NATIONAL
Epopeea celui mai lung tunel feroviar din lume și o comparație cu România

Publicat
acum 2 luniin
De
adminUn tunel feroviar care să coste peste 10 miliarde euro și la care să se lucreze 25 de ani? Pare o nebunie și multe țări nu s-ar apuca de așa ceva. Un astfel de tunel se construiește însă Europa, iar în articol puteți citi despre cât de complex este, care vor fi câștigurile și minusurile, dar și cum stă România la capitolul tunele lungi.

Tren in pasul BrennerFoto: Leonid Andronov, Dreamstime.com
Informația pe scurt
- Cele mai complexe tuneluri feroviare ajung să coste peste 150 milioane de dolari/km și chiar și țările cele mai eficiente le construiesc în mai mult de zece ani. Cel mai lung tunel feroviar prin care trenurile trec este Gotthard Base din Elveția, 57 km lungime.
- Cel mai lung tunel feroviar din România are 4,36 km lungime și se găsește pe linia Brașov – Întorsura Buzăului. Este în construcție un tunel de 7 km între Brașov și Sighișoara și s-a propus un tunel de aproape 10 km în zona Azuga. La ritmul în care merg lucrările la noi, orice tunel de câțiva km va fi construit în mulți ani.
- Pasul Brenner de la granița Italiei cu Austria este trecătoarea din Alpi aflată la cea mai mică altitudine și a fost folosită încă de pe vremea romanilor. Trenurile circulă pe acolo de aproape 150 de ani, însă acum se construiește un tunel care va costa peste 10 miliarde euro. Drumul cu trenul va fi de trei ori mai rapid prin pasul Brenner.
- Prin noul tunel vor fi posibile viteze de 250 km/h pentru cele mai rapide trenuri, iar cele de marfă vor rula cu 120 km/h. Principalul scop al mega-construcției este ca de pe șosele să fie scoase cât mai multe camioane, iar marfa să ajungă să fie transportată tot mai des pe calea ferată.
- Când tunelul va fi gata, lucrările vor fi durat peste 20 de ani. Cele trei tuneluri au în total 234 km, se forează prin diverse tipuri de roci și au apărut și amânări din cauza unor licitații amânate. Este unul dintre cele mai mari proiecte europene de infrastructură care s-au făcut vreodată și există și contestatari.
Tunelele – Lucrări complicate și extrem de scumpe. Câteva cifre cheie
Tunelele sunt foarte greu de construit și durează extrem de mult, mai ales că este nevoie de utilaje mari și scumpe și pot apărea probleme legate de geologie și de infiltrații.
Elvețienilor le-a luat 17 ani să construiască tunelul de 57 km Gotthard Base, la tunelul Lötschberg s-a lucrat opt ani, iar la cel de sub Canalul Mânecii s-a lucrat șase ani.
Costurile de construcție pentru tunele sunt foarte mari. La Gotthard Base costul mediu a fost mai mare de 200 milioane dolari/km, iar la Lotschberg, de peste 100 milioane dolari/km.
Acum mai mulți ani se venise pe plan intern cu o propunere de tunel lung de 22 km de la Azuga la Dârste, ca parte a viitoarei reabilitări a căi ferate Brașov – Predeal, însă așa ceva ar fi de ordinului filmelor SF pentru România.
O nouă propunere se referă la un tunel de aproape 10 km între Azuga și Timișu de Sus, dar dacă va fi să fie construit, va fi terminat în jurul anului 2035. Cel mai lung tunel feroviar din România are 4,36 km și este între Brașov și Întorsura Buzăului.
Cele mai frumoase călătorii cu trenul în Europa, de la Mediterana până la Cercul Polar
În construcție se află un tunel de 7 km în zona Ormeniș. între Brașov și Sighișoara și nu departe de el va fi construit tunelul Homorod, de 5 km lungime. Vor mai dura mult lucrările, așa că mai repede de 2028-2029 probabil că nu vom vedea trenuri prin aceste noi tuneluri.
În discuții este să se aprobe construcția unui tunel de 7 km lungime în zona Balota, pe magistrala București – Timișoara.
Pasul Brenner – Geografie, istorie și distanțe
Pasul Brenner este unul dintre punctele importante de traversare a Alpilor încă de pe vremea romanilor și a rămas esențial pentru transportul mărfurilor cu animale de povară în Evul Mediu. Este un punct important, fiindcă se găsește la o altitudine de sub 1.400 m, deci era practicabil mai multe luni pe an. După 1770 a fost terminat drumul de care, iar la 1867 a fost inaugurată calea ferată.
În zona pasului Brenner au început austriecii și italienii acum peste 10 ani construcția unui mega-tunel.
Tunelul va începe la Innsbruck, oraș austriac celebru pentru sporturile de iarnă și se va termina într-o localitate italiană numită Fortezza, o comună în regiunea Trentino Alto Adige (Sudtirol, în germană). Innsbruck are 130.000 de locuitori, iar Fortezza nu avea nici măcar o mie de oameni înainte de începerea lucrărilor. Practic, populația din Fortezza s-a dublat cu cei 1.000 de oameni care lucrează la tunel în zona italiană.
De la Innsbruck la Fortezza (Franzensfeste, în germană) sunt pe linia de acum 78 km, Brenner (Brennero) fiind la 37 km de Innsbruck și 41 km de Fortezza. Cele mai rapide trenuri fac 80 de minute pe cei 78 km. Când tunelul va fi gata, după 2032, durata ar trebui să scadă la 25 de minute pentru cele mai rapide trenuri și distanța parcursă se va reduce la 64 km.
De la Fortezza mai sunt 49 km până la Bolzano, cel mai mare oraș al regiunii Trentino Alto Adige. De la Innsbruck la Bolzano sunt 127 km, iar între Innsbruck și Verona, 274 km.
Porțiunea se află pe o linie importantă străbătută de trenuri internaționale precum Innsbruck – Veneția, Munchen – Rimini sau Munchen – Verona.
Munchen – Verona este una dintre cele mai frumoase rute feroviare europene: 434 km, 6 ore și 20 minute pentru cel mai rapid tren.
De la Fortezza mai pleacă o linie secundară spre Austria, 109 km, 2 ore și 19 minute către orașul Lienz (care se află la 104 km de Villach).
Tuneluri care au schimbat istoria și marea ambiție italo-austriacă
Tunelurile feroviare au schimbat pentru totdeauna modul în care se călătorește în Alpi și peste tot în Europa. În 1853 un tunel feroviar de nici 4 km de lângă Geneva era cel mai lung din lume și constituia, fără exagerare, o minune a ingineriei din acele vremuri.
În 1871 a fost terminat tunelul Mont Cenis (Frejus), de 14 km, de pe linia Lyon – Torino, iar primul tunel pe sub pasul Gotthard, 15 km, avea să fie gata în 1882. La 1906 a fost terminat primul fir al unui alt tunel legendar: Simplon.
Cel mai lung tunel feroviar din Italia este Apennine Base Tunnel de 18 km lungime, deschis în 1934 pe linia Bologna – Firenze, așa-numita „direttissima”. Cel mai lung tunel din Austria este Wienerwald, are 13 km și face parte dintr-o secțiune unde trenurile cele mai rapide ating 230 km/h între Viena și St Polten. A fost deschis în 2012.
De câteva zeci de ani, Italia și Austria discută despre deschiderea unei legături feroviare mai directe și mai rapide prin pasul Brenner, ideea fiind nu doar de a crește viteza trenurilor de pasageri, ci mai ales de a crește cantitatea de marfă care este transportată cu trenul, în loc să fie dusă cu camioanele care umplu șoselele din Alpi.
Estimarea este că a crescut de câteva ori cantitatea totală transportată cu TIR-uri și camioane pe șoselele de la granița italo-austriacă în ultimele trei decenii și sunt tot mai dese blocajele, iar poluarea se resimte puternic.
Acum 60 de ani s-a propus construcția unui tunel mult mai scurt, de 12 km, dar planurile serioase ce stau la baza tunelului care se face acum au fost puse pe hârtie în 1994 și au mai trecut peste 15 ani până au început lucrările din plin.
În 2007, cei mai optimiști oficiali din cele două țări declarau că tunelul ar putea fi gata în 2022. Nu avea însă cum, mai ales că este vorba despre unul dintre cele mai mari proiecte europene de infrastructură. Multe lucruri trebuiau puse la punct, de la traseu, până la cum sunt împărțite cheltuielile.
De ce este așa de complicat să sapi pe sub munte
În 2011 s-a început lucrul la tunelurile principale, până acum câțiva ani termenul de finalizare era 2028-2030, dar acum, mult mai realist este anul 2032, iar acest nou termen a fost confirmat în toamna lui 2021.
În total vor fi 234 km de galerii (două tunele principale plus unul exploratoriu), inclusiv tunelurile de urgență și diverse tuneluri anexe laterale. O bună parte dintre aceste galerii au fost săpate (peste 150 km) și întregul șantier este împărțit pe șapte loturi.
Italienii îi spun „Galleria di base del Brennero”, iar austriecii îl numesc „Brennerbasistunnel”
Cei 64 km vor fi parcurși în 25 de minute de cele mai rapide trenuri, iar vitezele maxime posibile vor fi de 250 km/h pentru trenurile de persoane și de 120 km/h pentru cele de marfă. Pe varianta din prezent vitezele medii sunt între 60-110 km/h. Probabil că pe varianta nouă nu vor fi prea multe trenuri care vor rula cu 250 km/h, însă 200 km/h vor atinge cu siguranță trenurile de lung parcurs.
Capacitatea va fi de aproape 400 de trenuri pe zi.
Costul total va fi cu siguranță peste 10 miliarde euro, unele estimări indicând că ar putea trece de 13 miliarde euro. Nu ar fi exclus, dat fiind că mai sunt cel puțin nouă ani.
Tunelul construit de la zero va avea 55 km lungime și va fi unit cu un tunel deja construit – și dat în folosință în 1994 – în zona văii râului Inn, astfel că tunelul Brenner Base va avea în total 64 km. Va fi construită și o secțiune de 600 m lungime pentru a lega tunelul de gara centrală din Innsbruck.
Proiectul este dezvoltat de BBT, o companie la care Austria deține 50% din acțiuni prin compania OBB, iar Italia, prin compania Tunnel Ferroviario del Brennero (TFB), restul de 50%. Jumătate din fonduri vor veni din fonduri UE, iar restul de la Austria și Italia.
Pentru acest tunel au fost aduse cele mai puternice și performante utilaje de foraj – așa-numitele „cârtițe” – și misiunea lor nu este ușoară, fiindcă va fi nevoie să se lucreze într-o zonă cu falii tectonice și prin mai multe tipuri de rocă ce au durități diferite.
Au apărut anulări ale licitațiilor, întârzieri cauzate de motive tehnice și unele utilaje nu au sosit la timp, simțindu-se și aici criza de procesoare. Aproximativ 2.000 de oameni lucrează la proiect, iar când tunelul va fi gata, o parte dintre ei vor fi lucrat 15-20 de ani la construcție.
Ce spun criticii – Scump, lent și poate ineficient
Două sunt reproșurile aduse mega-proiectului din Alpi: faptul că durează enorm construcția și că va costa mult mai mult decât s-a estimat. Acum zece ani se estima că tunelul poate fi construit cu 6 miliarde euro, acum este clar că va fi aproape dublu. În 1994 se spera că tunelul va fi gata în 2016 – 2018, dar vorbim în cel mai bun caz despre 2032.
Criticii mai spun că nu va fi deloc ușor ca numărul de camioane care transportă marfă pe șoselele alpine din zonă să scadă și marfa să fie transferată spre calea ferată. Pentru asta trebuie ca mai multe lucruri să se întâmple: să crească taxele de autostradă pentru camioane, să fie modernizate și alte secțiuni de pe linia Verona – Munchen și să scadă tarifele generale de transport marfă pe calea ferată.
Spre exemplu, deși Elveția a construit mai multe tunele feroviare mari în ultimele decenii, unii transportatori de marfă nu au trecut pe trenuri, fiindcă SBB, renumita companie elvețiană, are tarife foarte mari, astfel că tot camionul este mai convenabil.
Surse: Railway-technology.com, International Railway Journal, Rail Gazette International, .bbt-se.com, newcivilengineer.com, investigate-europe.eu
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Poate vrei sa citesti
Primărița Lasconi a sesizat DNA cu privire la o achiziție dubioasă la Spitalul Municipal Câmpulung
VIDEO | PATRONI DIN ARGEȘ SĂLTAȚI DE MASCAȚI! ACUZE GRAVE: DELAPIDARE, ÎNȘELĂCIUNE și FALS
VIDEO| FABRICĂ DIN ARGEȘ DISTRUSĂ DE UN VIOLENT INCENDIU
Francezii vor aplica un plan urias de supraveghere a maselor
De ce ar trebui să alegi o bicicletă cursieră: viteză, performanță și versatilitate
Ai cel puțin 5 motive să apelezi la o agenție de amanet București
NATIONAL
Cursă în trei pentru șefia AEP: Cristian Preda a trecut testul deputaților juriști

Publicat
acum 4 minutein
21 martie 2023De
admin
Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat aviz favorabil, marţi, cu majoritate de voturi, pentru candidatura la preşedinţia Autorităţii Electorale Permanente (AEP) a lui Cristian Preda, propus pentru această funcţie de USR, conform Agerpres.
Cristian Preda a fost audiat online de membrii comisiilor parlamentare de resort, el neputând fi prezent fizic. Preda este cel de-al treilea candidat pentru funcţia de preşedinte al AEP.
NATIONAL
FOTOGALERIE Cum arată Hala Laminor după restaurare, o investiție de circa 400 milioane lei / Imagini înainte și după

Publicat
acum 9 minutein
21 martie 2023De
adminPrimăria Sectorului 3 a prezentat marți, pe pagina de Facebook, mai multe imagini cum arată Hala Laminor, monument istoric, după ce a fost restaurată. Instituția a investit în acest proiect circa 400 milioane de lei. Hala, făcută după planurile celebrului arhitect Horia Creangă, își deschide porțile la finalul acestei luni, pentru primul eveniment după încheierea lucrărilor de restaurare, ediția a 13-a a Salonului Nautic Internațional București – Caravan, Motorhome & Adventure (30 martie-2 aprilie).

Hala Laminor 1Foto: Primaria sector 3
Hala Laminor, ultima construcţie din ansamblul industrial ,,Malaxa” – 1938, a constituit una dintre cele mai mari hale industriale din ţară, cu deschideri impresionante (400m x 180m), o structură metalică şi o arhitectură modernă impresionantă, realizată după planurile unuia dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi români, Horia Creangă. Primăria Sectorului 3 a preluat Hala Laminor în anul 2014 şi a început, trei ani mai târziu, procesul de restaurare, consolidare, amenajare interioară şi exterioară a halei.
În 2018, Primăria Sectorului 3 a încheiat contractul de vânzare-cumpărare nr. 749/07.11.2018 cu societatea Algoritm Construcții S3 SRL, prin care a transferat dreptul de proprietate asupra imobilului format din teren 59.617 mp și a construcțiilor edificate, hală de 58.049 mp și construcții mai mici, de 1.500 mp la sol.
Cum arăta hala înainte de lucrările de renovare / Foto: Florin Bălteanu
Primăria va concesiona construcția
Primăria Sectorului 3 va concesiona Hala Laminor, în care a investit circa 400 milioane lei, pe 65 de ani, unui investitor privat, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat de Consiliul Local în septembrie 2022. Concesiunea ar urma să fie făcută de una dintre societățile comerciale ale instituției, Algorithm Construcții, cea care deține hala, prin procedura de dialog competitiv, nu licitație publică.
„Proiectul de reconversie şi exploatare a spațiului Hala Laminor este complex și implică investiții semnificative atât la începutul acestuia, dar și pe parcursul exploatării, iar Algorithm Construcţii S3 S.R.L. și Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti nu dispun de fondurile necesare pentru realizarea investiţiei şi de know-how-ul pentru exploatarea unui astfel de proiect de anvergură. Prin urmare, pentru identificarea modalității optime de implementare a proiectului de investiții și de alocare a spaţiului pe funcţiuni care să conducă la regenerarea întregii zone Faur-Republica, este necesară realizarea de consultări și negocieri cu potențialii investitori”, motivează Primăria sectorului 3 decizia.
Mihaela Văcaru, consilier local USR, a declarat în timpul ședinței de Consiliu Local că anunțul privind concesionarea halei a fost deja publicat.
„În data de 19.09.2022 Primăria sectorului 3 a publicat pe paginia de Internet anunțul “Căutăm Investitor la Hala Laminor” cu link pentru detalii la pagina societății Algorithm Construcții. În anunț se menționează că documentația proiectului a fost transmisă spre aprobare Consiliului Local și după aprobare potențialii investitori vor putea să își depună candidatura. Anunțul NU menționează nimic despre respingerea din 15.09.2022 sau despre posibilitatea că acest proiect să fie respins”, a declarat aceasta.
Mihaela Văcaru a cerut retragerea proiectului invocând mai multe probleme:
- Valoarea foarte mică a redevenței minime care în 65 de ani ar asigura recuperarea a numai 23 milioane EURO deși au fost investiți peste 80 milioane euro bani publici
- Ignorarea la calculul redevenței minime a unor active semnificative, terenuri și clădiri care nu fac parte din deviz, dar care sunt subiect al concesiunii
- Structura de proprietate și acționariat care implică 5 societăți ale Consiliului Local și care generează riscuri evidente ca în următorii 65 de ani aceste active să fie scoase la vânzare în procedura de faliment; deși s-au investit sume enorme din bani publici, nu s-a căutat nici o soluție juridică că aceste să între în proprietate publică înainte de concesionare, dimpotrivă acestea sunt din start subevaluate
- Derularea procedurii de concesionare de către persoane fără nici o experiență și calificare în situații similare, cu condiții în defavoarea concedentului și fără protejarea banului public.
„Pe baza celor menționate există suspiciunea că persoane din Primăria sectorului 3 și Algorithm Construcții sunt parte într-o acțiune coluzivă, cunosc rezultatul votului Consiliului Local înainte că acesta să fie exprimat. În acest fel se explică de ce ignoră fățiș și repetitiv aspectele grave menționate și solicită repunerea propunerii de HCL pe ordinea de zi în exact aceeași formă în care a fost respinsă anterior, fără să ofere o minimă justificare sau lămurire suplimentară”, a declarat Mihaela Văcaru.
Cum s-a ajuns la concesionarea halei
Concesionarea halei a fost stabilită drept cea mai bună soluție într-un studiu de fundamentare realizat de Deloitte și plătit de Sectorul 3.
Potrivit documentului, hala are o suprafață de 68.319 mp și teren în suprafață de 129.942 mp, plus 1.345 locuri de parcare. Pentru cei care nu mai țin minte, Primăria a cumpărat hala în 2014 și a investit circa 400 milioane lei în restaurarea și consolidarea ei lucrările fiind făcute de Algorithm Construcţii S3 SRL.
Concesiunea ar urma să fie făcută de două dintre companiile înființate la propunerea primarului Robert Negoiță, Algorithm Constructii S3 SRL care deține hala mare, monument istoric, și terenul aferent și firma Smart City Invest S3 SRL care deține o hală mai mică, lipită de cea mare, și terenul aferent. În procente, 76,35% proprietate aparține Algorithm Construcții.
În proiectul de hotărâre se arată că Primăria vrea să concesioneze hala deoarece nu are banii necesari pentru a a continua proiectul, mai fiind nevoie de investiții de circa 123 milioane de euro fără TVA, adică peste 600 milioane de lei, bani care trebuie investiți de cel care va concesiona hala în primii 5 ani de la încheierea contractului.
”Proiectul de reconversie și exploatare a spaţiului Hala Laminor este complex și implică investiții semnificative la începutul acestuia, dar și pe parcursul exploatării, iar Algorithm Construcţii S3 SRL şi Sectorul 3 al Municipiului București nu dispun de fondurile necesare pentru realizarea investiţiei şi de know-how-ul pentru exploatarea unui astfel de proiect de anvergură”, se arată în anexele proiectului de hotărâre.
Conform Studiului de fundamentare elaborat de catre societatea Deloitte Consultanta SRL, concluzia este că în urma evaluărilor economico-financiare pentru reconversia spațiului Halei Laminor, din punct de vedere financiar, conversia este singura opțiune viabila pe termen scurt. Aceeași firmă recomandă să utilizeze concesiunea ca procedura pentru construcţia şi operarea spațiului Hala Laminor în vederea creşterii accesului cetăţenilor la evenimente recreative si culturale, pentru o perioadă de maxim 65 de ani si recomandă dialogul competitiv cu contractantul, ca fiind procedura optima aplicabila, în vederea atribuirii contractului de concesiune.
Ce ar câștiga Primăria?
Redevența minimă ar fi de 2% din valoarea veniturilor de exploatare, dar nu mai puțin de 60.000 de euro pe an, însă ea va fi încasată de firma Algorithm Constructii S3 SRL și împărțită cu firma Smart City Invest S3 SRL. Primăria ar urma să mute acolo și niște direcții.
”Proiectul poate genera o redevență anuală între 60.000 euro și 394.940 euro. Pe 65 de ani concedentul ar urma să încaseze circa 23,87 milioane de euro din redevențe. Concesionarul va plăti și impozitul local pe imobil care se ridică la peste 29 milioane de euro precum și impozit pe profit”, se arată în studiu.
Consultantul a recomandat ca hala să aibă următoarele funcțiuni: hypermarket, sport shop, brico&home shop, magazine mici, restaurante și baruri, sală de fitness, cinema, loc de joacă indoor, punct de atracție regională, clinică, grădiniță, primărie și servicii, birouri. Dar ce se va face acolo va fi stabilit în timpul negocierii, dar fără să fie afectat monumentul istoric.
”Atât suprafața construită, costul investiției, cât și alocarea și funcțiunile spațiilor sunt elemente care vor face obiectul dialogului competitiv și nu sunt obligatorii pentru concesionar. Ele au caracter indicativ și servesc analizei cost-beneficiu din scenariul luat în considerare de consultant”, se arată în studiul de fundamentare a deciziei de concesionare.
La încheierea perioadei de concesiune, construcția și echipamentele aferente vor fi transferate în administrarea Primăriei Sector 3, fără plata unei valori reziduale.
Dacă Primăria ar păstra hala, costurile ar fi de 635 milioane de euro fără TVA pentru investiția de operaționalizare, dobânzi credite, impozite, întreținere, impozit pe profit. Veniturile ar fi însă de 1,17 miliarde euro fără TVA în cei 65 de ani.
O bucată din hală, deja închiriată
Primăria Sectorului 3, prin una dintre companiile sale, Algorithm Residential S3 SRL, închiriază pentru 5 ani o bucată din Hala Laminor, firmei Laminor Arena SRL, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat săptămâna trecută de Consiliul Local. În primii doi ani, ani firma nu va plăti chirie, dar se obligă să facă investiții de circa două milioane de euro, apoi chiria va fi de 264.000 lei/lună fără TVA, respectiv 4,5 EUR/mp/lună.
SC Laminor Arena SRL a fost înfiinâțată în noiembrie 2021. Firma are doi acționari, potrivit datelor din platforma de verificare a firmelor confidas.ro: Pelmuș Răzvan Alexandru (80%) și Vărzan Mihai. Răzvan Alexandru Pelmuș este acționar și la firma Saga Festival, care a organizat festivalul cu același nume, de pe Arena Națională.
Consilierii USR au acuzat că ar fi vorba despre un conflict de interese deoarece Mihai Vărzan este arhitectul care ar fi avut contract cu compania Primăriei Sectorului 3 pentru proiectare și pentru evaluarea lucrărilor rămase de făcut.
Cum a ajuns firma să închirieze hala
Potrivit anexelor proiectului de hotărâre, societatea Primăriei a publicat în două ziare anunțuri că vrea să închirieze hala și a participat o singură firmă, Laminor Arena, desemnată câștigătoare.
- ”Prin anunțul publicat pe site-ul propriu, ziarul Jurnalul National si ziarul Adevarul în data de 19.05.2022, a fost demarată procedura competitivă de închiriere, prin licitaţie publică.
- În cadrul procedurii a fost depusă o singură ofertă de către SC Laminor Arena S.R.L., care a fost declarată admisibilă de către Comisia de evaluare nominalizată în cadrul Algorithm Constructii S3 SRL.
- Bunul imobil care va face obiectul închirierii este: o suprafață de 12.000 mp, reprezentând aproximativ 20% din Clădirea C6 – Hala Laminor în suprafată construită la sol de 58.049 mp, în folosință exclusivă”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.
Prin propunerea financiară, S.C. LAMINOR ARENA S.R.L. se angajează:
- Să închirieze suprafaţa de 12.000 mp din Clădirea C6 – Hala Laminor pentru suma de 264.000 lei/lună fără TVA, respectiv 4,5 EUR/mp/lună calculată și plătită începând cu prima lună a anului 3 al contractului de închiriere;
- Să realizeze Investiții în Imobil în conformitate cu propunerea tehnică în cuantum total de 1.900.000 EUR din care cel puțin în valoare de 900.000 EUR în primul an de contract şi servicii de organizări de evenimente în echivalent estimat la 2 EUR/mp/lună pentru o perioadă inițială de 3 ani, aferente rezervării integrale sau parţiale a Imobilului pentru activitățile programate de instituţii publice din subordinea sau aflate sub coordonarea Primăriei Sector 3 și a Consiliului local Sector 3;
”Durata închirierii este situată la 60 luni, cu posibilitatea prelungirii prin act aditional la contractul de închiriere. Perioada contractului este calculată prin raportarea la criteriul randamentului închirierii, pentru proprietar dar și pentru chiriaș, a cărui activitate va îmbunătăți vizibilitatea și atractivitatea proiectului de investiții – Hala Laminor.
Nivelul chiriei de la care a fost lansată procedura competitivă a fost fundamentat pe baza valorii medie de închiriere a spațiilor industriale, conform informaţiilor disponibile în piaţa imobiliară, este situată între 3 și 5 EUR/m2, pentru suprafețe până la 5000 m2.
Specificul Halei Laminor și destinația utilizării spațiului va impune un tratament segmentat al acestui aspect, întrucât spațiul închiriat va fi folosit pentru producția de evenimente social-culturale, utilizarea sa fiind una inegală, cu vârfuri de exploatare în perioada evenimentelor organizate, şi cu diminuări ale utilizării în perioadele dintre evenimente”, se arată în document.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Cursă în trei pentru șefia AEP: Cristian Preda a trecut testul deputaților juriști
FOTOGALERIE Cum arată Hala Laminor după restaurare, o investiție de circa 400 milioane lei / Imagini înainte și după
O țară europeană plafonează prețurile la 400 de produse de bază
NATO a văzut „unele semnale” că Rusia a cerut arme Chinei, spune Stoltenberg
O carte de bucate, cu o valoare estimată la 500.000 de euro, va fi scoasă la licitaţie la Paris

ULTIMA ORĂ! SCANDAL LA O MARE FIRMĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ! S-A LĂSAT CU ARESTAREA UNUI OM CHEIE

VIDEO | S-A DESCHIS 5 TO GO și LA CÂMPULUNG – Cea mai modernă cafenea este situată pe Bulevardul Pardon

VEȘI BUNE! Încep lucrările la lotul 4 Curtea de Argeș – Tigveni al autostrăzii Pitești- Sibiu

Reacție fabuloasă a unor turiști în Curtea de Argeș: ZICI C-AM AJUNS ÎN STREHAIA, MÂNCA-ȚI-AȘ!

Modificări uriașe- Toți șoferii sunt vizați

VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC

VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc

VIDEO – ACCIDENT GRAV în ARGEȘ, provocat de un tânăr din Corbi

VIDEO! ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – 3 MAȘINI IMPLICATE

VIDEO | FLAGRANT ÎN ARGEȘ – REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU ÎNȘELĂCIUNI ȘI FRAUDE INFORMATICE
PITEȘTI


VIDEO | PATRONI DIN ARGEȘ SĂLTAȚI DE MASCAȚI! ACUZE GRAVE: DELAPIDARE, ÎNȘELĂCIUNE și FALS
La data de 21 martie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T....


ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O ȘOFERIȚĂ ȘI-A ÎNFIPT MAȘINA ÎNTR-UN CAP DE POD
Un grav accident rutier a avut loc in aceasta dimineata in comuna Stâlpeni din judetul Arges. Un autoturism a fost...


În prezența lui Marcel Ciolacu, PSD ARGEȘ și-a ales noua conducere – VOT CA LA CONGRESUL AL XIV-lea al PCR
Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș, a fost reconfirmat în urmă cu puțin timp în funcția de președinte al PSD Argeș....


VIDEO | Accident groaznic în Argeș – 5 victime au ajuns la Spital
Un grav accident rutier s-a produs în localitatea Schitu Golești – Lăzărești, îm umră cu puțin timp. În incident au...
Curtea de Argeș


Argeșenii, atac la primarul PIC: „Panțurescule, nu ți-e rușine să minți în halul ăsta, în postul Paștelui?”
E revoltă în orașul basarabilor după ce sute de argeșeni și-au facut praf mașinile din cauza lucrărilor întârziate pe bulevardul...


VIDEO | Copii atacați de câini la Curtea de Argeș – Primarul PIC si trupa PSD se fac că nu văd
În timp ce primarul PIC nu mai prididește cu minciunile electorale, bine suținut de trupa de pesediști habarniști sau penali,...


CURTEA DE ARGEȘ | În prezența ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, s-a dat startul Anului Internațional Urmuz
Astăzi, la Curtea de Argeș, a avut loc deschiderea oficială a Simpozionului Internațional „URMUZ 140 – 100”, o noutate absolută...


Un nou post de radio la Curtea de Argeș – Cea mai bună muzică, cele mai proaspete știri
Începănd de astăzi, 16 martie, un nou post de radio emite la Curtea de Argeș. Este vorba de Radio Guerilla...


VIDEO | Casă mistuită de flăcări la Curtea de Argeș – Femeie transportată la spital
Un puternic incendiu a izbucnit in aceasta dimineata la o casă de aproximativ 80 mp din municipiul Curtea de Argeș,...
Mioveni


ALERTĂ METEO – Cod portocaliu de ninsori și viscol, în mai bine de jumătate de țară Câte zile e valabilă avertizarea meteo ANM
ANMH avertizează cî mai mult de jumătate de țară se va afla sub alerte Cod galben și portocaliu de vânt...


VIDEO | Accident grav în Argeș! Două femei au ajuns la spital
Un grav accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme, s-a produs în comuna Călinești, în această dimineață. Două...


REZULTATE RECENSĂMÂNT – Argeșul, scădere cu aproape 7% a populației – VEZI POPULAȚIA în fiecare localitate din județ
România a pierdut peste un milion de oameni din populația rezidentă în circa 10 ani, conform datelor provizorii ale Recensământului 2021....


Buletinele cu CIP devin obligatorii în România – Cine le plăteşte şi care sunt schimbările anunţate
Buletinele electronice vor fi emise în toată țara până la finalul anului și vor fi gratuite. Din 2030, oricine vrea...
Câmpulung


Primărița Lasconi a sesizat DNA cu privire la o achiziție dubioasă la Spitalul Municipal Câmpulung
Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi , a anunțat ieri că a sesizat mai multe autorități ale statului cu privire la...


VIDEO| FABRICĂ DIN ARGEȘ DISTRUSĂ DE UN VIOLENT INCENDIU
O hală a unei fabrici de peleți din comuna argeșeană Schitu Golești a fost mistuită noaptea trecută de flăcări. Din...


VIDEO | Incendiu devastator în Argeș – Casă făcută scrum
În jurul orei 04:30, patru echipaje de pompieri de la Detașamentul Câmpulung și Punctul de Lucru Aninoasa au fost solicitate...
În Trend
- ACTUALacum 3 săptămâni
ULTIMA ORĂ! SCANDAL LA O MARE FIRMĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ! S-A LĂSAT CU ARESTAREA UNUI OM CHEIE
- ACTUALacum 3 săptămâni
VIDEO | S-A DESCHIS 5 TO GO și LA CÂMPULUNG – Cea mai modernă cafenea este situată pe Bulevardul Pardon
- ACTUALacum 2 săptămâni
VEȘI BUNE! Încep lucrările la lotul 4 Curtea de Argeș – Tigveni al autostrăzii Pitești- Sibiu
- ACTUALacum o săptămână
Reacție fabuloasă a unor turiști în Curtea de Argeș: ZICI C-AM AJUNS ÎN STREHAIA, MÂNCA-ȚI-AȘ!
- ACTUALacum 3 săptămâni
Modificări uriașe- Toți șoferii sunt vizați
- ACTUALacum 3 săptămâni
CRIMĂ ÎN ARGEȘ? ȘI-A GĂSIT FOSTUL SOȚ MORT ÎN APARTAMENT
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | TRAGEDIA CARE A ZGUDUIT O ȚARĂ – Medicii Cernat și Perju de la Spitalul Curtea de Argeș, ACHITAȚI în dosarul morții unui băiețel de 7 ani
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | După 44 zile, a fost găsit trupul lui Iulică Rădulescu din Curtea de Argeș – POLIȚIA A DESCHIS DOSAR PENAL
You must be logged in to post a comment Login