Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Este statutul de stat aspirant la aderarea la UE incompatibil cu calitatea de membru CSI? – Opinia experților de la Chișinău

Publicat

in

În contextul dobândirii de statutul de țară candidată la aderarea la UE pentru Republica Moldova au apărut semne de întrebare cu privire la incompatibilitatea între statutul de membru CSI și candidatura la UE.

Directorul executiv IPRE, Iulian Groza, consideră căa Republica Moldova își va menține statutul de membru CSI atât timp cât acest lucru va fi avantajos din punct de vedere strategic, transmite Știri.md.

De cealaltă parte, expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, spune că după agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, Republica Moldova ar trebui să părăsească CSI, organizație pe care o califică drept lipsită de prestigiu.

Potrivit directorului executiv IPRE, retorica promovată în spațiul public privind necesitatea renunțării la calitatea de membru CSI, după obținerea statutului de candidat la aderare, este una falsă.

Iulian Groza spune că Republica Moldova trebuie să beneficieze de avantajele pe care le oferă atât Estul, cât și Vestul.

„Și până, iar dacă acest lucru va fi avantajos și după aderare, Republica Moldova poate fi membră CSI. CSI nu este un bloc comunitar, este organizație regională și cele două calități nu se exclud.

Așa cum Republica Moldova este membră GUAM, acum CSI nu ne oferă niciun fel de avantaj din cauza acestui război, dar ne oferă legături importante cu alte state pe care am putea să le menținem.

Nu există niciun fel de contrapunere între CSI și UE, și nu ar trebui să existe niciun fel de încercare de a induce ideea că aceste două lucruri contravin unul altuia.

Republica Moldova va fi parte CSI atât timp cât acest lucru va fi avantajos din punct de vedere strategic”, a spus Iulian Groza în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

De cealaltă parte, expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, califică CSI drept o organizație care încearcă să promoveze doar interesele Rusiei și care, prin ineficiența ei, devine inutilă pentru Republica Moldova.

„În primul rând, este vorba despre o chestiune de prestigiu. Statele baltice au renunțat solidar la calitatea de membru CSI, pentru că nu era prestigios să faci parte din acest grup.

După acest război, trebuie de reconsiderat apartenența noastră la unele organizații.

Întotdeauna au existat forțe în Republica Moldova care s-au opus apartenenței noastre la CSI, pe de o parte, din cauza randamentului scăzut al acestei organizații, pe de altă parte, pentru că CSI este dominată de interesele Federației Ruse și nu există un tratament al forțelor egale”, a spus expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

Republica Moldova este stat membru CSI din 1994.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în 2022 țara achită cote de membru față de 69 de organizații internaționale și regionale.

Pentru asigurarea angajamentelor financiare anuale obligatorii ale Republicii Moldova, pentru organizațiile internaționale parlamentare sunt alocate 6 milioane de lei, pentru instituțiile internaționale – 50,7 milioane lei, iar pentru organizațiile CSI – 5,6 milioane lei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Noi explozii în Crimeea, în apropierea unei baze aeriene ruse la nord de Sevastopol

Publicat

in

De

Cel puţin patru explozii s-au produs joi seară într-o zonă din apropierea principalului aeroport militar rusesc din peninsula Crimeea, Belbek, situat la nord de Sevastopol, au informat trei surse locale citate de agenția Reuters.

Aeroport militar rus Belbek din CrimeeaFoto: Sergei Malgavko / TASS / Profimedia

Separat, guvernatorul Sevastopolului a declarat că forţele antiaeriene ruse au doborât o dronă ucraineană.

Guvernatorul Mihail Razvojaiev a mai afirmat, într-o postare pe Telegram, că nu s-au produs pagube.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Breaking| Cercetătorii de la UBC au descoperit un ‘punct slab’ în toate variantele virusului SARS-CoV-2, care ar putea duce la un tratament mai eficient

Publicat

in

De

Cercetătorii de la Universitatea din British Columbia (UBC) au descoperit ceea ce ei descriu ca fiind un „punct slab” în toate variantele virusului SARS-CoV-2, o revelație care, în opinia lor, ar deschide calea unor tratamente pentru combaterea mutațiilor actuale și viitoare.

Într-un studiu publicat joi, echipa de cercetători a declarat că a descoperit un punct slab în mare parte constant – ca o fisură în armura proteică a virusului spike – care a supraviețuit mutațiilor coronavirusului până în prezent. Oamenii de știință au stabilit că un anumit fragment de anticorp a fost capabil să „neutralizeze în mod eficient” toate variantele, într-o anumită măsură, deoarece a exploatat această vulnerabilitate.

„Ceea ce este interesant este faptul că ne arată ce putem face acum. Odată ce cunoști punctul slab, este ca în analogia cu goana după aur. Știm unde să mergem”, a declarat Sriram Subramaniam, autorul principal al studiului și profesor la facultatea de medicină a UBC, relatează cbc.ca.

„Acum putem folosi aceste informații pentru a proiecta anticorpi mai buni care pot profita apoi de acel punct slab”.

În căutarea „cheii succesului”

Anticorpii sunt produși în mod natural de către organism pentru a lupta împotriva infecțiilor, dar pot fi, de asemenea, creați în laborator pentru a fi administrați ca tratament. Există deja mai multe tratamente cu anticorpi pentru a lupta împotriva COVID-19, dar eficacitatea lor se estompează în cazul variantelor puternic mutante, cum ar fi Omicron, care a devenit recent o variantă dominantă.

„Anticorpii se atașează de un virus într-un mod foarte specific, ca o cheie care intră într-o încuietoare. Dar atunci când virusul suferă o mutație, cheia nu se mai potrivește”, a scris Subramaniam într-o declarație.

„Noi căutăm cheia succesului – anticorpi care continuă să neutralizeze virusul chiar și după mutații extinse”.

Subramaniam a spus că fragmentul de anticorp identificat în acest studiu ar fi acea „cheie a succesului”.

Matthew Miller, directorul Institutului DeGroote pentru cercetarea bolilor infecțioase de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, a descris descoperirile ca fiind „o evoluție cu adevărat importantă” în lupta împotriva COVID-19.

„S-a reușit să se arate că acest anticorp funcționează împotriva tuturor acestor variante, iar acest lucru este cu adevărat unic. Cu siguranță, naște speranța că acest punct slab ar fi o zonă în care virusul ar avea multe probleme în a o schimba – chiar și în viitor, deoarece dacă ar fi ușor de schimbat, este foarte probabil ca virusul să fi încercat deja să o schimbe”, a declarat Matthew Miller.

„Acum însă, virușii ne pot păcăli oricând”, a precizat el într-un interviu acordat joi. „Ei sunt inteligenți. Întotdeauna există căi de ieșire. Dar ceea ce vrem noi să facem este să fie cât mai greu posibil să facă acest lucru”.

Subramaniam a declarat că firmele farmaceutice ar putea exploata punctul slab pentru a crea un tratament „rezistent la eventuale variante”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend