Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

E OFICIAL: Iată în ce condiții se vor desfășura orele de curs în noul an școlar – VEZI DETALII COMPLETE

Avatar

Publicat

in

nul școlar 2020-2021 este programat să înceapă la data de 14 septembrie, numai că în contextul epidemiei de coronavirus activitatea didactică se va desfășura în condiții speciale. Potrivit unui ordin comun al Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și al Ministerului Sănătății (MS), publicat marți în Monitorul Oficial, redeschiderea școlilor va fi decisă zonal, în funcție de rata de îmbolnăvire, iar până la data de 10 septembrie, fiecare școală trebuie să-și aleagă unul dintre cele trei scenarii posibile.

După ce MEC a lansat recent o serie de ghiduri referitoare la reluarea cursurilor în instituțiile de învățământ preuniversitar, a fost publicat și Ordinul MEC și MS nr. 5.487/1.494/2020, ale cărei prevederi se aplică deja. Potrivit acestuia, cele trei scenarii posibile pentru începerea școlilor sunt următoarele:

 1. participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor, cu respectarea și aplicarea normelor de protecție;
 2. participarea zilnică a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a și revenirea parțială a celorlalți elevi de gimnaziu și liceu (prin rotație de 1-2 săptămâni);
 3. participarea preșcolarilor și elevilor la activități online.

După cum spuneam la începutul articolului, până la data de 10 septembrie 2020, fiecare școală trebuie să aleagă unul dintre scenariile de mai sus, pe baza situației epidemiologice ce va fi transmisă de direcțiile de sănătate publică (până cel târziu la data de 7 septembrie). Este vorba despre rata de îmbolnăvire din fiecare localitate, după cum urmează:

 • sub 1/1.000 locuitori – se va aplica scenariul 1 sau scenariul 2;
 • între 1-3/1.000 de locuitori – se va aplica scenariul 2;
 • peste 3/1.000 de locuitori – se va aplica scenariul 3 (care va fi decis de comitetele pentru situații de urgență), iar în absența unei astfel de decizii, școlile vor aplica scenariul 2 de funcționare.

Dacă se confirmă unul sau mai multe cazuri de coronavirus într-o școală, atunci se vor suspenda cursurile numai pentru o clasă sau pentru întreaga școală, după cum urmează:

 • la apariția unui caz de coronavirus dintr-o clasă, se suspendă cursurile clasei respective pentru 14 zile;
 • la apariția a trei cazuri de coronavirus în clase diferite, se închide școala pentru 14 zile de la data confirmării ultimului caz.

Apoi, dacă se îmbolnăvesc cadrele didactice, Ordinul MEC și MS nr. 5.487/1.494/2020 stabilește patru posibile situații:

 • dacă profesorul respectiv a predat numai la o clasă, se suspendă cursurile la clasa respectivă;
 • dacă profesorul a predat numai la o clasă dar a venit în contact și cu alte cadre didactice, se suspendă cursurile tot la clasa la care a predat;
 • dacă profesorul a predat la mai multe clase, dar nu a venit în contact cu mai multe cadre didactice, se suspendă cursurile la clasele la care a predat și cadrele didactice care au intrat în contact cu profesorul bolav intră în izolare la domiciliu;
 • dacă profesorul a predat la mai multe clase și a intrat în contact cu mai multe cadre didactice, atunci se suspendă cursurile în toată școala.

Organizarea sălilor de clasă, a spațiilor comune și a spațiului de izolare

De asemenea, potrivit actului normativ amintit mai sus, fiecare școală trebuie să amenajeze un spațiu de izolare. Practic, este vorba despre o încăpere unde vor fi duse persoanele suspecte de îmbolnăvire cu coronavirus. Desigur, dacă va fi folosită de o persoană care are simptome ale infecțiilor respiratorii, camera respectivă va fi dezinfectată corespunzător.

Totodată, sălile de clasă și spațiile comune vor trebui și ele organizate în așa fel încât să fie respectate normele de igienă și de distanțare. Printre altele, se vor avea în vedere următoarele aspecte:

 • organizarea de circuite de deplasare în interiorul școlii (curte, săli de clasă, coridoare etc.);
 • amplasarea, pe coridoare și la intrarea în clasă, de aparate cu gel dezinfectant;
 • ușile se vor menține deschise, dacă este posibil, pentru a evita zonele de contact;
 • din clasă se va elimina mobilierul care nu este necesar;
 • între elevi se va păstra distanța de minimum un metru, iar dacă acest lucru nu este posibil se vor monta separatoare transparente;
 • băncile vor fi poziționate astfel încât elevii să nu stea față în față;
 • de principiu, elevii nu vor mai putea schimba sălile de clasă; se va merge pe principiul “1 clasă de elevi=1 sală de clasă”;
 • fiecare elev își va păstra același loc în clasă și nu se va putea muta în altă bancă;
 • la baie se vor asigura permanent consumabilele de care este nevoie pentru menținerea igienei (săpun, hârtie igienică, prosoape de unică folosință etc.);
 • curtea școlii va fi măturată și spălată zilnic cu jeturi de apă, dimineața, înaintea începerii cursurilor;
 • aerisirea claselor se va face înainte de sosirea elevilor (minimum 30 de minute), în timpul recreațiilor (minimum 10 minute) și la finalul zilei.

Cum va arăta recreația în vreme de pandemie

După cum scrie în Ordinul MEC și MS nr. 5.487/1.494/2020, pauzele școlare vor trebui supravegheate și, acolo unde este posibil, se vor lua eșalonat, pentru a evita aglomerările. Printre regulile ce vor trebui resectate la pauzele dintre ore se numără:

 • evitarea formării de grupuri din clase diferite și a interacțiunii fizice dintre elevi; profesorii vor avea grijă ca aceștia să păstreze distanța;
 • nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea și se vor evita activitățile care implică schimbul de obiecte;
 • băncile sau scaunele exterioare nu vor putea fi folosite;
 • elevii nu vor consuma în comun mâncare sau băuturi.

La orele de sport elevii nu vor purta mască, dar vor păstra distanțarea fizică

Noile reglementări stabilesc că elevii vor putea desfășura numai acele sporturi care nu implică un efort fizic mare și care permit menținerea distanței de 1,5 metri, caz în care nu vor trebui să poarte măști de protecție. Apoi, nu se vor putea folosi echipamente sportive care să fie manevrate de toți elevii, iar dacă se întâmplă acest lucru ele vor trebui dezinfectate în mod regulat. 

Pe tot parcursul orelor de educație fizică, elevii vor evita să-și atingă fața, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate. Totodată, dezinfectarea mâinilor este obligatorie, atât la începutul, cât și la sfârșitul orelor de sport.

Reamintim că România se află în stare de alertă până la data de 14 septembrie 2020 (adică până când este programată începerea noului an școlar), dar rămâne de văzut dacă autoritățile vor decide prelungirea acesteia, având în vedere că numărul de îmbolnăviri cu coronavirus rămâne ridicat.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Gabriela Firea: Sunt convinsă că se pregătesc să fraudeze şi alegerile parlamentare

Avatar

Publicat

in

De

Gabriela Firea afirmă din nou că alegerile din Bucureşti au fost fraudate masiv, ba mai mult, PNL ar pregăti și fraudarea alegerilor parlamentare.

„Teama mea este că dacă nu se iau măsuri ferme şi în special am înţeles că va exista şi o iniţiativă parlamentară în sensul unei discuţii oficiale cu instituţiile care organizează alegerile, sunt convinsă că se pregătesc să fraudeze şi alegerile parlamentare

Cum alfel cum vă explicaţi faptul că deşi în acest moment familia social-democrată are un procent mare de încredere în rândul populaţiei din România, totuşi ei exclud votul românilor şi se gândesc deja la o posibilă guvernare doar cu entităţile politice din zona de dreapta.

Dacă aţi observat, în aceste zile îşi dispută premierul, care este mai deştept, care este mai frumos, dar premier care să provină ori de la PNL, ori de la USR. Dacă va câştiga PSD alegerile, cum să dea PNL-ul sau USR-ul premierul. Unde e democraţia”, a declarat, duminică seara, la România TV, Gabriela Firea.

Citește și: Adio petreceri de Crăciun! Medicul Virgil Musta trage semnalul de alarmă: ‘Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi’

Medicul Cristian Oancea, avertisment dur: ‘Am refuzat un copil de 10 ani și mi s-a rupt sufletul pentru că nu mai avem locuri’

Vești importante! Iată cum puteți intra în posesia acestui tip de pensie

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Nicușor Dan, atac la adresa Gabrielei Firea: Responsabilitatea pe tot ce se întâmplă în Bucureşti îi revine

Avatar

Publicat

in

De

Nicuşor Dan a declarat că judecătorii Curţii de Apel urmează să decidă luni, la ora 12.00, în privinţa celor 52 de apeluri formulate împotriva validării mandatului său şi este convins că rezultatul va fi cel normal, pentru că nu există probe în acele contestaţii, iar joi sau vineri cel târziu va fi instalat la Primăria Capitalei.

„E un simplu mod de a trage de timp pentru instalarea mea ca primar al Bucureştiului. Am văzut toate cele 52 de apeluri, pentru că evident sunt vizat în acest dosar, şi nu există niciun fel de probă. Se face trimitere la articole din ziar care spun tot felul de lucruri. Deci acţiunile acestea nu au nicio bază”, a afirmat Nicuşor Dan duminică la postul B1 Tv, potrivit News.ro.

Întrebat dacă această poveste privind validarea mandatului său de primar general se va încheia în săptămâna care vine, Dan a răspuns: „Eu sper că procesul în instanţă în care se vor judeca cele 52 de apeluri va avea loc mâine (luni – n.r.) la amiază, la ora 12.00 la Curtea de Apel, şi sunt convins că rezultatul va fi cel normal, firesc la o lună de la alegeri. Validarea va fi probabil joi, vineri, săptămâna aceasta care urmează. E o oarecare confuzie, pentru că multă lume are impresia că eu sunt primar de o lună de zile, când nu am avut niciun fel de atribuţii. Conform legii, primarul în funcţie este cel care a fost ales în 2016, Gabriela Firea şi o să fie până joi, vineri, când o să fiu instalat. Deci responsabilitatea pe tot ce se întâmplă în Bucureşti îi revine până atunci”.

Chestionat ce a făcut în aceasă lună în care nu a putut să îşi preia mandatul, primarul ales a precizat că a evitat să deschisă conflicte mediatice şi a s-a ocupat de ceea ce înseamnă relaţia cu alte autorităţi de care va depinde activitatea sa ca edil.

„Nu ştiam că o să dureze aşa de mult. Credeam că o să dureze cum a fost în 2016, două săptămâni, două săptămâni şi jumătate. Am evitat să deschid conflicte mediatice şi să mă duc să vorbesc cu subordonaţi din Primărie când, aşa cum am spus, legal era alt primar. În schimb, m-am ocupat de tot ce înseamnă relaţia cu alte autorităţi de care activitatea primarului general depinde. M-am întâlnit cu toate persoanele implicate în criza medicală, începând cu ministrul Sănătăţii, cu DSP, cu domnul Arafat, cu cei de la DSU. M-am întâlnit cu ministrul Transporturilor, m-am întâlnit cu ministrul de Finanţe. Deci am pregătit toate acele lucruri care nu aveau contact direct cu Primăria Capitalei şi sunt gata să preiau mandatul”, a completat Nicuşor Dan.

Primarul în funcţie al Capitalei Gabriela Firea a postat pe Facebook o fotografie cu ea în biroul de la Primărie şi un scurt text, în limba engleză, în care afirmă că încă munceşte şi că este „ca oţelul”. „Sunt încă aici”, scrie Firea, adăugând: „Şi îmi place”.

Nicuşor Dan a catalogat drept „insultă” la adresa inteligenţei bucureştenilor fotografia pe care Firea a făcut-o în biroul de la Primăria Capitalei şi a postat-o pe Facebook.

Citește și:

Atenție mare! Se dau amenzi de până la 10.000 de lei pentru această faptă

Adio petreceri de Crăciun! Medicul Virgil Musta trage semnalul de alarmă: ‘Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi’

Medicul Cristian Oancea, avertisment dur: ‘Am refuzat un copil de 10 ani și mi s-a rupt sufletul pentru că nu mai avem locuri’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend