Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Eugen Iancu (Colectiv) : Nu s-a murit degeaba

Publicat

in

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, transmite, miercuri, după Marşul Chitarelor de marţi seară, că la incendiul din clubul Colectiv nu s-a murit degeaba şi că societatea românească se trezeşte încet.

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu: La Colectiv nu s-a murit degeaba. Încet ne trezim

„A fost 30 Octombrie, a fost „Marşul Chitarelor”, am intrat deja în al 4-lea an de după Colectiv. Nu stiu dacă aseară am fost mulţi sau puţini, cu siguranţă, deşi unitatea de măsură este aceeaşi, percepţia este diferită de la om la om, de la interes la interes. Cu siguranţă pentru unii am fost o mână de oameni, iar pentru alţii am fost peste aşteptări de mulţi. Pentru mine, care atunci când am ajuns la ora 7 la Unirea am fost anunţat de jandarmi că suntem cam 500, a fost o imensă surpriză să mă opresc la Pasajul Mărăşeşti şi să văd minute bune cum trec nu sute, ci mii de oameni care duceau speranţa, speranţa că putem fi mulţi, că putem fi uniţi şi speranţa că nu uităm, că nu suntem nepăsători”, a scris Eugen Iancu, pe Facebook.

 Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 transmite că a văzut că tragedia de la Colectiv nu a fost uitată nici la Cluj sau Cernavodă, nici in Timişoara sau Braşov, nici în Iaşi sau Alba Iulia, nici în Oradea sau Sibiu.

„Am văzut cu toţii că la Colectiv nu s-a murit degeaba, încet ne trezim şi încet, dar sigur vom schimba o societate, încet, dar sigur vom fi mai buni, mai cinstiţi, mai atenţi la ce se întâmplă în jurul nostru. Atunci, imediat după Colectiv, scriam că vreau ca peste Colectiv să se aprindă lumina, nu să se aştearnă uitarea. Acum ştiu, Colectiv a aprins lumina şi nu se va mai stinge”, a conchis Iancu.

Peste 2.000 de persoane au mărşăluit, marţi seară, pe străzile Capitalei, pentru a arăta că nu a fost uitată ziua de 30 octombrie 2015. Oamenii au aprins torţe şi au mers către Clubul Colectiv în ritmuri de chitară.

Marţi, 30 octombrie, s-au împlinit 3 ani de la tragedia din clubul bucureştean Colectiv. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Prima ţară din America Centrală care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex

Publicat

in

De

Costa Rica a devenit marţi prima ţară din America Centrală care autorizează căsătoria între persoane de acelaţi sex, o măsură aşteptată în urma unei hotărâri a Curţii Supreme şi salutată în presă, în pofida faptului că epidemia covid-19 a împiedicat festivităţi prevăzute în ţară, relatează AFP, anunță news.ro.

Numeroase cupluri se pregăteau să beneficieze de această măsură imediat după intrarea ei în vigoare, la miezul nopţii de luni spre marţi.

Dunia Araya şi Alexandra Quiros au fost primele care s-au căsătorit. Purtând alb, cele două tinere s-au căsătorit la San Isidro de Heredia, o localitate situată la 14 kilometri nord-vest de San Jose, în faţa unui notar care purta o mască de protecţie împotriva noului coronavirus.

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect

Costa Rica a devenit astfel a opt ţară de pe continentul american – după Canada, Statele Unite, Argentina, Uruguay, Brazilia, Columbia şi Ecuador – care legalizează mariajul gay. Ea este totodată prima ţară din America Centrală şi a 29-a în lume.

Din cauza lipsei unor festivităţi, televiziunea publică şi reţele de socializare au difuzat un program special cu momente istorice în lupta împotriva discriminărilor sexuale şi mesaje de la personalităţi din întreaga lume, reunite la iniţiativa campaniei Sí Acepto Costa Rica.

”Această schimbare provoacă o transformare socială şi culturală semnificativă, care va permite unor mii de persoane să se căsătorească în mod legal”, a comentat preşedintele Carlos Alvarado.

În august 2018, Curtea Supremă a declarat neconstituţională interzicerea căsătoriei între parteneri de acelaşi sex din Codul Familiei.

Curtea a dat Parlamentului – din care fac parte numeroşi creştini evanghelişti conservatori – un termen de 18 luni pentru a modifica legea şi a prevăut că interdicţia va fi abrogată în mod automat după acest termen – ceea ce s-a întâmplat.

Ea lua această hotărâre la şapte luni după o hotărâre a justiţiei cre afecta întregul continent.

La 9 ianuarie 2018, Curtea Interamericană a Drepturilor Omului (IDH), a Organizaţiei Statelor Americane (OEA), îndemna ţările din regiune să-şi modifice legislaţia pentru a recunoaşte mariajul între parteneri de acelaţi sex – marcând o evoluţie majoră în America Latină.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

”FELICITĂRI!”

”Ne bucurăm de felicitările voastre adresate tuturor celor care au muncit atât de mult pentru ca acest lucru să se realizeze”, a scris pe Twitter International lesbian and gay association (ILGA), care apără drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor şi intersexualilor.

Este ”un moment extraordinar de sărbătoare”, a scris pe Twitter înainte de miezul nopţii de luni spre marţi Victor Madrigal-Borloz, un expert de la Consiliul ONU al Drepturilor Omului pentru protecţie împotriva violenţei şi discriminării pe bază de orientare sexuală.

El şi-a exprimat ”recunoştinţa faţă de munca atât de multor voluntari” şi a evocat memoria ”tuturor celor care au trăit fără să vadă acest moment”.

Zeci de personalităţi s-au exprimat în programul special, în care s-au evocat persecuţii la care a fost supusă comunitatea LGBTI în anii ’80.

Ana Vega, proprietara La Avispa, un bar-discotecă gay istorică la San Jose, a evocat descinderi ale poliţiei în localul său.

”Felicitări Costa Rica, ochii întregi lumi sunt aţintiţi asupra voastră”, a declarat avocatul american Evan Wolfson, care a fondat în 2013 organizaţia Freedom to Marry.

Acest entuziasm nu era împărtăşit de către deputata evanghelistă Nidia Céspedes, care a condamnat legalizarea mariajului gay, drept o ”zi de tristeşe a familiei tradiţionale costaricane”.

Citește și: Marcel Vela luat la întrebări de senatori. Val de acuze prin moțiunea: ‘Cu Vela ruptă, în timp de pandemie’

”Intrarea în vigoare a căsătoriei pentru toţi aplică o lovitură sufletului unor generaţii de costaricani care au cimentat bazele unei mari ţări ataşate familiei şi vieţii”, a apreciat ea într-o înregistrare video difuzată pe reţele de socializare.

Deputaţi evanghelişti au încercat în mai multe rânduri să împiedice această legalizare, însă nu au reuşit să obţină susţinerea de care au avut nevoie în Parlament.

Între cei 57 de membri ai Parlamentul unicameral din Costa Rica se află, în urma alegerilor din februarie 2018, 14 aleşi din cadrul Paritdului evanghlic.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

ALERTĂ în PNL: Un celebru primar a fost pus sub urmărire penală pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual

Publicat

in

De

Primarul municipiului Caransebeş, Felix Borcean, de la PNL, este urmărit penal pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi instigare la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, împreună cu alţi funcţionari, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeş, ce vizează fapte din anul 2018.

Potrivit unui comunicat remis marţi presei, în calitate de primar al municipiului Caransebeş, în cursul lunii aprilie 2018, Felix Borcean a acceptat solicitarea reprezentanţilor comunităţii evreieşti din Caransebeş de a sprijini financiar această obşte, prin efectuarea unor lucrări de renovare în curtea interioară a Sinagogii, imobil aparţinând acestui cult, unde urma să aibă loc un eveniment important, însă a hotărât ca sprijinul să îl acorde în mod ilegal, prin implicarea instituţiei pe care o conduce, pentru ca decontarea lucrărilor să se realizeze din fondurile primăriei, deşi lucrarea viza un spaţiu ce nu aparţinea acestei instituţii publice, scrie Agerpres.

Citește și: Executivul va finaliza în scurt timp Planul de măsuri de relansare economică. Anunțul lui Ludovic Orban

Prin urmare, l-a determinat pe unul din subordonaţii săi, director al Serviciului Public de Întreţinere şi Reabilitare Caransebeş din cadrul Primăriei Municipiului Caransebeş, „să iniţieze demersuri ilegale pentru contractarea în numele instituţiei pe care o conduce a lucrărilor cu un operator privat, execuţia şi plata acestor lucrări din fondurile Primăriei Municipiului Caransebeş, prin încheierea unor documente fictive care să ateste în mod nereal că lucrările ar fi fost contractate şi realizate în beneficiul Primăriei Municipiului Caransebeş, creând astfel premisele cauzării unui prejudiciu în patrimoniul Primăriei Municipiului Caransebeş, care s-a şi realizat ulterior prin plata acestor lucrări, în cuantum de 20.503,75 lei”, se precizează în comunicat.

Pentru crearea unei aparente legalităţi a cheltuirii sumei necesare cu pavarea curţii sinagogii, acesta i-a solicitat unui subordonat, şef secţie producţie şi responsabil cu achiziţiile, să întocmească documentaţia necesară în vederea efectuării de reparaţii borduri şi pavaje pietonale pe strada Libertăţii, respectiv documentaţia necesară de achiziţie în SEAP, contractul de lucrări şi procesul-verbal de recepţie.

Directorul este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, iar responsabilul pentru achiziţii publice din Primăria Caransebeş, pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată. De asemenea, alţi patru funcţionari publici din cadrul aceluiaşi serviciu sunt urmăriţi penal pentru fals intelectual, deoarece au semnat în fals procesul-verbal de recepţie a lucrărilor de pe strada Libertăţii, deşi în realitate s-au efectuat lucrări de pavare a curţii sinagogii.

Primăria municipiului Caransebeş s-a constituit parte civilă în acest proces, cu suma de 20.765 lei, iar ancheta în această cauză continuă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend