Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dumitru Budrala: Filme adevărate, pe care le poți vedea doar la festivalul de la Sibiu

Publicat

in

Începe Sărbătoarea Filmului Documentar! Astra Film Festival debutează duminică la Sibiu și se va desfășura în aer liber, în săli de cinema și online, în perioada 5-12 septembrie.

Evenimentul de deschidere, care va avea loc începând cu ora 18:00, la Scena Lac din Cadrul Muzeului Astra, va fi prezentat de jurnalista Teodora Tompea, iar Tudor Chirilă va recomanda programul festivalului. Publicul va avea ocazia să vadă în premieră documentarul eveniment „Acum știi”, al regizorului Emmanuel Cappelle, a cărui concluzie („Schimbările climatice vor arunca lumea în colaps”) are toate șansele să schimbe părerea spectatorilor asupra viitorul umanității. Seara se va încheia cu un concert marca Martyn Jacques of The Tiger Lillies.

Temele principale ale #AFF2021, Alerta de colaps climatic, Cupluri în ape tulburi, Procreare în noile coordonate, Moarte indecentă și Granițe, tratează unele dintre cele mai importante și mai profunde subiecte ale momentului.

Festivalul Astra Film Sibiu, ajuns la cea de a 28-a ediție, va prezenta 200 de evenimente cinematografice, inclusiv programul special de vizionare de filme din bărci care plutesc pe lac, Bărcile de Salvare, care va prezenta proiecțiile unor filme realizate de jurnaliști de la Recorder și de la emisiunea „România, te iubesc!” (Pro TV). Plus nelipsitele surprize.

Evenimentele vor putea fi urmărite în săli de cinema, în aer liber și online: la Muzeul Astra (Scena Lac, Târgul de Țară, Amfiteatru, Mori de Vânt), în Piața Mică, la Astra Film Studio și la Centrul Besoiu. Programul complet, bilete, alte detalii, pe site-ul festivalului: https://astrafilm.ro.

Evenimente speciale în prima zi a festivalului

Gala de deschidere va începe la ora 18:00 pe Scena Lac din Muzeul Astra și va fi urmată de proiecția în premieră a filmului „Acum știi” (2021 – Franța, r. Emmanuel Cappelle). Este un film-șoc, a cărui concluzie („Schimbările climatice vor arunca lumea în colaps”) are toate șansele să schimbe părerea spectatorilor asupra viitorul umanității. Imediat după film, spectatorii sunt chemați să participe la o dezbatere moderată de jurnalista Teodora Tompea, a cărei invitat special este Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteorologice extreme. Va urma apoi, de la 21:30, concertul Martyn Jacques of The Tiger Lillies.

Organizatorii au avut de ales din aproximativ 3.000 de filme venite din toată lumea, din India în Columbia și din Norvegia în Burkina Faso. Selecția realizată de organizatori va propune foarte multe premiere; mai mult de patru filme din cinci vor fi văzute pentru prima oară în România, iar printre ele se află numeroase premiere mondiale.

„Astra Film Festival este cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani. Selecția oficială va confirma acest lucru, propunând filme remarcabile și foarte multe premiere. Filme pe care le poți vedea doar la Sibiu, și niciunde altundeva. Povești ale oamenilor, felul lor de a fi. Filme întotdeauna profunde, necosmetizate, care te lovesc într-un fel, poate te schimbă, și te aruncă înapoi în viața ta mai matur și mai înțelept”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Vor fi patru secțiuni competiționale (Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală și de Vest, România și DocSchool), iar premiile în valoare de 20.000 de euro sunt oferite de ICR, HBO Europe, Consulatul Germaniei în Sibiu, UCIN, Cinelabs.

Astra Film DokTank, programul dedicat industriei cinematografice

Profilul profesional al celei de a 28-a ediții Astra Film Festival este completat de Astra Film DokTank (6-12 septembrie), un consistent program dedicat industriei de film. Va fi o ediție hibridă: unele activități se vor desfășura la Sibiu, altele online.

„Programul Astra Film DokTank are ca scop încurajarea dezvoltării și creșterii industriei documentare românești și europene. Prin acest program selectăm și promovăm proiecte în toate etapele dezvoltării, oferindu-le regizorilor de film documentar o platformă prin care să interacționeze cu experți din industrie și să găsească potențiali parteneri pentru proiectele lor”, declară Kato Csilla, director artistic Astra Film Festival.

Astra Film Lab este un workshop intensiv de patru zile pentru proiectele de film, ce constă în programe de mentoring, discuții, întâlniri one-to-one și un pitch public în fața unei audiențe de experți și reprezentanți ai industriei cinemaului documentar. Astra Film Lab pune accent pe proiecte și echipe din regiune, cu scopul de a facilita schimburi internaționale. Pentru ediția din acest an au fost selectate 11 proiecte din Bulgaria, Croația, Germania, Italia, Letonia, Moldova, Polonia, Rusia, Ucraina, Ungaria și România.

De asemenea, în cadrul zilelor Dok Tank vor mai avea loc întâlniri și mese rotunde cu teme precum viitorul filmului documentar în televiziune și realizarea primului lungmetraj documentar, cu participarea studenților de la universități europene de filme și patru evenimente majore: O viață în spatele camerei, Stereotipurile și etica documentarului, Masterclass Salome Jashi și Workshop Christoph Krutzler.

O VIAȚĂ ÎN SPATELE CAMEREI
. Pasionații de film documentar vor avea ocazia să întâlnească un invitat foarte special, Gary Clarke, unul dintre cei mai apreciați directori de imagine din Marea Britanie, nominalizat la Premiile Emmy. Gary Clarke va susține un masterclass, „În Căutarea Realului: Etica Documetarului Dramatizat” (miercuri 8 septembrie, 14:00) și un dialog cu Liviu Tipuriță – nominalizat la BAFTA (joi 9 septembrie, 14:00). Ambele întâlniri vor avea loc la Sala CHANGES de la intrarea principală în Muzeul din Dumbrava Sibiului. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

STEREOTIPURILE ȘI ETICA DOCUMENTARULUI. Scurtă istorie a documentarului și prezentarea câtorva idei care au făcut obiectul dezbaterilor de la realizarea primelor imagini în mișcare și continuă să influențeze producțiile vizuale în zilele noastre.

Prezentare de dr. Oana Ivan, profesor asistent al programului de master în film documentar al Facultății de teatru și film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

MASTERCLASS SALOME JASHI. Discuție cu Salome Jashi din Georgia, moderată de criticul Ionuț Mureș. Salome Jashi este unul dintre cele mai interesante nume de pe scena documentarului actual. Filmele ei au fost selectate și premiate la festivaluri precum Visions du reel din Elveția și Sundance din SUA. Acum 5 ani, a câștigat premiul Astra Film pentru cel mai bun film din Europa Centrală și de Est (cu filmul The Dazzling Light of Sunset). Anul acesta, este prezentă în selecția oficială cu un film-parabolă, Taming the Garden (Pădurea domestică).

WORKSHOP CHRISTOPH KRUTZLER. Christoph Krutzler, unul dintre cei mai valoroși actori de teatru şi film din Austria, va susține un workshop în limba engleză, despre influențele reciproce pe care le exercită filmul documentar şi cel de ficţiune (11 septembrie, 13.00 – Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Sala „Changes”, Pavilionul de la Intrarea 1). Krutzler este invitat special la premiera documentarului #newTogether (regizat de Carmen Lidia Vidu şi produs de Forumul Cultural Austriac București.

43 de titluri din selecția oficială, prezentat și la Astra Film Online

Ediția din acest an va include și o componentă online, în cadrul căreia un număr de 43 de titluri din selecția oficială vor putea fi vizionate de oriunde din România. Filmele vor deveni accesibile după proiecția lor fizică de la Sibiu și vor rămâne disponibile pe platforma festivalului timp de o săptămână după încheierea ediției fizice, adică până în 19 septembrie ora 23.59.

Detalii despre filmele cu programare online și modul de achiziționare a biletelor și abonamentelor vor fi disponibile pe site-ul festivalului www.astrafilm.ro începând de luni 6 septembrie 2021.

Concertele AFF2021

Ca de fiecare dată, Astra Film Festival oferă Vibrații AFF, o serie de concerte ale unor trupe foarte apreciate de public, orice vârstă ar avea. Astfel, publicul este așteptat să câte și să danseze împreună cu artiștii de la Martyn Jacques of The Tiger Lillies: Cabinet of Dr Caligari (Cine-Concert) – duminică, 5 septembrie, 21:30 (Scena Lac). Cei trei membri ai trupei, Adrian Stout, Martyn Jacques și Jonas Golland, au dezvoltat un stil muzical propriu – o combinație originală între operă, muzică gypsy și rock experimental.

Alte concerte recomandate: Taraful Jean Americani și Corina Sârghi miercuri, 8 septembrie , ora 22:30 in Piata Mica ; DJ Kosta – joi, 9 septembrie, 14:00 (Târg de Țară); Mădălina Pavăl – sâmbătă, 11 septembrie, 14:00 (Târg de Țară).

Programul complet al festivalului:https://www.astrafilm.ro/ro/program-orar?date=5

Bilete și locații: https://www.astrafilm.ro/ro/bilete-si-locatii

A 28-a ediție Astra Film Festival – Festivalul Internațional de Film Documentar de la Sibiu celebrează viața, în toată diversitatea ei, prin cele peste 200 de evenimente cinematografice. Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală și de Est, AFF Sibiu este un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de:
Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor, Filarmonica de Stat Sibiu

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă

Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Sponsori: HBO, DPD România, Materom Autohaus, Cinelab, Ursus, Nod Pub, The Refresh, Kulinarium, Sonne Restaurant Cafe

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Scena9, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Urban,ro, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Medicul Monica Pop cere STARE DE URGENȚĂ: E nevoie de testare în masă și vaccinare

Publicat

in

De

Medicul Monica Pop cere decretarea stării de urgență în România, precum și vaccinarea în masă a populației. Apelul doctoriței vine în condițiile în care numărul cazurilor noi e din ce în ce mai mare.

“Acum e nevoie de STARE DE URGENȚĂ, măcar pentru 2 SAPTAMINI. si de: INTRODUCEREA TESTARII IN MASĂ, alaturi de vaccinare( cu exceptia celor care au contraindicatii) mască,izolare!”, scrie Monica Pop pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

‘Daţi un mesaj clar pentru susţinerea vaccinării’ – mesajul mediului de afaceri pentru Patriarhul Daniel

Publicat

in

De

Mediul de afaceri din România solicită Patriarhului Daniel să dea un mesaj clar populaţiei să se vaccineze şi Guvernului să introducă obligativitatea certificatului verde în toate activităţile, cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor, se arată într-un comunicat al Romanian Business Leaders (RBL), informează Agerpres.

“De peste o lună comunitatea oamenilor de afaceri din România este în panică. Am avut răbdare ca politicienii să rezolve criza politică şi să se concentreze pe crizele României. Dar timpul nu mai are răbdare. Aşa că ne adresăm direct şi fără ocolişuri, tuturor celor care pot să oprească măcelul de azi, când a mai murit un sat, pentru că noi credem că puterea şi responsabilitatea sunt împărţite între noi toţi”, se arată în comunicat.

Oamenii de business cer ajutor preşedintelui Klaus Iohannis pentru a intermedia disensiunile între partidele politice.

“Domnule Preşedinte Iohannis, e nevoie să puneţi toate eforturile în formarea rapidă a unui Guvern stabil, care să ia măsurile de care România are nevoie. Calvarul din spitale, facturile la energie, inflaţia, educaţia lăsată de izbelişte, reforma statului, acestea sunt priorităţile românilor. E nevoie să acţionaţi ca un liant al forţelor politice, ca un facilitator care să pună înapoi, pe agenda politicienilor, agenda României”, au arătat reprezentanţii RBL.

Guvernul trebuie să impună măsuri curajoase, chiar dacă nepopulare pentru vaccinare. Pentru că e nevoie să fie refăcute rapid punţile de comunicare cu cei care utilizează vaccinarea pentru câştiguri rapide de imagine.

“Domnilor Preşedinţi ai partidelor parlamentare, societatea românească este divizată ca o oglindă fidelă a divizării clasei politice în faţa dezastrului. Fiecare dintre dumneavoastră îşi închipuie că face bine României, fiind inflexibili în criza politică ce nu se mai sfârşeşte. Aveţi puterea de a stopa criza politică, aveţi puterea de a stabiliza ţara. Aveţi datoria de a lua măsuri legislative pentru ieşirea din catastrofa medicală în care ne găsim. Aveţi curajul de a lua măsuri nepopulare pentru stoparea pandemiei”, se mai arată în comunicat.

Chiar dacă vor fi şi oameni supăraţi, România va avea de câştigat.

“Preafericirea Voastră Părinte Patriarh Daniel, reprezentaţi cultul cel mai important din România şi aveţi puterea de a opri nenorocirea din spitale, pentru că românii se uită şi ascultă de Biserică şi reprezentanţii săi. Faceţi personal acest lucru, daţi un mesaj clar pentru susţinerea vaccinării, opriţi informaţiile false şi abordările radicale despre vaccinare provenite dintr-o parte a clericilor. Ţara vă va fi recunoscătoare, chiar dacă vor fi şi oameni nemulţumiţi”, spune mediul de business.

Oamenii de afaceri s-au îndreptat şi spre presă, căreia îi solicită să oprească ştirile false.

“Doamnelor şi domnilor jurnalişti, sunteţi cea de-a 4-a putere în stat şi vă exercitaţi această putere în fiecare zi în emisiuni, în dezbateri, în ştiri şi în postări pe Facebook. Opriţi dezinformările referitoare la vaccinare, nu le mai diseminaţi, opriţi microfonul “părerologilor” în materie de vaccinare. Lăsaţi doar specialiştii să vorbească. Astfel, puterea voastră va fi pusă în slujba binelui acestui popor”, au spus reprezentanţii companiilor.

Mediul de business susţine măsurile de stopare a pandemiei, au continuat ei.

“Puterea stă şi la noi, mediul de afaceri. Ştim şi ne asumăm acest lucru. Societatea divizată se resimte şi la noi. Dar noi, Romanian Business Leaders, credem că trebuie să ne asumăm, în mod curajos, măsuri ferme de stopare a pandemiei, chiar dacă asta înseamnă că vom pierde bani. Credem că viaţa oamenilor are prioritate, credem că educaţia copiilor în siguranţă este obligatorie. De aceea noi susţinem: obligativitatea certificatului verde în toate activităţile şi spaţiile închise, mai puţin magazine alimentare şi farmacii; testarea periodică din fonduri proprii a celor nevaccinaţi, utilizarea măştii în toate spaţiile închise, înrolarea obligatorie a tuturor medicilor de familie în procesul de vaccinare cu asigurarea concomitentă a condiţiilor necesare acestora de funcţionare; continuarea educaţiei copiilor în condiţii de siguranţă, cu măsuri la nivel de şcoală pe baza de statistică particulară a şcolii, nu generalizat la nivel naţional; stabilirea şi impunerea de sancţiuni pentru cei care diseminează informaţii false despre vaccin şi cei care îndeamnă la nevaccinare pe alte baze decât cele strict medicale. Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Colegiul Medicilor din România pot juca un rol decisiv în această privinţă. Noi suntem Romanian Business Leaders şi credem că doar împreună putem depăşi această criză!”, se mai arată în comunicat.

Vezi și: Radu Tudor, după 574 de morți Covid și 18.863 de cazuri noi: ‘Când face Patriarhul României rapelul?’

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru 1.000+ antreprenori şi executivi de top din mediul de business privat.

RBL este membru fondator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), o iniţiativă privată care oferă o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul şi alte instituţii publice pe teme care au impact asupra climatului economic şi de afaceri din România.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend