Conecteaza-te cu noi

Curtea de Arges

EXCLUSIV ! Arhiepiscopia Argeşului dispusă să ajute primăria la refacerea Ruinelor San Nicoară – VA ACCEPTA PRIMĂRIA OFERTA PREOŢILOR ?

Publicat

in

La ultima şedinţă de îndată a Consiliului Local Curtea de Argeş, consilierii locali au aprobat trecerea în inventarul domeniului public al municipiului Curtea de Argeş a Ruinelor San Nicoară şi Fântânii lui Manole, cu o valoare zero. Se repară, astfel, greşeala din 1999, an în care, cu prilejul întocmirii inventarului domeniului public al Curţii de Argeş, cele două obiective de maxim interes fuseseră uitate. Întrebarea este: ce vom face cu ele, mai ales că în ultimii ani acestea, chiar dacă au fost administrate separat, au fost abandonate in egală măsură. A fost şi întrebarea pusă în timpul şedinţei de către consilierul local Ion Şerban, cel care a dorit să afle de la primarul Panţurescu ce planuri are cu Ruinele San Nicoară. ” Am un plan, dar nu vi-l pot spune !” a fost replica lui Panţurescu, lăsând să se înţeleagă că pregăteşte un proiect pe baza căruia să obţină o finanare nerambursabilă.

Caliopie Ichim: ” Putem ceda primăriei proiectul nostru privind refacerea ruinelor „

Protosinghel Caliopie Ichim: Putem oferi nu doar acel proiect...

Protosinghel Caliopie Ichim: Putem oferi nu doar acel proiect…

După cum bine se ştie, ruinele San Nicoară au trecut in ultimii 15 ani printr-o perioadă agitată, atît de agitată încât ping-pongul dintre primăria Curtea de Argeş si Arhiepiscopia Argeşului nu a dus la nimic bun, deşi intenţiile au fost demne de toată lauda. Date în administrare Arhiepiscopiei 2002, anumite avize sau chichiţe legislative au ţinut în loc planurile preoţilor de a restaura acea zonă de maxim interes. Au fost momente, şi nu puţine, când argeşenii, prin intermediul presei locale, au tras numeroase semnale de alarmă cu privire la starea de continua degradare a ruinelor San Nicoară. Primăria a ridicat din umeri, ca proprietar, Arhiepiscopia, la fel, ca administrator pus în faţa unor restrictii legilsative. Cu toate acestea, in 2015, Arhiepiscopia Argeşului arăta că a depăşit toate impedimentele si este gata să pună în aplicare un ambiţios proiect realizat în colaboare cu o somitate în domeniu. Astfel, în toamna lui 2015, reprezentantii Arhiepiscopiei au gasit omul potrivit pentru a repune in valoare cetatea San Nicoara, Biserica Sf. Nicolae Domnesc si zona adiacenta. Cunoscutul arhitect Daniel Sabau, presedintele Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente Istorice din Romania, omul care a readus la viaţă cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, a acceptat să sprijine Arhiepiscopia Argeşului în demersul de a restaura zona San Nicoară. Acesta a şi venit în faţa consilierilor, alături de reprezentanţii Arhiepiscopiei pentru a prezenta detaliat planurile de reabilitare a zonei San Nicoară. Nu după mult timp, reprezentanţii Arhiepiscopiei au revenit în faţa legislativului cu proiectul finalizat dar şi cu toate demersurile făcute pentru ca acesta să fie depus în vederea finanţării. În ciuda variantelor propuse de preoţi, dar şi a timpului scurt rămas pană la închiderea sesiunii de depunere a proiectelor de finantare, totul s-a împotmolit iar munca titanică depusă de arhitecţi şi de consultanţii specializaţi a fost în zadar. Sau poate că nu ! Spunem asta pentru că, chestionat de redactorii PROFIT pe această temă, zilele trecute, protosinghelul Caliopie Ichim a declarat ca Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului este dispusă să ajute primăria Curtea de Argeş in vederea restaurării zonei San Nicoară. ” Noi suntem dispuşi să cedăm primăriei munca şi eforturile noastre concretizate în acel proiect de amploare gândit împreună cu Dan Sabău, arhitectul care a restaurat Cetatea Alba Iulia. Putem oferi nu doar acel proiect care doar trebuia depus în timp util pentru obţinerea finanţării, ci putem să ajutăm şi cu sfaturi, idei sau alte detalii existente în acel proiect al nostru”, a declarat pentru ziarul PROFIT protosinghelul Caliopie Ichim.
Aşadar, veşti bune ! Una ar fi că primarul Panşurescu a trecut pe lista de priorităţi restaurarea ruinelor San Nicoară, iar a doua ar fi că Arhiepiscopia este dispusă să îl ajute cu acel proiect gata făcut şi pregătit de a fi depus pentru finanţare. Mai mult, înţelegem că sprijinul oferit de Arhiepiscopie va fi unul gratuit, ceea ce inseamna ca vor fi făcute serioase economii la bugetul local, asta avand in vedere costurile unul proiect de amploarea celui deţinut de preoţi.
Ramâne doar de văzut dacă primăria va accepta sprijinul necondiţionat al Arhipeiscopiei Argeşului. Dacă asta se va întampla, nu poate fi decat in beneficiul oraşului care ar putea avea in cel mai scurt timp o altfel de zonă a Ruinelor San Nicoară, una care, în mod cert, ar deveni mândria oraşului şi un veritabl magnet pentru turişti.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

VESTE MARE! Din 2 iunie se reiau examenele pentru permisul auto, în Argeș – La TRASEU, candidații vor veni singuri, fără prieteni

Publicat

in

De

SE REIA EXAMINAREA LA PROBA PRACTICĂ, CU RESPECTAREA UNOR REGULI STRICTE

Instituția Prefectului Argeș informează că Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor va relua treptat activitatea de examinare. Din data de 2 iunie 2020 va fi reluată examinarea la proba practică pentru candidații care au fost programați anterior și pentru cei cărora le-au expirat dosarele de școlarizare în perioada stării de urgență (16 martie 2020 – 17 mai 2020). Reprogramarea candidaților se va efectua prin intermediul școlilor de conducători auto, cu informarea acestora.

Programarea la proba practică se va face pe două intervale orare, pentru două serii de candidați pentru fiecare examinator. La locul de întâlnire comunicat candidaților pentru susținerea probei practice vor avea acces doar candidatul și instructorul auto (fără însoțitori: rude, prieteni, etc). La locul de întâlnire se vor respecta regulile de distanțare fizică.

Examinatorul, candidatul și martorul vor purta echipamente de protecție (masă de protecție), în caz contrar putând fi refuzată susținerea probei. În mașină vor fi prezente maxim trei persoane în același timp.

Școlile de conducători auto vor asigura igienizarea mașinilor cu care se susține proba practică, iar pentru ocupanții vehiculelor va fi pus la dispoziție un flacon cu substanță dezinfectantă. De asemenea, reprezentanții școlilor vor pune la dispoziție echipamente pentru măsurarea temperaturii corporale, putând fi refuzată examinarea candidatului cu o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius.

Din listele cu candidați vor fi excluse persoanele care figurează în izolare sau carantină.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Cu mult timp în urma multor comune, la Curtea de Arges, iluminat cu led – Abia a fost semnat contractul

Publicat

in

De

Au inceput sa apara precum ciupercile dupa ploaie, contractele de finanțare europeană semnate si la Curtea de Arges ! E semn clar ca ne apropeim de alegeri dar si de final de mandat. Un ultim contract ar putea aduce, cu ceva întarziere, si orasul regal in randul oraselor civilizate, cel putin in materie de iluminat public. Spunem asta pentru ca au trecut ani buni de cand orase si comune sunt iluminate cu LED. La Curtea de Arges, abia acum se demareaza acest sistem. Asta pentru ca, xilele acestea, Primăria Municipiului Curtea de Argeș a semnat contractul pentru proiectul cu finanțare europeană: ”Eficiența energetică prin implementarea sistemului de gestionare inteligentă a iluminatului public în Municipiul Curtea de Argeș”. Valoarea totală a proiectului este de 10,262,921.12 lei, bani europeni.

Potrivit datelor din proiect, se vizeaza:
– Extinderea sistemului de iluminat public – extins 2,20 km.
– Creșterea numărului de aparate de iluminat la 2860 aparate LED
– Scăderea consumului estimat de energie electrică la 612.474,00 kWh/an
– Reducerea emisiilor de CO2 cu minim 51,05% ( 176 echivalent tone CO2 la sfârșitul implementării)
Descrierea investiției:
– Înlocuirea aparatelor de iluminat și a consolelor de susținere cu aparate cu tehnologie LED în baza unei proiectări atente
– Extinderea rețelei de iluminat public pe străzile Fântânele, Albești, Teren aferent Primărie și parcurile “Fântâna lui Manole” și “San Nicoara”.
– Modernizarea rețelei de iluminat public pe străzile din anexa 2 – situație proiectată – prin înlocuirea aparatelor de iluminat pe stâlpi existenți.
– Extinderea rețelei de iluminat în unele zone și instalarea unui sistem inteligent de management prin telegestiune.
– Se vor folosi 10 ansambluri fotovoltaice compuse din panou fotovoltaic, aparat de iluminat, stâlp metalic, acumulator.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend