Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Echinocțiul de toamnă 2021. Pe ce dată începe toamna astronomică

Publicat

in

Anul acesta, toamna astronomică începe în 22 septembrie la ora 22,21, potrivit Observatorului Astonomic „Amiral Vasile Urseanu”. În aceeași zi, în emisfera sudică începe primăvara. Echinocțiul de toamnă, care marchează intrarea în toamnă, nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când avem calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar cel mai frecvent a avut loc la 22 sau 23 septembrie. La echinocţiul de toamnă, ca și la cel de vară, ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

În 22 septembrie la ora 22,21 este momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro.

După echinocţiul de toamnă, ziua devine tot mai scurtă iar noaptea tot mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie 2020.

Cuvântul „echinocţiu” derivă din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.

În zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

Potrivit tradiției populare, după cum va fi timpul în această zi așa va fi și anul viitor: dacă plouă dimineața, va fi primăvara ploioasă; soare la amiază înseamnă an bun; dacă plouă, va fi an ploios, dacă e soare, va fi an secetos; vremea posomorâtă înseamnă toamnă rea, tunetele anunță toamnă lungă. Se crede de asemenea că stadiul viermelui din gogoașa de stejar prezice dacă anul va fi sec sau mănos.

Calendarul popular mai păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000), de Ion Ghinoiu, scrie Agerpres.

La 8 septembrie, sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică) marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei. Vremea se răceşte, începe migraţia păsărilor, iar o vorbă populară spune că acum se schimbă pălăria cu căciula.

NATIONAL

Zelenski spune că, fără ajutorul SUA, forțele ucrainene vor trebui să se retragă

Publicat

in

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu publicat vineri de Washington Post, că dacă Ucraina nu va primi ajutorul militar american promis, blocat de disputele din Congres, forțele sale vor trebui să se retragă „cu pași mici”, citează Reuters.

Volodomir ZelenskiFoto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

„Dacă nu există sprijin din partea SUA, înseamnă că nu avem apărare aeriană, nu avem rachete Patriot, nu avem bruiaj pentru război electronic, nu avem proiectile de artilerie de 155 de milimetri”, a declarat Zelenski pentru Washington Post.

„Înseamnă că ne vom întoarce, ne vom retrage, pas cu pas, în pași mici”, a spus el. „Încercăm să găsim o modalitate de a nu ne retrage”.

Lipsa de muniții, a spus el, înseamnă că „trebuie să te descurci cu mai puțin. Cum? Bineînțeles, să te întorci. Să faci linia frontului mai scurtă. Dacă se rupe, rușii ar putea ajunge în marile orașe”.

Președintele democrat Joe Biden a îndemnat Camera Reprezentanților a SUA, controlată de republicani, să aprobe pachetul de ajutor militar și financiar, dar președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a ținut în loc de luni de zile, invocând prioritățile interne.

Zelenski i-a spus lui Johnson, într-o conversație telefonică de joi, că aprobarea pachetului este vitală.

Forțele rusești au capturat luna trecută orașul Avdiivka din estul țării și de atunci au obținut mici câștiguri, dar liniile de front s-au schimbat puțin în ultimele luni.

În interviul său, președintele ucrainean a declarat că Ucraina compensează lipsa rachetelor cu armament și sisteme de apărare aeriană produse în țară, „dar nu este suficient”.

După mai bine de doi ani de război, Rusia a intensificat în ultimele săptămâni atacurile asupra infrastructurii energetice și a altor infrastructuri.

Trupele ucrainene nu au reușit să avanseze, iar Zelenski a declarat că Kievul intenționează să continue atacurile asupra unor ținte din Rusia, inclusiv asupra rafinăriilor de petrol.

El a declarat că reacția Washingtonului la valul de atacuri ucrainene nu a fost „pozitivă”, dar Kievul își folosește propriile drone.

„Am folosit dronele noastre. Nimeni nu ne poate spune că nu puteți”, a declarat el pentru ziar. Dacă nu există o apărare aeriană care să ne protejeze sistemul energetic și rușii îl atacă, întrebarea mea este: de ce nu le putem răspunde?”, a spus el.

„Societatea lor trebuie să învețe să trăiască fără benzină, fără motorină, fără electricitate. Când Rusia va opri aceste măsuri, ne vom opri și noi”, a concluzionat președintele ucrainean.

Pe același subiect:

Citeste mai mult

NATIONAL

Intervenție a ARSVOM pentru preluarea de pe o navă a unui marinar rănit, în apropiere de Sfântu Gheorghe

Publicat

in

Un echipaj al Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) a intervenit, vineri seara, pentru preluarea unui marinar rănit care se afla pe o navă, în apropiere de Sfântu Gheorghe, scrie News.ro.

nava ARSVOMFoto: Agentia de Salvare pe Mare

Reprezentanţii ARSVOM au anunţat că au fost solicitaţi să intervină, vineri seara, pentru realizarea unei intervenţii tip Medevac.

„La bordul navei New Horizon, sub pavilion Panama, aflată la 25 mile travers de Sfântu Gheorghe, un membru al echipajului necesită îngrijiri medicale de urgenţă. Nava SAR Apollo, din cadrul A.R.S.V.O.M a pornit cu toată viteza către direcţia indicată. De asemenea, nava New Horizon a fost redirecţionată de către MRCC, spre a veni în întâmpinarea navei SAR, pentru a reduce timpul de intervenţie”, au precizat reprezentanţii ARSVOM.

Ei au adăugat că echipajul navei Sar Apollo, împreună cu asistenta medicală aflată la bord, au preluat bărbatul, care prezenta o rană la o mână.

Bărbatul a fost predat în condiţii de siguranţă şi în stare conştientă către echipajul medical de ambulanţă, aflat la mal în Portul Sulina.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend