Conecteaza-te cu noi

CULTURA

Dublă lansare de carte în prezența lui ÎPS Calinic

Avatar

Publicat

in

 

carte calinicUn eveniment cultural de excepție, cu invitați de marcă a avut loc vineri după amiază în sala multifuncțională a Primăriei Curtea de Argeș. Fostul președinte al Judecătoriei din municipiu și soția sa, de asemenea, un medic renumit, Constantin și Elena Crișu, au lansat două volume care s-au bucurat de un real succes.

La lansare au participat zeci de iubitori de carte, apropiați ai familiei Crișu, prieteni dar și invitatul special Înalt Prea Sfințitul Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.

Iar pentru că evenimentul a avut loc în preajma sărbătorilor de iarnă, în deschidere, cunoscutul Codruț Scurtu, acompaniat de chitara sa, a suținut un frumos recital de colinde. Au urmat descrierile celor două volume și cuvinte frumoase, venite din suflet, cuvinte de apreciere a autorilor din partea invitaților, printre care s-au numărat și primarul și viceprimarul municipiului.

Volumele “101 Zile în jurul lumii” şi “Povestiri din tribunal” cu siguranță că vor fi citite de foarte multe persoane și vor fi apreciate la adevărata lor valoare.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

SFÂNTUL ANDREI, ocrotitorul românilor – Tradiții, obiceiuri și superstiții

Avatar

Publicat

in

De

Prăznuit în fiecare an pe 30 noiembrie, Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat și ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, fiind cel despre care se crede că a adus pentru prima dată religia creștină pe teritoriul țării noastre. Peste 850.000 de români poartă numele Sfântului Andrei, pe care creștin-ortodocșii îl sărbătoresc, astazi, luni, 30 noiembrie 2020.

Ziua Sfântului Andrei, o zi specială pentru români, întrucât Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul lor.  Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat cel care a creștinat poporul român. Nu întâmplător, sute de mii de români poartă numele sfântului.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare, în 30 noiembrie, în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi anglican. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.

Această sărbătoare este marcată de superstiţia legată de viitor sau de soartă. De aceea, mulţi respectă obiceiul de a pune grâu la încolţit.

Tradiţia spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu şi să îl îngrijească. Astfel, se ia o mână de grâu şi se seamănă într- un ghiveci cu pământ sau într-o farfurie mai înaltă.

Apoi se acoperă boabele de grâu cu un strat subţire de pământ. Grâul trebuie aşezat la fereastră, pentru a beneficia de lumină suficientă şi căldură. Conform tradiţiei, grâul pus la încolţit cu prilejul zilei de Sfântul Andrei “spune” câte ceva despre viitorul celui care l-a plantat. De Anul Nou, cum arată grâul aşa va fi şi sănătatea acestuia în noul an.

Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.

Iată de ce, în multe locuri, gospodinele atârnă cununi de usturoi ori ung porţile, uşile şi geamurile, dar şi coteţele animalelor, cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele. Acest usturoi va fi folosit de-a lungul anului care va veni  ca tratament pentru diverse boli, ca mijloc de protecţie faţă de duhurile malefice, precum şi ca modalitate de a atrage un posibil partener de viaţă, a ursitului (după ce, în prealabil, usturoiul a fost sfinţit la biserică şi păstrat la icoană). Ca mijloace de protecţie faţă de strigoi se mai folosesc firimituri de pâine împrăştiate în curte – pentru ca duhurile să nu intre în casă după mâncare – şi candele aprinse lângă icoane. Animalelor din gospodărie li se pune în hrană busuioc sfinţit şi în apă agheasmă.

Tot în această noapte, pentru a testa rodnicia livezilor și a câmpurilor, se aduc în casă crenguțe de vișin, care, dacă vor înflori până la Crăciun, este semn de belșug.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Turneul naţional “Clasic la puterea a treia – Violoncellissimo” se încheie, mâine, la Filarmonica Pitesti

Avatar

Publicat

in

De

Filarmonica Pitești organizează vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional, concertul cameral Clasic la puterea a treia, susținut de violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo, respectând toate regulile pentru evitarea contaminării cu noul coronavirus.

Primele trei concerte din turneul naţional „Clasic la puterea a treia – Violoncellissimo” s-au desfăşurat cu succes pe 9, 10 și 11 octombrie la Sibiu, Timișoara și București.  Cea de a doua săptămână a turneului are în program un concert ce se va difuza on air şi on line pe frecvenţele şi pe siteurile posturilor Radio România Cultural şi Radio România Muzical şi concertul final  programat în Sala Filarmonicii din Piteşti pe data de 16 octombrie de la ora 19.

Prin repertoriul divers și specatculos, de la clasic la contemporan, artiștii propun o incursiune sonoră în lumea violoncelului. În program: Johann Schrammel – Marș, Tomaso Albinoni -Adagio, Georg Friedrich Haendel – Passacaglia, Nikolai Rimski Korsakov – Zborul cărăbușului, David Popper – Poloneza, Constantin Dimitrescu – Dans Țărănesc, Ramin Djawadi – Game of Thrones, Carlos Gardel – Por una cabeza, Astor Piazzolla – Oblivion și Libertango, Suită folclorică românească, Wilhelm Kaiser Lindemann -Mambo, Sabin Păutza (arr.) – The Final Countdown. Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti, definitivându-şi studiile la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” București şi la Weimar. Este laureatul concursurilor internaţionale de la: Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna, Belgrad. Din 1983, este solistul Filarmonicii George Enescu din Bucureşti, alături de care a susţinut concerte atât în ţară, cât şi în Europa, Asia şi America. A concertat cu orchestre renumite printre care orchestrele Radio din Berlin, Leipzig, Madrid, orchestrele simfonice din Moscova, Kiev, Seul, Osaka, Istanbul etc. A fost prezent în festivaluri la: Munchen, Milano, Veneţia, Valencia, Bratislava, Sofia. Este membru al Ansamblului Pro Arte Trio şi a colaborat cu Cvartetul Voces. Din 1992, este profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fiind fondatorul Orchestrei Naţionale de Tineret. Este director artistic al Festivalului Internaţional Enescu şi muzica lumii, ce se desfăşoară, din 1999, în fiecare vară la Sinaia.Înainte de intrarea în sala de concert, oamenilor li se va măsura temperatura, iar accesul în sală este permis doar cu mască, pe durata concertului publicul având obligația să o poarte. La concertele din actuala stagiune (până la finele anului), nu se vor mai putea respecta locurile înscrise pe abonamente, spectatorii așezându-se în ordinea sosirii doar pe locurile marcate disponibile din sală.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend