Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Elevii și profesorii ar putea primi dispozitive conectate la internet pentru predarea online

Publicat

in

Elevii și profesorii ar putea primi dispozitive conectate la internet pentru a putea accesa biblioteca virtuală a școlii și pentru a putea participa la cursurile de predare online, se arată într-un proiect de lege adoptat miercuri de Parlament.

Proiectul de lege stabilește că statul român va asigura tuturor elevilor și profesorilor acces la sistemele online de predare și de informare, oferindu-le gratis tablete sau laptop-uri conectate la internet. Documentul a fost adoptat miercuri de Parlament, după ce a primit votul de dicisiv al senatorilor. Ca să se aplice, trebuie să mai primească semnătura președintelui țării și apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.

După cum scrie în expunerea de motive, o astfel de inițiativă este necesară mai ales pentru a putea gestiona situații de criză precum cea genereată de epidemia de coronavirus, când întreg sistemul de predare s-a mutat în mediul online.

„Digitalizarea educaliei este esenţială pentru a reuşi să traversăm situațiile de criză ce pot apărea de-a lungul timpului, fără a deconecta elevii şi profesorii de la viața scolară”, scrie în expunerea de motive.

Rămâne de văzut de unde se vor aloca bani pentru achiziționarea acestor dispozitive, pentru că în textul proiectului de lege nu este specificat acest aspect. Există, însă, câteva propuneri enumerate în expunerea de motive, printre care și varianta în care s-ar putea aloca bani de le bugetul de stat.

„Printre soluțiile de finanțare pe care Ministerul Educației şi Cercetării le poate utiliza (…) se numără fondurile structurale de la Uniunea Europeană, dar si alocări periodice de la bugerul de stat, alte programe de finanţare nerambursabilă, împrumuturi externe, donaţii cu implicarea socială a companiilor din sectorul comunicaţii etc.”, scrie în expunerea de motive. 

O măsură similară este cuprinsă în Hotărâre de Guvern nr. 370/2020, conform căreia numai elevii din mediile defavorizate cu posibilități materiale reduse urmează să primească gratuit tablete conectate la internet, astfel încât până la toamnă toți elevii să poată participa la lecțiile online, dacă va fi cazul.

Reamintim că școlile s-au închis pe data de 11 martie 2020, din cauza epidemiei de coronavirus, și vor rămâne așa până la toamnă, când autoritățile vor decide dacă situația epidemiologică va permite redeschiderea acestora. 

Atenție! Proiectul de lege prezentat în acest material nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să primească semnătura președintelui României și apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, mesaj ferm: Violența domestică trebuie pedepsită, iar victimele protejate!

Publicat

in

De

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a transmis miercuri că în primele 5 luni ale acestui an, aproape 33.000 de persoane au fost victime ale violențelor acasă sau în familie, precizând că violența domestică trebuie pedepsită, iar victimele protejate!

”Violență domestică trebuie pedepsită, iar victimele protejate! Am stabilit standarde minime și pașii pe care trebuie să-i facă toate instituțiile care asigură asistență, suport și consiliere victimelor adulte și cuplurilor mamă-copil. Angajații din serviciile sociale care vor respecta aceste etape, vor ajuta și mai mult victimele violenței domestice. Doar în primele 5 luni ale acestui an, aproape 33.000 de persoane au fost victime ale violențelor acasă sau în familie.

Am primit semnale că unele victime ale violenței domestice sunt tratate diferit față de altele. Că unii responsabili din serviciile de asistență socială se implică mai mult, iar alții mai puțin. Specialiștii Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse Între Femei și Bărbați au gândit un fel de „manual” cu ajutorul căruia poate fi rezolvat fiecare caz în parte.

Pentru asistența victimelor violenței domestice pașii trebuie să fie aceeași, indiferent de situație: evaluarea inițială, activarea măsurilor de protecție în caz de urgență, evaluarea victimei din punct de vedere personal, social și profesional, iar apoi stabilirea planului de intervenție. Urmând acești pași, specialiștii în asistență socială vor ști care sunt nevoile reale ale victimei și cu poate fi ajutată cu succes.

Doar în primele cinci luni ale acestui an, peste 4.200 de victime au solicitat să fie departe de agresori printr-un ordin de protecție. O parte dintre aceste victime au ajuns în 42 de locuințe protejate la nivel național, 20 de centre de recuperare pentru victimele violenței domestice sau în cele 52 de centre de primire în regim de urgență.

Ordinul pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind aplicarea managementului de caz în cadrul serviciilor sociale destinate victimelor violenței domestice este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse”, a transmis Gabriela Firea pe facebook

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘În perioada următoare, America, cea care și-a asumat rolul de jandarm mondial, va avea scandaluri în tot cartierul. În America, tema nu mai e Ucraina, este Taiwan-ul’

Publicat

in

De

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan are consecinţe catastrofale pentru războiul din Ucraina, care va fi împins în plan secund.

„Eu vorbesc de consecinţe. Dacă aş fi autorul unei teorii a conspiraţiei, aş spune că cineva din anturajul acestei doamne (n.r Nancy Pelosi)  este agent KGB. Şi a îndemnat-o să facă această vizită, pentru că efectele sunt catastrofale pentru războiul din Ucraina. Sunt în favoarea Moscovei. Pentru că în America sunt alegeri foarte grele, la jumătate de mandat. Echilibrul este fragil între republicani şi democraţi. Dacă republicanii pun mâna acum şi pierd democraţii, Biden poate să se ducă să se culce pentru că el oricum acum nu are mare putere. Uitaţi-vă la Franţa. Ce-ar fi fost dacă ar fi învins partidul lui Macron? Acum e complicat, trebuie să negociezi cu ăla, cu ăla, cu ăla. (…) Tema de campanie până la acest conflict a fost războiul din Ucraina. Acest conflict care se lungeşte, manevre militare ample, care durează, tensiunea creşte. În America, Taiwan-ul  este de o sută de ori mai important ca Ucraina”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu spune că războiul din Ucraina pare să fi fost scos din atenţia opiniei publice după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan.

“În acest moment, în America, tema nu mai e Ucraina, este Taiwan-ul. Mult mai puternică, mai de interes, pentru că dacă pierde Taiwan-ul, America s-a terminat. E un acord secret cu Taiwan-ul, Taiwan-ul finanţează semiconductorii. Deci s-a schimbat tema. Mediatic, nu mai există. Zelenski mai face cite un video, dar nu-l mai ascultă nimeni. Ruşii elimină elementele mediatice spectaculoase, lasă impresia unei băltiri, dar nu e adevărat, ei rusifică, încet-încet. Ai impresia de scoatere a temei războiul din Ucraina din atenţia opiniei publice. În primul rând a intervenit elementul Taiwan care este foarte important. (…)  Ruşii au oprit breakingnews-urile, a apărut tema de destindere a cerealelor. Mediatic, acest război era păstrat pe ideea că e război absolut şi în acest război absolut au început să apară mici fisuri. Adică, dacă totuşi au reuşit să se înţeleagă şi transportă cereale, înseamnă că se pot înţelege”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că Statelor Unite, care şi-au asumat rolul de jandarm al planetei, le va fi foarte greu să gestioneze conflictele apărute în ultimul timp în Taiwan, Kosovo, Azerbaidjan sau Orientul Apropiat, pe lângă războiul din Ucraina.

„În perioada următoare, America, cea care şi-a asumat rolul de jandarm mondial, va avea scandaluri în tot cartierul. Adică o să meargă pe o stradă jandarmul şi acolo se bat ăia, dincolo se face aia. La un moment dat, nu mai reuşeşti. De aia la un moment dat Trump a zis nu mai putem, e o hărmălaie planetară, hai să ne mai ocupăm şi de ale noastre, să facem ordine cu jandarmi mai mici. (…)  Cartierul e plin de scandaluri şi niciun jandarm din lume nu reuşeşte să le ţină pe toate. Ştii cum evoluează în Orientul Apropiat? Şi tu trebuie să stingi şi acolo focul. Şi ai şi Azerbadjanul, Ucraina, Kosovo. După părerea mea, va izbucni şi în Muntenegru”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu explică acest balamuc mondial prin lipsa de cooperare a SUA cu Rusia şi China şi încurajarea celor care văd în războiul din Ucraina un exemplu de urmat. În opinia sa, vor mai apărea şi alte conflicte care vor duce practic la încheierea războiului din Ucraina.

 „Balamucul ăsta a izbucnit pentru că (…) în lupta împotriva terorismului, totuşi Rusia a colaborat. Nu poţi la ora actuală să rezolvi problemele planetei fără colaborarea chiar a duşmanului, Rusiei şi a Chinei, da?  (…) Trebuie să colaborezi şi cu duşmanul. La care se adaugă faptul că războiul a încălcat orice normă internaţională şi-atunci toate conflictele îngheţate se încălzesc, că zic bă, da, dacă acolo a fost posibil, noi de ce nu?  (…) Vor creşte şi alte focuri. Ele nu vor fi de proporţii, dar vor fi atât de multe încât va fi un incendiu planetar. Vei avea impresia a mii de focuri. În fiecare zi apare câte unul care e mai rău decât dacă ar fi unul singur. Şi toate acestea împing conflictul din Ucraina în plan secund. Se termină că nu mai vorbim despre el. Între timp, aţi văzut, ăia rusifică, reconstruiesc fac, pun…”, a mai spus publicistul, conform alephnews.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend