Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Elevii și părinții sunt REVOLTAȚI de modul în care Ministerul Educației a conceput planurile cadru de liceu: ‘Nu aduc o viziune reformatoare’

Publicat

in

Consiliul Naţional al Elevilor afirmă că propunerile Ministerului Educaţiei pentru modificarea planurilor cadru de liceu, care s-au aflat în proces de consultare publică până la sfârşitul lunii ianuarie, “dezamăgesc prin faptul că nu aduc o viziune reformatoare în plan curricular, ci păstrează abordarea desuetă prezentă în toate modelele curriculare aprobate şi promovate în ultimii ani”. Ca urmare, reprezentanţii elevilor solicită, într-o scrisoare deschisă semnată şi de alte organizaţii, reluarea dezbaterilor în grupul de lucru pentru planurile-cadru din cadrul Ministerului Educaţiei, informează News.ro.

“Încă din anul 2017, atunci când s-a dorit pentru prima dată modificarea actualei arhitecturi curriculare, planurile-cadru au reprezentat un adevărat punct nevralgic pentru învăţământul preuniversitar din România. De multe ori, elevii din ţara noastră declară vehement că şcoala nu le satisface cu adevărat nevoile educaţionale şi, în fond, nu le asigură două componente interdependente pentru orice absolvent al şcolii româneşti: integrarea în societate şi inserţia pe piaţa muncii. Astfel, actualele planuri-cadru pentru liceu, neschimbate de 12 ani, nu răspund aproape deloc cerinţelor din zilele noastre, întrucât nu stimulează elevul să deprindă competenţe precum gândirea critică şi analitică sau alte abilităţi necesare vieţii cotidiene”, afirmă reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi secretarului de stat pentru învăţământ preuniversitar, Sorin Ion.

Ei spun că sunt relevante rezultatele testării PISA 2018, care au arătat că 40,8% dintre elevi nu pot explica şi/sau înţelege ceea ce citesc, fiind încadraţi în categoria analfabeţilor funcţionali, 46,5% dintre elevi nu pot opera cu noţiuni matematice de bază, în timp ce 44% dintre elevi nu pot realiza corelaţii elementare în domeniul ştiinţelor.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

“Vedem, aşadar, o divizare constantă şi evidentă în sistemul de învăţământ preuniversitar din România, la toate nivelurile. În urmă cu opt ani, se înfiinţa clasa pregătitoare. De atunci, elevii au învăţat după alte planuri-cadru, alcătuite special pentru a modifica, în timp, arhitectura curriculară a întregului sistem. Totuşi, însă, ne aflăm în situaţia în care această primă generaţie, aflată acum în clasa a VIII-a, va fi nevoită să înveţe la liceu după aceleaşi planuri-cadru ca şi până acum, chiar dacă întregul parcurs educaţional al acestor elevi a fost modificat substanţial, prin introducerea de discipline, competenţe şi conţinuturi noi”, arată Consiliul Elevilor.

Potrivit sursei citate, cauza acestei situaţii este “tergiversarea inexplicabilă” a procesului de modificare a planurilor-cadru pentru liceu, dar şi reticenţa şi divergenţele de viziune ale miniştrilor şi ale reprezentanţilor societăţii civile.

“În forma lor actuală, propunerile Ministerului Educaţiei pentru modificarea planurilor cadru de liceu, care s-au aflat în proces de consultare publică până la sfârşitul lunii ianuarie, dezamăgesc prin faptul că nu aduc o viziune reformatoare în plan curricular, ci păstrează abordarea desuetă prezentă în toate modelele curriculare aprobate şi promovate în ultimii ani”, susţin reprezentanţii elevilor.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Ei afirmă că este un “moment crucial” pentru sistemul educaţional din România, în care pot fi schimbate în bine elementele de bază, precum finanţarea, curriculumul, formarea cadrelor didactice, participarea elevilor la procesele decizionale din şcoală.

“Proiectul preşedintelui României, România Educată, oferă o perspectivă clară pe tema curriculumului centrat pe elev: unul dintre pilonii din arhitectura sistemului de educaţie românesc presupune ca sistemul de învăţământ să fie centrat pe nevoile beneficiarului, oferind experienţe de învăţare autentice pentru fiecare copil sau tânăr, pornind de la profilul şi înclinaţiile acestuia”, mai susţine Consiliul Naţional al Elevilor.

Conform aceleiaşi surse, pentru a se asigura că implementarea noilor planuri-cadru va fi posibilă, este necesară realizarea unei analize de costuri (privind modificarea normării cadrelor didactice), care să reprezinte unul dintre punctele de plecare pentru conturarea finanţării educaţiei în anii următori.

Citește și: VIDEO – Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

“Având în vedere toate aspectele prezentate mai sus, semnatarii prezentei scrisori vă solicită reluarea dezbaterilor din cadrul grupului de lucru pentru planurile-cadru din cadrul Ministerului Educaţiei, astfel încât, până la finele anului 2021, noua arhitectură curriculară să fie deja creionată, iar viitoarele generaţii de elevi să poată învăţa după programe noi, adaptate cerinţelor societăţii actuale”, afirmă Consiliul Naţional al Elevilor, care a iniţiat scrisoarea deschisă.

Documentul este semnat şi de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Consiliul Tineretului din România, Organizaţia Salvaţi Copiii România, Fundaţia Agenţia Împreună, Federaţia Coaliţia pentru Educaţie, MAKOSZ – Uniunea Liceenilor Maghiari din România, Părinţii cer schimbare – grup civic, Asociaţia Şcolilor Particulare din România.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Surpriză în clasamentul IFFHS: Care a fost cea mai bună echipă din lume în 2021

Publicat

in

De

Palmeiras Sao Paulo a devenit prima echipă braziliană care a reuşit să ocupe primul loc în clasamentul anual al Federaţiei Internaţionale de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS), care a dat publicităţii joi ierarhia pe anul 2021, informează EFE.

“Pentru prima oară în istorie, un club brazilian este câştigătorul clasamentului mondial anual al cluburilor stabilit de IFFHS”, a subliniat această organizaţie într-un comunicat.

În cele 15 ediţii anterioare, nicio formaţie braziliană nu s-a clasat atât de sus în ierarhia stabilită de IFFHS.

Palmeiras, care anul trecut a ocupat locul secund după echipa germană Bayern Munchen, a cucerit în 2021 de două ori Copa Libertadores, în faţa unor rivale braziliene.

Gruparea a câştigat primul trofeu pe 30 ianuarie, după o finală cu Santos FC (care trebuia iniţial să se dispute în noiembrie 2020), iar apoi s-a impus din nou în finala celei mai importante competiţii intercluburi din fotbalul sud-american pe 27 decembrie, împotriva formaţiei Flamengo Rio de Janeiro, scrie Agerpres.

Palmeiras a câștigat Copa Libertadores
Foto: Twitter – CONMEBOL Libertadores

Antrenată de portughezul Abel Ferreira, Palmeiras a cucerit, de asemenea, Cupa Braziliei 2020, a cărei finală s-a disputat anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus.

În prima ligă braziliană, ediţia 2021, Palmeiras a ocupat locul al treilea, la distanţă considerabilă de campioana Atletico Mineiro, care a urcat de pe locul 147 pe poziţia a doua în clasamentul IFFHS.

Podiumul este completat de Manchester City, campioana Angliei în 2021 şi finalistă a Ligii Campionilor, competiţie în care a fost învinsă în finală de Chelsea, aflată pe poziţia a patra în ierarhia IFFHS, la egalitate cu Flamengo.

Din Top 10 mai fac parte echipele Dinamo Zagreb, Bayern Munchen, Real Madrid, Ajax Amsterdam, Athletico Paranaense (câştigătoarea Cupei Sudamericana în 2021) şi Paris Saint-Germain.

FC Barcelona a ocupat de cele mai multe ori prima poziţie în clasamentul IFFHS (5), urmată de Real Madrid (4) şi Liverpool (3).

Pentru a stabili care a fost cel mai puternic club al anului, IFFHS măsoară, începând din 1991, performanţele fiecărei echipe în toate competiţiile naţionale şi internaţionale, din ianuarie şi până în decembrie, acordând o serie de puncte în funcţie de rezultatele obţinute.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Netflix, în cădere liberă pe bursă / Ce arată datele financiare ale gigantului de streaming

Publicat

in

De

Platforma de streaming Netflix Inc a năruit speranţele cu privire la o redresare rapidă, după ce a estimat joi o creştere redusă a numărului de abonaţi în primul trimestru din 2022, ceea ce a dus la scăderea acţiunilor cu aproape 20%, transmit Reuters şi site-ul finance.yahoo.com, citate de Agerpres.

După boom-ul din 2020, când numărul clienţilor a crescut cu peste 36 de milioane, Netflix se confruntă cu o încetinire semnificativă a numărului de noi clienţi, în pofida succesul filmului „Don’t Look Up”.

Compania se aşteaptă ca în perioada ianuarie-martie 2022 să-şi sporească numărul de clienţi cu 2,5 milioane, în timp ce analiştii se aşteptau la o estimare de 5,9 milioane, conform datelor companiei de servicii Refinitiv, citate de CNBC.

Netflix a temperat aşteptările, citând apariţia cu întârziere a unor produse aşteptate, cum ar fi seria a doua a serialului “Bridgerton” şi filmul “The Adam Project.” După închiderea şedinţei bursiere, acţiunile Netflix au scăzut cu aproape 20%, la 408,13 dolari.

Rivala Walt Disney Co s-a confruntat cu un declin al titlurilor de 4%, în timp ce acţiunile Roku Inc au înregistrat un recul de 5%.

Datele financiare ale Netflix

În trimestrul patru din 2021, Netflix şi-a majorat numărul de clienţi cu 8,3 milioane, în timp ce analiştii se aşteptau la 8,4 milioane. La finalul anului trecut, numărul clienţilor pe plan global a ajuns la 221,8 milioane, o creştere de 18,2 milioane faţă de 2020.

În trimestrul patru din 2021, rezultatul pe acţiune pe bază ajustată s-a situat la 1,22 dolari, depăşind estimările de 0,82 dolari, în timp ce veniturile au atins 7,71 miliarde de dolari, în linie cu estimările analiştilor.

Săptămâna trecută, Netflix a anunţat majorarea preţurilor pe cele mai mari pieţe, Statele Unite şi Canada.

Acum Netflix se confruntă cu concurenţa din partea platformelor Disney+ (Walt Disney), HBO Max (AT&T Inc) şi alte servicii care atrag clienţi, iar cinematografele şi-au redeschis porţile, după ridicarea restricţiilor.

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend