Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Este dezastru pentru europeni, care încasează a treia lovitură în 48 de ore în aprovizionarea cu gaze: Prețurile au crescut cu 42%

Publicat

in

Aprovizionarea cu gaze naturale a Europei a suferit o a treia lovitură în 48 de ore, ceea ce a dus la creșterea prețurilor cu 42% față de nivelul de la începutul săptămânii, scrie CNN.

Gigantul energetic italian ENI a anunțat miercuri că Gazprom, producătorul de stat de gaze din Rusia, își va reduce livrările cu 15%. Nu știa care este motivul, a declarat un purtător de cuvânt al ENI pentru CNN Business.

Vestea vine în aceeași zi în care Gazprom a anunțat că va reduce fluxurile prin conducta sa Nord Stream 1 – o arteră majoră care aprovizionează Germania – pentru a doua oară în două zile, iar un important producător de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite a anunțat că nu va face livrări până în septembrie, scrie mediafax.ro.

Marți, Gazprom a declarat că va reduce livrările de gaze prin Nord Stream 1 cu 40%, din cauza unor probleme tehnice. Apoi, miercuri, Gazprom a declarat că va reduce livrările cu încă o treime, până la 67 de milioane de metri cubi, începând de joi.

ENI a confirmat pentru CNN Business că nu primește niciun fel de gaz prin conducta Nord Stream 1.

Prețurile futures la gaze au urcat cu peste 20% miercuri după-amiază, ajungând la 120 de euro (125 de dolari) pe megawatt oră (MWh), potrivit datelor de la Intercontinental Exchange, deși de atunci prețurile au scăzut ușor, ajungând să se tranzacționeze în jurul valorii de 113 euro (117 dolari) pe MWh.

Robert Habeck, ministrul german al economiei, a declarat că decizia Gazprom a fost „politică” și nu „justificată din punct de vedere tehnic”. „Cum va afecta acest lucru piața europeană și germană a gazelor naturale, va trebui să așteptăm și să vedem”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă, miercuri.

Europa a încercat să își reducă importurile de gaze naturale de când Rusia a invadat Ucraina, la sfârșitul lunii februarie. Și-a stabilit obiectivul de a reduce consumul de gaz rusesc cu două treimi până la sfârșitul anului și și-a crescut rapid importurile de GNL ca înlocuitor.

Însă, marele producător Freeport LNG a declarat marți că își va închide instalația din Texas pentru 90 de zile, după un incendiu izbucnit săptămâna trecută, și că va fi doar parțial operațional până la sfârșitul acestui an. Anterior spusese că uzina va fi închisă pentru cel puțin trei săptămâni.

Compania furnizează aproximativ o cincime din cantitatea de GNL din lume.

În ultimele săptămâni, Gazprom a întrerupt livrările de gaze către Polonia, Bulgaria și Finlanda, precum și către companii energetice din Danemarca, Germania și Țările de Jos, din cauza refuzului acestora de a se conforma cererii sale de a fi plătite în ruble.

Dar unele dintre firmele europene, inclusiv ENI, au încercat să găsească o soluție de rezolvare. Compania a declarat luna trecută că a început procesul de deschidere a două conturi la Gazprombank, unul în euro și altul în ruble.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Tichete de creșă 2022: Valoarea unui tichet va crește cu 50 de lei – proiect

Publicat

in

De

Valoarea tichetelor de creșă va crește cu 50 de lei, până la 570 de lei, începând cu luna octombrie din acest an, potrivit unui proiect lansat vineri în dezbatere publică.

La creșăFoto: Diego Cervo / Panthermedia / Profimedia

  • „Art. 1. – Pentru semestrul II al anului 2022, începând cu luna octombrie 2022, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 570 lei.
  • Art. 2. – Valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie 2023 și martie 2023.”, potrivit unui proiect lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.

În prezent, valoarea tichetelor de creșă este de 520 lei, sumă se aplică din aprilie până în septembrie 2022.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Mircea Lucescu și războiul din Ucraina: „Jucătorii mei ar fi murit în prima zi pe front”

Publicat

in

De

Mircea Lucescu a reușit să o țină pe linia de plutire pe Dinamo Kiev și a ajuns până în play-off-ul Champions League. După ce a pierdut prima manșă a dublei cu Benfica Lisabona, antrenorul român a vorbit despre dificultățile prin care trec jucătorii săi, care se gândesc tot timpul la războiul din Ucraina.

Mircea LucescuFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Antrenorul a părăsit Ucraina la începutul războiului, împreună cu jucătorii de la Dinamo Kiev și Șahtior Donețk și familiile acestora.

„Il Luce” a afirmat că jucătorii nu ar fi reușit să reziste pe front, în cazul în care ar fi fost obligați să se înroleze în armată.

„Eu și doi prieteni de-ai mei am făcut tot ce am putut pentru a scoate jucătorii din Ucraina. Dacă ar fi trebuit să meargă la război, ar fi murit în prima zi.

Scopul lor este să redea acestei țări imaginea unui stat care continuă să trăiască prin intermediul sportului. Eu am fost unul dintre cei care au dat o mână de ajutor, alături de Federația Română de Fotbal și președintele UEFA, Ceferin.

Am fost alături de jucătorii de la Dinamo Kiev și Șahtior Donețk. Fotbalul îi face să nu se mai gândească la ce se întâmplă (n.r. în Ucraina), iar când văd fețe triste, simt că trebuie să-i înveselesc. Singurul lucru care îi poate înveseli cu adevărat este reprezentat de rezultatele pozitive din meciuri. Așa merg mai departe” – Mircea Lucescu, citat de sport.ua, potrivit AS.ro.

Dinamo Kiev va juca probabil în grupele Europa League

Dinamo Kiev, echipa antrenată de Mircea Lucescu, a fost învinsă cu 2-0 de Benfica Lisabona, miercuri, în prima manșă a play-off-ului Champions League.

În meciul disputat la Lodz, Polonia (echipa din Ucraina a fost considerată gazdă), Benfica a punctat prin Gilberto (‘9) și Goncalo Ramos (’37).

Returul se va jua marți, 23 august, pe Estadio da Luz din Lisabona.

Învingătoarea va merge în grupele Champions League, iar pierzătoarea va evolua în grupele Europa League.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend