Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

EDITORIALUL ZILEI – Rolul cătuşelor în societate

Avatar

Publicat

in

Mare circ, mare, pe tema votului pentru arestarea celor doi pesedişti şi a liberalului pe care procurorii DNA doresc să-i aibă la dispoziţie pentru a-i “stoarce” de informaţii. Iarăşi tema superimunităţii, iarăşi despre votul secret sau la vedere, iarăşi despre interese sau dezinterese de partid. Aproape 80 la sută (după unele calcule) din activitatea parlamentarilor din ultima vreme este dedicată dezbaterilor în comisii şi în plen a solicitărilor Anticorupţiei, în locul necesarelor proiecte de legi.

Într-o recentă emisiune TV, Eugen Nicolicea a încercat să lămurească faptul că imunitatea nu este totuna cu inviolabilitatea, că imunitate nu mai are decât preşedintele pentru fapte comise în timpul mandatului şi că parlamentarii sunt la adăpost doar în ceea ce priveşte votul şi opiniile politice exprimate în legislativ. Nimeni nu pare însă dornic să înţeleagă acest lucru. Şi este explicabil: tema este prea consistentă pentru a nu hrăni bătăliile sterile care ocolesc tocmai miezul problemei.

Publicitate

Mai puţin versat în chichiţele avocăţeşti, Dragnea afirma deunăzi că în proiectul de “reformare” a Constituţiei este prevăzută renunţarea totală la imunitate, ignorând faptul că nu aceasta e problema. Ci inviolabilitatea. Care, şi ea, poate fi rezolvată într-o modalitate foarte simplă – prin renunţarea la solicitarea acordului Parlamentului sau preşedintelui pentru cercetarea demnitarilor suspectaţi de corupţie.

Acest lucru se poate derula fără probleme, ca în cazul oricărui alt cetăţean. Din perspectiva procurorilor, însă, prevalează ideea arestului preventiv. În mod logic, anchetarea se poate face fără “cazarea” suspecţilor pe socoteala statului. Asta este varianta normală, logică. Arestarea reprezintă ea însăşi o condamnare, înainte ca instanţa să se pronunţe asupra vinovăţiei. Un cercetat în cătuşe, care-şi va putea demonstra nevinovăţia (deşi nu e treaba lui, e treaba anchetatorilor să-i demonstreze vinovăţia, în condiţiile constituţionale ale prezumţiei de nevinovăţie) va rămâne marcat, public de această ipostază. Arestul ar trebui să constituie o măsură extremă, pentru situaţiile în care sunt evidente intenţii de boicotare a anchetei sau de influenţare a martorilor. Procurorii s-au obişnuit însă să ceară această măsură în toate situaţiile, mizând pe factorul psihologic al presiunii sub care se poate “stoarce” de la vinovat mai mult decât pe alte căi.

Meciul dintre cetăţeanul acuzat şi acuzatori trebuie însă să se desfăşoare după nişte reguli stricte, în care nici una dintre părţi să nu beneficieze de avantaje… nemuncite. Sigur, cu nişte interceptări şi cu stresul pe care-l induc condiţiile din arest (sechestrarea… sutienului sau WC-ul turcesc fără perdea) sarcina acuzatorului se uşurează considerabil. Iar instituţia denunţătorului, introdusă de noul Cod Penal, este mană cerească. O instituţie cu adevărat profesionistă trebuie însă să mizeze pe cu totul alte mijloace de probare, fără dubii, a vinovăţiei. Cătuşele trebuie să intervină la timpul lor: după condamnare.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Atac devastator la adresa lui Klaus Iohannis: ‘România educată devine România eșuată! Puterea liberală condusă de un fost profesor și-a dat ieri corigența la Educație’

Avatar

Publicat

in

De

Social-democrații susțin că România educată devine „România eșuată”, afirmând că este dramatic că într-o guvernare unde atât președintele, cât și ministrul Educației sunt profesori, „marele plan pentru redeschiderea școlilor să nu poată lua notă de trecere”.

„Puterea liberală condusă de un fost profesor și-a dat ieri corigența la Educație, arătând țării că nu știe nimic. România educată devine România eșuată! Iohannis a arătat ieri, tocmai în conferința de presă dedicată educației, ca un elev slab și nepregătit pentru examen care vrea să scape cu răspunsuri evazive. Obsesia sa cu spălatul pe mâini devine deja un tipar de gândire și de lucru: se spală pe mâini de orice răspundere și aruncă totul în cârca autorităților locale.

Este dramatic că într-o guvernare unde atât președintele, cât și ministrul Educației sunt profesori, marele plan pentru redeschiderea școlilor să nu poată lua notă de trecere. Tabletele școlare sunt doar pe hârtie, școala online este offline pentru sute de mii de copii, iar infrastructura de învățământ nu e pregătită pentru distanțarea minimă din normele sanitare”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

Publicitate

Social-democrații apreciază că președintele Klaus Iohannis și PNL au bifat alt consens național: elevii sunt nemulțumiți, părinții amenință cu instanța, profesorii sunt bulversați, iar primarii șocați.

„Așa arată România cu o lună înainte de deschiderea anului școlar – o țară guvernată de repetenți în administrație publică”, se mai arată în postarea PSD.

Citește și:

Mare atenție! Amenda va fi majorată pentru această faptă

Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’

SURSE Lovitură de teatru! Nu Ciprian al lui Napi l-a ucis pe Emi Pian! Un alt membru al clanului Rinu, suspectat!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Cristoiu: ‘Spre deosebire de Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu nu are de pierdut nimic. Speră că această campanie va da vizibilitate ALDE’

Avatar

Publicat

in

De

Publicistul Ion Cristoiu explică că: ”Aruncarea în joc a lui Tăriceanu este un fel de salvarea partidului. Se speră că această campanie va da vizibilitate ALDE şi va merge asta la parlamentare”.

Ion Cristoiu a explicat ipotezele privind candidatura surprinzătoare a lui Tăriceanu pentru funcţia de primar general al Capitalei.

„Există multe zvonuri, informaţii, mai mult sau mai puţin pe surse despre această decizie neaşteptată. Există şi ipoteza unei manipulări sau chiar unei şantajări a lui Călin Popescu Tăriceanu în urma eşecului manipulării lui Victor Ponta. Până ieri se ştia chiar că Victor Ponta se va lansa în campania pentru Bucureşti. Se făceau şi speculaţii că era un mare interes să nu câştige Gabriela Firea.

Publicitate

Spre stupoarea tuturor, Victor Ponta a aruncat în joc un domn Ioan Sîrbu, fost şef al Spitalului Militar Central. Şi-atunci a apărut ipoteza că dl Călin Popescu Tăriceanu fost aruncat în joc tocmai pentu că ieri a eşuat manipularea cu Victor Ponta. Repet, totuşi nu e o ameninţare candidatul Sîrbu”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu înclină însă spre o a doua ipoteză, şi anume că la negocierile cu PSD pentru locurile de pe listele parlamentare, ALDE a cerut prea mult şi a fost refuzat, Tăriceanu fiind pus în faţa unei dileme.

„Există şi ipoteza, înclin către a doua, ca şi în cazul lui Victor Ponta şi anume că la negocierile cu PSD în legătură cu parlamentarele, nu au fost în legătură cu Bucureştiul, dl Ponta a cerut destul de mult, PSD nu a dat. La Tăriceanu la fel s-a întâmplat. Şi-atunci dl Călin Popescu Tăriceanu, asemenea lui Victor Ponta, asemenea lui Traian Băsescu, a fost pus în faţa unei dileme.

Sau nu iau în seamă localele pe Bucureşti şi atunci partidul va candida singur şi nu are nicio şansă. Aruncarea în joc a lui Tăriceanu este un fel de salvarea partidului. Se speră că această campanie va da vizibilitate ALDE şi va merge asta la parlamentare”, a spus publicistul.

Ion Cristoiu a explicat şi de ce au eşuat negocierile cu PSD, nu numai ale ALDE, ci şi ale Pro România.

„De ce eşuează negocierile cu PSD? Nu pentru că cer prea mult. PSD este decis anul acesta să nu mai meargă cu alianţe. Cred că singura alianţă va fi cea cu partidul lui Dan Voiculescu pentru că Dan Voiculescu are un trust de presă. De ce nu mai vrea să meargă? Din două motive.

Noua conducere, care, desigur e interimară dar va deveni principală, vrea să o ia de la zero cu partidul acesta, să meargă singur şi să vadă, şi dacă ia să zicem 15-20%, vrea să plece cu o nouă echipă, cu o schimbare uriaşă la faţă pentru ca în cei patru ani de opoziţie PSD-ul să se reformeze şi să poată să abordeze prezidenţialele din 2024 cu aplomb.

Un al doilea motiv este faptul că toate alianţele electorale ale PSD au fost catastrofale. Şi al treilea motiv este clar că scorul PSD nu va mai fi atât de mare încât el să-şi îngăduie să ia din locurile atribuite liderilor, activului PSD pentru a da lui ALDE şi Pro România”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că din perspectiva unei prezenţe mari la vot a nehotărâţilor, ALDE nu are nicio şansă, dar nici Tăriceanu nu ar avea nimic de pierdut prin candidatura la Primăria Capitalei.

„Pe cine ajută? Noi facem calcule pe hârtie, dar acestea trebuie să ţină cont de prezenţa la vot, este cea mai mare necunoscută. Nu ştim în ce măsură, chiar şi în condiţiile în care se va micşora Apocalipsa în România, prezenţa nehotărîţilor. Dacă nu va fi o prezenţă mare la vot a nehotărâţilor şi vor veni doar activele de partid, atunci confruntarea este între PSD şi PNL, eventual USR. Şi dl Tăriceanu cu partidul lui nu are nicio şansă.

Dacă e o confruntare pentru câştigarea nehotărâţilor, şi mai ales pe teme gospodăreşti, poate să fie culmea, în favoarea Gabriela Firea. Deci vor conta foarte, foarte mult dezbaterile organizate în televiziuni şi direcţia, dacă dezbaterea este politică sau pe teme gospodăreşti. În acest caz, sunt mari şanse să câştige Gabriela Firea pentru că e primar în exerciţiu şi ştie. Oricum, spre deosebire de Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu nu are de pierdut nimic. Şi dacă ar avea 1% nu ar fi un cutremur ca în cazul lui Trian Băsescu”, a mai spus publicistul.

Citește și:

Mare atenție! Amenda va fi majorată pentru această faptă

Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’

SURSE Lovitură de teatru! Nu Ciprian al lui Napi l-a ucis pe Emi Pian! Un alt membru al clanului Rinu, suspectat!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend