Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

După ce poarta către Europa a fost ‘blocată’, Rusia caută clienți pentru combustibili în Africa și Orientul Mijlociu

Publicat

in

Deoarece nu mai reuşeşte să vândă combustibil în Europa, Rusia se îndreaptă spre Africa şi Orientul Mijlociu în căutarea de noi piețe, scrie agerpres.ro

Aceste evoluţii vor spori probabil concurenţa pentru clienţii asiatici între Rusia şi alţi exportatori mari de combustibili – Arabia Saudită şi Statele Unite – care sunt principalii trei furnizori ai Asiei.

Din martie, UE reduce lent importurile de combustibili şi ţiţei rusesc. Liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului, precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că sancţiunile UE asupra importurilor de ţiţei din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie de şase luni pentru ţiţei şi de opt luni pentru produsele rafinate.

Cumpărătorii asiatici au accelerat achiziţiile de ţiţei rusesc, chiar dacă în mod natural Asia nu este o piaţă pentru combustibilul rusesc deoarece rafinează mai mult petrol decât are nevoie şi este un exportator net de combustibil.

Astfel, Rusia trebuie să găsească noi zone de export, cum ar fi Africa şi Orientul Mijlociu, pentru a-şi proteja cota globală de piaţă şi a evita un declin mai accentuat la exporturilor de petrol şi al producţiei.

„Africa şi Orientul Mijlociu par să fie principalele opţiuni pentru livrările de petrol ale Rusiei, astfel încât ne aşteptăm la majorarea aprovizionării în aceste regiuni în semestrul doi din 2022, pe măsură ce vor fi impuse sancţiunile UE”, a precizat un trader pentru Reuters.

Înaintea impunerii sancţiunilor asupra sectorului financiar rusesc, Moscova exporta peste 2,5 milioane barili pe zi (bpd) de ţiţei şi aproximativ două milioane bpd de combustibili spre Europa, transmite AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Salvatorii au început coborârea turiștilor blocați la Cabana Capra / Alte șapte avalanșe mai mici s-au produs în zonă

Publicat

in

Salvatorii au început, duminică, coborârea celor 60 de persoane blocate la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan după producerea unei avalanşe de mare dimensiuni, anunţă Instituţia Prefectului Argeş. În zonă s-au produs și alte șapte avanlanșe mai mici.

Avalanșă în FăgărașFoto: DreamsTime

„18 militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş acţionează în zonă împreună cu alţi 6 militari veniţi din Dâmboviţa, Olt şi Vâlcea. Şase salvatori montani sunt în echipele de intervenţie. 10 poliţişti şi trei jandarmi montani acţionează în aceeaşi zonă. La Capra sunt 60 de oameni. 50 sunt turişti din Bucureşti, Timiş şi Argeş, iar 10 sunt membrii personalului”, se arată într-o informare transmisă de Instituţia Prefectului Argeş.

Avalanşa care a afectat zona Capra are 2 kilometri lungime, aceasta fiind distanţa dintre punctul din care se presupune că a pornit şi locul unde s-a oprit.

„Echipele de salvatori spun că o parte a lovit cabana şi o alta a curs spre parcare şi a afectat maşinile parcate acolo. De asemenea, forţele care intervin astăzi au mai găsit urmele a alte şapte avalanşe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis şi până la Capra”, mai menționează Prefectura Argeş.

Intervenţia pentru evacuarea turiştilor de la Cabana Capra, aflată lângă un sector închis al DN 7C – Transfăgărăşan, a început în cursul dimineţii și poate dura câteva ore, a declarat șeful DSU Raed Arafat la Digi 24.

Potrivit ISU Argeș, la intervenţie participă şi salvamontişti, jandarmi şi angajaţi ai Secţiei de Drumuri Naţionale. De asemenea, pentru evacuarea celor 60 persoane rămase izolate în Cabana Capra, ca urmare a avalanşelor produse în zonă, au fost dislocate două şenilate de la ISU Vâlcea şi ISU Olt şi un UTV de la ISU Dâmboviţa.

Poliţiştii au anunţat că vor verifica modul în care turiştii au ajuns, pe un sector de drum închis circulaţiei, la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan.

DN 7C este închis traficului, de la kilometrul 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7C, dar şi prin indicator şi barieră la kilometrul 104.

Dacă şoferii care se află cu maşinile la cabana Capra au încălcat interdicţia de a circula pe Transfăgărăşan iarna, ei pot primi amenzi cuprinse între 870 şi 1160 de lei, respectiv 6-8 puncte de penalizare, dar şi suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile. (surse Agerpres, news.ro)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Plafoanele de preț au afectat veniturile din export ale Rusiei cu aproximativ 8 miliarde de dolari în ianuarie

Publicat

in

Plafoanele preț la petrolul rusesc au afectat probabil veniturile Moscovei din exporturile de petrol și gaze cu aproape 30% în ianuarie, sau aproximativ 8 miliarde de dolari, față de aceeași perioadă a anului trecut, a declarat duminică șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, relatează Reuters.

UE sanctioneaza produsele petroliere rusestiFoto: Michael Probst / AP / Profimedia

Uniunea Europeană face duminică un alt pas mare spre tăierea legăturilor sale energetice cu Rusia. Blocul celor 27 de națiuni interzice produsele petroliere rafinate rusești, cum ar fi motorina, și se alătură SUA și altor aliați pentru a impune un plafon de preț pentru vânzările către țările non-occidentale, relatează The Guardian.

Diplomații UE au spus că limitele de preț convenite de ambasadorii pentru cele 27 de țări UE sunt de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere premium, cum ar fi motorina, și un plafon de 45 de dolari pe baril pentru produsele reduse, cum ar fi păcura.

Interdicția Europei intră în vigoare duminică după embargoul asupra cărbunelui și a majorității petrolului din Rusia. Mișcarea este menită să reducă și mai mult dependența de energia rusă și alimentarea mașinăriei de război a Kremlinului, pe măsură ce se apropie aniversarea invaziei Ucrainei, relatează Associated Press.

Totodată, producătorii de petrol ar putea fi nevoiți să-și reconsidere politicile de producție în urma unei redresări a cererii din China, al doilea consumator de petrol din lume, a declarat duminică directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol.

China, cel mai mare importator de țiței din lume și al doilea cumpărător de gaze naturale lichefiate, a devenit cel mai mare factor de nesiguranță pe piețele globale de petrol și gaze în 2023, deoarece investitorii au pariat pe viteza redresării sale după ce Beijingul a ridicat restricțiile legate de COVID în decembrie.

„Ne așteptăm ca aproximativ jumătate din creșterea cererii globale de petrol din acest an să vină din China”, a declarat Birol pentru Reuters, în marja conferinței din India Energy Week.

El a adăugat că cererea de combustibil pentru avioane din China explodează, punând presiune în creștere asupra cererii.

„Dacă cererea crește foarte puternic, dacă economia chineză revine, atunci va fi nevoie, din punctul meu de vedere, ca țările OPEC+ să se uite la politicile lor (de producție),” a spus Birol.

Grupul de producători OPEC+ a înfuriat Statele Unite și alte țări occidentale în octombrie, când a decis să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi din noiembrie până în 2023, în loc să pompeze mai mult pentru a reduce prețul combustibilului și a ajuta economia globală, așa cum a sfătuit SUA.

Birol a spus că speră ca o astfel de situație să nu se repete și că OPEC+ – care include membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați precum Rusia – va reveni la un rol constructiv pe piață pe măsură ce cererea se îmbunătățește.

Citește și:

Cum ajunge petrolul rusesc în pompele Occidentului, în ciuda sancțiunilor. Țara care devine un jucător important pe piața mondială

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend