Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

După scandalul din Comisia unde a fost audiat în Parlament privind creșterea prețului la gigacalorie, Nicușor Dan, fugărit pe hol de George Simion

Publicat

in

​Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a părăsit miercuri sala în care era audiat de membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind preţul energiei, afirmând că şedinţa la care a participat a fost un „circ”. Scopul comisiei este să afle ce măsuri a luat primarul şi Consiliul General ca să-i protejeze pe bucureșteni de majorarea prețului la gigacalorie. La ieșire, Nicușor Dan a fost fugărit pe hol de deputatul George Simion, copreşedinte al AUR.

„Din păcate, şedinţa asta a fost un circ pe care l-a generat preşedintele comisiei. Din respect pentru ceilalţi membri ai comisiei, pentru bucureşteni şi pentru această problemă foarte serioasă (factura la căldură – n.r.), am stat şi am discutat la obiect pe toate subiectele tehnice pe care am fost invitat. Sunt gata să dau orice fel de răspuns şi sunt gata să colaborez cu instituţiile statului pe orice înseamnă rezolvarea problemei termiei bucureştenilor. Nu am mai putut să stau în condiţiile în care preşedintele face declaraţii politice”, a explicat Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

La ieşirea din sala de şedinţă, el a fost oprit de deputatul George Simion, copreşedinte al AUR, care a încercat să-l reţină, pe motiv că trebuie să-i răspundă la mai multe întrebări.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Buchiniştii din Paris, încântaţi de revenirea turiştilor

Publicat

in

De

Turiştii au revenit în capitala Franţei, iar anticarii de pe malurile Senei – aşa numiţii buchinişti – nu se mai tem că pandemia de COVID-19 ar putea pune capăt unei tradiţii care datează din secolul al XVI-lea, relatează Reuters.

Rachid Bouanou, un fost marinar, deschide o ladă verde din lemn montată pe un perete care dă spre Sena de unde scoate cu grijă cărţi vechi, la mâna a doua, pentru a le vinde trecătorilor, potrivit Agerpres.

Pe fâşia de circa trei kilometri de-a lungul digului, au apărut 18 noi vânzători de cărţi, iar Bouanou, care mult timp a fost mecanic pe un vas de pescuit, este unul dinte aceştia.

”Am fost marinar… dar am iubit mereu cărţile, cărţile frumoase, şi m-am gândit de ce să nu împărtăşesc această pasiune şi să vorbesc despre cărţile şi autorii pe care îi iubesc altor oameni”, a spus el, zâmbind larg. ”Ajutăm oamenii să descopere cărţi şi autori noi”.

În apropiere, Jan şi Maria-Aida Vandemoortele, din Bruges, Belgia, răsfoiesc bucuroşi cărţile vechi şi ziarele de pe tarabele buchiniştilor.

”Doar în Paris ai parte de astfel de tarabe cu cărţi minunate”, a spus Jan, în vârstă de 68 de ani. ”Tocmai am zărit revista Time din anul când ne-am născut, ceea ce înseamnă că cineva a păstrat-o timp de 60 de ani, Dumnezeule, este minunat”.

Mult râvnitele locuri pentru tarabele cu cărţi sunt alocate pentru o perioadă de cinci ani de municipalitate. Buchiniştii nu plătesc chirie, dar trebuie să deschidă timp de cel puţin patru zile pe săptămână, iar de obicei, verile aglomerate compensează vânzările lente din timpul iernii.

Bouanou şi ceilalţi 17 noi buchinişti au primit autorizaţie de curând, aducând numărul total al vânzătorilor la circa 230, aceştia fiind primii anticari autorizaţi din 2019, înainte ca pandemia să ţină turiştii locali şi străini deoparte.

”Viaţa a revenit în cele din urmă (la normal)”, a spus Jerome Callais, preşedintele asociaţiei buchiniştilor. ”Am avut doi ani de pandemie cu lockdown-uri care ne-au adus activitatea în impas… turiştii se întorc, iar noii buchinişti îşi iau în primire posturile”.

Tarabele cu cărţi de pe malul Senei nu sunt însă doar pentru turişti.

”Este foarte încurajator (că au sosit noi vânzători), e un semn că nu va dispărea”, a spus Kubilai Iksel, un parizian de 27 de ani. ”Este unul dintre cele mai frumoase lucruri despre Paris”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Scandal politic major: Rusia, principalul ‘personaj’ al campaniei electorale din Italia

Publicat

in

De

Declaraţiile fostului preşedinte rus Dmitri Medvedev, care le ceruse joi europenilor să-şi „pedepsească” guvernele „stupide”, au suscitat o polemică în Italia în plină campanie electorală pentru alegerile legislative preconizate să aibă loc la 25 septembrie, relatează vineri France Presse, potrivit Agerpres.

Italia, sub conducerea premierului în exerciţiu Mario Draghi, a susţinut – fără rezerve – Ucraina de la începutul invaziei ruse, furnizându-i arme şi ajutor umanitar. O poziţie care s-ar putea schimba dacă o coaliţie a dreptei – mai rusofilă şi dată favorită în sondaje – ar ajunge la putere.

„Ingerinţa Rusiei” a fost denunţată joi în prima pagină de ziarul de stânga La Repubblica. „Moscova, interferenţe în alegeri” a titrat şi cotidianul Il Messaggero, în timp ce Il Corriere della Sera constata că „Rusia perturbă alegerile italiene”.

Într-o postare lungă publicată joi pe Telegram, Dmitri Medvedev nota: „Ne-am dori să vedem cetăţeni europeni care nu doar se indignează faţă de acţiunile guvernelor lor (…), ci şi le cer socoteală şi le pedepsesc pentru stupidităţile lor evidente”. „Aşadar, acţionaţi, vecini europeni! Nu rămâneţi tăcuţi! Cereţi-le socoteală!”, i-a îndemnat Medvedev, fost premier, pe cetăţenii europeni.

Aceste afirmaţii au suscitat indignarea ministrului de externe Luigi Di Maio, care a denunţat o „ingerinţă a Rusiei în alegerile italiene”. „Partidele italiene ar trebui să reacţioneze la unison, dar (liderul Mişcării 5 Stele şi fostul premier Giuseppe) Conte şi (liderul Ligii de extrema dreaptă Matteo) Salvini tac’, a constatat el.

Potrivit liderului Partidului Democrat (PD, de stânga) Enrico Letta, Moscova încearcă „să schimbe poziţia politicii externe italiene care de la început a fost foarte clară alături de UE şi NATO”, a denunţat el joi. „Trebuie să reconfirmăm această alegere. Este clar că despre asta vor fi şi alegerile din 25 septembrie’.

Totodată, Letta a cerut ca Liga să denunţe pactul pe care l-a semnat cu Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin.

Matteo Salvini, care intenţiona să se deplaseze la Moscova după începerea invaziei ruse şi a renunţat la călătorie în cele din urmă, s-a apărat vineri: „Nu am fost în Rusia de ani de zile (…) Rusia nu are nici cea mai mică influenţă asupra alegerilor italiene”.

Medvedev, care a fost preşedinte între 2008 şi 2012, iar apoi prim-ministru între 2012 şi 2020, este în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, dar se crede că are o influenţă nesemnificativă asupra vieţii politice ruse. Declaraţiile sale însă îşi ating ţinta, stârnind comentarii şi polemici.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend