Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

EDITORIALUL ZILEI – “Bomba” Scutaru sub jilţul prezidenţial

Avatar

Publicat

in

„Sabia lui Damocles” – DNA stă atârnată deasupra capului oricărui demnitar. O dovedeşte începerea urmăririi penale a lui George Scutaru, la mai puţin de o lună după ce acesta a demisionat din funcţia de consilier prezidenţial.

Considerat un soi de „eminenţă cenuşie” a liberalilor, Scutaru a parcurs treptele ierarhiei politice după gazetăria practicată la o agenţie de ştiri, până la poziţia de vârf pe care i-o conferea frecventarea de stagii de pregătire consistente în domeniul informaţiilor. Defecţiunea sa ridică mai multe semne de întrebare.

Publicitate

Primul este: care ar fi fost impactul la publicul prezidenţial dacă era chemat la audieri din biroul de consilier de la Cotroceni? Cum ar fi explicat preşedinţia faptul că nu se cunoşteau antecedente importante ale unui personaj-cheie din administraţia publică? Şi – mai ales – dacă demisia acestuia a fost consecinţa unui puseu de conştiinţă, sau a unei informări venite dinspre serviciile pe care chiar Scutaru le controla de la pupitrul prezidenţial?

Al doilea semn de întrebare ţine de condiţia omului politic. Cât de posibilă este menţinerea sa în afara combinaţiilor şi implicaţiilor cu caracter penal, într-un sistem care se bazează aproape în totalitate pe ignorarea unor interdicţii de acest fel. Cum putea rămâne „curat ca lacrima” George Scutaru în condiţiile în care a fost şef al PNL Buzău şi – implicit – responsabil al colectării de fonduri pentru campaniile partidului? Pentru că legată de această funcţie este cercetarea sa de către DNA, într-un dosar în care preşedintele, tot liberal, al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bâgiu este acuzat de a fi luat o mită de peste 120.000 lei, în schimbul aprobării unor contracte pe bani publici.

A treia întrebare ţine de protecţia informativă a primului om în stat. Iohannis l-a cooptat în primul său cerc pe Scutaru încă dinaintea campaniei electorale, făcând din el omul său cel mai de încredere. Implicit, în acela care controla fluxul de informaţii care-i erau destinate. Cum ar fi putut fi detectate detaliile compromiţătoare din CV-ul acestuia, în atari condiţii? Şi nu mai vorbesc de faptul că specializarea sa în probleme de securitate – prin cursuri de specialitate urmate în Germania şi Statele Unite – făceau din el candidatul ideal pentru şefia unuia dintre serviciile secrete. Care ar fi fost impactul asupra încrederii în noul preşedinte, dacă apuca să-l numească într-o astfel de funcţie (a lipsit doar foarte puţin) şi ar fi fost luat de DNA, în cătuşe, chiar de la sediul serviciului respectiv?

După tot ce s-a întâmplat în aceste ultime luni de efervescenţă anticorupţională, doar asta ne-ar mai fi lipsit, pentru a primi o etichetă, aproape imposibil de şters, de stat corupt absolut.

Cazul Scutaru poate constitui un avertisment pentru un preşedinte nou care-şi aşează demnitatea pe fundaţii vechi şi compromise. Oare pot fi număraţi pe degetele de la o mână actualii lideri din PNL-ul altoit pe PDL care să poată fi consideraţi în afara oricăror suspiciuni şi pe care Iohannis să-i folosească în edificarea a ceea ce numeşte „guvernul său”? Mă îndoiesc.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Atac devastator la adresa lui Klaus Iohannis: ‘România educată devine România eșuată! Puterea liberală condusă de un fost profesor și-a dat ieri corigența la Educație’

Avatar

Publicat

in

De

Social-democrații susțin că România educată devine „România eșuată”, afirmând că este dramatic că într-o guvernare unde atât președintele, cât și ministrul Educației sunt profesori, „marele plan pentru redeschiderea școlilor să nu poată lua notă de trecere”.

„Puterea liberală condusă de un fost profesor și-a dat ieri corigența la Educație, arătând țării că nu știe nimic. România educată devine România eșuată! Iohannis a arătat ieri, tocmai în conferința de presă dedicată educației, ca un elev slab și nepregătit pentru examen care vrea să scape cu răspunsuri evazive. Obsesia sa cu spălatul pe mâini devine deja un tipar de gândire și de lucru: se spală pe mâini de orice răspundere și aruncă totul în cârca autorităților locale.

Este dramatic că într-o guvernare unde atât președintele, cât și ministrul Educației sunt profesori, marele plan pentru redeschiderea școlilor să nu poată lua notă de trecere. Tabletele școlare sunt doar pe hârtie, școala online este offline pentru sute de mii de copii, iar infrastructura de învățământ nu e pregătită pentru distanțarea minimă din normele sanitare”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

Publicitate

Social-democrații apreciază că președintele Klaus Iohannis și PNL au bifat alt consens național: elevii sunt nemulțumiți, părinții amenință cu instanța, profesorii sunt bulversați, iar primarii șocați.

„Așa arată România cu o lună înainte de deschiderea anului școlar – o țară guvernată de repetenți în administrație publică”, se mai arată în postarea PSD.

Citește și:

Mare atenție! Amenda va fi majorată pentru această faptă

Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’

SURSE Lovitură de teatru! Nu Ciprian al lui Napi l-a ucis pe Emi Pian! Un alt membru al clanului Rinu, suspectat!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Cristoiu: ‘Spre deosebire de Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu nu are de pierdut nimic. Speră că această campanie va da vizibilitate ALDE’

Avatar

Publicat

in

De

Publicistul Ion Cristoiu explică că: ”Aruncarea în joc a lui Tăriceanu este un fel de salvarea partidului. Se speră că această campanie va da vizibilitate ALDE şi va merge asta la parlamentare”.

Ion Cristoiu a explicat ipotezele privind candidatura surprinzătoare a lui Tăriceanu pentru funcţia de primar general al Capitalei.

„Există multe zvonuri, informaţii, mai mult sau mai puţin pe surse despre această decizie neaşteptată. Există şi ipoteza unei manipulări sau chiar unei şantajări a lui Călin Popescu Tăriceanu în urma eşecului manipulării lui Victor Ponta. Până ieri se ştia chiar că Victor Ponta se va lansa în campania pentru Bucureşti. Se făceau şi speculaţii că era un mare interes să nu câştige Gabriela Firea.

Publicitate

Spre stupoarea tuturor, Victor Ponta a aruncat în joc un domn Ioan Sîrbu, fost şef al Spitalului Militar Central. Şi-atunci a apărut ipoteza că dl Călin Popescu Tăriceanu fost aruncat în joc tocmai pentu că ieri a eşuat manipularea cu Victor Ponta. Repet, totuşi nu e o ameninţare candidatul Sîrbu”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu înclină însă spre o a doua ipoteză, şi anume că la negocierile cu PSD pentru locurile de pe listele parlamentare, ALDE a cerut prea mult şi a fost refuzat, Tăriceanu fiind pus în faţa unei dileme.

„Există şi ipoteza, înclin către a doua, ca şi în cazul lui Victor Ponta şi anume că la negocierile cu PSD în legătură cu parlamentarele, nu au fost în legătură cu Bucureştiul, dl Ponta a cerut destul de mult, PSD nu a dat. La Tăriceanu la fel s-a întâmplat. Şi-atunci dl Călin Popescu Tăriceanu, asemenea lui Victor Ponta, asemenea lui Traian Băsescu, a fost pus în faţa unei dileme.

Sau nu iau în seamă localele pe Bucureşti şi atunci partidul va candida singur şi nu are nicio şansă. Aruncarea în joc a lui Tăriceanu este un fel de salvarea partidului. Se speră că această campanie va da vizibilitate ALDE şi va merge asta la parlamentare”, a spus publicistul.

Ion Cristoiu a explicat şi de ce au eşuat negocierile cu PSD, nu numai ale ALDE, ci şi ale Pro România.

„De ce eşuează negocierile cu PSD? Nu pentru că cer prea mult. PSD este decis anul acesta să nu mai meargă cu alianţe. Cred că singura alianţă va fi cea cu partidul lui Dan Voiculescu pentru că Dan Voiculescu are un trust de presă. De ce nu mai vrea să meargă? Din două motive.

Noua conducere, care, desigur e interimară dar va deveni principală, vrea să o ia de la zero cu partidul acesta, să meargă singur şi să vadă, şi dacă ia să zicem 15-20%, vrea să plece cu o nouă echipă, cu o schimbare uriaşă la faţă pentru ca în cei patru ani de opoziţie PSD-ul să se reformeze şi să poată să abordeze prezidenţialele din 2024 cu aplomb.

Un al doilea motiv este faptul că toate alianţele electorale ale PSD au fost catastrofale. Şi al treilea motiv este clar că scorul PSD nu va mai fi atât de mare încât el să-şi îngăduie să ia din locurile atribuite liderilor, activului PSD pentru a da lui ALDE şi Pro România”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că din perspectiva unei prezenţe mari la vot a nehotărâţilor, ALDE nu are nicio şansă, dar nici Tăriceanu nu ar avea nimic de pierdut prin candidatura la Primăria Capitalei.

„Pe cine ajută? Noi facem calcule pe hârtie, dar acestea trebuie să ţină cont de prezenţa la vot, este cea mai mare necunoscută. Nu ştim în ce măsură, chiar şi în condiţiile în care se va micşora Apocalipsa în România, prezenţa nehotărîţilor. Dacă nu va fi o prezenţă mare la vot a nehotărâţilor şi vor veni doar activele de partid, atunci confruntarea este între PSD şi PNL, eventual USR. Şi dl Tăriceanu cu partidul lui nu are nicio şansă.

Dacă e o confruntare pentru câştigarea nehotărâţilor, şi mai ales pe teme gospodăreşti, poate să fie culmea, în favoarea Gabriela Firea. Deci vor conta foarte, foarte mult dezbaterile organizate în televiziuni şi direcţia, dacă dezbaterea este politică sau pe teme gospodăreşti. În acest caz, sunt mari şanse să câştige Gabriela Firea pentru că e primar în exerciţiu şi ştie. Oricum, spre deosebire de Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu nu are de pierdut nimic. Şi dacă ar avea 1% nu ar fi un cutremur ca în cazul lui Trian Băsescu”, a mai spus publicistul.

Citește și:

Mare atenție! Amenda va fi majorată pentru această faptă

Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’

SURSE Lovitură de teatru! Nu Ciprian al lui Napi l-a ucis pe Emi Pian! Un alt membru al clanului Rinu, suspectat!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend