Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

După ce s-a judecat 5 ani – un piteştean a câştigat procesul cu BCR – Dobânda la credit i-a scăzut de la 10% la 2%

Avatar

Publicat

in

bcr_bancaUn piteştean a câştigat recent procesul cu BCR la Curtea de Apel privind clauzele abuzive din contractual de credit ipotecar, după ce pierduse la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în alt dosar. Astfel, instanţa a decis reducerea dobânzii de la 10% la aproximativ 2% pe an.

Fost director de bancă, M Toma a fost insistent şi sigur pe varianta sa aşa că timp de 5 ani s-a judecat cu Banca Comercială Română (BCR) pe dobânda din contractele de credit ipotecar.

În decembrie 2013, Curtea de Apel Piteşi i-a dat acestuia câştig de cauză în mod irevocabil şi a constatat ca fiind abuzivă clauza prin care dobânda curentă se calculează în funcţie de dobânda de referinţă variabilă a BCR.    Astfel, în loc de o dobândă de 10%, acesta va plăti sub 2% (Euribor + 1,5 puncte procentuale) pentru împrumutul luat. Pentru asta a fost nevoie de două procese, care au avut însă abordări diferite.   M. Toma, fost director de sucursală bancară din Piteşti, a dat în judecată BCR cu cinci ani în urmă. Acesta a pornit procesul cu banca în 2009, pentru două credite ipotecare în euro luate în 2008. Formularea privind dobânda curentă din contract era una standard pentru împrumuturile ipotecare oferite de BCR la acea vreme: după o perioadă de un an în care dobânda era fixă, aceasta devenea variabilă după formula „dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă a BCR, care se afişează la sediile băncii”, la care se adaugă o marjă fixă, în general de 1,5 pp.   De la o dobândă de 6,85% în primul an, clientul a trecut la una de 10,5% din cel de-al doilea. Nemulţumit de această situaţie, în condiţiile în care referinţa pieţei la euro (Euribor) scădea vertiginos în debutul crizei, clientul s-a adresat Protecţiei Consumatorilor şi apoi instanţei de judecată.

 

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Marea Britanie vrea să introducă de la 1 ianuarie noi reguli pentru a interzice accesul cetăţenilor UE cu cazier

Avatar

Publicat

in

Marea Britanie va introduce de la 1 ianuarie noi reguli prin care va interzice intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor din Uniunea Europeană care au cazier, ceea ce va însemna un tratament egal pentru aceştia cu regimul aplicat cetăţenilor cu situaţii similare din restul ţărilor lumii, transmite Reuters.

‘Prea mult timp, regulile UE ne-au obligat să acceptăm infractori străini periculoşi, care abuzează de valorile noastre şi ne pun în pericol modul de viaţă, pe străzile noastre’, a afirmat ministrul de interne Priti Patel.

‘Marea Britanie va fi mai sigură datorită controalelor de frontieră mai ferme şi mai corecte atunci când infractorii străini, indiferent de naţionalitate, vor fi supuşi aceloraşi reguli’, a spus Patel.

Modificările vor fi prezentate joi în parlament.

Ele prevăd că infractorilor străini condamnaţi la cel puţin un an de închisoare li se va interzice intrarea în Regatul Unit, iar pentru cei cu sentinţe mai scurte decizia va fi luată în funcţie de fiecare caz individual.

Şi cei care nu au executat condamnări ar putea fi respinşi la graniţă dacă sunt recidivişti sau au primit o condamnare de orice fel în precedentele 12 luni şi nu au mai intrat anterior în Marea Britanie.

Potrivit guvernului, aceste reguli, care nu li se vor aplica cetăţenilor UE acoperiţi de măsuri din acordul de Brexit, se înscriu în eforturile menite să consolideze frontierele ţării.

Controlul imigraţiei a fost unul din factorii-cheie în votul pe care l-au dat britanicii în 2016 în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Responsabili din poliţie şi securitate au avertizat însă că Marea Britanie va fi mai puţin sigură dacă nu va fi convenit un acord asupra relaţiilor viitoare cu UE înaintea datei de 31 decembrie, când ia sfârşit perioada de tranziţie.

Anunţul guvernului intervine, totodată, după ce Curtea de Apel din Londra a decis miercuri că deportarea forţată a migranţilor cu doar 72 de ore de la înştiinţarea lor este ilegală. 

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Gabriela Firea: Voi depune un proiect pentru amendarea Legii Termoficării

Avatar

Publicat

in

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea susţine că printre primele iniţiative legislative pe care le va avea în calitate de senator de Bucureşti va fi cea privitoare la modificarea intervalului de timp legal de la care se poate furniza agentul termic.

“Voi depune imediat după depunerea jurământului un proiect de lege de amendare a Legii termoficării, astfel încât toamna să se poată furniza căldură mai devreme în apartamente şi instituţiile racordate, faţă de cât prevede acum cadrul legislativ. Un prim pas în această direcţie l-am făcut ca primar general, în 2018, când, la solicitarea noastră, a fost modificată Hotărârea de Guvern 117/1994. Am solicitat atunci modificarea intervalului de timp calculat ca referinţă: media pe 3 zile între orele 20,00 şi 6,00, pentru care se aşteptau 10 grade prin lege. (…) La cererea cetăţenilor care îmi scriu şi acum că le este frig în case din cauza acestor restricţii legale, propun micşorarea şi mai mult a acestui interval, cu încă 3 ore, adică de la 22,00 la 5 dimineaţa. Astfel încât în momentul în care se resimte deja rece în apartamente şi birourile racordate la sistemul centralizat să se poată furniza agentul termic”, a scris Firea, joi, pe Facebook.

Ea spune că acest lucru se poate realiza prin lege votată în Parlament sau printr-o hotărâre a Guvernului.

“Propun, de asemenea, ca persoanele şi familiile care cer amânarea livrării agentului termic, din cauza problemelor financiare, să fie sprijinite, astfel încât să nu se îmbolnăvească stând în frig, în propria casa”, mai susţine Gabriela Firea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend