Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Europarlamentarul Victor Negrescu, în plenul legislativului european: Partidul Social Democrat va realiza o consultare națională privind schimbarea tratatelor

Publicat

in

În discursul avut astăzi în plenul legislativului european de la Strasbourg, europarlamentarul Victor Negrescu a susținut nevoia unei discuții privind schimbarea tratatelor europene, însă doar în condițiile în care acestea sunt în interesul României și vor conduce la o acțiune mai consistentă pe zona socială, în așa fel încât fiecare cetățean european să fie respectat. Reprezentantul României în Parlamentul European a menționat faptul că, spre deosebire de celelalte formațiuni politice din România, Partidul Social Democrat va realiza, la finalul acestei săptămâni, cu sprijinul PES activists România, o consultare națională privind schimbarea tratatelor europene pentru a evalua dacă acestea răspund așteptărilor românilor.

“În contextul crizelor pe care le traversăm și având în vedere concluziile Conferinței privind Viitorul Europei este nevoie ca Uniunea Europeană să dispună de noi instrumente prin care să poată proteja populația. Dar schimbarea tratatelor nu este un scop în sine. Este nevoie de o Europă mai unită, mai umană și mai eficientă. Vorbim de competențe pe zona de sănătate, de politici sociale, de energie sau chiar de educație.

În același sens, Parlamentul European, ca principală instituție reprezentativă la nivel european, trebuie să aibă dreptul de inițiativă legislativă pentru a putea îndeplini voința cetățenilor. De asemenea, pe anumite subiecte punctuale, precum aderarea la spațiul Schengen sau aplicarea sancțiunilor impuse statelor agresoare, este nevoie de o procedură mai facilă.

Dar există și o linie roșie. Nu ne dorim ca anumiți birocrați europeni să decidă netransparent, vrem ca vocea fiecărei țări și a fiecărui cetățean european să fie auzită cu adevărat la nivel european.

Pentru ca votul nostru privind schimbarea tratatelor să fie reflecția voinței cetățenilor, Partidul Social Democrat și PES activists România realizează o consultare publică la nivel național. Vă invit și pe voi să faceți la fel!” a declarat eurodeputatul Victor Negrescu, coordonator național al PES activists România, structura militanților europeni a Partidului Social Democrat.

Europarlamentarul Victor Negrescu a fost un participant activ la dezbaterile din cadrul Conferinței privind Viitorul Europei, reușind să includă referințe importante în concluziile dezbaterilor, cum ar fi un sprijin mai consistent pentru educație, tineri, cultură și IMM-uri la nivel european. La finalul săptămânii, Partidul Social Democrat și PES activists România vor amplasa panouri stradale în toate județele din țară, prin intermediul cărora vor prelua opiniile cetățenilor privind schimbarea tratatelor. Nu în ultimul rând, eurodeputatul va organiza sâmbătă, o dezbatere publică, nepartizană, la care vor participa experți și reprezentanți ai societății civile.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Incendiile forestiere au ars în acest an în UE un număr-record de 700.000 de hectare

Publicat

in

De

Incendiile forestiere din UE au ars în acest an, până acum, un număr-record de 700.000 de hectare – cea mai mare suprafață de la inițierea înregistrărilor, scrie Euronews, preluat de Rador. Cifra a fost anunțată de Comisia Europeană.

După incendiul de pădure din parcul naţional Dadia, din GreciaFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ne confruntăm cu o vară dificilă în Europa, deoarece până acum, anul acesta, au ars peste 700.000 de hectare, cea mai mare cifră înregistrată pentru acest moment al anului după 2006”, a declarat Janez Lenarcic, comisar european pentru ajutoare umanitare și gestionarea crizelor.

Cifrele raportate de European Forest Fire Information System (EFFIS) arată că până acum Spania a fost cel mai grav lovită, cu peste 283.000 de hectare arse. E urmată de România (150.735), Portugalia (86.631), Franța (62.102) și Italia (42.835).

S-a mărit și numărul incendiilor în ultimii ani, cu 2.300 în întreaga UE până la 15 august, mult peste media anuală de 1.349 a perioadei 2006-2021.

Schimbarea climei a mărit probabilitatea și gravitatea incendiilor de vegetație din Europa. Anul acesta multe dintre incendii au fost alimentate de multiple valuri de caniculă și au fost facilitate de o secetă care ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, conform Joint Research Centre din subordinea Comisiei.

Conform Comisiei, în ultimele două luni au fost detașate în tot blocul 29 de avioane și opt elicoptere prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, prin care statele UE se ajută reciproc cu resurse în situații de criză.

În fața noii realități, Comisia s-a angajat să finanțeze achiziția de către state a 12 noi aparate de zbor anti-incendiu, însă primele vor fi disponibile abia în 2026, iar restul până în 2029.

Anul acesta rezerva UE pentru lupta cu incendiile forestiere e compusă din 12 avioane și un elicopter, împrumutate de la Croația, Franța, Grecia, Italia, Spania și Suedia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Video – Furtunile au făcut ravagii în Toscana. Doi oameni au murit în nordul Italiei

Publicat

in

De

Două persoane au murit în urma furtunilor puternice care s-au abătut asupra regiunii Toscana din Italia, potrivit relatărilor apărute joi în presă, informează DPA, scrie Agerpres. Un bărbat şi o femeie au fost loviţi de arbori prăbuşiţi în oraşul de coastă Carrara.

Preşedintele regiunii Toscana, Eugenio Giani, a publicat o înregistrare pe Twitter cu un carusel care se învârte necontrolat din cauza vântului puternic în oraşul Piombino. Imagini cu autovehicule avariate de arbori doborâţi au apărut de asemenea pe reţelele de socializare.

Pompierii au înregistrat peste 150 de intervenţii în nordul provinciei vestice Liguria şi în Toscana până joi la amiază. Provincia centrală Emilia-Romagna a fost de asemenea afectată dramatic de furtuni. Vremea extremă a avariat clădiri şi a provocat pene de curent în anumite regiuni.

O avertizare meteorologică de furtună a fost emisă pentru întreaga regiune de nord a Italiei, precum şi pentru porţiuni din centrul Italiei. Mai multe persoane au fost rănite în urma ploilor torenţiale însoţite de intensificări ale vântului de peste 100 de kilometri pe oră.

Italia s-a confruntat cu vreme extremă pe întreaga perioadă a verii. În timp ce incendiile forestiere afectează regiuni sudice cum ar fi Sicilia şi insula Pantelleria, nordul ţării se confruntă în prezent cu ploi torenţiale şi furtuni după o perioadă prelungită de secetă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend