Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

EXCLUSIV !Cum se cheltuie degeaba banii primǎriilor din Argeş

Publicat

in

Primarii au ajuns la limita rǎbdǎrii – Planuri pe hârtie şi bani pe planuri

Avizele, autorizaţiile şi taxele absurde probleme reale pentru edili

Birocaraţia omoarǎ dezvoltarea comunelor şi proiectele importante

Planuri pe hârtie şi foarte mulţi bani pe planuri. Cam asta înseamnǎ în ultima perioadǎ o bunǎ parte din activitatea administraţiilor locale din Argeş. O idee transformatǎ în plan, apoi într-un studiu de fezabilitate. Proiecte, avize şi autorizaţii şi foarte mulţi bani îngropaţi şi asta pentru cǎ, toate hârtiile expirǎ de cele mai multe ori înainte ca planul iniţial sǎ fie demarat printr-o lucrare efectivǎ.

Un singur proiect, 21 de avize – Au expirat toate

Primarii argeşeni sunt supǎraţi pe taxele absurde, pe autorizaţiile cu termen de valabilitate, care, de cele mai multe le atrag de la bugetele locale şi aşa mici, sume importante, aruncate pur şi simplu în vânt. «Vrem sǎ facem o lucrare şi luǎm autorizaţiile. Certificat de urbanism, avize şi altele care au valibilitate care 6 luni, care un an. Fondurile ajung la noi prea târziu, iar taxele şi avizele se iau din nou. Altǎ distracţie, alţi bani. Avem lucrǎri pentru care trebuie sǎ cerem spre exemplu autorizaţie de la gaze deşi poate conductele sunt mult mai departe de terenul pe care noi vrem sǎ construim. Sǎ scoatem un teren din extravilan dǎm zeci de milioane iar ideea este cǎ banii aceştia se duc tot la instituţiile statului. Practic luǎm unii de la alţii, de aia nu merge nimic… » spunea supǎrat zilele trecute primarul unei comune din judeţul Argeş.

O ştampilǎ pe-o hârtie de la Apele Române, 15 milioane

Alexandru Cristescu, primarul comunei Mǎlureni, a declarat pentru ziarul PROFIT cǎ spre exemplu, pentru un singur proiect, a fost nevoit sǎ obţinǎ nici mai mult nici mai puţin de 21 de avize. « Am luat avizele şi nu ni s-au mai dat fondurile. Am plǎtit 84 de milioane de lei vechi pentru o parcelǎ de teren pe care a trebuit sǎ o scoatem din extravilan şi sǎ o introducem în circuitul intravilan. Costǎ 15 milioane de lei o simplǎ ştampilǎ pe o hârtie pe care ţi-o dau cei de la Apele Române. Mie mi-au trebuit douǎ… Studiile de fezabilitate au ajuns sǎ coste cât un proiect tehnic… Unde ajunge aşa ? » mai spune Alexandru Cristescu.

De anul acesta, comunele mici ar putea primi ajutor

Printre toate aceste probleme, se vorbeşte şi de lucruri bune. Din acest an ar urma ca banii care vin de la centrul cǎtre localitǎţi sǎ fie atribuiţi în funcţie de populaţie. Pânǎ acum, banii se dǎdeau la suprafaţǎ ceea ce nu avantaja pe nimeni. « Pǎi erau comune cu suprafeţe mari dar locuitori puţini care primeau mai mulţi bani faţǎ de cele unde erau mult mai mulţi oameni. Dacǎ s-ar face împǎrţirea aşa cum trebuie ar fi altceva” mai spune un primar.

Banii pentru indemnizaţii vor rǎmâne la bugetele locale

O altǎ veste bunǎ, mai ales pentru primarii care au în comune multe persoane care beneficiazǎ de indemnizaţii sau ajutoare, este aceea care a venit recent de la viceperemierul Sevil Shhaideh. Din câte se pare, cei 10% din aceste indemnizaţii, care erau suportaţi de bugetele locale pânǎ acum, vor fi subvenţionaţi în totalitate. Un lucru benefic pentru bugete pentru cǎ este vorba de sume importante care pot fi cheltuite pentru investiţii spre exemplu.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Vești bune! Asimptomaticii nu îi pot infecta pe cei din jur

Publicat

in

De

Studiu bombă!  Un studiu recent arată că o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe. Din 455 de persoane câte au intrat în contact cu un pacient infectat, dar asimptomatic, niciuna nu a luat boala, arată studiul, conform Mediafax.

Opt cercetători chinezi au făcut primul şi cel mai amplu studiu legat de cât de contagioase sunt persoanele care au infecţia COVID-19, dar nu au simptome ale bolii.

Ei pus o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. Specialiştii i-au supravegheat atent timp de 5 zile.

După aceea, cele 455 de persoane au fost izolate şi monitorizate cu atenţie. Dintre acestea, doar opt au avut semnele unei infecţii respiratorii, dar niciuna nu a luat virusul SARS-COV-2. Certifică asta testarea PCR, analizele de sânge şi examinarea pulmonară prin tomografie.

Aceste noi date vor schimba cu siguranţă modul în care oamenii se vor raporta la acest virus în viitorul apropiat.

„În momentul în care există un contact prelungit aşa cum se întâmplă în familie sau la locul de muncă, rămâne un risc de a transmite, dar, la nivel de populaţie, atunci când mergem la terase, sau la supermarket, sau în altă parte riscul ca un asimptomatic să transmită este practic foarte, foarte mic, ceea schimbă mult datele problemei pentru că asta înseamnă că, dacă o persoană este asimptomatică şi ne întâlnim cu ea, avem un risc mic de a ne îmbolnăvi, lucru care este diferit faţă de ceea ce ştiam până acum”, explică medicul infecţionist Adrian Marinescu.

Acest studiu ar putea schimba și modul în care se fac internările, iar oamenii se vor gândi dacă le va mai fi teamă când ies din casă.

„Acest studiu ar putea schimba trei elemente în plan practic: persoanele diagnosticate dar asimptomatice cu atât mai mult ar putea să stea acasă, să nu mai fie internate. În al doilea rând nu ar trebui să ne fie teamă în momentul în care ieşim din casă şi venim în contact cu alte persoane, să ne gândim că cei din jur, chiar dacă nu au simptome pot să transmit, riscul e categoric mai mic, în al treilea rând: singurul studiu din România vorbeşte de un procent de 2%, ceea ce înseamnă că 360.000 de români au trecut prin boală. Dacă ne gândim că maximum 20.000 sunt diagnosticaţi, asta înseamnă că, în rest, cei mai mulţi au avut forme asimptomatice. Studiul de faţă cumva ne linişteşte şi ne putem gândi că persoana simptomatică are un risc mic de a ne transmite în momentul în care ne întâlnim cu diverse ocazii”, mai spune Dr. Marinescu.

Studiul cercetătorilor chinezi este indexat de prestigioasa National Library of Medicine şi a fost trimis deja experţilor OMS pentru o reacţie din partea acestora.

Citește și:

De azi, un ‘dinozaur’ e out din Poliție! Scandalurile în care a fost implicat: De la ‘Regina Șpăgilor’ la ritualuri ‘Cosa Nostra’

Modificări importante! Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță

Scandal uriaș în Guvern! Ludovic Orban ar fi țipat la unul dintre miniștrii aflați pe ‘lista neagră’: ‘Iar te răzgândești?!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Economiei a făcut anunțul! Când s-ar putea redeschide mall-urile

Publicat

in

De

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, luni seară, la TVR, că românii ar putea să nu mai stea 14 zile în izolare la întoarcerea din vacanța în străinătate, iar mall-urile s-ar putea deschide la mijlocul lunii iunie.

„Aș numi așa de o zonă a liberalizării de întoarcere în țară. Eu sunt optimist că începând cu 15 iunie nu va mai fi nevoie de această intrare în izolare, după ce revii în țară. Vrem să relaxăm și mai mult măsurile. Nu vorbesc doar de Bulgaria și Grecia, ci și de țările care au o incidență a cazurilor mică.

Mâine, (n.r. marți) la ora 3, am o întânire cu reprezentanții mall-urilor. Mi s-ar părea normal că dacă relaxăm și lucrurile merg bine, să putem ca la finalul acestor 2 săptămâni, să deschidem magazinele. Vrem să aducem viața la normalitate mai repede”, a declarat Virgil Popescu.

Citește și:

De azi, un ‘dinozaur’ e out din Poliție! Scandalurile în care a fost implicat: De la ‘Regina Șpăgilor’ la ritualuri ‘Cosa Nostra’

Modificări importante! Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță

Scandal uriaș în Guvern! Ludovic Orban ar fi țipat la unul dintre miniștrii aflați pe ‘lista neagră’: ‘Iar te răzgândești?!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend