Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Electrificarea liniei ferate Cluj-Oradea-Episcopia Bihor, de 1,8 miliarde de euro, va fi finanţată în PNRR, anunță Lucian Bode

Avatar

Publicat

in

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode (PNL), a declarat, luni, că unul dintre marile proiecte pe infrastructură feroviară, electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Oradea-Episcopia Bihor, în valoare de 1,8 miliarde de euro, va fi finanţat din Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă (PNRR), licitaţia pentru execuţie urmând să aibă loc în aprilie-mai 20201, anunță AGERPRES.

“Avem în derulare un proiect extrem de important pentru regiunea de nord-vest, electrificarea şi reabilitarea liniei de ale ferată Cluj-Oradea-Episcopia Bihor, 166 de kilometri, pentru care avem studiul de fezabilitate aprobat, lucrăm la elaborarea documentaţiei de achiziţie a contractului de proiectare şi execuţie lucrări, un proiect în valoare de aproximativ de 1,8 miliarde de euro, termenul pentru lansarea licitaţiei fiind începutul anului viitor, în aprilie-mai. Aşadar ne-am asigurat că documentaţia este finalizată la timp, obţinem acordul de mediu, realizăm toate procedurile de avizare, scoatem la licitaţie acest obiectiv extrem de important. Ne-am asigurat că avem finanţare asigurată propunându-l spre finanţare din Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă. Vorbim de 9,3 miliarde de euro, pe care infrastructura de transport îi va accesa din cele 30 de miliarde alocate României”, a declarat Lucian Bode, într-o conferinţă de presă la Oradea.

Citește și: BREAKING – Ludovic Orban: E posibil să fie redus numărul de angajați în sectorul public .

Ministrul Transporturilor a subliniat că România are şansa istorică să folosească cele 30 de miliarde de euro din PNRR cu o alocare de 9,3 miliarde pentru infrastructura de transport, dar cu posibilitatea de a extinde proiectele şi finanţarea pentru infrastructura de transport până la valoarea de 17 miliarde de euro.

“Noi am pregătit un portofoliu de proiecte a căror valoare atinge 17 miliarde de euro. Sigur că propunerea este de 9,3 miliarde de euro, dar, în condiţiile în care nu vom cheltui bani pe celelalte axe propuse a fi finanţate, noi suntem pregătiţi să tragem cât mai mulţi bani, până la 17 miliarde de euro pentru infrastructura de transport, pentru că îndeplinim cele trei condiţionalităţi: să semnăm contractele până în 2022, să finalizăm lucrările până în 2026 şi să îndeplinească condiţionalităţile legate de mediu şi de digitalizare”, a precizat Bode.

În legătură cu realizarea proiectelor de infrastructură în următorii patru ani, Bode consideră că acestea nu ar trebui să fie împiedicate dacă nu va fi guvernare liberală.

“Sunt proiectele României, sunt proiectele unui guvern liberal, care a demonstrat în aceste 12 luni că ştie să construiască infrastructură de transport în România cu bani europeni, şi sunt absolut convins că indiferent cine va fi în fruntea ministerului – este clar că PNL va guverna România în următorii patru ani – aceste proiecte vor fi duse mai departe. Drumul pe care am pornit în aceste 12 luni este unul corect şi pe el va merge şi viitorul ministru, sunt convins de acest lucru” a spus ministrul.

Citește și: Probleme pentru Ana Maria Prodan, după ce s-a infectat cu coronavirus: Sexy impresara a chemat salvarea

Lucian Bode a mai subliniat că proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport sunt un obiectiv asumat al Guvernului Orban.

“Anul 2020 a fost anul în care guvernarea liberală a pus pe primul loc investiţiile şi a construit infrastructură de transport în România. Noi am schimbat paradigma şi am trecut de la model economic bazat pe consum la model economic bazat pe stimularea investiţiilor, am demonstrat că ştim să dezvoltăm România cu bani europeni, cifrele sunt de partea noastră: absorbţia fondurilor europene în 2020 a fost de patru ori mai mare decât în orice an de dinainte, investiţiile la ministerul nostru, la zece luni, aveam 5,3 miliarde de lei investiţii, din care peste 80% erau din fonduri europene, de două-trei ori mai mult decât ce au reuşit cei dinaintea noastră. Şi aşa cum arată şi ultimele evoluţii pe marile şantiere, vom reuşi să dăm în trafic în România, într-un an, în 2020, aproape 90 de km de autostradă, cât au reuşit în ultimii trei ani cumulaţi guvernele PSD, care au dat în trafic 96 de km. Următorii patru ani, 2021-2024, vor fi ani în care vom avea o reţea de transport echilibrată, extinsă, care să asigure conectivitatea între toate regiunile din România şi evident, mai departe”, a concluzionat ministrul Transporturilor..

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Primăria Satu Mare a organizat evenimentul ‘Rugăciune pentru Satu Mare’, pentru a încuraja solidaritatea în timpul pandemiei

Avatar

Publicat

in

De

Primăria Satu Mare a organizat miercuri evenimentul „Rugăciune pentru Satu Mare”, care a reunit membri ai tuturor cultelor din oraș, pentru a încuraja solidaritatea în timpul pandemiei.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Satu Mare, solidaritatea și unitatea oamenilor, indiferent de etnie și confesiune, au fost cele care în perioada pandemiei au mobilizat sute de sătmăreni să vină în sprijinul semenilor lor, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Ilie Năstase a răbufnit după ce s-a scris că e în pragul falimentului:  Numai proștii spun asta

„Pentru a încuraja acest sentiment de unitate și solidaritate, Primăria și Consiliul Local Satu Mare au organizat miercuri, 20 ianuarie, în sala mare a Casei Meșteșugarilor, evenimentul ‘Rugăciune pentru Satu Mare’, la care participat reprezentanți ai tuturor cultelor din municipiu și consilieri locali”, se arată în comunicat.

„Să ne ajute Dumnezeu să aducem în fiecare an împreună oameni care fac parte din confesiuni diferite, partide diferite, dar sunt uniți de același crez comun, aceeași dorință de a face din comunitatea noastră o lume mai bună! Societatea multiculturală în care trăim aici în Satu Mare e cel mai de preț bun pe care îl avem”, a spus primarul Kereskényi Gábor.

Cu acest prilej, primăria a propus înființarea unui Grup de Rugăciune la nivelul orașului, cu scopul de „a se întâlni periodic pentru a organiza diverse evenimente comune și pentru a întări armonia între grupurile religioase”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Israelul a inclus femeile gravide printre persoanele care au acces prioritar la vaccinarea împotriva COVID-19

Avatar

Publicat

in

De

Israelul a inclus femeile gravide printre persoanele care au acces prioritar la vaccinarea împotriva COVID-19, considerând că nu există niciun risc pentru fetuşi, a anunţat miercuri un înalt oficial din sănătatea publică, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Decizia urmează după ce în această săptămână mai multe femei gravide cu complicaţii ale infecţiei COVID-19 au fost internate pe fondul creşterii contagiunilor cu noul coronavirus. Cel puţin una a fost pusă pe ventilaţie artificială şi bebeluşul ei născut prin cezariană, potrivit media israeliene.

Israelul a lansat o acţiune de vaccinare pe 19 decembrie cu accentul pe cei vârstnici, pe persoanele cu afecţiuni medicale riscante şi unii lucrători din serviciile de urgenţă. Peste un sfert din cetăţenii săi au primit deja vaccinul Pfizer Inc., potrivit oficialilor din sănătate.

Citește și: Ilie Năstase a răbufnit după ce s-a scris că e în pragul falimentului:  Numai proștii spun asta

“Astăzi recomandăm ca femeile însărcinate, în special cele cu factori de risc ridicat de morbiditate, să primească vaccinul”, a declarat Nachman Ash, coordonatorul naţional pentru pandemie, la radioul naţional Kan. “Le-am pus pe lista de priorităţi”, a adăugat el.

El a spus că în ciuda absenţei cercetărilor în domeniul vaccinării femeilor însărcinate, “luând în considerare logica biologică, evaluăm că nu există niciun risc pentru sarcină, niciun risc pentru făt”.

O purtătoare de cuvânt de la Pfizer a spus că utilizarea vaccinului la femeile gravide este “decizia organizaţiei de reglementare a sănătăţii”.

Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor a declarat luna trecută că vaccinul Pfizer, dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech, ar trebui să fie luat în considerare pentru femeile însărcinate de la caz la caz.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend