Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

După multe controverse, marea soprană rusă Anna Netrebko revine pe o scenă de top

Publicat

in

A cântat în aprilie la Opera din Monte Carlo, dar concertul de miercuri al Annei Netrebko de la Filarmonica din Paris marchează marea revenire pe scenă într-o capitală occidentală a sopranei-vedetă din Rusia, criticată dur de la începutul războiului din Ucraina pentru presupusa sa apropierea de regimul de la Kremlin, scrie AFP.

​Soprana rusă Anna NetrebkoFoto: Simon Wedege Petersen/ Wikimedia Commons

Considerată una dintre cele mai mari voci de operă din lume, soprana a fost printre primii artiști ruși care au fost vizați după începerea invaziei din Ucraina, la 24 februarie, pentru că nu au denunțat în mod clar războiul.

Prestigioasa Metropolitan Opera din New York, unde era vedetă, i-a anulat apariția pe termen nelimitat. Ea și-a anunțat retragerea temporară de pe scenă.

Pe 30 martie, ea a „condamnat în mod expres războiul împotriva Ucrainei”, ceea ce a dus la îndepărtarea sa de pe scena din Rusia.

„Regret că acțiunile sau declarațiile mele din trecut ar fi putut fi interpretate greșit”, a scris atunci celebra artistă în vârstă de 50 de ani care locuiește la Viena. „Condamn expres războiul împotriva Ucrainei. Poziția mea este clară”, a adăugat ea.

Artiștilor ruși din țările lor li s-a spus să dea dovadă de patriotism sau să păstreze tăcerea, iar în țările occidentale li s-a cerut să se distanțeze public de operațiunea militară și de regimul rus.

Soprana nu și-a declarat niciodată în mod deschis sprijinul pentru președintele rus Vladimir Putin, dar a fost acuzată că a pozat în decembrie 2015 la Sankt Petersburg cu steagul rebelilor separatiști pro-ruși și că a înmânat un cec de un milion de ruble (aproximativ 15.000 de euro) liderului ucrainean pro-rus Oleg Țarev.

Ea s-a apărat explicând că a vrut să susțină artele, și mai ales Opera din Donețk, căreia Ucraina i-a tăiat toate finanțările, și a asigurat că „nu a primit niciodată sprijin financiar din partea guvernului rus” și că nu s-a aliat niciodată cu „niciun lider rus”.

Într-un interviu acordat duminică cotidianului francez Le Monde, ea a repetat că nu este „vinovată de nimic”, afirmând că singura ei greșeală a fost că nu s-a „informat mai mult despre situația din Donbass” și că „a vrut doar să ajute prietenii aflați în dificultate”.

„Mi s-a cerut, de asemenea, să mă declar împotriva lui Vladimir Putin. I-am răspuns că am un pașaport rusesc, că el este încă președinte și că nu puteam spune acele cuvinte în public. Așa că am refuzat”, a adăugat ea.

În ciuda condamnării războiului, Metropolitan Opera a pus sub semnul întrebării sinceritatea sa și a suspendat toate contractele sale până în mai 2026, a spus ea.

Valeri Gherghiev Foto: mil.ru

Fostul ei mentor, dirijorul Valeri Gherghiev, un apropiat al Kremlinului, a fost declarat persona non grata de către sălile de concert occidentale.

Concertul de miercuri al Annei Netrebko de la Filarmonică a fost deja amânat de trei ori din cauza pandemiei.

Ultimul său recital la Paris a avut loc în 2019, în cadrul unei gale pentru cea de-a 350-a aniversare a Operei din Paris. Se va întoarce în decembrie pentru a cânta în „La Force du Destin” de Verdi.

De asemenea, în această vară, ea își va face marea revenire în Italia, pe Arena din Verona.

NATIONAL

Germania face anunțul care ar putea declanșa marele război cu Rusia: ‘Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina’

Publicat

in

Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări din Alianţa Nord-Atlantică devin părţi la conflict, consideră Serviciul de cercetări al Bundestagului (camera inferioară a parlamentului federal german), informează vineri DPA, inforemază Agerpres.

”Dacă statul membru al NATO acţionează unilateral (adică nu în interiorul cadrului unei operaţiuni NATO decise anterior sau în afara structurilor de comandă ale NATO), atunci nici NATO ca întreg, nici alte state din NATO nu devin părţi la conflict”, susţin experţii parlamentari germani într-un raport consultat de DPA şi care urmează să fie publicat.

La finalul lunii februarie, preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus desfăşurarea de trupe la sol în Ucraina. Pe de altă parte, cancelarul german Olaf Scholz a respins ferm ideea desfăşurării de militari occidentali în Ucraina.

Ulterior, deputata Beatrix von Storch, membră a ‘Alternativei pentru Germania’ (AfD, dreapta radicală), a întrebat ce impact l-ar avea o desfăşurare de trupe dintr-un stat NATO asupra unui aşa-numit caz de Alianţă în care ţările NATO sunt obligate să se apere reciproc. ”Dacă trupe ale unui stat membru NATO se angajează în autoapărarea colectivă (articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite) în favoarea Ucrainei într-un conflict existent (între Rusia şi Ucraina) şi sunt atacate de cealaltă parte la conflict (Rusia) în cursul luptelor în zona de conflict, acesta nu constituie un caz al articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic”, au scris experţii parlamentari germani în raport.

Ei subliniază că articolul 5 al Tratatului NATO se referă la ţări şi trupe NATO care sunt atacate pe teritoriul lor său în afara acestuia

”Un angajament militar al trupelor la sol franceze în favoarea Ucrainei s-ar baza pe dreptul colectiv de autoapărare în conformitate cu articolul 51 al Cartei ONU şi astfel ar fi permis, potrivit dreptului internaţional. Pe de altă parte, o reacţie militară a Rusiei contra unor ţinte din Franţa ar constitui un ‘atac armat’ (contrar dreptului internaţional) în interiorul sensului articolului 5 al Tratatului NATO, care ar stabili condiţiile factuale pentru o proclamare a unui caz de Alianţă”, arată raportul citat.

Serviciul de cercetări al Bundestagului are opt departamente specializate cu aproximativ 100 de experţi şi realizează studii la solicitarea individuală a deputaţilor germani sau pentru comisiile parlamentare specializate.

Rusia îi amenință pe francezi

Vicepreşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Piotr Tosltoi, ameninţă, într-un interviu acordat postului francez BFMTV, Franţa şi pe preşedintele francez Emmanuel Macron că ruşii ”îi vor omorî toţi militarii francezi”, în cazul în care vor fi trimişi în Ucraina, o ideea evocată de către şeful statului francez, care declara că nu stabileşte ”nicio limită” în susţinerea Kievului împotriva atacurilor Rusiei (pe larg, aici).

Citeste mai mult

NATIONAL

A fost o bătălie atât de grea, a spus Rybakina după ce a învins-o pe Azarenka la Miami Open

Publicat

in

Elena Rybakina, a patra favorită de la Miami Open, a învins-o pe Victoria Azarenka cu 6-4, 0-6, 7-6 în semifinalele turneului, urmând s-o întâlnească sâmbătă, în finală, pe Danielle Collins, care a trecut de Ekaterina Alexandrova în două seturi, 6-3, 6-2, potrivit mediafax.

Elena Rybakina a obținut victoria în setul decisiv, într-o partidă care a durat două ore și 33 de minute.

„A fost o bătălie atât de grea”, a declarat Rybakina, în timpul interviului de pe teren, după ce a ajuns în a patra finală a anului, notează Reuters.

Jucătoarea în vârstă de 24 de ani, care își dorește al treilea titlu în acest an, după victoriile de la Brisbane și Abu Dhabi, a învins-o pe adversara sa din finala de sâmbătă, Danielle Collins, în ultimele trei meciuri.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend