Conecteaza-te cu noi

Anchete

EXCLUSIV Avem confirmarea: Demisie de formă la Apele Române! ‘Animalul Politic’ este director-adjunct la ABA Prut-Bârlad

Publicat

in

La finalul lunii aprilie, Bugetul.ro dezvăluia, în exclusivitate, că demisia lui Petru Avram de la șefia ABA Prut-Bârlad este doar una de formă și că liberalul pus sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție ar urma să revină la butoanele instituției, din poziția de director-adjunct.

În această dimineață, contactat de Bugetul.ro, Petru Avram ne-a confirmat informația, fără a vrea să facă alte declarații.

Practic, după ce a renunțat la poziția de director general, Avram s-a angajat imediat ca director-adjunct. El a făcut o rocadă cu Șerban Chihaia, care din director-adjunct a devenit director general.

Facem precizarea că, potrivit propriului CV, Petru Avram lucrează în cadrul ABA Prut-Bârlad din anul 2012, ocupând mai multe poziții de-a lungul timpului.

De asemenea, menționăm că Avram este cumătrul liberalului Costel Alexe, și el pus sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție, șeful CJ Iași fiind suspectat de luare de mită şi instigare la delapidare.

DNA îl acuză pe Petru Avram de două infracțiuni de abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de mai mulți suspecți, în legătură cu demersurile făcute la angajarea fictivă a două persoane la primăria comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), în scopul de a le detașa, cu încălcarea prevederilor legale, la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”.
Astfel, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii:
SAGHIN VIRGIL, primar al comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava) în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale),
NIGA GABRIEL, viceprimar al comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava) cu atribuții de primar la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale),
AVRAM PETRU, director al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale săvârșite atât sub forma autoratului cât și a complicității),
BOCA ANA, secretar general al primăriei comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale) și complicitate la abuz în serviciu
IANCU SIMONA-ELENA și MEȚLER STELIAN, personal contractual, angajați succesiv la primăria Vatra Moldoviței, ulterior detașați la ABA „Prut-Bârlad”, în sarcina fiecăruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 16 decembrie 2020, Iancu Simona-Elena a fost numită în funcția de administrator public în cadrul Aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviței (jud. Suceava), iar la data de 22 decembrie 2020, din acea funcție, a fost detașată ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași .
Din cercetările efectuate în cauză până în acest moment, reiese că angajarea lui Iancu Elena-Simona la Primăria comunei Vatra Moldoviței ar avea un caracter fictiv, în sensul că, cei trei suspecți, primarul Saghin Virgil, secretara generală a comunei Boca Ana și directorul ABA „Prut-Bârlad” Avram Petru, dar și beneficiara demersurilor, suspecta Iancu Simona-Elena, ar fi avut de la început reprezentarea că aceasta din urmă nu va activa în cadrul Primăriei comunei Vatra Moldoviței, că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri și că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detașare, în funcția urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași.
A reieșit că Iancu Simona-Elena nu ar fi desfășurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviței, că documentele necesare angajării acesteia la primărie fie ar lipsi, fie ar fi fost întocmite retroactiv și fără respectarea normelor legale, și că nu i s-ar fi întocmit nici fișa postului (asimilat cu contractul de management în cazul administratorului public) la momentul când a fost numită. În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detașare, în condițiile în care experiența ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie și nici cu cel pentru care a solicitat detașarea la ABA „Prut-Bârlad”.
În legătură cu cele descrise mai sus, suspecții Avram Petru, Saghin Virgil, Boca Ana, fiecare în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenție, mai multe dispoziții legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc), fiind sprijiniți de suspecta Iancu Simona-Elena.

Printr-o schemă similară, Mețler Stelian a fost angajat la data de 22 iunie 2020 într-o funcție de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviței, iar la data de 1 iulie 2020, din acea funcție, a fost detașat pentru șase luni ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași.
Mai mult, după detașare, directorul Avram Petru ar fi dispus delegarea lui Mețler Stelian la un alt compartiment față de cel pentru care se aprobase detașarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. După cele șase luni prevăzute în contract, detașarea avea să fie prelungită.
În legătură cu cele descrise mai sus, suspecții Avram Petru, Niga Gabriel, Saghin Virgil și Boca Ana, fiecare în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenție, mai multe dispoziții legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc), fiind sprijiniți de suspectul Mețler Stelian.

Faptele descrise ar fi determinat obținerea de foloase necuvenite de către Iancu Simona-Elena și Mețler Stelian, constând în remunerațiile și alte drepturi salariale încasate de aceștia în cadrul ABA „Prut-Bârlad”, pe perioada detașării și, respectiv a prelungirii acesteia, sume ce se constituie ca prejudiciu în dauna ABA „Prut-Bârlad” Iași. De asemenea, ar fi fost vătămate interesele legale ale Primăriei Vatra Moldoviței constând în faptul că scopul funcțiilor pentru care cei doi au fost angajați nu a fost îndeplinit și, în plus, posturile nu au mai fost ocupate de alte persoane, din cauză că vacantarea lor a fost suspendată.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, transmite DNA.

În luna februarie 2021, Recorder a dezvăluit cum Petru Avram a angajat-o, la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor, pe o tânără care a fost chelneriță la un bar din Iași, pe numele său Simona Iancu, și ea anchetată acum de DNA.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

EXCLUSIV! PENAL – PRIMARUL BOȚÂRCĂ de la Topoloveni trimis în judecată pentru ABUZ ÎN SERVICIU – VEZI RECHIZTORIUL PROCURORILOR

Publicat

in

De

Gheorghiță Boțârcă, cel mai longeviv primar de oraș din România a intrat iar în mari belele. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni au finalizat, zilele acestea, rechizitoriul într-un dosar penal pentru abuz in serviciu în care inculpați sunt primarul Gheorghiță Boțârcă și secretarul primăriei, Doina Maria Ungureanu. Procurorii au dispus trimiterea in judecată a lui Boțârcă și a secretarei Ungureanu, ca inculpați, pentru abuz în serviciu în care părți vătămate sunt Statul Român și două persoane fizice, Nedelcu Constanţa și Cîrciumărescu Mariana. Potrivit Codului Penal, dacă va fi găsit vinovat de magistrați, primarul Boțârcă riscă păna la 7 ani închisoare. Potrivt art 297, alin. 1, din Codul penal, fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

IATA MAI JOS RECHIZITORIUL PROCURORILOR

ACCES RESTRICTIONAT – DISPONIBIL DOAR ABONAȚILOR ZIARULUI

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Anchete

Aruncarea în aer a afaceristului Ioan Crișan ne arată realitatea: Este haos în Poliție, în mandatul lui Lucian Bode! La Arad, ca în Capitală!

Publicat

in

De

Dezvăluire Bugetul.ro. Afaceristul Ioan Crișan a fost executat în stil mafiot, plantându-i-se o bombă la mașină. Uciderea lui Crișan ne arată realitatea din Poliția Română.

În mandatul lui Lucian Bode ca șef al Internelor a fost inventată o nouă metodă de a numi șefi în Poliția Română. Practic, după ce le expiră împuternicirile, iar legea nu le mai permite să fie șefi în structura respectivă, ofițerii sunt „DESEMNAȚI” la conducerea respectivelor structuri. Legea e clară în această privință: după două mandate ca împuternicit, polițistul trebuie să ocupe respectiva funcție prin concurs. Ei bine, oamenii care ar trebui să aplice legea găsesc metode prin care să o fenteze.

Vezi și EXCLUSIV Prima voce care cere demisia ministrului de Interne, Lucian Bode, după crima de la Arad

În Capitală, de exemplu, comisarului-șef Bogdan Berechet i-a expirat cea de-a doua împuternicire ca șef al DGPMB în luna ianuarie. De atunci, el este director general-adjunct al Poliției Capitalei cu atribuții de director general, fiind desemnat la conducerea instituției până se va organiza un concurs sau va fi împuternicit un alt șef. Practic, Bogdan Berechet e desemnat la conducerea Poliției Capitalei pe o perioadă nedeterminată.

La Arad, situația este identică. Comisarul-șef Adrian Șimon, împuternicit șef-adjunct al IPJ Arad, a fost desemnat la conducerea instituției, în martie 2021. La fel ca Berechet, Șimon este desemnat șef al IPJ Arad pe o perioadă nedeterminată.

Vezi și EXCLUSIV Situație halucinantă în mandatul lui Lucian Bode la MAI! După ce șeful Internelor a anulat concursul, Poliția Capitalei stă de 4 luni fără director general!

Ce spune LEGEA

Conform Articolului 27^16, alin. (1) din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului, un polițist poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 6 luni. Prelungirea împuternicirii poate fi dispusă, cu acordul polițistului, pentru maximum 6 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea postului.

Așadar, un polițist poate fi împuternicit timp de două mandate a câte 6 luni într-o funcție, iar apoi nu poate ocupa funcția respectivă decât prin concurs.

Vezi și EXCLUSIV Nici Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR nu schimbă nimic! Situația care se perpetuează de pe vremea lui Carmen Dan în Poliția Capitalei

Dumitru Coarnă: „Prin împuternicire îl gestionezi politic”

În privința împuternicirilor, Dumitru Coarnă, fost președinte SNPPC, în prezent deputat PSD, acuză că 50-60% din inspectorii-șef din Poliția Română sunt împuterniciți.

Prin aceste împuterniciri, șefii sunt sunt gestionați politic.

E o problemă extrem de delicată. Nu-i doar la Arad problema asta cu împuternicirea. 50-60% din inspectorii-șefi din Poliția Română sunt numiți prin împuternicire. Ceea ce nu este în regulă, pentru că prin această împuternicire îl gestionezi politic. Omul nu are stabilitate pe funcție. Pui pe cine vrei tu. Îl pui pe unul la Călarași, cum e Nițu ăsta, care înjură bătrânel care sunt în situații critice. I-am transmis materiale extrem de bine documentate ministrului Bode și-mi răspunde după 90 de zile, că s-a apucat de verificat, că fapta era petrecută în 2019. Nițu de la Călărași nu are ce să caute în funcția asta, cum nu prea are ce să caute nici în Poliție. Sigur că acest mecanism al împuternicirii a fost creat pentru a gestiona politic”, a declarat, luni, pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă.

„E o situație tare ciudată la Poliția Capitalei”

Coarnă ne-a declarat că la Poliția Capitalei esste o situație tare ciudată, care nu e gestionată corect de Lucian Bode. Dumitru Coarnă a precizat, pentru Bugetul.ro, că Bogdan Berechet are tot ce-i trebuie pentru a fi șeful Poliției Capitalei, însă problema e la Ministerul de Interne, că nu scoate funcția la concurs.

E o situație tare ciudată (n.r. – la Poliția Capitalei), pe care n-o gestionează corect ministrul Bode. În opinia mea, omul ăsta are tot ce-i trebuie pentru a fi șeful Poliției Capitalei. E un polițist care-și respectă profesia, care știe ce are de făcut și a demonstrat că are calitățile necesare.

Problema de fond este că Ministerul de Interne nu scoate funcția la concurs, o ține în expectativă. De ce? Tocmai pentru a fi gestionat politic șeful Poliției Capitalei”, a spus, pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă.

Vezi și EXCLUSIV Dumitru Coarnă, despre asasinatul cu bombă, de la Arad: Într-un procent de 70-80%, autorul s-ar putea să fi plecat din țară

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend