Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Economistul Ilie Șerbănescu: ‘Guvernul României nu are nicio strategie. Dacă se întâmplă ceva, se alege praful’

Publicat

in

Analistul economic Ilie Șerbănescu  susține că românii trebuie să se pregătească pentru un mix de crize, pentru anul 2023.

„Părerea mea este că pericolul cel mai mare al perioadei actuale este că prelungirea acestor prețuri înalte va transofrma o criză de prețuri într-o criză de producție și acest lucru e valabil și pentru energie, și pentru alimente. Adică vom crea un deficit mereu mai mare atât de energie, deși avem resurse – dar nu contează dacă nu le și controlăm noi…”, a declarat Ilie Șerbănescu, la România TV.

Ilie Șerbănescu: „Guvernul României nu are nicio strategie”

Guvernul României nu are nicio soluție concretă pentru cetățeni, crede Ilie Șerbănescu. Altfel spus, fiecare e pe cont propriu.

„(…) Așa cum nu avem cum să ne apărăm pentru că nu avem o strategie pe energie, așa nu avem o strategie pe alimentație, e o țară fără o strategie de securitate alimentară. Așa ceva înseamnă că dacă se întâmplă ceva, se alege praful. Degeaba reglementăm, cum vrea PSD-ul… Dar când reglementezi când nu ai în mână tot lanțul, muți problema dintr-un sector în altul. Dacă suportă statul, nu tot noi (n.r. – cetățenii) suportăm?!

(…) Trebuie să fii un stat cu instalație. De exemplu, Spania (n.r. – ca să-ți asumi măsuri ferme în energie)…”, a mai transmis fostul ministru din perioada „Emil Constantinescu”, conform româniatv.net

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferi! Regula din Codu Rutier pe care șoferii trebuie să o cunoască

Publicat

in

Potrivit Codului rutier , toți conducătorii auto au obligația de a-și echipa mașinile corespunzător, în special în sezonul rece. 

O regulă din Codul rutier arată că nu este suficient ca pe timpul iernii maşina să aibă cauciucurile de iarnă. Şoferii trebuie să mai aibă la ei şi alte ustensile esenţiale în caz de ninsoare abundentă, pentru a nu risca să rămână înzăpeziţi.

Cei care nu fac acest lucru și nu au în autoturism toate accesoriile prevăzute în Codul rutier lucru riscă să primească amenzi cât se poate de usturătoare, conform legii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

USR vrea majorarea indemnizației de creștere a copilului și a stimulentului de inserție: Demografia nu este o problemă zgomotoasă, dar trebuie să devină prioritate

Publicat

in

Deputatele USR Oana Ţoiu şi Monica Berescu au depus la Parlament un proiect de lege pentru majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului şi a stimulentului de inserţie.

Proiectul prevede actualizarea anuală, în funcţie de inflaţie, a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a stimulentului pe care îl primesc părinţii care decid să se întoarcă mai repede la serviciu, precum şi flexibilizarea condiţiilor de acordare a acestuia.

„Demografia nu este o problemă zgomotoasă, dar trebuie să devină prioritate, altfel ştim deja de la recensământ că suntem cu un milion mai puţini şi devenim o ţară îmbătrânită. Preţurile au luat-o razna şi tinerii părinţi au nevoie de soluţii. Am depus legea care să crească în ritm cu inflaţia indemnizaţia de creştere a copiilor, stimulentul de inserţie şi plafonul maxim anual. Şi cele două luni pe care le poate lua celălalt părinte, cel mai adesea tatăl, luni care cel mai adesea se pierd, să poată fi luate împreună, pe modelul Suediei, astfel încât familiile să aibă flexibilitatea de care au nevoie.

Resursele bugetare pentru creşterea beneficiilor provin din numărul mai mare de părinţi care, cu aceste opţiuni şi sprijin crescut, pot opta pentru întoarcerea în câmpul muncii şi estimăm chiar o economie de 30 de milioane de lei anual faţă de costurile de acum”, a declarat Oana Ţoiu, conform unui comunicat transmis duminică de USR.

Actul normativ prevede majorarea, cu rata inflaţiei, a cuantumul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, precum şi a stimulentul de inserţie.

„Cuantumul maxim, în vigoare din august 2017, este de 8.500 de lei şi nu a fost niciodată indexat sau actualizat, deşi rata inflaţiei a avut un trend ascendent. Dacă ar fi actualizat acum cu rata inflaţiei, cuantumul maxim ar fi de 11.325 lei. Spre comparaţie, cuantumul minim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului este actualizat, începând cu anul 2022, cu rata medie anuală a inflaţiei (prin intermediul indicatorului social de referinţă)”, explică USR.

În prezent, stimulentul de inserţie pentru părinţii care se întorc mai devreme la serviciu din concediul pentru creşterea copilului este stabilit prin OUG 26/2021 la 1.500 de lei în cazul în care copilul are până în 6 luni sau un an în situaţia copilului cu dizabilităţi şi la 650 lei dacă copilul a împlinit 6 luni sau un an pentru copilul cu dizabilităţi. Dacă ar fi actualizate cu rata medie a inflaţiei, aceste cuantumuri ar fi acum 1.707 lei, respectiv 739,7 lei, mai precizează USR.

De asemenea, proiectul prevede şi dublarea perioadei în care părinţii pot opta pentru întoarcerea la serviciu.

Astfel, părinţii ar putea beneficia de stimulentul în sumă mai mare (1.500 lei plus rata inflaţiei) dacă se vor întoarce la muncă până împlineşte copilul 12 luni, în loc de 6 luni, respectiv 2 ani, în loc de 1 an, în cazul copilului cu dizabilităţi.

O altă prevedere cuprinsă în proiect se referă la introducerea posibilităţii ca părinţii să aibă simultan concediu pentru creşterea copilului.

„Acest lucru va permite ca cele două luni care revin părintelui care nu a solicitat iniţial concediul pentru creşterea copilului (de regulă, taţii) să se suprapună cu perioada de concediu a persoanei care a solicitat (de regulă, mamele). Astfel, cei doi părinţi vor putea împărţi responsabilităţile comune în ceea ce priveşte creşterea şi dezvoltarea copilului”, mai arată USR.

Proiectul urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional, transmite AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend