Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

EDITORIALUL DE WEEKEND – Reţeta „Naşului Marian”

Publicat

in

Cu puţin efort – nu neapărat intelectual – se poate face o listă a personajelor publice care vor trece, în următoarea perioadă, pe la DNA. Audierea şi reţinerea lui Vanghelie nu a constituit pentru nimeni o surpriză. Nici măcar pentru el, care se ştia urmărit, şi nu de azi de ieri. Probabil însă că lipsa de reacţie a autorităţilor la episoade care demonstrau evidenta sa implicare în afaceri necurate l-a încurajat şi l-a făcut să spere că e de neatins. Iar tărăboiul făcut în partid şi desprinderea sa, alături de Geoană, avea tocmai rolul să inducă ideea că dacă i s-ar întâmpla ceva, n-ar putea fi vorba decât de o răzbunare a foştilor tovarăşi, constituindu-i un soi de imunitate cu care spera să depăşească momentele dificile.

Ceea ce ni se dezvăluie acum – şi e doar o parte din activitatea sa infracţională – se cunoaşte de peste zece ani. În mai multe rânduri acţiunile sale au ridicat semne de întrebare, dar reacţiile oficiale au întârziat datorită popularităţii de care primarul Sectorului 5 se bucura în rândurile populaţiei care l-a ales de nu mai puţin de patru ori. Reţeta populistă aplicată de Vanghelie este comună personajelor aflate la intersecţia dintre politică şi gangsterism. El are profilul unui “naş” mafiot, care practică genul de paternalism ce face ca cei pe care-i ajută şi îi protejează să devină un soi de membri ai familiei sale, şpăgile având rolul de a consolida această poziţie prin daruri şi beneficii acordate celor mai defavorizaţi. Nu este un paradox faptul că cel mai sărac sector al Capitalei a arătat şi cel mai mare devotament faţă de cel aflat în fruntea sa, în ciuda faptului că nu reuşea să facă lucruri semnificative pentru întreaga comunitate. Aniversările cu mici şi bere şi vanghelioanele i-au consolidat poziţia de om apropiat de popor, într-un partid care se îmbuibează pe măsura stabilităţii la putere.

Mulţi se vor întreba, probabil, de ce le-a luat atât de mult procurorilor ca să intervină, dacă lucrurile de care se face acesta vinovat sunt cunoscute demult? De ce a fost lăsat să-şi continue activitatea infracţională şi să acumuleze şpăgi de peste 90 de milioane euro (cel puţin aşa reiese din primele calcule ale parchetului) şi să se perpetueze lucrări şi servicii publice de mântuială, a căror remediere va costa incomparabil mai mult? Sunt întrebări la care nu se va răspunde, sau nu în sensul în care am dori noi să se răspundă. Dincolo însă de aspectul particular al cazului, se nasc alte. Între care şi aceea legată de ignorarea practicii generalizate a lucrărilor celor mai profitabile – întrebări desfăşurate în toate sectoarele şi în marile municipii – de anvelopare a blocurilor în scopul protecţiei termice, din care mi-e greu să cred că doar la Sectorul 5 se “reţineau” cei 20%. Faceţi o socoteală simplă a amplorii operaţiunii şi veţi obţine o sumă incredibilă care a intrat şi intră în buzunarele unor decidenţi. Cert este că episodul Vanghelie dezvăluie încă una dintre formele majore ale corupţiei generalizate – alături de retrocedarea proprietăţilor şi pădurilor – prin care banul public este dijmuit cu neruşinare şi fără teama de consecinţe pe care a indus-o derularea sa “paşnică” în timp…

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Antony Blinken: ‘În numele Statelor Unite ale Americii, felicit poporul român la sărbătorirea Zilei Marii Uniri. O zi națională foarte fericită’

Publicat

in

De

Secretarul de stat american Antony Blinken urează „La mulţi ani!” României de Ziua Naţională şi subliniază că 2022 este un „an special„, aniversându-se 25 de ani de Parteneriat strategic între Statele Unite şi România.

În numele Statelor Unite ale Americii, felicit poporul român la sărbătorirea Zilei Marii Uniri. Acest an este unul special, când marcăm 25 de ani de Parteneriat strategic între Statele Unite şi România. Relaţia noastră este puternică fiindcă este construită pe valori împărtăşite şi pe un angajament comun faţă de pacea şi prosperitatea cetăţenilor noştri şi a oamenilor din întreaga lume. Vizita mea la Bucureşti la începutul acestei săptămâni ilustrează forţa cooperării noastre strânse şi continue în multe aspecte, inclusiv al securităţii, în timp ce rămânem uniţi cu Aliaţii şi cu partenerii noştri ca răspuns la războiul brutal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei„, se arată în mesajul oficialului american, potrivit Ambasadei SUA la Bucureşti, conform agerpres.ro.

Blinken le transmite românilor „o zi naţională foarte fericită” şi spune că aşteaptă cu interes ca parteneriatul bilateral să fie „şi mai puternic în anul care urmează„.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Analistul militar Ion Petrescu: ‘Rachetele americane Patriot întăresc defensiva României. Mesajul clar al lui Stoltenberg a fost că NATO este și aici, în România, și se va face ceea ce este necesar pentru a proteja și a apăra toți Aliații’

Publicat

in

De

Colonelul (r) Ion Petrescu, expert și analist militar, a vorvit despre importanța reuniunii și discursurile liderilor mondiali care au fost prezenți la București.

Capitala României a devenit, timp de două zile, gazda ospitalieră a reuniunii miniștrilor de externe din statele membre ale NATO, un context în care au sosit, succesiv, la București, atât secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cât și șeful Departamentului Apărării al Statelor Unite, Antony Blinken. Din start fiind vorba de două bile albe, pentru șeful diplomației române.

Oficialul NATO a mulțumit președintelui României, Klaus Iohannis pentru aportul țării noastre la securitatea transatlantică, inclusiv pentru contribuția la grupul de luptă al aliaților din Polonia, pentru dotarea și cu un sistem cheie pentru sistemul de apărare NATO-antirachetă și angajamentul de a mări bugetul apărării la peste 2%. La primirea în NATO, România se angajase să aibă peste 2,5% din  alocațiile bugetare pentru armată, dar n-a fost să fie așa, din rațiuni de politică internă.

Reuniunea șefilor diplomațiilor din statele aliate este un bun prilej, în viziunea lui Jens Stoltenberg, pentru evidențierea importanței strategice a Mării Negre, pentru întreaga Alianță Nord-Atlantică și pentru evaluarea evoluției confruntării militare dintre Ucraina și Rusia.

Sigur că rachetele americane Patriot întăresc defensiva României, precum și avioanele aliate venite, prin rotație, ca să contribuie la efectuarea misiunilor specifice poliției aerienea spus Ion Petrescu.

Acesta a vorbit și despre grupul de luptă multinațional condus de Franța în România, pe care îl consideră o reușită salutară. Totodată, mesajul lui Stoltenberg  de ieri a fost unul clar, în viziunea analistului, NATO este și aici!

În privința grupului de luptă multinațional condus de Franța în România, acesta este o reușită salutară, dar, așa cum a remarcat și președintele țării noastre, trebuie făcuți pașii următori, deoarece la Summitul NATO de la Madrid s-a optat pentru transformarea batalioanelor Alianței din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, în brigăzi cu efective de 4.000-4.500 de oameni, care vor avea adusă și tehnica de luptă potrivită pentru misiunile principial defensive, pe care și le vor asuma.

Mesajul clar al lui Stoltenberg a fost că NATO este și aici, în România, și se va face ceea ce este necesar pentru a proteja și a apăra toți Aliații. Aceasta fiind linia roșie a Alianței pentru Federația Rusă.

Mesajul cheie al secretarului general al NATO a fost unul fără echivoc. Putin nu poate fi lăsat să câștige războiul din Ucraina, pentru că asta le-ar arăta dictatorilor de pe mapamond că își pot atinge obiectivele recurgând la manu militari”, mai spus Ion Petrescu, conform psnews.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend