Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dubla viaţă a Nataliei, hackerul rus din Genova: magician al fraudelor cibernetice, arestată după 2 ani

Publicat

in

Distinsă, cordială, mereu zâmbitoare, îmbrăcată elegant. Dar şi un hacker capabil să caştige suma de 600.000 de euro, reinvestiți apoi în criptomonede pe dark web. Femeia a fost prinsă după doi ani de investigații demarate după zeci de plângeri sosite din întreaga Italie, dar mai ales din Genova și Liguria. Fraude împotriva pensionarilor, bijutierilor, a proprietarilor de buticuri importante și a unor enoteci renumite. Înșelaţi cu toţii de această rusoaică în vârstă de patruzeci de ani, cu un curriculum care include o diplomă în inginerie computerizată, pe care a folosit-o cu mult talent în munca de hacking, potrivit Rador care citează Il Corriere della Sera.

Timp de patru ani Natalia – acesta este prenumele ei – mama a două fetiţe, a locuit la Genova, nu departe de zona Porto Vecchio. În timpul zilei era o mamă care în fiecare dimineață îşi ducea fetitele la școală, grijulie, ținându-le de mână, iar după amiază le readucea acasă. Pentru ca apoi, noaptea să se transforme, orchestrând tot felul de înșelăciuni online, furând identități sau folosind documente false pe care reușea să le obțină graţie complicității sale cu lumea interlopă est-europeană. Luni dimineaţă, poliția poștală din Genova, condusă de Lucia Muscari a arestat-o pe Natalia în casa sa „deloc fastuoasă”.

În mandatul emis de Parchet apar infracțiunile de înșelăciune pe computer, tăinuirea de bunuri furate și spălare de bani și suspiciunea că inginerul ar fi fost unul dintre terminalele italiene ale unei asociații criminale – condusă din Est – dedicată escrocheriilor online la scară largă. Înainte de a apărea în Liguria, femeia fusese implicată – tot în Italia – în alte investigații referitoare la escrocherii pe web. „Numai că apoi a dispărut”, spune unul dintre anchetatorii care a demarat ancheta după ce a catalogat toate plângerile colectate de Poliția Poștală. Natalia opera pe mai multe fronturi. Cu clasicul „phishing” – trimiterea de e-mailuri care proveneau aparent doar de la instituțiile financiare – a reușit să se „strecoare”, golindu-le, în conturile curente ale celor care aveau ideea naivă de a-i răspunde. Însă talentul inginerului rus strălucea cel mai mult în achizițiile pe internet.

Adresându-se unor bănci online din Elveția – destul de „îngăduitoare” în solicitarea documentelor – a reușit să obțină carduri de credit pe care le-a înregistrat pe numele unor personalităţi din lumea spectacolului, evident fără știrea lor și care nu aveau nicio legătură cu activitățile de hacking. Printre numele fictive folosite de Natalia pentru obținerea cardurilor de credit s-au numărat cele ale lui Roberto Bolle, Malika Ayane și Nina Zilli. Apoi, pe site-urile de tranzacționare, femeia „jefuia” totul, de la îmbrăcăminte scumpă, la bijuterii și șampanie. Adresele de livrare ale obiectelor care nu au fost plătite niciodată erau fixate mereu în puncte precum „un bar sau o tutungerie”, aşa cum observă un investigator, din Genova și din locațiile apropiate.

În cazul în care se prezenta chiar ea, venea cu documente false; dar de cele mai multe ori recrutata terțe persoane care, contra cost, ridicau coletele în locul său. Pentru a-şi desfăşura mai bine activitățile, Natalia primea de la complicii săi telefoane de ultima generaţie și instrumente electronice de cea mai bună calitate. Toate obiectele au fost confiscate împreună cu zeci de documente de identitate, Pos și sute de carduri de credit activate special pentru spălarea caştigurilior dobândite prin achiziționări frauduloase de criptomonede. Şi acum, care va fi soarta celor două fiice ale Nataliei? Nu sunt excluse acţiuni de intimidare din partea organizației. Aşa că fetele au fost transferate într-un centru protejat.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

LiveTEXT România – Olanda, în Grupa Principală II de la CM de handbal feminin (de la ora 16:30)

Publicat

in

De

Naționala României are parte de un debut “de foc” în Grupele Principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin din Spania. Tricolorele pregătite de Adrian Vasile se duelează joi cu Olanda, campioana mondială en-titre. Meciul de la Castello începe de la ora 16:30 și este transmis în format LiveText pe HotNews.ro.

  • Partida poate fi urmărită în direct pe DigiSport, LookTV și Telekom Sport.

România – Olanda, livetext în Grupa Principală II (CM de handbal feminin)

Programul meciurilor României

9 decembrie: România vs Olanda / ora 16:30 – Castello

11 decembrie: România vs Puerto Rico / ora 16:30 – Castello

13 decembrie: România vs Suedia / 19:00 – Castello

Grupa Principală II, clasament:

1. Norvegia (79-40) 4 puncte

2. Olanda (86-46) 3

3. Suedia (79-41) 3

4. România (60-50) 2

5. Kazakhstan (35-84) 0.

6. Puerto Rico (25-103) 0.

De știut:

  • Primele două clasate din Grupele Principale se vor califica în sferturile de finală, care vor avea loc în 14-15 decembrie, iar câştigătoarele vor evolua în semifinale, în 17 decembrie.
  • La ultima ediţie a CM (din 2019), tricolorele s-au clasat pe locul 12.
  • România are în palmaresul participărilor la CM patru medalii: aur (1962), argint (1973 şi 2005) şi bronz (2015).
  • România a bifat a 25-a prezență la turneul final mondial, fiind în continuare singura națională care a participat la toate edițiile.
  • Turneul final este găzduit în 4 orașe: Granollers (Palau d’Esports de Granollers – 5685 locuri), Lliria (Poliesportiu Pla de L’Arc – 4200 locuri), Castello (Pabellón Ciutat de Castelló – 5263 locuri) și Torrevieja (Palacio de los Deportes de Torrevieja – 4500 locuri).

Lotul României la CM 2021

Adrian Vasile nu se va putea baza pe serviciile Cristinei Neagu, cea mai bună handbalistă a României retrăgându-se temporar de la prima reprezentativă.

Portari: Iulia Dumanska, Diana Ciucă, Daciana Hosu

Extreme stânga: Ana Maria Tănasie, Nicoleta Dincă, Alexandra Dindiligan

Extreme dreapta: Laura Moisă

Interi stânga: Anca Polocoșer, Sorina Tîrcă, Bianca Bazaliu, Bianca Harabagiu

Interi dreapta: Alina Ilie, Ana Maria Savu

Centri: Mădălina Zamfirescu, Cristina Laslo, Andreea Rotaru, Andreea Popa

Pivoţi: Crina Pintea, Lorena Ostase, Alexandra Subțirică Iovănescu.

Antrenor: Adrian Vasile.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Ultima etapă a programului ‘Rabla pentru electrocasnice’ demarează vineri. Se pot achiziționa aspiratoare, uscătoare de rufe sau aparate de aer condiționat

Publicat

in

De

Etapa a III-a a sesiunii de iarnă a programului “Rabla pentru electrocasnice demarează vineri, de la ora 10:00, iar românii pot aplica pentru vouchere destinate achiziţionării de aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare, potrivit informaţiilor publicate, joi, pe Facebook, de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), conform agerpres.

Bugetul alocat acestei etape este de şase milioane de lei.
Valoarea voucherelor este după cum urmează: 400 de lei – pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 lei – pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei – pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Conform AFM, finanţarea nu poate depăşi 50% din valoarea echipamentelor comercializate prin program, iar voucherele se pot genera până pe data de 16 decembrie 2021, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului alocat acestei etape.

“Având în vedere că în ediţia precedentă, în etapele de selectare a voucherelor, bugetul a fost rezervat integral, ulterior fiind utilizate doar 55% din voucherele rezervate şi ţinând seama de faptul că bugetul alocat este limitat, vă rugăm să generaţi vouchere doar dacă aveţi intenţia de a le utiliza pentru achiziţionarea electrocasnicelor selectate. Reamintim că voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”, precizează AFM.

Programul “Rabla pentru electrocasnice” – ediţia 2021 a avut alocat un buget de 75 de milioane de lei, din care 34 de milioane de lei pentru sesiunea din perioada sărbătorilor de iarnă.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend