Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Durerile de spate ar putea ascunde cel mai grav tip de cancer

Avatar

Publicat

in

Peste 80% dintre adulţi se confruntă, cel puţin o dată pe parcursul vieţii, cu dureri de spate. Însă acest simptom neplăcut nu ascunde doar o postură greşită la birou, lipsa de mişcare sau excesul ponderal. Potrivit specialiştilor, peste un sfert din pacienţii care suferă de cancer de plămâni prezintă ca simptom principal banala durere de spate. Deşi asocierea poate părea destul de neobişnuită, există temeiuri pentru ca medicii să tragă un semnal de alarmă în această privinţă. Iar acestea ţin de localizarea şi tipul durerii, care prezintă anumite particularităţi în cazul cancerului pulmonar.

Când ne confruntăm cu dureri de spate, suntem tentaţi să găsim ca principali vinovaţi alte afecţiuni, nicidecum cancerul, precum hernia de disc, artrita sau, de ce nu, osteoporoza. Deşi durerea de spate cauzată de cancerul pulmonar este similară în anumite privinţe cu aceste afecţiuni, există anumite diferenţe care ar trebui să constituie un semnal de alarmă, precum:

  • Durere de spate care persistă în poziţia culcat
  • Durere de spate care se agravează în timpul nopţii
  • Durere de spate care se înrăutăţeşte când respiri adânc
  • Durere de spate care nu răspunde la medicamente sau alte terapii fizice
  • Durere de spate care apare în lipsa unei activităţi fizice

De multe ori, persoanele care se plâng de dureri de spate acuză „o durere de rinichi”, pe o parte a trunchiului, sau descriu durerea ca pe „o lovitură puternică în rinichi”.

Pe lângă durere de spate, în cancerul pulmonar pot apărea simptome precum: tuse persistentă, respiraţie scurtă, scădere în greutate, oboseală cronică sau expectoraţie cu sânge.

Citeşte şi: 20 de semne că ai putea suferi de cancer pulmonar

O fractură vertebrală care se manifestă prin durere de spate poate fi, de asemenea, un indiciu al prezenţei cancerului pulmonar. Asta deoarece, în cazul cancerului de plămâni în stadiu avansat, metastazele ajung până la oase, fragilizându-le. De astfel, în 30% din cazurile de cancer pulmonar se constată metastaze osoase (inclusiv la nivelul măduvei spinării), potrivit specialiştilor.

Cele mai frecvente localizări ale metastazelor cancerului pulmonar sunt înregistrate la nivelul coloanei vertebrale (peste 50% din cazuri) şi al membrelor inferioare.

Alte căi prin care cancerul pulmonar poate duce la dureri de spate sunt:

  • Tumora creează presiune pe anumite structuri ale musculaturii spatelui, în special în zona central-superioară, rareori în regiunea lombară
  • Celulele canceroase pot inflama terminaţiile nervoase din mucoasa care acoperă plămânii şi peretele toracic, determinând apariţia durerilor ascuţite de spate
  • Cancerul de plămâni poate metastaza în glandele suprarenale (în aproximativ 40% din cazurile de cancer pulmonar), cauzând durere în zona rinichilor – de unde şi confuzia „durere de rinichi”

Tratamentul durerilor de spate depinde în mare măsură de cauza descoperită în urma investigaţiilor imagistice de specialitate.

În cazul în care se constată existenţa unei tumori pulmonare, tratamentul va consta, în principal, în eliminarea pe cale chirurgicală a masei canceroase, urmată de chimioterapie sau/şi radioterapie. Dacă există metastaze osoase cauzate de cancerul pulmonar, se va recurge şi la medicaţie cu bifosfonaţi sau/şi analgezice.

Aceste măsuri, luate cât mai devreme, pot creşte şansele de supravieţuire ale pacientului şi pot ameliora semnificativ durerea de spate şi celelalte simptome specifice cancerului pulmonar. Având în vedere că acest tip de cancer are o evoluţie fulminantă, este foarte important ca pacienţii să se adreseze medicului de îndată ce observă simptome aparent banale, dar supărătoare, aşa cum este durerea de spate, tusea sau respiraţia îngreunată. Cu un diagnostic precoce şi un tratament corect instituit cât mai devreme, pacientul poate primi a doua şansă la viaţă.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Fostul consilier al lui Ludovic Orban o ironizează pe Oana Pellea, după ce aceasta a cerut să ne vaccinăm și în Catedrala Neamului: ‘Ar trebui să ne vaccinăm și prin clădiri neterminate’

Avatar

Publicat

in

De

Sebastian Bodu, fost consilier al lui Ludovic Orban și fost șef ANAF, în prezent consilier al lui Kelemen Hunor, o ironizează pe Oana Pellea.

În contextul în care Oana Pellea a cerut pe pagina de socializare ca românii să se vaccineze și în Catedrala Neamului, Bodu i-a oferit o replică pe măsură.

Adevarul e că sunt cozi uriașe la centrele de vaccinare, astfel că ar trebui să ne vaccinăm și prin clădiri neterminate. Unde nici măcar 19 grade Celsius nu sunt… Atât.
Mișto este că tanti asta cu nume celebru e lider de opinie printre sexomarxiști. Atât.”, a transmis Bodu, pe Facebook.

Postarea Oanei Pellea:

Catedrala Neamului nu poate găzdui vaccinarea ? Întreb. Atât! Intotdeauna in timp de pandemie, de razboi, in stare de necesitate…marile catedrale ale lumii…si au pus la dispozitie spatiile pentru a adaposti oameni, pentru a deveni spitale, etc…Catedrala Neamului este ridicata din banii oamenilor si ar trebui sa fie inspre folosul lor.De ce este nevoie? De vaccin, personal medical și de organizare. Atât.”.

Vezi și Doctorul Răzvan Constantinescu, jignit la magazin: ‘Nu-l serviți pe boul ăsta dacă nu are mască! Și mai e și medic!’

Kaufland provoacă un cutremur în piața supermarketurilor! A început marea vaccinare a angajaților

SURSE Operațiunea ‘Asaltul Lupilor Tineri’! Ce a reprezentat, în realitate, atacul lui Rareș Bogdan la Ludovic Orban

Este posibil ca imaginea să conţină: text care spune „Oana Pellea 1d・ Catedrala Neamului nu poate găzdui vaccinarea? Întreb. Atât! Intotdeauna in timp de pandemie, de razboi, in stare de necesitate...man catedrale ale lumii...si au pus la dispozitie spatiile oentru a adaposti oameni, pentru a deveni spitale, tc...Catedrala Neamului este ridicata din banii oamenilor si ar trebui sa fie inspre folosul lor.De ce este nevoie? De vaccin, vaccin, personal medical È™i de organizare. Atât.”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

DSP furnizează informația care îl contrazice pe Raed Arafat, în cazul femeii care a decedat după ce s-a vaccinat împotriva coronavirusului! A murit în ziua în care s-a vaccinat

Avatar

Publicat

in

De

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, vineri seara, că, dat fiind că decesul femeii de 73 de ani, din Bacău, apărut la o zi de la vaccinare. înseamnă că nu e corelat cu vaccinarea.

Însă, DSP Bacău a anunțat, sâmbătă seara, că femeia s-a vaccinat în aceeași zi în care a decedat.

Nu știu cazul, dar dacă Comitetul pentru coordonarea vaccinării s-a pronunțat, înseamnă că ei știu mai multe date despre împrejurările decesului.

A mai fost o știre acum câteva zile despre o persoană care a decedat la două zile. Era vorba de un infarct, care nu putea fi corelat cu administrarea vaccinului.

Din păcate se poate întâmpla, vaccinezi și se întâmplă decesul.

Dacă DSP a declarat, înseamnă că au date concrete. Faptul că decesul apărut la o zi de la vaccinare înseamnă că nu e corelat cu vaccinarea, a declarat Raed Arafat, în exclusivitate, vineri seară, la „Legile puterii”, după cum Bugetul.ro a scris AICI.

DSP Bacău a anunțat că femeia de 73 de ani s-a vaccinat în data de 22 ianuarie 2021, ziua în care a și murit

„Urmare  evaluarii realizate de catre specialistii din cadrul DSP Bacau, referitoare la decesul unei persoane de sex feminin, in varsta de 73 de ani, care s-a vaccinat la Centrul de vaccinare împotriva COVID-19 din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, in data de 22.01.2021, va comunicam urmatoarele :

– pacienta s-a prezentat la vaccinare in data de 22.01.2021, conform programarii efectuate in platforma informatica programare.vaccinare-covid.gov.ro;

– la nivelul centrului de vaccinare, au fost respectate procedurile de lucru si protocoalele specifice;

– in cadrul procedurii de triaj au fost masurate constantele (tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, SpO2), care se incadrau in limite normale;

– după vaccinarea împotriva COVID-19, persoana a fost îndrumată în punctul de supraveghere postvaccinare, unde a fost supravegheată  de catre medicul coordonator al Centrului de vaccinare timp de 15 minute,  nu a prezentat nici o reacție postvaccinală și a urmat circuitul de ieșire;

– nu au fost inregistrate deficiente in ceea ce priveste asigurarea calitatii, sigurantei si trasabilitatii vaccinurilor in toate etapele de gestionare a acestora, cu respectarea lantului de frig specific.

Mentionam ca pacienta se afla in evidentele medicului de familie cu multiple comorbiditati de natura cardiaca, neurologica si diabet zaharat.

Conform informatiilor detinute la nivelul UPU-SJU Bacau, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care a impus acordarea asistentei medicale de urgenta in contextul multiplelor comorbiditati existente. La examenul clinic si paraclinic efectuat in cadrul Unitatii de Primiri Urgente-SJU Bacau, pacienta a fost diagnosticata cu tulburare majora de ritm cardiac care nu a raspuns la manevrele de resuscitare si care a determinat decesul.

Tinând cont de antecedentele patologice, evoluția pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice si paraclinice inregistrate in UPU-SJU Bacau, nu se susține  decesul ca fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă.

Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, evenimentul coincident este definit ca  „evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia”, a transmis, sâmbătă, DSP Bacău.

Vezi și

Kaufland provoacă un cutremur în piața supermarketurilor! A început marea vaccinare a angajaților

SURSE Operațiunea ‘Asaltul Lupilor Tineri’! Ce a reprezentat, în realitate, atacul lui Rareș Bogdan la Ludovic Orban

Veste bună pentru cei care au ieșit la pensie! Ministerul Muncii vine cu noi beneficii în acest an

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend