Conecteaza-te cu noi

CULTURA

Dublă lansare de carte la Biblioteca Municipală

Avatar

Publicat

in

Aseară la ,,Cenaclul Nicolae Velea,, de la Biblioteca Municipală din Curtea de Argeș, sala a fost neîncăpătoare pentru iubitorii de cultură. S-au lansat două cărți, Marietta Șerban – Sursa de Lumină. Tainică Armonie și Ion Ionescu Bucovu (foto) – Viața lui Mihai Eminescu între adevăr și mistificare. S-au înscris la cuvânt pentru a vorbi despre cărți, profesorii: Florica Popa, Daniel Dejanu, Cezar Bădescu și Vasile Voiculescu.

Evenimentul a fost moderat de către Marian Ghiță, Managerul Bibliotecii. Întâlnirea de aseară a început prin analiza cărții Sursa de lumină, de către Florica Popa, care a luat prima cuvântul. Doamna profesoară a spus  că scriitoarea Marietta își propune să elucideze numeroase probleme care țin de dumnezeire și pornește de la lucruri simple cum ar fi explicarea rugăciunii tatăl nostru, pe care noi uneori o spunem așa ca pe o pezie fără să  mai conștientizăm sensurile sale profunde. ,,Autoarea ne mărturisește de la început, atât prin vers cât și prin proză care sunt căutările ce dorește să exprime în rândurile acestei cărți, creează niște căi pe care să putem să le urmăm pentru a ne putea apropia de Dumnezeu. Pentru acesta pune întrebări, în permanență ne sugerează să descoperim pe Dumnezeu, încercând să ne apropiem de el prin aceste extraordinare cărări de la al cunoaște cu adevărat, al înțelege, de a putea  să știm cum anume să ne apropiem de Dumnezeu, și care ar fi efectul acestei apropieri.  Textul este pur și simplu plin de esențe și nu numai din a explica adevărurile biblice ci și din direcție didacticistă dacă vreți, în a ne învăța pe noi cei care citim aceste lucruri, să ne apropiem eficient și adevărat de Dumnezeu și să înțelegem acele motivații care ar trebui să fie repere pentru fiecare om doritor de bine. Scriitoarea este preocupată în a descoperii  cititorului noțiuni pe care le consideră tot atât de mari adevăruri sfinte precum omenia sau fericirea”.

Tot despre Sursa de lumină a vorbit și Constantin Voiculescu care a spus că din carte se înțelege că omul trebuie să se conducă nu după instincte ci după valori existențiale la care trebuie să aspire. ,,Una dintre aceste valori existențiale din carte este răbdarea, care în viziunea poetei trebuie să fie sprijinul clorocit de steaua binecuvântată, care în necaz nu va pierii din inimi bune niciodată. În introducerea cărții este exprimată dorința poetei de a urma altă valoare existențială, calea adevărului, adevărul stabilit de Dumnezeu, pentru că numai acest adevăr, rămâne în veci și nu adevărul creat de om. Scriitoarea și-a scris cartea cu dăruire și iubire pentru apropele său și cu smerenie înnaintea  Domnului”.

A urmat apoi să discute despre carte domnul profesor Cezar Bădescu care s-a simțit mândru de faptul că scriitoare   i-a fost elevă și acum constată că a devenit în timp nu numai o distinsă formatoare de caractere umane ca învățătoare ci și o talentată scriitoare. ,,Această carte are iz filozofic prin căutarea răspunsurilor la întrebări precum cine sunt eu omul? unde este el? ce înseamnă omenie? știu cine sunt?, dar și conținut religios prin încercarea de a transmite cu suflet curat cititorului ce trebuie să știe despre Dumnezeu Tatăl, despre Iisus, de ce trebuie să ne spovedim sau unde trebuie să ne rugăm. Cel care vrea să înțeleagă această carte trebuie să citească întâi biblia”.

Scriitoarea Marietta Șerban a mulțumit celor prezenți pentru participare dar și celor care au vorbit despre carte atât de frumos. Apoi a recitat o pezie din carte.

Rugă

Ca să asculți ruga ce-am trimis-o în univers

Bat doamne în cerul nopții bat intens

Atât învață-mă să te iubesc

Atât îți cer și-ți mulțumesc

În partea a doua a evenimentului a fost analizată cartea Viața lui Mihai Eminescu. A luat cuvântul Domnul profesor Daniel Dejanu care a oferit câteva date biografice despre Ion Ionescu Bucovu dar și faptul că îl cunoaște personal. Cartea conține numeroase informații despre viața lui Mihai Eminescu, informații acumulate de scriitor pe durata conceperii cărții. ,,Pentru o mai bună cunoaștere a omului și a geniului lui Eminescu vă invit dragi prieteni să citiți cartea distinsului scriitor Ion Ionescu Bucovu, pe care îl rugăm să o lanseze neîntârziat poate chiar în fața bustului lui Eminescu, proaspăt instalat în grădina culturii din orașul regal al basarabilor. Pentru că Eminescu regele  poezie românești, ne pune prin creația sa în comuniune cu divinitatea, iar Dumnezeul Geniului va dăinui în eternitate”.

Pe final scriitorul Bucovu a luat ultiumul cuvântul prezentând romanul Îngerul Care A Căzut Din Paradis. Romanul prezintă drama unui tânăr Mihali care este înșelat de nevastă. Când îl descoperă pe amant în casa lui, amantul sare pe geam și râmâne invalid iar Mihali face pușcărie pentru tentativă de omor. Personajul principal Mihali trece printr-o serie de nedreptăți și drame. Scriitorul ne spune secretul cărții ,,Vă spun un secret al acestei cărți. În ani 60 am fost la Govora cu un ungur pe nume Mihali, și am făcut o excursie pe valea oltului la mânăstire. La un moment dat când crainica călugăriță povestea un fel de ghid al mânăstirii, îl văd pe Mihali că rămâne ațintit asupra ei și începe să plângă, apoi și ea la fel. Autocarul a plecat și a fost nevoit ca și el să plece fără să lămurească lucrurile. Călugărița era Agneta (personaj în carte) iubita lui de la paisprezece ani pe care o cunoștea de la mânăstire. A venit războiul și i-a despărțit. Când s-a întors a găsit mânăstirea bombardată și Agneta lipsă. Povestea întreagă o găsiți în carte. Vă mulțumesc”.

În încheierea evenimentului, scriitorul Bucovo a oferit gratuit cărți cu autograf celor prezenți în sală.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Dan Petrescu s-a impus: Primarul a suspendat, prin decizie, CONCURSUL pentru postul de MANAGER al CENTRULUI de CULTURĂ

Avatar

Publicat

in

Ce se întîmplă când opoziția lucrează în interesul cetățenului ? Unele aranjamente ale trupei din fruntea orașului pot fi blocate. Un bun exemplu este reprezentat de consilierul Dan Petrescu, omul care, alături de reprezentanții USR, a insistat pentru corectitudine maxima în cazul organizarii consursului pentru ocuparea postului de manager la centrul de Cultură și Arte George Topârceanu. Cum tot orașul vuia că postul este “aranjat” ca să fie ocupat de pupilul viceprimarului Ștefan Dumitrache, Dan Petrescu a cerut să fie anulat concursul, invocând faptul că una aprobase Consiliul Local privind condițiile de participare, alta se afișase public. Nu mai departe de săptămâna trecută, atât în ședința de CL dar și la emisiunea Chestiuni Arzătoare de la PROFI 24 TV, Dan Petrescu cerea imperios: „Să anulăm concursul, e penal! Am cunoștință că Primăria va fi dată în judecată, pentru că noi am aprobat ceva iar pe anunţul afişat la poarta Primăriei scria altceva. Pentru corectitudine maximă si pentru a evita speculațiile, cer anularea concursului, să fie corect şi să nu favorizăm pe nimeni”, spunea consilierul PMP, Dan Petrescu.

Ei, bine, potrivit unui anunț postat pe site-ul Primăriei, anunţ semnat de primarul Constantin Panţurescu, concursul de proiecte de management pentru postul de manager al Centrului de Cultură a fost suspendat, cu precizrea clară că „Reluarea procedurii de organizare şi desfăşurare a concursului suspendat se va efectua la date care vor fi comunicate ulterior”, precizează anunţul.

Așadar, avem opoziție constructivă în Consiliul Local, o opoziție al cărei lider pare a se fi impus deja Dan Petrescu, consilier PMP care, iată, obține o primă victorie în lupta pentru corectitudine față de comunitatea din urbea basarabilor.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Decizia Sfântului Sinod: Tipicul botezului NU se va schimba – Totuși, preotul va avea obligații

Avatar

Publicat

in

De

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis joi că ritualul Botezului nu va fi schimbat, dar le cere preoților să aibă ”mai multă responsabilitate” în săvărșirea Sfintelor Taine și să aibă întâlniri cu părinții și nașii copilului, care să-l informeze despre starea copilului, după consultarea cu pediatrul.

”Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii.”, spun reprezentanții BOR în comunicatul remis presei.

Pentru a evita discuțiile, îngrijorările şi neînțelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;

2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

Sinodul a mai declarat anul 2022 în Patriarhia Română ca Anul Omagial al Rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinţilor isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

De asemenea, se vor începe demersurile de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend