Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Este pompa de căldură soluția-minune în criza energiei și a facturilor ridicate?

Publicat

in

​​Pompa de căldură a ajuns la tot mai mare căutare în România, cu vânzări și de trei ori mai mari anul acesta, potrivit unor specialiști din piață. E un trend care se observă de ceva vreme și în alte părți ale Europei. În contextul crizei energetice și a prețurilor tot mai mari la facturi, pompele de căldură se arată drept o alternativă importantă la centralele pe gaz sau la sistemul de termoficare centralizat.

Instalator la lucruFoto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

După cum vom vedea, însă, pompa de căldură nu e o soluție decât pentru o parte foarte redusă dintre români. Sunt tot felul de constrângeri legate de locuința pe care vrem să o încălzim – sau să o răcim – mai eficient. Dacă e casă sau apartament, deja construit sau în construcție, ce suprafață are, ce finisaje, cum ne place să fie temperatura – toate acestea pot înclina balanța și chiar exclude varianta unei pompe de căldură.

Dar poate cel mai important factor e că investiția e una de la mare în sus. Cu alte cuvinte, până să ajungi să economisești serios la facturi, trebuie să poți să pui mulți bani la bătaie. E motivul pentru care în piață există și cereri de creare a unui program de sprijin guvernamental, de tipul celui pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

Panorama a încercat să lămurească subiectul cu ajutorul unor experți, pentru a vedea ce rămâne din confruntarea unei mode cu realitatea căldurii scumpe din această perioadă.

CITEȘTE CONTINUAREA PE PANORAMA.RO

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Nebunia din Herson se extinde: S-a emis alertă de raid aerian în toată Ucraina

Publicat

in

Alarmele de raid aerian au sunat, marţi dimineaţă, pe întreag teritoriul Ucrainei. Potrivit datelor disponibile pe site-ul www.alerts.in.ua, la ora 11:28, toate regiunile ucrainene au fost vizate de alerte de raid aerian. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare şi nici comentarii din partea autorităţilor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Burduja: Gov’t to pass data management and storage framework in government cloud platform

Publicat

in

The Government will regulate, through a decision, the data management and storage framework in the government cloud platform, so that by 2026 at least 30 institutions „migrate” to this cloud, Minister of Research, Innovation and Digital Transformation Sebastian Burduja stated, told Agerpres.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend