Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Energie nucleară: Berlinul intenționează să mențină în funcțiune 2 centrale mai mult decât anticipase

Publicat

in

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunțat marți că ia în calcul menținerea în funcțiune a două centrale nucleare germane în iarna anului 2023, din cauza indisponibilității mai multor reactoare franceze, potrivit AFP.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, la Forumul economic de la DavosFoto: Markus Schreiber / AP / Profimedia

Pentru a asigura aprovizionarea cu energie în Germania, „centrala Isar 2 (lângă Munchen) și centrala Neckarwestheim (sud-vest) vor rămâne conectate în primul trimestru din 2023”, din cauza „situației din Franța care este mai rea decât se aștepta”, a declarat el într-o conferință de presă la Berlin.

Astfel, ministrul ecologist merge mai departe decât era prevăzut în urmă cu câteva săptămâni: pe 5 septembrie, el anunțase că dorește să mențină aceste două centrale în stand-by până în primăvara anului 2023 și să le folosească doar în ultimă instanță, în caz de urgență energetică.

Dar, pe baza scenariilor privind energia electrică pentru iarna din Franța, prezentate la 14 septembrie, Habeck a estimat că situația este mai gravă decât cea prognozată până acum.

El a adăugat că „în trecut, afirmațiile operatorului EDF s-au dovedit a fi adesea prea pozitive”.

Decizia de a extinde aceste două centrale germane confirmă schimbarea de direcție făcută deja la 5 septembrie de ministrul ecologist, al cărui partid este, din punct de vedere istoric, profund anti-nuclear.

Habeck a revenit apoi asupra închiderii lor definitive, prevăzută pentru sfârșitul anului 2022, conform unui calendar de eliminare treptată a energiei nucleare decis de Angela Merkel după dezastrul de la Fukushima din Japonia, în 2011.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ungaria nu vrea să-i antreneze pe soldații lui Volodimir Zelenski: ‘Vrem să trecem nu la război, ci la pace!’

Publicat

in

De

Ungaria nu intenționează să instruiască militarii ucraineni pe teritoriul Ungariei, deoarece consideră că acest lucru nu va face decât să exacerbeze conflictul din Ucraina, a declarat secretarul de stat pentru cooperare bilaterală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Tamas Mentzer, în legătură cu participarea mai multor alte state la misiunea de instruire a Uniunii Europene pentru armata ucraineană.

„Unele țări europene instruiesc soldați ucraineni. În Ungaria, acest lucru nu se va face. Am spus nu. Vrem să trecem nu la război, ci la pace”, a scris reprezentantul Ministerului de Externe pe pagina sa de Facebook.

La sfârșitul săptămânii trecute, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că peste o mie de soldați ucraineni au fost deja instruiți în cadrul misiunii de instruire a UE care a început în noiembrie. Inițiativa, pentru care vor fi alocate 106,7 milioane de dolari, prevede instruirea a 15 mii de militari ai Ucrainei în doi ani. Instruirea lor se va desfășura pe teritoriul Poloniei, Germaniei și al altor țări.

Ungaria a declarat de la început că nu va participa la misiune și nu intenționează să aloce fonduri pentru aceasta. Anterior, invocând interesele de securitate națională, Guvernul ungar a refuzat să furnizeze echipamente și arme militare armatei ucrainene și să asigure tranzitul acestora pe teritoriul său din alte țări.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Maia Sandu, solidară cu Ucraina: Condamnă atacurile repetate ale Rusiei asupra civililor

Publicat

in

De

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat atacurile repetate ale Rusiei asupra civililor din Ucraina, a obiectivelor civile și a celor de infrastructură critică, anunță Rador.

Ea a lansat un apel către comunitatea internațională să-și crească presiunile asupra Moscovei pentru a opri aceste atacuri. Fragmente dintr-o rachetă au fost descoperite într-o livadă din orașul Briceni din nordul Republicii Moldova, care se învecinează cu Ucraina. Ministerul Apărării la Chișinău nu a oferit detalii, menționând doar că deocamdată se face o anchetă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend