Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Evenimentele din cadrul Rowmania Fest au fost anulate în scopul unui moment in memoriam Ivan Patzaichin

Publicat

in

Toate evenimentele anunţate în cadrul Rowmania Fest au fost anulate, iar concertul programat pentru duminică seara se va transforma într-un scurt moment in memoriam pentru iniţiatorul şi mentorul festivalului, Ivan Patzaichin, care a murit duminică dimineaţa.

Anunţul a fost făcut public atât pe reţelele sociale, cât şi pe scena amplasată la gara din municipiul Tulcea, unde duminică seara ar fi urmat să susţină concert trupa Subcarpaţi şi invitaţii săi.

“Concertul programat pentru această seară la Rowmania Fest se va transforma într-un foarte scurt moment, de la ora 20,00, in memoriam pentru iniţiatorul şi mentorul acestui Festival. Toate celelalte evenimente programate în Festival se anulează”, se specifică în anunţul public.

Citește și: Cine a fost Ivan Patzaichin, legendarul campion român la caiac canoe. Fabulosul exemplu de perseverență al cursei cu vâsla ruptă

Primăria municipiului Tulcea a preluat anunţul şi pe pagina proprie de pe o reţea socială şi a adăugat rugămintea adresată participanţilor de a purta masca de protecţie şi de a respecta regulile de distanţare, potrivit Agerpres.ro.

Cea de-a X-a ediţie a RowmaniaFest a început sâmbătă după-amiază, pe lacul Ciuperca, cu concursul de vâslit în canotci Descoperă Rowmania, un atelier de fotografie susţinut de Oana Turcu, un atelier de marionete din elemente naturale realizat de Ana Crăciun Lambru, precum şi prezentarea filmului “România sălbatică”, realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache.

Citește și: Ion Iliescu, mesaj de condoleanțe: ‘Adio, Ivan!’. Fostul președinte dezvăluie cum l-a cunoscut pe marele sportiv

Duminică dimineaţa, evenimentul a continuat cu o acţiune de ecologizare a promenadei din zona lacului Zaghen, acţiune încheiată la aflarea veştii morţii lui Ivan Patzaichin.

Organizat de asociaţia patronată de Ivan Patzaichin în funcţie de data la care ajungeau în Tulcea participanţii la Turneul Internaţional al Dunării, Rowmania Fest este singurul eveniment din judeţ de anvergură internaţională care promovează mişcarea în aer liber şi care a ajuns la a zecea ediţie.

Citește și: Familia anunță că trupul lui Ivan Patzaichin va fi depus luni la Muzeul Clubului Sportiv Dinamo

Festivalul a inclus, de-a lungul timpului, primul concurs de triatlon de nivel european dedicat copiilor, întreceri pe Dunăre între comunităţile din Deltă, dezbateri pe tema biodiversităţii, ateliere educaţionale pentru copii, dar şi concerte, târguri şi expoziţii în aer liber.

Anul trecut festivalul ar fi ajuns la X-a ediţie, însă din cauza pandemiei, evenimentul s-a transformat în caravana Apele unite ale României, o tură de vâslit în caiace pe Dunăre de la Tulcea la Sfântu Gheorghe, iar organizatorii îşi propuseseră ca anul acesta să reia caravana în perioada 6-10 septembrie.

Citește și: Ludovic Orban, mesaj pe Facebook după ce Ivan Patzaichin a murit: Ne-a părăsit astăzi o legendă .

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Avocații trag un semnal de alarmă: Noile restricții pot afecta dreptul la apărare/ Scrisoare deschisă

Publicat

in

De

Uniunea Națională a Barourilor din România solicită guvernului să acorde avocaților același tratament cu cel aplicat magistraților și altor angajați din sistemul judiciar. UNBR face apel la evitarea unor măsuri care să afecteze dreptul la apărare al justițiabilor din România, dar și dreptul la muncă al avocaților. Președintele UNBR, Traian Briciu, semnează o scrisoare deschisă în acest sens, pe care o redăm mai jos.

UPDATE: În urma scrisorii UNBR, Guvernul a introdus în HG o precizare referitoare la avocați.

___

Către:

– Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

– În atenția domnului Florin Cîțu, Prim-Ministru

– Secretariatul General al Guvernului

– În atenția domnului Tiberius Horațiu Gorun, Secretar General al Guvernului

Uniunea Națională a Barourilor din România susține eforturile făcute de autorități pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19, inclusiv prin campania de vaccinare și vă transmite mulțumiri pentru colaborarea inter-instituțională de până acum, motiv pentru care vă transmite solicitarea de a permite accesul avocaților în condiții egale cu ceilalți actori ai sistemului judiciar și cu angajații autorităților și instituțiilor publice.

Având în vedere informațiile din spațiul public potrivit cărora sunt în curs de analiză propuneri de măsuri privind combaterea efectelor pandemiei Covid-19, Uniunea Națională a Barourilor din România vă solicită cu fermitate ca în cadrul deciziilor pe care le veți adopta să acordați categoriei profesionale a avocaților cu drept de exercitare a profesiei, un tratament egal cu cel acordat judecătorilor, procurorilor și tuturor angajaților autorităților și instituțiilor publice.

Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede la art. 3:

„(1)Activitatea avocatului se realizează prin:

….

b) asistenţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti, a organelor de urmărire penală, a autorităţilor cu atribuţii jurisdicţionale, a notarilor publici şi a executorilor judecătoreşti, a organelor administraţiei publice şi a instituţiilor, precum şi a altor persoane juridice, în condiţiile legii;

d)asistarea şi reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate în faţa altor autorităţi publice cu posibilitatea atestării identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor încheiate;

e)apărarea şi reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice în raporturile acestora cu autorităţile publice, cu instituţiile şi cu orice persoană română sau străină;

(2)Activităţile prevăzute la alin. (1) se exercită numai de avocat, dacă legea nu prevede altfel.”

Profesia de avocat este parte integrată în sistemul judiciar și indispensabilă actului de justiție.

Art. 38 alin. (1) din Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede „În exercitarea profesiei, avocaţii sunt parteneri indispensabili ai justiţiei, ocrotiţi de lege, …… ”

Orice măsură de restricționare a dreptului de acces al avocaților în spațiile în care se desfășoară activitatea profesională a avocaților (instanțe de judecată,  sedii ale organelor de urmărire și de cercetare penală, ale altor autorități și instituții de drept public și privat) pe alte criterii decât cele aplicabile judecătorilor, procurorilor și angajaților instituțiilor publice constituie o discriminare inacceptabilă într-un stat de drept.

O astfel de soluție ar însemna și o încălcare a dreptului la muncă al avocatului precum și o încălcare a dreptului la apărare al cetățeanului, întrucât avocații își desfășoară activitatea profesională la toate instituțiile și autoritățile publice precum și organizațiile private.

Cu stimă,

Av. dr. Traian Cornel BRICIU

Președintele UNBR

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

DOCUMENT | Noile restricții care intră în vigoare de luni, publicate în Monitorul Oficial

Publicat

in

De

Hotărârea de Guvern care prevede restricţiile ce se vor aplica începând de luni a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.

În Monitorul Oficial 1013 a fost publicată, vineri seară, Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Documentul care cuprinde restricţiile aplicabile de luni poate fi citit AICI (.pdf)!

În principal, acestea vizează portul măştii atât în interior cât şi pe stradă de către toate persoanele, indiferent de rata de incidenţă, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii şi folosirea la scară largă a certificatului verde.

De asemenea, toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend