cât de contagioase sunt persoanele care au infecţia COVID-19, dar nu au simptome ale bolii.

Ei pus o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. Specialiştii i-au supravegheat atent timp de 5 zile.

După aceea, cele 455 de persoane au fost izolate şi monitorizate cu atenţie. Dintre acestea, doar opt au avut semnele unei infecţii respiratorii, dar niciuna nu a luat virusul SARS-COV-2. Certifică asta testarea PCR, analizele de sânge şi examinarea pulmonară prin tomografie.

Aceste noi date vor schimba cu siguranţă modul în care oamenii se vor raporta la acest virus în viitorul apropiat.

„În momentul în care există un contact prelungit aşa cum se întâmplă în familie sau la locul de muncă, rămâne un risc de a transmite, dar, la nivel de populaţie, atunci când mergem la terase, sau la supermarket, sau în altă parte riscul ca un asimptomatic să transmită este practic foarte, foarte mic, ceea schimbă mult datele problemei pentru că asta înseamnă că, dacă o persoană este asimptomatică şi ne întâlnim cu ea, avem un risc mic de a ne îmbolnăvi, lucru care este diferit faţă de ceea ce ştiam până acum”, explică medicul infecţionist Adrian Marinescu.

Acest studiu ar putea schimba și modul în care se fac internările, iar oamenii se vor gândi dacă le va mai fi teamă când ies din casă.

„Acest studiu ar putea schimba trei elemente în plan practic: persoanele diagnosticate dar asimptomatice cu atât mai mult ar putea să stea acasă, să nu mai fie internate. În al doilea rând nu ar trebui să ne fie teamă în momentul în care ieşim din casă şi venim în contact cu alte persoane, să ne gândim că cei din jur, chiar dacă nu au simptome pot să transmit, riscul e categoric mai mic, în al treilea rând: singurul studiu din România vorbeşte de un procent de 2%, ceea ce înseamnă că 360.000 de români au trecut prin boală. Dacă ne gândim că maximum 20.000 sunt diagnosticaţi, asta înseamnă că, în rest, cei mai mulţi au avut forme asimptomatice. Studiul de faţă cumva ne linişteşte şi ne putem gândi că persoana simptomatică are un risc mic de a ne transmite în momentul în care ne întâlnim cu diverse ocazii”, mai spune Dr. Marinescu.

Studiul cercetătorilor chinezi este indexat de prestigioasa National Library of Medicine şi a fost trimis deja experţilor OMS pentru o reacţie din partea acestora.

Citește și:

De azi, un ‘dinozaur’ e out din Poliție! Scandalurile în care a fost implicat: De la ‘Regina Șpăgilor’ la ritualuri ‘Cosa Nostra’

Modificări importante! Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță

Scandal uriaș în Guvern! Ludovic Orban ar fi țipat la unul dintre miniștrii aflați pe ‘lista neagră’: ‘Iar te răzgândești?!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Economiei a făcut anunțul! Când s-ar putea redeschide mall-urile

Publicat

in

De

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, luni seară, la TVR, că românii ar putea să nu mai stea 14 zile în izolare la întoarcerea din vacanța în străinătate, iar mall-urile s-ar putea deschide la mijlocul lunii iunie.

„Aș numi așa de o zonă a liberalizării de întoarcere în țară. Eu sunt optimist că începând cu 15 iunie nu va mai fi nevoie de această intrare în izolare, după ce revii în țară. Vrem să relaxăm și mai mult măsurile. Nu vorbesc doar de Bulgaria și Grecia, ci și de țările care au o incidență a cazurilor mică.

Mâine, (n.r. marți) la ora 3, am o întânire cu reprezentanții mall-urilor. Mi s-ar părea normal că dacă relaxăm și lucrurile merg bine, să putem ca la finalul acestor 2 săptămâni, să deschidem magazinele. Vrem să aducem viața la normalitate mai repede”, a declarat Virgil Popescu.

Citește și:

De azi, un ‘dinozaur’ e out din Poliție! Scandalurile în care a fost implicat: De la ‘Regina Șpăgilor’ la ritualuri ‘Cosa Nostra’

Modificări importante! Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță

Scandal uriaș în Guvern! Ludovic Orban ar fi țipat la unul dintre miniștrii aflați pe ‘lista neagră’: ‘Iar te răzgândești?!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend