Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Elevii din clasele primare și preșcolarii ar putea fi testați diferit. Cîmpeanu, după ce l-a auzit pe Baciu: ‘Păi cum adică? Nu există personal medical’

Publicat

in

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a precizat că elevii din clasele primare și preșcolarii ar putea fi testați diferit. Mai exact, copiii de vârste mai mici ar putea fi testați acasă, de părinți.

“Am auzit azi un expert în sănătate publică, citez: Trebuie să fie făcute obligatoriu de personal medical, în școli nu există personal medical. Păi cum adică? Nu există personal medical. Am mizat pe înțelepciunea unei instrucțiuni, care este un protocol sanitar și mă gândesc că s-ar putea face o diferență: copiii de grădiniță și eventual cel din  învățământul primar să fie testați într-un regim diferit de cei de gimnaziu și liceu.

N-ai cum să știi câți profesori sunt pentru și împotriva testării în școli. Sunt 271.000 de persoane care sunt plătite prin sistemul EduSal. Cum să știi câți vor și câți nu vor?

Dacă ai 50 de clase, mai devreme de o oră nu se poate finaliza testarea unei clase. Și n-ai 50 de ore într-o zi, În instrucțiune scrie și să nu fi mâncat înainte. Cum să aduci un copil la grădiniță un copil care să nu fi mâncat? Așteptarea mea este să fie la finalul acestei săptămâni, dar se poate să fie şi săptămâna viitoare, luni sau marți”, a precizat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Ministerul Educaţiei a solicitat informații de la Ministerul Sănătății privind realizarea testelor rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 la elevi. Mai exact, ministerul solicită clarificări, dacă acestea pot fi făcute de părinți înainte ca elevii să vină la ore.

Ministerul Educaţiei doreşte să clarifice dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinţilor/aparţinătorilor legali. Dacă răspunsul ar fi pozitiv, precizează ministerul, s-ar fluidiza „foarte mult” procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, fiind sprijinit astfel şi obiectivul principal – consolidarea prevenţiei.

Ministerul Educaţiei vrea să afle dacă testele COVID pe bază de salivă administrate în şcoală impun acordul părinţilor/aparţinătorilor legali. În cazul în cazul în care este nevoie de acest acord, ministerul adresează rugămintea de a se completa cadrul legal pentru aplicarea instrucţiunii emise prin elaborarea unui formular şi menţionarea bazei legale pentru aplicarea acestuia.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Piers Morgan exultă după decizia în cazul Djokovic: Va fi dat afară din Australia, fără posibilitatea de a participa la AO. Foarte bine!

Publicat

in

De

Piers Morgan, una dintre cele mai cunoscute vedete TV din Anglia, a comentat decizia australienilor în cazul lui Novak Djokovic. Cunoscut pentru declarațiile sale controversate, Piers Morgan, care la Wimbledon a criticat-o și pe Emma Răducanu, a avut un mesaj dur la adresa lui Nole, care urmează să fie deportat din Australia, ratând astfel primul Grand Slam al anului., notează gsp.ro.

Australian Open – Cine este pricipalul favorit după deportarea lui Novak Djokovic

„BREAKING: Novak Djokovic, care a încălcat regulile privind COVID-19, a mințit în formularul de imigrare și este un simbol al anti-vaccinistilor. a pierdut apelul final privind deportarea și va fi dat afară din Australia, fără posibilitatea de a participa la Australian Open. Foarte bine”, a scris Piers Morgan, care a aplaudat decizia australienilor, pe Twitter.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Guvernul francez a ordonat companiei de utilități EdF să vândă rivalilor mai multă electricitate la un preţ fix, pentru a contracara creşterea preţurilor

Publicat

in

De

Preţurile mari la energie lovesc economia europeană ca un tren de marfă iar Franţa tocmai şi-a aruncat cel mai mare producător de electricitate în faţa trenului, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres. Guvernul de la Paris a ordonat joi companiei de utilităţi Electricite de France SA, la care statul francez este acţionar majoritar, să vândă rivalilor o cantitate mai mare de electricitate la un preţ fix, în ideea de a micşora facturile pentru consumatorii finali. EDF, cel mai mare producător european de energie nucleară, a avertizat că această mişcare va costa compania până la 8,4 miliarde de euro şi în consecinţă a abandonat estimările de profit pentru 2022.

Nu este o surpriză că într-o perioadă de criză Franţa se bazează pe EDF, companie controlată în proporţie de 80% de guvernul francez. De mai multe decenii EDF este principalul furnizor de electricitate din Franţa şi parcul său de reactoare permite aprovizionarea gospodăriilor şi firmelor francez cu energie ieftină şi curată, precum şi să exporte electricitate în ţările vecine.

Însă povara suplimentară pusă pe umerii EDF vine într-un moment în care compania trece printr-o perioadă dificilă. EDF se confruntă cu probleme de mentenanţă costisitoare la centralele sale vechi şi în paralel trebui să investească semnificativ în noi reactoare care să ajute Franţa să îşi menţină aprovizionarea cu energie cu emisii reduse de carbon în următoarele decenii.

Guvernul francez a decis că “trebuie să îi protejeze pe consumatori şi acest lucru va fi făcut pe seama EDF”, susţine Xavier Regnard, analist la Bryan, Garnier & Co.

Analiştii au avertizat că EDF nu este suficient de solidă pentru a face faţă loviturii financiare provocate de noul mandat al guvernului de la Paris. Vineri, acţionarii minoritari de la EDF s-au grăbit să îşi vândă participaţiile, astfel că acţiunile companiei de utilităţi au înregistrat o cădere de până la 25%.

EDF a informat că deocamdată nu poate estima cu exactitate impactul financiar al deciziei guvernului. Pentru că firma vinde în avans cea mai mare parte a energiei electrice produse, în lunile următoarea EDF va trebui să cumpere electricitate de pe piaţă, la preţuri mai mari. Deficitul va fi agravat de faptul că mai multe din reactoarele EDF vor fi închise pentru o perioadă mai mare de timp decât de obicei pentru reparaţii.

Într-un comunicat de presă publicat joi, EDF a anunţat că “va lua în considerare măsuri adecvate pentru consolidarea situaţiei financiare şi orice măsuri pentru a-şi proteja interesele”. În 2017, EDF a vândut noi acţiuni în valoare de patru miliarde de euro pentru a-şi consolida finanţele, după ce preţurile la electricitate au scăzut foarte mult. Atunci cea mai mare parte a noilor fonduri au venit de la statul francez, care în prezent deţine 84% din acţiunile companiei de utilităţi, dar investitorii minoritari au contribuit şi ei.

Cel mai probabil EDF va fi nevoită, încă odată, să strângă noi fonduri, susţine Vincent Ayral, analist la Vincent Ayral, care adaugă însă că cel mai probabil investitorii vor evita pentru moment titlurile EDF. Având în vedere că preţurile la gaze naturale şi energie electrică vor rămâne la un nivel ridicat în perioada următoare, iar preşedintele Emmanuel Macron va avea nevoie de votul alegătorilor la alegerile prezidenţiale din aprilie, compania franceză de utilităţi EDF nu se va bucura de o pauză în perioada următoare.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend