Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Emmanuel Macron a concesionat pentru încă 10 ani numele și opere ale muzeului Luvru Emiratelor Arabe Unite

Publicat

in

Acordul de licenţă pentru Luvru Abu Dhabi a fost prelungit cu încă zece ani, până în 2047, dovadă a unei reuşite a muzeului deschis în 2017 în Emiratele Arabe Unite, a anunțat vineri Palatul Élysée cu ocazia vizitei la Dubai a preşedintelui francez Emmanuel Macron, relatează Barrons și News.ro.

Şeful statului francez şi prinţul moştenitor al Abu Dhabi, Mohammed ben Zayed Al-Nahyane, au spus la MBZ că „am înregistrat prelungirea cu zece ani a parteneriatului asupra Luvru Abu Dhabi, vector de influenţă a Franţei în străinătate şi de promovare a valorilor de universalitate”, a indicat preşedintele francez.

Această prelungire va reprezenta un transfer de 165 de milioane de euro din partea Abu Dhabi pentru cei zece ani suplimentari, o sumă care va fi plătită între 2022 şi 2023, a precizat ministrul francez al Culturii Roselyne Bachelot, care a semnat acordul.

În schimb, Muzeul Luvru se angajează să împrumute patru dintre operele sale emblematice, ale căror nume nu au fost comunicate la Dubai.

„Doar puncte pozitive”

„Franţa a fost în 2017 iniţiatoarea acestui tip de acord, care a fost urmat de alte ţări, şi era foarte important să-l prelungim în condiţiile în care Luvru Abu Dhabi este absolut magnific şi îi încântă pe toţi cei care îl vizitează”, a comentat Roselyne Bachelot pentru agenția AFP.

„Există doar puncte pozitive în acest acord”, a spus ea. â Conceput de arhitectul francez Jean Nouvel, Luvru Abu Dhabi a fost inaugurat cu mare fast la sfârşitul lui 2017 de Emmanuel Macron. Este rezultatul unui acord cultural fără precedent pe o durată de 30 de ani între Paris şi cel mai mare emirat al ţării din Golf.

Muzeul expune opere împrumutate din instituţii franceze, precum şi o colecţie achiziţionată de autorităţile de la Abu Dhabi.

A primit 2 milioane de vizitatori în primii doi ani, înainte de a fi constrâns să se închidă pentru 100 de zile la începutul lui 2020 din cauza pandemiei.

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Teoria fostului agent FBI care spune că știe cine a turnat-o pe Anne Frank naziștilor, criticată de istorici: Nu există dovezi concludente

Publicat

in

De

Mai mulţi istorici au criticat cu fermitate cercetarea fostului agent FBI care vizează identitatea persoanei care a trădat-o pe Anne Frank şi a divulgat naziştilor locul ascunzătorii sale din Amsterdam, informează DPA, potrivit

Agerpres.

Dovezile sunt foarte neconcludente, a declarat marţi Johannes Houwink ten Cate, un profesor din Amsterdam specialist în Holocaust şi genocid, pentru publicaţia NRC Handelsblad .

”Acuzaţiile grave au nevoie de dovezi concludente. Iar în cazul de faţă nu există o astfel de dovadă”, a precizat cadrul universitar.

O echipă internaţională a făcut cercetări în arhive timp de cinci ani pentru a descoperi identitatea persoanei care a divulgat naziştilor în 1944 ascunzătoarea din Amsterdam în care au stat în total opt evrei. Cât timp a stat în această ascunzătoare, Anne Frank (1929-1945) şi-a scris celebrul jurnal.

Echipa şi-a publicat cercetarea luni. Potrivit specialiştilor, cel mai probabil un notar evreu a divulgat locul unde se afla ascunzătoarea. Dorise să salveze viaţa propriei familii. Cercetarea se bazează în principal pe copia unei scrisori anonime, pe care tatăl lui Anne, Otto, a primit-o după terminarea războiului şi în care este menţionat numele notarului.

Erori şi neconcordanţe în cadrul investigaţiei

Mai mulţi istorici şi-au exprimat rezerva în ceea ce priveşte concluzia cercetării şi au vorbit despre erori şi neconcordanţe în cadrul investigaţiei.

Spre exemplu, nu există nicio dovadă potrivit căreia Consiliul Evreiesc a întocmit liste cu adrese ale ascunzătorilor folosite de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Istoricii nu cred că notarul ar fi avut vreo motivaţie pentru un astfel de gest. Se ascunsese alături de familie în vara lui 1944 din cauza pericolului deportării. Conform istoricilor, prin denunţul său la serviciile de securitate, nu ar fi făcut decât să atragă atenţia asupra sa.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Novak Djokovic va trebui să se vaccineze împotriva Covid-19 pentru a participa la turneele din Spania

Publicat

in

De

Sârbul Novak Djokovic, care a fost expulzat din Australia, ar trebui să se vaccineze anti-Covid-19 în condiţiile în care ar urma să joace la turnee în Spania, spune purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Madrid, citată de Reuters.

”Ceea ce trebuie să facă dl. Djokovic este să se vaccineze, acesta ar fi cel mai bun lucru pe care l-ar putea face. Nu este suficient să fii bun pe teren, trebuie să fii bun şi în viaţă. Când eşti un sportiv de elită, sunt mulţi care te urmăresc şi este important să fii un exemplu”, a spus Isabel Rodriguez într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

De asemenea, Enrique Ruiz Escudero, ministrul Sănătății din Comunitatea Madrid, a anunțat marți că toți jucătorii trebuie să fie vaccinați pentru a putea participa la turneul de la Madrid.

“Vreau să fiu foarte clar, nu există niciun dubiu. Pentru turneul de la Madrid, reiterez faptul că jucătorii trebuie să fie vaccinați pentru a putea concura, este un lucru logic. Nu putem pune la îndoială calitățile de jucător de tenis ale lui Novak Djokovic. Dar din punctul de vedere al sănătății, dacă nu este vaccinat nu va putea să participe. Regulile există pentru a fi respectate, de către toată lumea, inclusiv de către jucătorii care vor să participe la acest turneu. Ce i s-a întâmplat lui Djokovic în Australia a fost consecința faptului că n-a respectat regulile și a fost expulzat. Cred că trebuie să transmitem un mesaj foarte clar în acest caz și să insist cu faptul că regulile sunt pentru toată lumea și trebuie respectate”, a declarat Escudero, citat de Marca.

Luni, premierul spaniol Pedro Sanchez a vorbit deja despre cazul Djokovic: “Orice sportiv care doreşte să concureze în ţara noastră trebuie să respecte regulile de sănătate ale Spaniei”.

În prezent, în Spania, regulile de sănătate impun ca oamenii să aibă fie un certificat de vaccin, un test PCR negativ sau un certificat care arată că a fost infectat cu coronavirus, scrie News.ro.

Djokovic călătoreşte regulat în Spania, unde deţine o casă în staţiunea Marbella. El a petrecut câteva zile acolo la sfârşitul lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie.

Novak Djokovic, care spera să-şi apere titlul de campion la Australian Open şi să devină primul tenisman din istorie cu 21 de titluri de Grand Slam în palmares, s-a întors luni în Serbia după 11 zile de controverse sportive, judiciare şi diplomatice, generate de opoziţia sa de a se vaccina împotriva Covid-19.

Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Novak Djokovic a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obţinută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autorităţile australiene, a fost revocată. Cinci zile mai târziu, pe 10 ianuarie, campionul sârb a obţinut în justiţie anularea deciziei de revocare a vizei. El a recunoscut a comis o “eroare umană, cu certitudine nu intenţionată” în declaraţia sa de călătorie făcută în faţa autorităţilor australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greşită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia.

Viza de Australia a lui Djokovic a fost anulată definitiv vineri, ”din motive de sănătate şi ordine, pe baza faptului că este în interesul public o astfel de măsură”, după cum a explicat ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, jucătorul pierzând duminică apelul depus.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend