Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Eminescu, comemorat la Curtea de Argeş prin cuvinte şi muzică

Publicat

in

4649-324503-eminescu_2d6f7d1ad84649-324503-eminescu_2d6f7d1ad8„Şi te-ai dus, dulce minune…”

Pentru că în data de 15 iunie, cu 125 de ani în urmă, se stingea din viaţă poetul Mihai Eminescu, consilierul local Nicolae Nedelcu a pus bazele unui spectacol comemorativ ce se va desfăşura vineri, 13 iunie 2014, în sala de evenimente a Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, de la ora 15.00. La spectacol vor participa aproximativ 70 – 80 de copii de toate vârstele, de la grădiniţă până la seminar, printre care vor fi elevi de la Şcoala Generală Oeşti, Liceul Agricol şi de la Seminarul Teologic.
De asemenea, vor avea loc intervenţii ale oamenilor de cultură Daniel Dejanu, Constantin Voiculescu, Cezar Bădescu, George Cârstea şi se va cânta muzică folk.
Mihai Eminescu (n. 15 ianuarie 1850, Botoşani – d. 15 iunie 1889, Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii şi de critica literară postumă drept poetul nepereche al literaturii române. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. Criticul literar, Titu Maiorescu, in studiul său „Eminescu si poeziile lui”, publicat în Convorbiri Literare în 1889, ii face un portret spiritual, prin care îi evidenţiază ca trăsături definitorii inteligenţa, memoria extraordinară (capacitatea de a reţine un volum imens de cunoştinţe), cultura excepţională (cunoscător al filosofiei, al credințelor religioase; pasionat de marile scrieri ale lumii), setea de cunoaştere (interesul constant pentru nou, pentru teoriile ştiinţifice, economice, filosofice etc.), modestia (refuzul premiilor şi al gloriei; simplitatea pe care o dovedeşte în discuţia cu regina României, Carmen Sylva).
Maiorescu afirmă că biografia lui Eminescu se apropie de cea a geniului romantic: inteligent, visător, însetat de cunoaştere, dar nefericit în plan familial, neînţeles de societate.
În finalul studiului, Maiorescu se lansează într-o profeţie care a fost confirmată mai târziu, arătând că „pe cât se poate omeneşte prevedea”, literatura (poezia) românescă din secolul al XX-lea, va începe sub auspiciile geniului eminescian (deci poezia eminesciană va fi germenele din care se va naşte toată poezia secolului următor).

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Veste importantă! Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor

Publicat

in

De

Veste importantă! După ce Ordonanța care amâna dublarea alocațiilor copiilor a fost respinsă de Senat, azi a fost respinsă și de Camera Deputaților.

Ordonanța de urgență a guvernului prevedea amânarea dublării alocațiilor până la 1 august, însă acum Parlamentul a respins-o, Camera Deputaților votând azi 209 pentru respungerea OUG, 3 împotrivă și 98 de abțineri.

Actul normativ prevede ca alocațiile să crească la 600 de lei pe lună pentru copiii în vârstă de până la 2 ani și la 300 de lei pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani.

Acest lucru înseamnă că alocațiile copiilor ar putea crește chiar de aceastp lună și nu din august. Următorul pas pe care legea de respingere mai trebuie să o facă este să fie trimisă la președinte care trebuie să promulge prevederea legislativă însă este e așteptat ca șeful statului să o respingă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

PSD a făcut anunțul! Cine va candida la alegerile prezindențiale

Publicat

in

De

Marcel Ciolacu a declarat, în premieră, miercuri,pe cine va propune PSDpentru alegerile de peste 4 ani.

”E unul din punctele pe care le discutăm. Domnul Ponta mi-a răspuns: ”Eu mi-am anunțat candidatura la funcția de președinte al Pro România. Dacă vom face parte dintr-o alianță, este decizia alianței!”. În acest moment, cred că cel mai bun candidat din punctul de vedere al PSD la această atât de înaltă funcție este, de departe, Gabriela Firea. ”, a spus Marcel Ciolacu.

Citește și:

Marea bombă din așa-zisul proiect de lege al Jandarmeriei Române: Adio proteste de tip #Rezist! Ar putea fi interzisă acordarea avizului favorabil pentru mai mult de 3 zile

Ludovic Orban și oamenii lui, tot mai marginalizați în partid. Cum își pierde PNL proprii candidați în favoarea altui partid

Eduard Hellvig, ‘înlocuit’! Mutarea care l-a dat de gol pe Klaus Iohannis

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend