Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dueliști spate în spate

Publicat

in

Un extraordinar serial danez cu temă politică, difuzat acum câțiva ani, debutează cu confruntarea live a candidaților la funcția de premier. O funcție decizională de vârf, într-o monarhie. „Borgen – intrigi periculoase” nu a fost tradus și difuzat în România. Păcat! Este o lecție de calitate, cu privire la confruntările care apar în democrație. Candidații stau față în față, iar presa îi provoacă, așa cum e și firesc, ca a patra putere în stat. Electoratul este chemat să îi judece, în urma unui duel frontal.

România se află înaintea unui al doilea scrutin al alegerilor prezidențiale. Iar președintele țării este cel mai puternic om în stat. S-au înscris mulți candidați în primul tur și au fost cernuți în urma votului dat de alegători. Au rămas în cursă primii doi clasați. Insist să spun că acest articol nu are legătură cu numele și cu orientarea politică a vreunuia dintre actualii candidați.

Are însă legătură cu realitățile pe care le-am trăit în străinătate, precum și cu informațiile din mass-media privitoare la alegerile din Europa. Ca să nu mai menționăm, în special, cruntele dezbateri și dueluri dintre candidații la președinția americană, unde săbiile dueliștilor aflați față în față, în mod repetat pe parcursul campaniei electorale, străpung „până la sânge”.

În România, „ghinion”! În afara campaniilor făcute în social media, sau „la picior” prin țară și în diaspora, expunerea de program al fiecărui candidat s-a făcut, îndeobște, în fața unui moderator TV și a unor invitați în platou. Confruntarea a fost mai mult virtuală, ca între două echipe de fotbal care joacă același meci, însă pe terenuri de joc diferite.

Publicul din fața ecranelor de televizor a avut ocazia să-și formeze o părere „la rece“, dar nu și „la fierbintele“ confruntării de idei ale actorilor principali. Mi s-a părut o formă deviantă de democrație, a cărei esența este confruntarea, iar nu vreun absolutism.

În confruntarea din „Borgen“, candidații stau în picioare, fiecare la pupitrul său. Este un semn de respect față de electorat, pe care îl servesc, ca aleși și plătiți ai acestuia. Duelul nu se face din fotoliu, ci dintr-o poziție dinamică.

Candidații își pledează cauza în timpi consacrați și egali. Unii își dau aramă pe față, prin aroganță sau neștiință. Alții se folosesc de tertipuri politice și de atacul sub centură. Mai sunt și câțiva care ies la iveală cu nebănuite calități umane, care în general punctează la alegători.

Este un duel față în față, care la finalul campaniei electorale poate înclină sorții câștigului, în favoarea unuia sau altuia. Uneia sau alteia, am putea adăuga, deoarece în lumea politică de azi se afirmă din ce în ce mai multe femei.

În România, s-a intrat pe linia dreaptă a ultimei săptămâni dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale 2019. Au rămas în cursă doi finaliști. Doi finaliști pe care se pare nu-i vom vedea față în față.

Motivele invocate nu stau în picioare. Fiecare dintre aceștia reprezintă opțiunea exprimată la votul din turul întâi, a unor milioane de români. Iar viitorul președinte ales va trebui să-i reprezinte și pe cei care nu l-au votat, deoarece sunt parte din poporul său.

Privind la ce se întâmplă în finalul acestor alegeri prezidențiale, am senzația că democrația nu este atât de consolidată în România, precum s-ar dori. Mi se pare că asistăm la „un dialog al surzilor“, sau chiar la o lipsă crasă de dialog. Ar avea atâta nevoie de el poporul român, pentru a crede că votul lui nu va fi dat în zadar.

Însă când dueliștii stau spate în spate, săbiile lor scoase din teacă taie doar aerul, într-un vârtej grotesc.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

JusMin Predoiu to attend virtual JHA Council meeting on COVID-19 pandemic management

Publicat

in

De

Romania’s Justice Minister Catalin Predoiu is attending this morning from 10:00hrs EEST a virtual meeting of the EU’s Justice and Home Affairs Council (JHA) that lasts throughout the day and focuses on the management of the ongoing COVID-19 pandemic by European democracies, as well as measures to respond to hate speech and misinformation.

„The pandemic has slowed down the works of the JHA Council in previous months, but we have gradually adapted and resumed our pace of collaboration, for now in virtual meetings. Giving the context, I want to reiterate the position of the Romanian Ministry of Justice to support a rule of law mechanism for all member states,” Predoiu said ahead of the meeting.

He added that Romania does not want this mechanism to overlap the Co-operation and Verification Mechanism (CVM), under which Romania’s progress with judiciary reform and the fight against high-level corruption is being monitored and assessed.

„Regarding the CVM, beyond the difficulties of 2017-2018, we should not forget the remarkable progress made by Romania under the CVM, especially in the fight against corruption. We have exported and can export expertise and good practices, a fact demonstrated in time during countless conversations that have taken place at the level of the Ministry of Justice and the Public Prosecution Service, within which partners from other member states were impressed by the results in Romania. I was personally requested in my first term by colleagues from Bulgaria, the United Kingdom, the Czech Republic, Poland, and Italy to detail the strategies used by Romania in developing its judiciary and the fight against corruption at all levels,” Predoiu is quoted as saying in a press statement released by the Justice Ministry (MJ).

In his opinion, the Romanian judiciary is not inferior to other judicial systems in other member states, and any differences in monitoring from such perspective are inadequate and appearing unfair.

„Of course, we will resume the reforms halted in 2017-2018 – slippages were stopped anyway in 2019 also because of the referendum on justice convened by President Klaus Iohannis last year; the coming months will mark the resumption of public debates to repair the legislative framework for justice and the fight against corruption,” the Justice Minister also said.

Today’s JHA Council meeting is the first since Germany took over the six-month rotating presidency of the EU Council.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Terni: S-a găsit cadavrul unui roman, pe drum, cercetarile continua…

Publicat

in

De

Trupul fără viață al unui bărbat a fost găsit la sfârșitul după-amiezii de sâmbătă, 4 iulie, pe drumul de stat Valnerina, în apropiere de orașul Collestatte Piano. Din primele investigații efectuate la fața locului, el ar fi cetățean român, iar decesul ar fi atribuit unor cauze naturale și nu de tip traumatic. Echipajul din sediul Poliției din Terni a intervenit la fața locului pentru a investiga cazul. Cadavrul era întins pe marginea drumului, la câțiva pași de casele cătunului. Câțiva șoferi care treceau au sunat la 113.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend