Conecteaza-te cu noi

Anchete

EXCLUSIV Documentul care zguduie Apele Române! Liberalul Ervin Molnar, fost șef ANAR, ar fi trebuit să aprobe angajările de la ABA Prut-Bârlad

Avatar

Publicat

in

Miercuri seara, Bugetul.ro l-a contactat telefonic pe Ervin Molnar, fost șef la Apele Române, în prezent deputat PNL. L-am întrebat de cazul de la ABA Prut-Bârlad, unde DNA a început urmărirea penală pe numele lui Petru Avram, fost director ABA Prut-Bârlad, însă Ervin Molnar a precizat, pentru Bugetul.ro, că nu el l-a instalat în funcție pe Petru Avram și că nu are cunoștințe despre ceea ce s-a întâmplat la ABA Prut-Bârlad. O serie de documente intrate în posesia Bugetul.ro îl contrazic pe Molnar, iar din acestea reiese că Petru Avram ar fi trebuit să-l informeze cu privire la angajările/detașările pe care le face.

Astfel, conform unei adrese din 28 ianuarie 2020 (n.r. – Ervin Molnar a fost numit director la ANAR la 22 ianuarie 2020), toți directorii din cadrul Apelor Române trebuiau să comunice conducerii Administrației Naționale Apele Române, adică lui Ervin Molnar, „orice modificare în structura de personal, inclusiv promovările personalului sau acordarea gradației conform prevederilor legale”.

În atenția doamnelor/domnilor Director ai Administrației Bazinale de Apă/I.N.H.G.A./E.C. Stânca-Costești

Prin prezenta vă reamintim faptul că pentru orice modificare în structura de personal, inclusiv promovările personalului sau acordarea gradației conform prevederilor legale, există obligativitatea primirii acordului conducerii „Administrației Naționale Apele Române”, în limitele Bugetului de Venituri și Cheltuieli, aprobat.

Menționăm faptul că aplicarea celor de mai sus este în responsabilitatea directă a conducerii fiecărei instituții în parte”, se precizează în documentul intrat în posesia Bugetul.ro.

Practic, potrivit Ordinului interior dat de Ervin Molnar, la sfârșitul lui ianuarie 2020, acestuia trebuia să i se aducă la cunoștință toate mișcările făcute în cadrul Apelor Române: angajări, delegări, majorări salariale etc.

Vezi și EXCLUSIV Numit ‘Capul Mafiei de la Apele Române’ de către Emanuel Ungureanu, Ervin Molnar reacționează: ‘Am devenit o țintă’

Drept dovadă, Bugetul.ro vă prezintă un document în EXCLUSIVITATE

Într-o adresă intrată în posesia Bugetul.ro, Ervin Molnar aproba, la 13 februarie 2020, o serie de decizii ale conducerii ABA Mureș.

Concret, Molnar semna delegarea lui Mihai Caius Parpală, director SGA Arad, pe postul de director tehnic RAPM, dar și acordarea salariului aferent gradului profesional I corespunzător grilei din 2022 pentru Ovidiu Ionuț Cengher.

Ca atare, Ervin Molnar ar fi trebuit să fie înștiințat și să aprobe angajările făcute la ABA Prut-Bârlad

Miercuri seara, l-am întrebat pe Ervin Molnar și cum comentează faptul că DNA a început, luni, urmărirea penală a șefului-demisionar de la ABA Prut-Bârlad, Petru Avram.

În replică, deputatul PNL de Târgu Mureș a precizat, pentru Bugetul.ro, că nu are cunoștințe despre ce s-a întâmplat acolo.

Pe domnul Avram nu l-am numit eu. N-am ce să comentez un comunicat al unei instituții de control, de anchetă. N-am cunoștințe de ce s-a întâmplat acolo și, oricum, nu aș comenta, având în vedere că se află o anchetă penală pe rol”, a spus, pentru Bugetul.ro, Ervin Molnar.

DNA îl acuză pe Petru Avram de două infracțiuni de abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de mai mulți suspecți, în legătură cu demersurile făcute la angajarea fictivă a două persoane la primăria comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), în scopul de a le detașa, cu încălcarea prevederilor legale, la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”.
Astfel, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii:
SAGHIN VIRGIL, primar al comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava) în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale),
NIGA GABRIEL, viceprimar al comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava) cu atribuții de primar la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale),
AVRAM PETRU, director al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale săvârșite atât sub forma autoratului cât și a complicității),
BOCA ANA, secretar general al primăriei comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale) și complicitate la abuz în serviciu
IANCU SIMONA-ELENA și MEȚLER STELIAN, personal contractual, angajați succesiv la primăria Vatra Moldoviței, ulterior detașați la ABA „Prut-Bârlad”, în sarcina fiecăruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 16 decembrie 2020, Iancu Simona-Elena a fost numită în funcția de administrator public în cadrul Aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviței (jud. Suceava), iar la data de 22 decembrie 2020, din acea funcție, a fost detașată ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași .
Din cercetările efectuate în cauză până în acest moment, reiese că angajarea lui Iancu Elena-Simona la Primăria comunei Vatra Moldoviței ar avea un caracter fictiv, în sensul că, cei trei suspecți, primarul Saghin Virgil, secretara generală a comunei Boca Ana și directorul ABA „Prut-Bârlad” Avram Petru, dar și beneficiara demersurilor, suspecta Iancu Simona-Elena, ar fi avut de la început reprezentarea că aceasta din urmă nu va activa în cadrul Primăriei comunei Vatra Moldoviței, că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri și că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detașare, în funcția urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași.
A reieșit că Iancu Simona-Elena nu ar fi desfășurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviței, că documentele necesare angajării acesteia la primărie fie ar lipsi, fie ar fi fost întocmite retroactiv și fără respectarea normelor legale, și că nu i s-ar fi întocmit nici fișa postului (asimilat cu contractul de management în cazul administratorului public) la momentul când a fost numită. În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detașare, în condițiile în care experiența ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie și nici cu cel pentru care a solicitat detașarea la ABA „Prut-Bârlad”.
În legătură cu cele descrise mai sus, suspecții Avram Petru, Saghin Virgil, Boca Ana, fiecare în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenție, mai multe dispoziții legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc), fiind sprijiniți de suspecta Iancu Simona-Elena.

Printr-o schemă similară, Mețler Stelian a fost angajat la data de 22 iunie 2020 într-o funcție de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviței, iar la data de 1 iulie 2020, din acea funcție, a fost detașat pentru șase luni ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași.
Mai mult, după detașare, directorul Avram Petru ar fi dispus delegarea lui Mețler Stelian la un alt compartiment față de cel pentru care se aprobase detașarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. După cele șase luni prevăzute în contract, detașarea avea să fie prelungită.
În legătură cu cele descrise mai sus, suspecții Avram Petru, Niga Gabriel, Saghin Virgil și Boca Ana, fiecare în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenție, mai multe dispoziții legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc), fiind sprijiniți de suspectul Mețler Stelian.

Faptele descrise ar fi determinat obținerea de foloase necuvenite de către Iancu Simona-Elena și Mețler Stelian, constând în remunerațiile și alte drepturi salariale încasate de aceștia în cadrul ABA „Prut-Bârlad”, pe perioada detașării și, respectiv a prelungirii acesteia, sume ce se constituie ca prejudiciu în dauna ABA „Prut-Bârlad” Iași. De asemenea, ar fi fost vătămate interesele legale ale Primăriei Vatra Moldoviței constând în faptul că scopul funcțiilor pentru care cei doi au fost angajați nu a fost îndeplinit și, în plus, posturile nu au mai fost ocupate de alte persoane, din cauză că vacantarea lor a fost suspendată.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, transmite DNA.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Anchete

EXCLUSIV Deranj mare în Ministerul de Interne! Plângerea făcută de Poliția Capitalei pe numele șefului Poliției Sector 3 a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul București

Avatar

Publicat

in

De

Comisarul Cristian Ghica, șeful Serviciului Poliție Centrul Vechi, a declarat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că șeful Poliției Sector 3, comisarul-șef Gabriel Șchiopu, a falsificat un document secret. Așa cum a scris Bugetul.ro în luna aprilie, în interiorul Poliției Capitalei a fost demarată o anchetă internă, pe tema falsificării respectivului document. Luni, Poliția Capitalei ne-a comunicat că, în data de 12 aprilie, au fost declanșate verificări „efectuate de către o comisie formată din polițiști ai Structurii de Securitate și ai Serviciului Control Intern”. Totodată, DGMPB ne-a precizat că „aspectele rezultate” au fost înaintate către „unitatea de parchet competentă material și teritorial, pentru a se pronunța”. Astăzi, Bugetul.ro a aflat că Poliția Capitalei a depus plângerea pe numele comisarului-șef Gabriel Șchiopu la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, nu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, așa cum era de așteptat.

Doar ce a fost primită plângerea, nu a fost înregistrată. E pe circuitul administrativ. E o sesizare a Poliției Capitalei împotriva domnului Șchiopu. Cam atât vă pot spune acum”, a precizat, pentru Bugetul.ro, procurorul Anca Toader, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Vezi și Cazul din Poliție, prezentat de Bugetul.ro în exclusivitate, a ajuns pe masa procurorilor! Reacție a Poliției Capitalei

La 28 aprilie, Bugetul.ro a prezentat, în exclusivitate, o situație incredibilă petrecută în interiorul Poliției Capitalei. „Șeful Serviciului de Poliție Centrul Vechi, comisarul Cristian Ghica, lansează acuzații grave la adresa superiorului său ierarhic, șeful Poliției Sectorului 3, comisarul-șef Gabriel Șchiopu. Concret, Ghica îl acuză pe Șchiopu de mai multe infracțiuni pe care acesta din urmă le-ar fi comis. Contactat de Bugetul.ro, comisarul Cristian Ghica ne-a dezvăluit că șeful Poliției Sector 3 ar fi pierdut un document secret, pe care apoi l-ar fi falsificat, pentru ca ulterior să apară și documentul inițial. Bugetul.ro l-a contactat și pe comisarul-șef Gabriel Șchiopu, pentru a-i cere un punct de vedere, însă acesta a refuzat să vorbească cu presa”, după cum am scris AICI.

Vezi și EXCLUSIV Dezvăluiri din interiorul Poliției! ‘Document secret falsificat’ – Acuzații grave aduse unui șef

La acea vreme, Cristian Ghica ne-a declarat că, după ce șeful Poliției Sector 3 ar fi pierdut documentul și l-ar fi falsificat, adjunctul său, Marius Constantin, ar fi descoperit că i s-a prezentat un fals. Astfel, adjunctul șefului Poliției Sector 3 a anunțat Poliția Capitalei cu privire la incidentul de securitate.

Luni, Poliția Capitalei ne-a confirmat spusele lui Cristian Ghica. La solicitarea Bugetul.ro, DGPMB ne-a comunicat că, în data de 12 aprilie au fost declanșate verificări „efectuate de către o comisie formată din polițiști ai Structurii de Securitate și ai Serviciului Control Intern”. Poliția Capitalei ne-a precizat că „aspectele rezultate” au fost înaintate către „unitatea de parchet competentă material și teritorial, pentru a se pronunța”.

Răspunsul primit de Bugetul.ro de la Poliția Capitalei:

La nivelul Poliției Sectorului 3, în baza dispoziției directorului general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București din data de 12.04.2021, au fost declanșate verificări, efectuate de către o comisie formată din polițiști ai Structurii de Securitate și ai Serviciului Control Intern.

Cercetările au vizat stabilirea situației de stat și de drept, aspectele rezultate fiind înaintate către unitatea de parchet competentă material și teritorial, pentru a se pronunța.

Alte informații nu pot fi comunicate având în vedere cercetarea în desfășurare, motiv pentru care, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 544/2001, aceste informații sunt exceptate de la liberul acces la informațiile de interes public”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Poliția Capitalei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Anchete

EXCLUSIV Avem confirmarea: Demisie de formă la Apele Române! ‘Animalul Politic’ este director-adjunct la ABA Prut-Bârlad

Avatar

Publicat

in

De

La finalul lunii aprilie, Bugetul.ro dezvăluia, în exclusivitate, că demisia lui Petru Avram de la șefia ABA Prut-Bârlad este doar una de formă și că liberalul pus sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție ar urma să revină la butoanele instituției, din poziția de director-adjunct.

În această dimineață, contactat de Bugetul.ro, Petru Avram ne-a confirmat informația, fără a vrea să facă alte declarații.

Practic, după ce a renunțat la poziția de director general, Avram s-a angajat imediat ca director-adjunct. El a făcut o rocadă cu Șerban Chihaia, care din director-adjunct a devenit director general.

Facem precizarea că, potrivit propriului CV, Petru Avram lucrează în cadrul ABA Prut-Bârlad din anul 2012, ocupând mai multe poziții de-a lungul timpului.

De asemenea, menționăm că Avram este cumătrul liberalului Costel Alexe, și el pus sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție, șeful CJ Iași fiind suspectat de luare de mită şi instigare la delapidare.

DNA îl acuză pe Petru Avram de două infracțiuni de abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de mai mulți suspecți, în legătură cu demersurile făcute la angajarea fictivă a două persoane la primăria comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), în scopul de a le detașa, cu încălcarea prevederilor legale, la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”.
Astfel, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii:
SAGHIN VIRGIL, primar al comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava) în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale),
NIGA GABRIEL, viceprimar al comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava) cu atribuții de primar la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale),
AVRAM PETRU, director al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale săvârșite atât sub forma autoratului cât și a complicității),
BOCA ANA, secretar general al primăriei comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale) și complicitate la abuz în serviciu
IANCU SIMONA-ELENA și MEȚLER STELIAN, personal contractual, angajați succesiv la primăria Vatra Moldoviței, ulterior detașați la ABA „Prut-Bârlad”, în sarcina fiecăruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 16 decembrie 2020, Iancu Simona-Elena a fost numită în funcția de administrator public în cadrul Aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviței (jud. Suceava), iar la data de 22 decembrie 2020, din acea funcție, a fost detașată ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași .
Din cercetările efectuate în cauză până în acest moment, reiese că angajarea lui Iancu Elena-Simona la Primăria comunei Vatra Moldoviței ar avea un caracter fictiv, în sensul că, cei trei suspecți, primarul Saghin Virgil, secretara generală a comunei Boca Ana și directorul ABA „Prut-Bârlad” Avram Petru, dar și beneficiara demersurilor, suspecta Iancu Simona-Elena, ar fi avut de la început reprezentarea că aceasta din urmă nu va activa în cadrul Primăriei comunei Vatra Moldoviței, că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri și că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detașare, în funcția urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași.
A reieșit că Iancu Simona-Elena nu ar fi desfășurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviței, că documentele necesare angajării acesteia la primărie fie ar lipsi, fie ar fi fost întocmite retroactiv și fără respectarea normelor legale, și că nu i s-ar fi întocmit nici fișa postului (asimilat cu contractul de management în cazul administratorului public) la momentul când a fost numită. În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detașare, în condițiile în care experiența ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie și nici cu cel pentru care a solicitat detașarea la ABA „Prut-Bârlad”.
În legătură cu cele descrise mai sus, suspecții Avram Petru, Saghin Virgil, Boca Ana, fiecare în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenție, mai multe dispoziții legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc), fiind sprijiniți de suspecta Iancu Simona-Elena.

Printr-o schemă similară, Mețler Stelian a fost angajat la data de 22 iunie 2020 într-o funcție de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviței, iar la data de 1 iulie 2020, din acea funcție, a fost detașat pentru șase luni ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași.
Mai mult, după detașare, directorul Avram Petru ar fi dispus delegarea lui Mețler Stelian la un alt compartiment față de cel pentru care se aprobase detașarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. După cele șase luni prevăzute în contract, detașarea avea să fie prelungită.
În legătură cu cele descrise mai sus, suspecții Avram Petru, Niga Gabriel, Saghin Virgil și Boca Ana, fiecare în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenție, mai multe dispoziții legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc), fiind sprijiniți de suspectul Mețler Stelian.

Faptele descrise ar fi determinat obținerea de foloase necuvenite de către Iancu Simona-Elena și Mețler Stelian, constând în remunerațiile și alte drepturi salariale încasate de aceștia în cadrul ABA „Prut-Bârlad”, pe perioada detașării și, respectiv a prelungirii acesteia, sume ce se constituie ca prejudiciu în dauna ABA „Prut-Bârlad” Iași. De asemenea, ar fi fost vătămate interesele legale ale Primăriei Vatra Moldoviței constând în faptul că scopul funcțiilor pentru care cei doi au fost angajați nu a fost îndeplinit și, în plus, posturile nu au mai fost ocupate de alte persoane, din cauză că vacantarea lor a fost suspendată.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, transmite DNA.

În luna februarie 2021, Recorder a dezvăluit cum Petru Avram a angajat-o, la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor, pe o tânără care a fost chelneriță la un bar din Iași, pe numele său Simona Iancu, și ea anchetată acum de DNA.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend