Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Egipt: Mai multe persoane au fost arestate în timpul unui protest care cerea demisia preşedintelui

Publicat

in

Mai multe persoane au fost arestate vineri, la Cairo, în timpul unui protest care cerea demisia preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Manifestaţiile de mică amploare împotriva preşedintelui Sisi, care au avut loc în capitală şi în alte oraşe egiptene, au fost dispersate rapid de poliţie. În înregistrările video apărute pe reţelele de socializare pot fi văzute câteva zeci de persoane strânse în oraşele Alexandria, Al-Mahalla şi Damiette din delta Nilului, precum şi la Suez. 

Reuters notează că protestele au devenit foarte rare în Egipt după ce preşedintele el-Sisi a preluat puterea în urma răsturnării fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi în 2013 după proteste de masă împotriva guvernării sale.

Citește și: Iranul spune că noile sancţiuni americane vizează accesul iranienilor la alimente şi medicamente

Organizarea de manifestaţii este interzisă printr-o lege adoptată în 2013, după lovitura de stat a generalului Sisi. De atunci, regimul de la Cairo a adoptat o politică de reprimare nemiloasă a opoziţiei şi a băgat în închisori mii de islamişti, activişti ai societăţii civile sau bloggeri, conform AFP. 

La Cairo, jurnaliştii AFP au asistat la cinci arestări în timpul adunării organizate în timpul nopţii în piaţa Tahrir, un loc care a jucat un rol important în revoluţia din 2011 care a condus la răsturnarea preşedintelui Hosni Moubarak. 

Manifestaţiile de vineri au răspuns unor apeluri lansate pe reţelele sociale în special de omul de afaceri egiptean aflat în exil Mohamed Ali. Aflat în Spania, acest antreprenor în domeniul construcţiilor a făcut publice mai multe înregistrări video care au devenit virale şi în care chema la răsturnarea lui Sisi şi a regimului militar pe care îl acuză de corupţie. 

Preşedintele Sisi a câştigat alegerile cu 97% din voturi în 2014 şi 2018, dar popularitatea sa a fost recent afectată de măsurile economice de austeritate impuse.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Premierul României, despre măsura purtării măștii: ‘Este cea mai puternică formă de protecţie contra infecţiei. Cât timp va fi necesar, vom păstra necesitatea’

Publicat

in

De

Premierul Ludovic Orban susţine că măsura purtării măştii va fi menţinută ‘cât timp va fi necesar’, la fel ca şi în cazul celorlalte măsuri privind protecţia sanitară şi distanţarea fizică, relatează Agerpres.

Citește și: Situație tot mai gravă la Galați: patru secții de la Spitalul Județean au fost închise; 38 de cadre medicale sunt infectate cu coronavirus

„Cât timp va fi necesar, vom păstra necesitatea portului măştii. Cât timp va fi necesar, vom menţine triajul, măsurarea temperaturii, obligaţia de purtare a distanţei, regulile de distanţare fizică în scop sanitar în tot ceea ce înseamnă transport public, spaţii comerciale, locuri de muncă, pieţe, restaurante, terase. Este cea mai puternică formă de protecţie contra infecţiei. Vedeţi că ne confruntăm cu un număr de cazuri relativ mare, ne confruntăm cu un număr mare de cetăţeni care nu respectă regulile. Ne confruntăm, de asemenea, cu agenţi economici, instituţii care nu vor să-şi asume obligaţia respectării unor reguli stabilite şi noi trebuie să reacţionăm, pentru că pe primul plan prioritatea noastră o reprezintă sănătatea românilor”, a declarat Ludovic Orban, luni, la RRA, întrebat dacă ne putem aştepta la renunţarea purtării măştilor în spaţiile închise până la sfârşitul anului.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Mii de pensionari, păcăliți: Nereguli grave descoperite de ANPC la CAR

Publicat

in

De

Dobânzi mai mari decât cele aduse la cunoștința clienților, perceperea acestora în avans sau încasarea unor taxe ilegale, sunt principalele nereguli descoperite de inspectorii de la ANPC la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Constanța. Aproape 4.000 de pensionari au fost păcăliți, anunță Mediafax.

Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), controlul la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Municipiul Constanța a avut loc în urma unor reclamații din partea pensionarilor.

Inspectorii au depistat mai multe nereguli, printre care nefurnizarea în cadrul contractelor de împrumut a unor informații precontractuale, nefurnizarea unui exemplar original al contractului de împrumut la momentul semnării contractului, perceperea în cadrul contractelor de împrumut a unui cost intitulat „tipizate” sau nerespectarea legii în ceea ce privește modalitatea de calcul a ratei lunare.

Răsturnare de situație în ceea ce privește transmiterea noului coronavirus – Sute de oameni de știință cer OMS să îşi revizuiască recomandările

De asemenea, inspectorii au constatat aplicarea unor dobânzi ilegale.

„Practici comerciale incorecte interzise prin prevederile Legii nr. 363/2007, prin perceperea unor dobânzi mai mari decât cele care au fost aduse la cunoștința consumatorilor și prin perceperea cuantumului dobânzii în avans, integral din suma imprumutată, și a diferenței de fond de cotizare integral din suma împrumutată, în cazul în care este solicitat un împrumut mai mare decât limita fondului de cotizare, sume de bani pentru care se calcula și percepea dobândă fără a fi puse la dispoziția consumatorilor”, spun inspectorii ANPC.

Aceștia au dispus încetarea practicilor comerciale incorecte și restituirea sumelor de bani percepute în plus, aferente contractelor de împrumut în derulare și în vigoare începând cu data de 01.01.2020..

Totodată au fost aplicate sancțiuni în valoare de 20.000 de lei.

Inspectorii au stabilit că cel puțin 3748 de beneficiari au fost afectați de practicile ilegale.

„Privind diferite aspecte sesizate ce ţin de organizarea statutară a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Constanța vor fi sesizate instituţiile competente”, a mai informat ANPC.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend