Conecteaza-te cu noi

Dezvaluiri

EXCLUSIV Din fața MAI, un comisar-șef îi atrage atenția ministrului Lucian Bode: ‘Nu cred că mai putem asigura siguranța pe care o clamăm prin inscripțiile de pe mașini’

Publicat

in

Comisarul-șef Cristian Ghica, destituit de la Seviciul Poliție Centrul Vechi, protestează de ieri în fața Ministerului Afacerilor Interne.

Vezi și Protest în fața Ministerului de Interne: Comisarul-șef executat de conducerea Poliției a ieșit în stradă!

Reporterul Bugetul.ro s-a deplasat, în această dimineață, în fața Ministerului de Interne, pentru a vorbi cu comisarul-șef Cristian Ghica, mutat ca șef de birou Ordine Publică la Secția 23 Poliție.

Ghica a declarat, pentru Bugetul.ro, că, prin acest protest, încearcă să atragă atenția asupra deprofesionalizării sistemului.

Mai mult, spune comisarul Ghica, Poliția Română nu mai poate „asigura, la un nivel corespunzător, siguranța pe care o clamăm prin inscripțiile de pe mașini”.

Prin acest protest, încerc să atrag atenția! Să atrag atenția, pentru că lucrurile au scăpat de mult de sub control, în sensul că totul s-a deprofesionalizat, totul a devenit o glumă aflată la mâna unor împuterniciți și doctori. 

Din păcate, capacitatea de reacție și de a obține rezultate a scăzut drastic. Totul se desfășoară pe prietenii, pe cunoștințe și totul se desfășoară astfel încât nu cred că mai putem asigura, la un nivel corespunzător, siguranța pe care o clamăm prin inscripțiile de pe mașini.

Am notificat acest protest până la sfârșitul lunii, până pe 30 iulie. 

Nu cred că mi se vor mai alătura alți polițiști, nu încerc să fac prozeliți. Încerc doar să atrag, în mod personal, atenția că lucrurile riscă să meargă mult prea departe și să devină de nereparat. Nu am suport sindical la acest moment, nu am suportul declarat public al altor polițiști, deși sunt sunat și susținut de foarte mulți polițiști din toată țara, care îmi aduc la cunoștință foarte multe întâmplări din viața lor, negative în sensul ăsta și în legătură cu activitatea Poliției și cu abuzurile din Poliție, pentru că se pare că a devenit un mod de operare. Dar nu am suportul declarat și nici prezența altor polițiști și nici nu aș vrea să se întâmple asta, pentru că nu aș vrea să creez o instabilitate în sistem, care oricum este destul de volatil.

Nu văd ce aș putea dialoga cu șefii MAI, pentru că toți șefii Ministerului de Interne sunt absolut la curent cu demersurile mele și au fost întotdeauna, și au girat prin tăcere sau au vizat în mod direct, în cazul unora dintre ei, îndepărtarea mea și aducerea mea la tăcere. Prin urmare, nu cer ceva vreunuia dintre șefii MAI, le cer doar să aplice legea și să păstreze un climat de normalitate. Pentru că simplul fapt că mă îndepărtează pe mine nu va rezolva problema, ci o va acoperi – cum sunt ei obișnuiți să facă de atâția zeci de ani. Să o bage sub preș, că dispare. Nu, problema nu dispare, va rămâne în continuare aceeași. Problema este constatată de instituții europene, care spun că suntem a doua țară în ceea ce privește corupția în Interne, fiind devansați dacă nu mă-nșel de Bulgaria, nu?! Cam ăsta e nivelul Poliției Române.

Iar faptul că mă aduc pe mine la tăcere, eliminându-mă sau sancționându-mă în mod repetat și intenționând în final eliminarea mea din sistem, nu va repara sistemul. Ba dimpotrivă, va crea un precedent periculos, pentru că niciun alt polițist nu va mai avea curajul să spună lucrurilor pe nume și să arate adevărata față a acestor oameni și a acestor activități pe care le pot categorisi ca fiind la limita legii”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Cristian Ghica.

Vezi și USR-PLUS începe curățenia! Exclude din partid toți rezerviștii din SRI, SIPI, SIE și alte structuri

„Ar trebui să luăm măsuri atunci când se semnalează lucruri, și nu să ne întrebăm de ce au filmat polițiștii atunci când un comisar-șef din minister încalcă legea”

Cristian Ghica l-a criticat pe ministrul de Interne, Lucian Bode, pentru declarațiile făcute în cazul comisarului-șef Christian Ciocan.

Concret, Ghica a precizat, pentru Bugetul.ro, că șeful Internelor trebuia să vadă o problemă în faptul că Christian Ciocan a încălcat legea, nu că polițiștii de la Secția 4 Poliție l-au filmat, pentru a scoate la lumină adevărul și pentru a se apăra. 

„Să fie clar, un minister perfect este o utopie. Există în orice Poliție din lumea asta și în orice instituție din lumea asta și uscături – așa cum le zicem noi, românii. Cred că ar trebui început un proces de reprofesionalizare, pentru că în ultimii 20 de ani nu am făcut decât să ne ducem, practic, în cap. Poate ar trebui să începem un proces de curățare morală, pentru că atâta timp cât la conducere sunt oameni care, la o simplă căutare pe Google, constați că au plagiat aproape 50% din lucrarea de doctorat, nu putem vorbi de o curățenie. Ar trebui începută curățenia de sus, ar trebui să luăm măsuri atunci când se semnalează lucruri, și nu să ne întrebăm de ce au filmat polițiștii atunci când un comisar-șef din minister încalcă legea și ar trebui să luăm măsuri împotriva celui care a încălcat legea. Exact asta ar trebui să se întămple și începând de la vârf, pentru că acolo este problema, nu la oamenii de jos care înțeleg încă să-și mai facă treaba”, a spus, pentru Bugetul.ro, comisarul din Poliția Capitalei.

„Bode, în loc să vadă parul din ochii comisarului-șef Ciocan, a văzut posibilul pai din ochii agenților care nu și-au făcut decât treaba”

Vezi și SURSE Comisarul Christian Ciocan, vinovat în raportul Poliției Capitalei! Lucian Bode l-ar putea demite

Da, este dezamăgitor să constați că ministrul de Interne, în loc să vadă evidentul par din ochii domnului comisar-șef Ciocan, a văzut paiul, posibilul pai, din ochii agenților, că nu este normal ca ei să filmeze. Cred că ăsta este și motivul pentru care, la momentul ăsta, Poliția este dotată cu body-cam-uri, pentru că tipul ăsta de intervenții delicate i-a pus de-a lungul timpului în pericol pe colegii polițiști, doar pentru că au oprit pe cine nu trebuie, doar pentru că au luat măsuri împotriva cui nu trebuia. E un caz de care am aflat aseară, la o Poliție din zona Moldovei, nu mai știu exact unde, când un polițist a fost eliminat din sistem, pentru că a oprit prietenul sau finul al șefului de IPJ. Și atunci, ăsta este motivul pentru care polițiștii se acoperă fie prin fimările făcute cu body-cam-uri, fie prin acestea făcute cu telefonul personal, care pot face lumină și le salvează cariera. În lipsa lor, domnul Ciocan ar fi reclamat 475 de abuzuri, iar singurii vinovați ar fi cei doi agenți care nu și-au făcut decât treaba”, a explicat, pentru Bugetul.ro, Cristian Ghica.

Sursa foto: Eugen Dinu/Bugetul.roComisarul-șef Cristian Ghica a fost destituit, în luna mai, de la șefia Serviciului de Poliție Centrul Vechi, după ce a intrat într-un conflict direct cu Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei, cu comisarul-șef Gabriel Șchiopu, șeful SIC DGPMB, și Robert Ionel Gheorghe, agent de poliție.

De unde i se trage totul lui Ghica?

„Au reușit!
Acum 6 luni am început să public ilegalitățile de la Poliția Capitalei.

Am semnalat înțelegeri frauduloase ale conducerii D.G.P.M.B. cu unii dintre patronii din Centrul Vechi, intervenții pentru a stopa sancționarea anumitor societăți comerciale, am arătat că detașarea mea la Secția 7 avea ca unic scop eliminarea mea dintr-un loc unde deranjam, iar „profesioniștii” din poliție nu își puteau face jocurile.

Am continuat prin a indica puroiul dintr-o poliție condusă ilegal de niste doctori, am sesizat public posibile infracțiuni comise de polițiști cu funcții de conducere, am semnalat incompetența, slugărnicia și lipsa de reacție legală a celor „desemnați” în funcții.

Practic, am strigat la cei care puteau schimba ceva, înainte de a fi prea târziu. A devenit târziu pentru cei de la Onești, pentru băiețelul de 7 ani găsit mort după luni de zile și cine știe pentru câți alții…”, spunea Ghica, în ziua în care a fost destituit.

În toamna anului trecut, comisarul Cristian Ghica a acuzat pe un grup intern al polițiștilor că a fost îndepărtat, la acea vreme, de la conducerea Poliției Centrul Vechi, deoarece nu a executat „dispozițiile ilegale”, privind protejarea unor terase din zona istorică a Capitalei.

Din cauza refuzului de a executa dispoziții ilegale, din cauza refuzului de a așterne Poliția la picioarele unor patroni care dau șpagă, din cauza încăpățânării mele de a susține polițiști tineri, cinstiți, care au înțeles să-și facă meseria așa cum trebuie, fără să facă diferențe între prietenii șefilor, politicieni, primari și oameni obișnuiți”, a acuzat Cristian Ghica, conform Libertatea.

Ghica fusese detașat, prin dispoziția conducerii Poliției Capitalei, de la șefia Poliției Centrul Vechi, ca adjunct la Secția 7 Poliție.

Ulterior, Cristian Ghica a revenit ca șef al Serviciului de Poliție Centrul Vechi.

La vremea respectivă, DGPMB a negat acuzațiile lui Cristian Ghica.

Cu privire la articolele apărute în media, în legătură cu detașarea șefului Serviciului Poliției Centrului Vechi, comisar șef de poliție Ghica Cristian, Serviciul Informare și Relații Publice din Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București este imputernicit să facă următoarele precizări : Structura de poliție ce are în responsabilitate zona Centrului Vechi face obiectul unor verificări cu privire la managementul unei situații înregistrate în cursul săptămânii trecute, cunoscută opiniei publice prin imaginile difuzate în media. Verificările au fost declanșate având în vedere că nu s-a intervenit preventiv, ci reactiv (opinia publică a fost informată cu privire la acest eveniment în data de 16.10.2020, printr-un comunicat de presă). Pe parcursul acestei activități s-a luat măsura detașării polițistului, în funcția de adjunct al șefului Secției 7 Poliție, pe linia specialității acestuia, investigații criminal”, a precizat Poliția Capitalei.

Cristian Ghica se află în război cu șeful Poliției Capitalei

Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei, comisarul-șef Gabriel Șchiopu, șeful împuternicit la Serviciul Investigații Criminale, și Robert Ionel Gheorghe, agent de poliție, l-au dat în judecată pe șeful Poliției Centrul Vechi, comisarul Cristian Ghica, pentru ca aceasta din urmă să șteargă mai multe postări de pe Facebook.

Mai mult, cei trei i-au cerut și daune morale lui Cristian Ghica.

Comenteaza cu profilul de FB

Dezvaluiri

EXCLUSIV Noi informații în cazul luptătorului de la Trupele Speciale care acuză că a fost executat de cei pe care îi pregătea: Marcel Vela și Traian Berbeceanu au intervenit în favoarea sa

Publicat

in

De

Bugetul.ro continuă dezvăluirile legate de cazul agentului-șef principal Paul Feroiu, cel care acuză că a fost dat afară de Serviciul de Acțiuni Speciale Gorj chiar de cei pe care îi pregătea. „Campion la judo și la tir, Feroiu a fost însărcinat, în anul 2018, să se ocupe de pregătirea fizică și tactică a polițiștilor din cadrul IPJ Gorj. Acesta fost tras pe linie moartă în toamna anului 2019. La acea vreme, el a fost declarat inapt psihologic de psiholoaga din cadrul IPJ Gorj. Practic, din acel moment, i-a fost interzis să mai continue la SAS, astfel că a ajuns să lucreze la Ordine Publică. Ulterior, la ordinul șefului IPJ Gorj, s-a încercat internarea sa cu forța la Psihiatrie.  La ora actuală, șefii Ministerului de Interne vor ca Paul Feroiu să se testeze la o Comisie Psihiatrică a MAI. În schimb, Feroiu insistă să fie testat psihologic, fără a se prezenta în fața Comisiei de Psihiatrie, deoarece nu consideră că trebuie să fie controlat psihiatric. Paul Feroiu susține că totul i se trage de la un raport întocmit la finalul anului 2018, când a reclamat faptul că 70% din polițiștii din cadrul IPJ Gorj sunt slab și foarte slab pregătiți fizic. Facem precizarea că Paul Feroiu susține că îi pregătea inclusiv pe psihologii care l-au declarat inapt psihologic”, a scris, la 13 septembrie, Bugetul.ro.

Vezi și Discuții pe grupurile de WhatsApp ale Poliției Române. Cazul suspect al polițistului-campion de la Trupele Speciale, care acuză că fost executat de cei pe care îi pregătea

Reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne au declarat, pentru Bugetul.ro, că solicitarea pe care o face acum Paul Feroiu, anume să fie testat la Centrul de Psihosociologie al MAI, din Str. Maria Ghiculeasa, i-a fost aprobată în perioada în care la conducerea MAI se afla Marcel Vela, iar șeful său de Cabinet era Traian Berbeceanu. Însă, și la Centrul MAI, ca și la nivel local, agentul Feroiu a fost declarat inapt psihologic pentru Trupele Speciale.

Sursele MAI au ținut să precizeze că, dacă a fost declarat inapt psihologic pentru SAS, nu înseamnă că este inapt psihologic și pentru Ordine Publică. Contactat de Bugetul.ro, Paul Feroiu ne-a confirmat că a fost testat la Centrul MAI, în perioada în care Traian Berbeceanu era directorul de Cabinet al lui Marcel Vela. Însă, susține el, psihologul de la Centrul de Psihosociologie al MAI i-ar fi reproșat că a venit la testare într-o zi de vineri, când este program scurt, și că se ceartă cu „prietenii mei” din Gorj. Totodată, Paul Feroiu susține că i s-a transmis că trebuie să înțeagă că nu se mai poate întoarce la SAS.

Vezi și EXCLUSIV Scurtcircuit în Ministerul de Interne, în mandatul lui Lucian Bode! Ancheta în cazul polițistului-campion de la Trupele Speciale, luată de la zero!

Măsura ține de psiholog. Psihologul care stabilește riscul face și recomandările. În anul 2020, dumnealui a venit la comanda Ministerului, la directorul de Cabinet, Traian Berbeceanu, iar domnul ministru Vela i-a aprobat, la vremea respectivă, o testare la Centrul Psihologic al MAI de la București. Rezultatul a fost inapt pentru SAS. Cazul este unul medical, din punctul meu de vedere. Dar, atenție!, dacă la un moment dat a fost declarat inapt pentru SAS, asta nu înseamnă că nu era bun la Ordine Publică, pentru că baremurile pentru o structură de Acțiuni Speciale sunt diferite față de cele de la Ordine Publică, acolo unde a fost apt condiționat. Repet, este un caz medical, iar cazul medical este competența specialiștilor”, au precizat, pentru Bugetul.ro, reprezentanți ai MAI.

Paul Feroiu: „La Centrul MAI, mi-au zis că nu trebuie să mai ajung la SAS”

Da (n.r. – am fost testat la Centrul MAI), în aprilie 2020. M-am dus și mi-a lăsat același calificativ, de inapt pentru SAS, că trebuie să înțeleg că nu trebuie să mai ajung la SAS.

N-am avut nicio problemă la teste, numai că trebuie să înțeleg că nu trebuie să mai ajung la SAS, iar testarea, conform legii, se poate da din șase în șase luni, pentru că eu am fost trimis la Psihiatrie pe un raport de monitorizare în care doamna psiholog spune că nu mă încadrez la actualul loc de muncă. Dar actualii mei șefi, de la locul acesta de muncă, spun că sunt foarte bun, iar doamna psiholog nu i-a luat în calcul, deși doamna psiholog a scris, când m-a dat apt condiționat, că monitorizarea se face de către ea și șefii mei direcți. Cinci șefi ofițeri fac niște fișe de evaluare în care spun că sunt cel mai bun, iar doamna nu le ia în calcul și mă trimite la Comisie, pentru că nu mă încadrez la actualul loc de muncă. Eu vă arăt documente”, a afirmat, pentru Bugetul.ro, Paul Feroiu.

Șefii IPJ Gorj fug de Bugetul.ro

Bugetul.ro a încercat să-i contacteze pe comisarul-șef Daniel Fețanu, actualul șef al IPJ Gorj, precum și pe comisarul-șef Decebal Drăghiea, șeful IPJ Gorj în perioada în care Paul Feroiu a fost declarat inapt psihologic pentru Serviciul de Acțiuni Speciale.

Chiar dacă i-am sunat sunat și le-am trimis mesaje inclusiv pe WhatsApp, aceștia nu ne-au răspuns la solicitări.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Dezvaluiri

Foto BUGETUL.RO. Operațiune pentru a scoate lumea în stradă împotriva ‘Guvernului Iohannis-Cîțu’! La Piața Iancului, se împart flyere!

Publicat

in

De

Ieri am scris că Alianța pentru Unirea Românilor pregătește o nouă manifestație stradală sâmbătă, 2 octombrie 2021. (Vezi și Se anunță zile de foc! Protest de amploare în Capitală, împotriva ‘certificatului verde’, la inițiativa AUR)

Ei bine, pentru acest protest, în aceste zile, are loc o operațiune de promovare stradală, în plus față de promovarea on-line a evenimentului.

Spre exemplu, luni, la Piața Iancului, în Sectorul 2 al Capitalei, în jurul orei 18:00, era afișat mesajul „Protest! Universitate 2 octombrie, 17:00”.

Mai mult, o altă persoană distribuia și flyere, pentru a da jos „Guvernul Iohannis-Cîțu”.

Organizatorii prezintă, în flyer, și 7 motive pentru ca oamenii să iasă în stradă.

„1. Ne închid școlile

2. Te obligă să te vaccinezi

3. Te pedepsesc să faci teste Covid scumpe

4. Nu te lasă să-ți vezi familia de Crăciun

5. Te pun să plătești facturile la preț dublu

6. Te hrănesc prost cu alimente scumpite

7. Îți interzic să ieși din casă

Dăm jos Guvernul Iohannis-Cîțu! 2 octombrie 2021, Piața Universității, ora 17:00”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend