Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Duminica Floriilor – tradiții, obiceiuri și superstiții | Cine își serbează numele în Duminica Floriilor

Publicat

in

Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este cea mai mare sărbătoare din Postul Mare și amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului, a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr.

Astfel, oamenii, auzind de venirea lui Isus, au luat ramuri de finic și au ieșit bucuroși în întâmpinarea Lui, strigând: “Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”.

În această zi se sfințesc la biserică ramuri de sălcii care se păstrează și se pun mai apoi la icoane.

Sărbătoarea Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii, dar cu înțelegerea faptului că săptămâna ce urmează, numită Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, este una a tristeții.

De asemenea, începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, se săvârșesc slujbe speciale, numite denii. Aceste slujbe ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.

Totodată, în ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.

Tradiții în Duminica Floriilor. De ce se sfințesc ramuri de salcie în ziua de Florii.

Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană. Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.

O veche legendă ne spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale. S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.

Pe de altă parte, ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.

Ramul de salcie adus din biserică la florii este bun de dragoste, și cei bătrâni ating cu ei pruncii și pruncele pentru a crește.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele.

De asemenea, unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei, să nu-i doară mijlocul și să fie rezistenți la muncile câmpului ce vor urma.

În ziua de Florii e bine să umbli încins cu o nuia de salcie de la biserică, să nu te doară șalele.

Obiceiuri în Duminica Floriilor la sate

Obiceiurile din ziua de Florii au legătură în general cu bunul mers al vieții și al treburilor, iar la sate oamenii păstrează o serie dintre aceste obiceiuri menite să atragă binele și să asigure o bună continuitate a evenimentelor din viața acestora.

Astfel, în ziua de Florii, în unele regiuni, în toate casele se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, dar pâinile variază ca formă și mărime conform vârstei celor din familie. Aceste pâini se împletesc din aluat de grâu cu grijă și se înfrumusețează cu figuri sau cruci tot din același aluat. Pâinile se vor da de pomană celor săraci pentru a fi feriți de probleme și necazuri.

Alt obicei specific zilei de Florii este acela ca fetele să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu bucuioc și să se spele cu ea pe cap a doua zi pentru a avea păr frumos și strălucitor. Această apă o pun apoi la rădăcina unui păr înflorit, spunând: “Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”

În ziua de Florii unele gospodine scot hainele și veșmintele la aer în curte. Acestea se scutură de praf și, în plan simbolic, de rău și de urât.

Superstiții în Duminica Floriilor. Ce se spune despre vreme de Florii.

Ziua de Florii aduce cu ea superstiții legate, în principal, de cum va fi vremea de Paște sau cum va fi timpul în vara ce va urma.

Se spune astfel că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

O altă superstiție ne avertizează să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe.

Se spune, de altfel, că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.

Nu se spală pe cap, ca să nu înfloare ca pomii.

Sărbătoriții zilei de Florii. Cine își serbează numele în Duminica Floriilor.

Ziua de Florii este prilej de sărbătoare pentru cei cu nume de flori, deoarece își serbează onomastica. Se sărbătoresc astfel cei cu numele de Florin, Florina, derivate ale acestora, cât și cei numiți după denumirea vreunei flori, de exemplu: Violeta, Viorica, Brândușa, etc.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Mișcarea suveranistă va fi mai puternică peste iarnă. Viitorul este unul singur, Statele Unite ale Europei’

Publicat

in

De

Nu cred că Uniunea Europeană, în ansamblul său este în pericol, dar exact cum spuneți, mișcarea suveranistă va fi mai puternică peste iarnă. După molimă, după război fierbinte, după criza energetică, după criza economică, o să avem și o criză politică la nivelul Uniunii Europene. De ce spun asta? Pentru că Bruxelles-ul luptă pentru valorile sale. Doamna Ursula von der Leyen a ieșit chiar înaintea alegerilor să atragă atenția Italiei că va fi lipsită de fondurile europene. Nu a fost foarte inspirată, pentru că vedeți rezultatul obținut și, mă rog, acum a declarat că speră să colaboreze bine cu viitorul guvern italian.

Oricum Bruxelles-ul avea această atitudine față de Polonia, fiindcă avea o justiție nefuncțională, la fel ca noi, și a încercat să și-o facă funcțională. Se merge pe linia asta unde este inclusă și România, doar că România nu a luptat. Polonia e un stat și o țară care luptă, știți bine că de 3 ori în istorie a fost desființară și de 3 ori s-a reînființat.

Despre Ungaria nu avem ce să discutăm, e agentul oficial al lui Putin în sânul Uniunii Europene. Mai e partidul ăsta din Suedia, tot de extremă dreaptă. Adevărul este că Italia este prima breșă majoră, pentru că Italia este probabil prima putere culturală a lumii sau, în orice caz, a lumii occidentale. Este și o putere economică importantă în Uniunea Europeană, cu relații pe toate continentele, pentru că minoritatea italiană este foarte puternică. O ruptură între Roma și Bruxelles se va resimții în toată Europa, să știți”, a declarat Bogdan Chirieac la România TV.

Își permite Meloni să piardă bani din fondurile europene?

PNRR-ul Italiei este de 150 de miliarde de euro. Cred că niciun stat nu-și permite să rămână fără banii ăștia. În același timp, Italia poate bloca imigranții care vin de pe Mediterană, lucru care nu e acceptabil la Bruxelles, poate expulza imigranți, lucru care nu s-a întâmplat în Uniunea Europeană, poate să își folosească dreptul de veto la decizii cheie ale Uniunii Europene. Atenție, Italia nu e România!

România are o voce mică, un piuit așa, undeva sub masa Bruxelles-ului. Atâta putem, nu mai contează. Poate după viitoarele alegeri prezidențiale, după următorul guvern… poate o să avem o importanță mai mare în viitor. Poate peste 10 sau 20 de ani, nu știu. Important este că România e bine așa cum e. E o țară stabilă, e o țară liniștită, e o țară fără extremisme, care o duce mai bine sau mai rău, la fel ca toată lumea… nu mult mai rău decât ceilalți.

În Italia se pot întâmpla multe lucruri, iar potențialul Italiei este mult mai mare. În sfârșit, în colțul din Vest avem Marea Britanie, care a ieșit din Uniunea Europeană, e Regele Carol al III-lea acolo. Sigur, nu se va schimba politica, iar doamna Liz Truss este o demnă urmașă a lui Boris Johnson. Dacă Italia vrea să găsească un aliat, acel aliat este Marea Britanie”, a mai precizat analistul politic.

Breșele din interiorul Uniunii Europene nu vin de la Putin

Aceste breșe nu vin de la Putin, el doar se dă mare. Acestea sunt problemele fundamentale ale Uniunii Europene. Dacă națiunile se tot reformează, Bruxelles-ul este cel mai anchilozat. Administrația de la Bruxelles – care nu se confruntă cu oameni în stradă, nu se confruntă cu alegeri libere, știți bine cum se aleg la Bruxelles – este un pic ruptă de realitate. Acea administrație trebuie să înțeleagă cum e și cu Green Deal-ul, și cu mâncatul de gândaci, și cu ale lucruri pentru care lumea nu este pregătită. 

În momentul acesta este blocată propaganda rusă, care a făcut mult rău. De altfel, să știți că Federația Rusă nu va mai ataca pe nimeni cu tancul. Va ataca cu fake news – cu propaganda asta ticăloasă despre care vorbiți – cu atacuri informatice, cu un act terorist ici și colo, dacă e cazul, dar nu cu tancul, fiindcă s-a văzut că sunt în urmă cu decenii.

Nu ne bucurăm, dar se bazează pe ceva victoria aceasta. Să ne amintim că și în Franța Marine le Pen era cât pe aci să câștige. Migrația acesta necontrolată, anumite lucruri care nu sunt încă apropiate sufletului uman, sufletului european, precum și multe alte lucruri care vin prin directivă de la Bruxelles fac ca statele să nu fie pregătite să le adopte.

Viitorul este unul singur, Statele Unite ale Europei, n-am nicio îndoială, dar pentru asta hai să facem pași mici, să nu sărim foarte mult în față”, a mai spus analistul politic, Bogdan Chirieac, conform dcnews.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Profesorul Mircea Coșea: ‘Situația economică se deteriorează în fiecare zi. Europa n-a reușit să rezolve problema energiei’

Publicat

in

De

Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a declarat că situaţia este îngrijorătoare pentru că economia se deteriorează în fiecare zi.

Europa n-a reușit să rezolve problema energiei. Și sigur că Danemarca se gândește și la pături.

Noi n-avem însă această posibilitate, n-avem bani pentru pături, poate Banca Națională să ne dea câte un ceai cald, că tot spunea domnul Isărescu că trebuie să bem câte un ceai de tei.

Acum, fără glumă, domnul președinte Iohannis spunea că nu trebuie să ne temem.

„Eu mă tem. Situaţia economică se deteriorează în fiecare zi”

Să știți că eu mă tem. Eu mă tem, pentru că în spatele acestor amenințări, acestor escaladări deocamdată verbale, există o situație economică care se deteriorează în fiecare zi.

Ea se vede în primul rând prin faptul că dolarul a depășit euro. Deci e o dovadă clară că Europa nu face față acestor presiuni energetice.

În România, importurile în dolari sunt din ce în ce mai mari și mai costisitoare.

„Bugetul României este supus la presiuni”

Dolarul va crește în continuare ca urmare a acestei poziții ferme a Statelor Unite ale Americii, pentru că politica influențează economia, iar declarațiile politice influențează piața monetară foarte mult.

Și asta înseamnă că noi vom avea de plătit mai mult la fiecare import în dolari. Noi importăm foarte mult armament în dolari, avem un program de microcentrale nucleare în dolari.

Toate lucrurile astea arată că bugetul României va fi supus în continuare unei presiuni foarte mari şi se va vedea la nivelul populației.

„Vom avea multe falimente spre sfârşitul acestui an”

Eu mă tem, nu neapărat de atacuri nucleare tactice, ci de faptul că România n-a rezolvat nu o problemă energiei.

Vom avea un număr foarte mare de falimente spre sfârșitul acestui an din incapacitatea plăţii facturilor”, a declarat Mircea Coșea, conform antena3.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend