Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dumitru Crudu: Prostituatele ucrainence și soldații ruși

Publicat

in

Dumitru Crudu este un poet și dramaturg de limbă română din Republica Moldova. Este câștigător al Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului”, organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER) și de Fundația Principesa Margareta a României, ediția 2003. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Teatrale din Republica Moldova, cât și al ASPRO.

Îmbrăcată într-o minijupă de blugi și încălțată în pantofi cu tocuri, Sofia stătea la marginea bulevardului Taras Șevcenco, și le făcea cu mâna soldaților ruși, care patrulau prin oraș, cu automatele spânzurându-le pe piept. Sofia nu era singura care încerca să-i ispitească pe soldații ruși, dezgolindu-și în fața lor coapsele lor pline și orbitoare sau decolteurile adânci. Mai făceau trotuarul încă vreo opt femei, înșirate de-a lungul arterei, în dreptul câteunui copac înverzit.

Oamenii din Melitopol le știau foarte bine. Unii mai bine chiar decât pe propriile neveste sau iubite. Erau vestitele prostituate de la hotelul Național, ras de pe fața pământului de mortierele rusești.

Rămase fără hotelul lor drag, fetele agățau clienți chiar pe artera principală. Preferau soldați ruși.

Un sergent se opri în fața Sofiei.

– Și unde o putem face?

– La mine, acasă.

– Stai singură?

– Da.

– Stai departe de aici?

– Nu.

– Atunci hai să mergem.

– Să mergem, îi spuse fata și o luă înainte și soldatul se porni după ea. Un bărbat cu pălărie îi priviră chiorâș, pe fereastra unui troleibuz. Au ajuns în fața unei clădiri, din care una dintre aripi era distrusă de o bombă. Au intrat în aripa rămasă în picioare și au urcat la șapte. Fata a deschis ușa și l-a împins înăuntru și primul lucru care-l izbi pe soldat fu faptul că toate geamurile din apartamentul acela fuseseră sparte și în locul lor fuseseră montate niște pelicule de polietilenă. Vântul bătea și acestea se umflaseră, dându-i soldatului senzația că ar putea plesni în orice moment. Dar nu se rupeau.

– Hai dezbracă-te ce mai aștepți, îl îndemnă fata. Dezbracă-te și du-te și fă o baie.

– Să mă dezbrac? O baie? Glumești? Hai în dormitor.

– Hai.

Soldatul intră după fată și văzu un pat alb ca zăpada, acoperit cu cearceafuri proaspăt spălate.

– Da, merg să fac o baie. Dar tu?

– După tine.

Soldatul se dezbrăcă în fața ei și fata plescăi din buze și bătu din palme. Intră în baie cu automatul în mână. Când se spălă se gândea la un singur lucru și abia aștepta să iasă din baie.

Când ieși, o văzu pe fată așteptându-l în fața ușii cu un pistol mână și nu mai reuși s-o ochească cu automatul că ea apăsă pe trăgaci.

Icnind și transpirând, fata îl târî spre fereastra din bucătărie, demontă pelicula de polietilenă și-l aruncă în curtea din spatele blocului.

După care fata încuie ușa după ea și ieși în stradă, alăturându-se prietenilor ei care încercau să agațe soldați ruși. Își îndoi un picior și-l chemă cu degetul pe un căpitan care își plimba ochii pe coapsele ei.

NOTA AUTORULUI: Acest text este o proză și trebuie citit în această cheie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

SUA împing Ucraina „să ucidă în masă civili” – ambasador rus

Publicat

in

De

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, acuză Washingtonul că agravează conflictul din Ucraina prin aprovizionarea continuă cu arme a trupelor ucrainene, mișcări provocatoare care determină regimul de la Kiev „să omoare în masă civili” și care complică „relațiile dintre cele mai mari puteri nucleare”, relatează TASS.

Anatoli AntonovFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

„Inundarea nesăbuită a Ucrainei cu arme nu face decât să strângă spirala conflictului și să crească posibilitatea unei escaladării a conflictului cu consecințe imprevizibile”, a declarat Anatoli Antonov pe canalul Telegram al ambasadei ruse în SUA.

„Cu toate acestea, conducătorii de la Washington, orbiți de ideea de a slăbi Rusia, nu sunt încă capabili să evalueze rațional întregul pericol al mișcărilor lor”, a adăugat ambasadorul rus.

„Administrația Biden mărește livrările de arme către Kiev. Dacă înainte livra lansatoare portabile de rachete antiaeriene și rachete antitanc, acum a trecut la artilerie grea, sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate și, după toate aparențele, la sisteme de apărare aeriană”, a precizat Antonov.

Diplomatul rus a subliniat că, în plus, SUA împărtășesc informații cu partea ucraineană și se consultă cu privire la „cum să acționeze pe câmpul de luptă”.

„În esență, prin mișcările sale provocatoare, SUA împing regimul de la Kiev să ucidă în masă civili. În plus, în acest caz, SUA aprobă desfășurarea continuă a mercenarilor americani în Ucraina”, a adăugat el.

„O astfel de politică creează riscuri suplimentare în relațiile dintre cele mai mari puteri nucleare”, a subliniat ambasadorul Rusiei în SUA.

———–

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ce va face Gazprom dacă Occidentul pune un plafon pe prețul gazelor? Peskov: Va schimba termenii din contracte

Publicat

in

De

​Kremlinul a transmis marți că gigantul rus Gazprom ar putea încerca să schimbe termenii contractelor sale de livrare dacă țările occidentale vor implementa un plafon de preț pentru gazul rusesc, transmite Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al KremlinuluiFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Liderii G7 au convenit să studieze posibile plafoane de preț pentru petrolul și gazele rusești pentru a încerca să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța campania militară din Ucraina.

Oficialii occidentali spun că doresc să încurajeze vânzările de petrol rusesc la niveluri ușor peste costurile de producție pentru a se asigura că veniturile Rusiei sunt reduse în timp ce aceasta își menține producția, dar detaliile complete nu au fost încă anunțate.

„Depinde de direcție, depinde de decizia luată de Gazprom. Probabil că se poate pune problema modificării termenilor contractelor existente, a modificării prețului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre ideea plafonării gazelor.

Peskov nu a precizat dacă modificările ar putea însemna alinierea contractelor la plafoanele propuse sau revizuirea completă a termenilor contractuali.

Întrebat cum ar putea afecta bugetul de stat propunerile G7 de plafonare a prețului pentru gazele și petrolul rusesc, Peskov a răspuns: „Nu știm încă despre ce este vorba… Conform constituției noastre, Rusia este un stat social – îndeplinirea tuturor obligațiilor sociale este principala noastră prioritate”.

În ciuda faptului că a câștigat mai mult decât înainte de trimiterea trupelor în Ucraina, în timp ce prețurile energiei au crescut pe fondul restricțiilor legate de sancțiuni, Rusia planifică un deficit bugetar de 2% din produsul intern brut în acest an, în condiții de sprijinire a populației și a firmelor pentru a compensa sancțiunile.

Chiar și cu acest deficit bugetar preconizat, Rusia are nevoie de un preț al petrolului de 100 de dolari pe baril în acest an pentru a-și echilibra bugetul, potrivit Nataliei Orlova, economist șef la Alfa Bank.

———–

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend