Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Drepturile persoanelor cu dizabilități nu sunt protejate! Există obstacole sistemice care îngreunează în mod serios protecția efectivă a drepturilor

Publicat

in

Un raport publicat joi, 28 februarie, de comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului European, Dunja Mijatovic, arată că România ar trebui să îmbunătățească punerea în aplicare a legilor privind protejarea drepturile persoanelor cu dizabilități. 

„Există obstacole sistemice care îngreunează în mod serios protecția efectivă a drepturilor persoanelor cu dizabilități în România „, a declarat Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović. Același comisar a criticat reforma justitiei din România în fața Consiliul Europei și a cerut autorităților de la București să aplice recomandările Comisiei de la Veneția. De asemenea, a precizat că țara noastră trebuie să respecte și recomandările GRECO referitoare la modificarea legilor justiției.

Comisarul constată că, în ciuda unui cadru legislativ și politic îmbunătățit, sunt necesare măsuri pentru a remedia lacunele în ceea ce privește protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități. Dunja Mijatović cere autorităților să clarifice mandatele instituțiilor responsabile, să le consolideze monitorizarea și să îmbunătățească modalitățile de colaborare cu ONG-urile.

Comisarul Mijatović este preocupat în mod deosebit de subfinanțarea sistemului de asistență socială pentru adulți și copii cu dizabilități. În plus, a constatat că după redactarea raportului, Parlamentul României a adoptat bugetul pentru 2019 care nu garantează alocarea fondurilor necesare susținerii sistemului de protecție a copilului și a sistemului social de îngrijire pentru persoanele cu dizabilități.

„Comisarul este extrem de îngrijorat de cazurile de abuz grav comise împotriva adulților și a copiilor care trăiesc în instituții și îndeamnă insistent autoritățile să se asigure că persoanele responsabile sunt aduse în fața justiției”, se precizează în raportul comisarului european și pus la dispoziția ziarului Libertatea.

Comisarul solicită autorităților să schimbe legislația actuală care permite plasarea persoanelor cu dizabilități în instituții închise, chiar dacă aceștia nu-și dau acordul. „Este nevoie să trecem de la instituționalizarea persoanelor cu handicap la integrarea lor deplină în societate. Autoritățile ar trebui să dezvolte servicii de asistență bazate pe comunitate, să crească accesul la spațiile și serviciile publice și să promoveze o piață a muncii mai incluzivă „, este recomandarea comisarului.

O mare problemă semnalată de raportorul european se referă la integrare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități. La 30 septembrie 2017, rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități a fost de numai 17,5%, față de rata generală de 63,5% . În plus, din informațiile colectate de comisar rezultă că persoanele cu dizabilități sunt adesea angajate doar formal, fără a beneficia de o slujbă reală.

„Sistemul educațional românesc rămâne, într-o mare măsură, segregat. Statisticile oficiale arată că, din 59.930 de copii cu dizabilități înscriși în anul școlar actual, 33.930 frecventează învățământul de masă, 2.131 sunt incluși în clase sau grupuri speciale în școlile obișnuite, în timp ce 21.779 sunt înscriși în școli speciale”, se mai arată în raportul prezentat Consiliului Europei.

Dunja Mijatović precizează că, în continuare, copiilor cu dizabilități din România li se refuză accesul la școlile obișnuite. Iar asta se întâmplă, de cele mai multe ori, la inițiativa sau chiar cu sprijinul părinților altor copii, potrivit libertatea.ro

Vezi și

EXCLUSIV Cine are cea mai mare pensie din România! Sumă halucinantă – Pensia i-a explodat în 2019

Toți românii sunt vizați! ce se întâmplă cu tarifele pentru energie electrică și gaze

Mare atenție! Apare un nou concediu obligatoriu – Mii de români sunt vizați

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

ACTUAL

Nelu Tătaru, mesaj clar: ‘Politicienii ar trebui să înțeleagă că partea medicală e a medicilor, partea politică e a politicienilor’

Publicat

in

De

Întrebat dacă României i s-ar potrivi un sistem medical asemănător cu cel din Germania sau Marea Britanie, fostul ministru al Sănătății a explicat că „societatea românească are un tipic aparte. S-a vorbit de o subfinanțare, în acest moment vorbim de subfinanțare. Medicina și sănătatea românească… un sac fără fund atât timp cât nu vom corecta managementul din sănătate. Spuneam anul trecut ca 80% dintre managerii de spital nu au ce cauta, pastrez aceeași proporție.

Componenta medicală este importantă într-o societate. Politic nu poti castiga niste alegeri fara un program pe educație și medical. Cred că a venit un moment , la 30 de ani de la revoluție să facem acel declic. Noi nu știm, nu avem un pachet de bază, minim, ne raportam la o masa mare de neasigurati, la un sistem medical care încă îl cuantificăm. Încă mai asteptam la jumatatea anului acel contract-cadru sa vedem cu cât este plătit un spital, un medic de familie, un laborator”, a declarat Nelu Tătaru la Realitatea PLUS.

În același timp, Nelu Tătaru a vorbit despre nevoia unei discipline în sistemul medical și a amintit despre situația de la Spitalul județean Suceava, în primul val de pandemie, când orașul Suceava și alte câteva localități limitrofe deveniseră focarul COVID-19 al țării.

„A trebuit sa pun medici militari, managemente militare. Disciplina, rezistența la situații dificile a fost alta. Cred ca am invatat mult anul trecut. Instrumentele cu care trebuie să tratăm pandemia nu mai sunt ca anul trecut”, a declarat Nelu Tătaru.

„Anul 2021 e anul asumarii și deciziilor. Politicienii ar trebui să înțeleagă că partea medicală e a medicilor, partea politică e a politicienilor, dar suntem într-o criză sanitară. Totul trebuie folosit în această criză”, a mai spus Nelu Tătaru, adăugând că este nevoie de o schimbare, „o asumare, o decizie și  mai putin populism. Să ne amintim satul românesc, unde dascălul, preotul, doctorul dezvoltau acea comunitate”.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘Formarea Guvernului Ciucă e boicotată de Florin Cîțu. N-are nici un chef ca premier să fie altul decât el’

Publicat

in

De

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că ”Florin Cîțu n-a avut curajul să-l înfrunte pe Klaus Iohannis. N-are nici un chef însă ca premier să fie altul decât el. De aceea, Nicolae Ciucă e lucrat pe șest chiar de Florin Cîțu”.

”Potrivit informației difuzate de întreaga presă, duminică, 24 octombrie 2021, întîmplată dimineața, „prima rundă de negocieri între PNL și PSD, s-a încheiat fără nici un rezultat. Ca urmare, investirea Guvernului a fost amînată spre sfîrșitul săptămînii viitoare”.

Vineri, 22 octombrie 2021, la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, de pe Aleph News, declaram fără urmă de îndoială că Nicolae Ciucă „va fi investit foarte repede ca premier plin”. Afirmația mea se înălța pe un raționament de bun simț.
Criza politică din România mai are puțin și împlinește două luni de zile.
Firește, n-ar fi cine știe ce problemă (sînt țări în care crizele de guvern durează cîte un an) dacă situația României conduse de un Guvern interimar n-ar fi dramatică.
Valul 4 al Pandemiei a luat cu asalt țara. Restricțiile, dar mai ales administrarea cazurilor care ajung la spital, reclamă un Guvern cu puteri depline.
Criza Gazului din România, dar și cea din Republica Moldova reclamă decizii ferme și rapide, hotărîte. Așa ceva numai un Guvern cu puteri depline poate face.
Nu în ultimul rînd, prima tranșă de la UE în cadrul PNRR reclamă un Guvern cu puteri depline.

Poate că și un Guvern interimar, căzut la Moțiunea de cenzură, ar putea face față dificultăților prin care trece țara dacă el n-ar fi condus de Florin Cîțu.

Greșelile uriașe comise în ultima vreme, campania sîngeroasă dusă de Ludovic Orban în bătălia pentru șefia PNL, ostilitatea presei au făcut din Florin Cîțu un muribund politic. Și dacă ar vrea, Florin Cîțu n-ar putea să ia vreo decizie. E total lipsit de sprijin popular. Să adăugăm acestui lucru și faptul că prin plecarea miniștrilor USR sînt ministere conduse de miniștri care răspund de alte ministere pentru a ne face o imagine asupra Crizei cu care se confruntă România.

În aceste condiții, după eșecul suferit de Guvernul Dacian Cioloș în Parlament, desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru a forma noul Guvern lăsa impresia că partidele politice au ajuns la o Înțelegere strategică. Se formează rapid un Guvern minoritar condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă pentru ca, fie și pe perioada iernii, România să fie guvernată.

Formula Ciucă mi s-a părut rezultatul unei astfel de înțelegeri situate dincolo de bătălia politică măruntă, pentru că-și avea originea în sesizarea momentului prin care trece țara.

Nicolae Ciucă părea ales de președinte tocmai ca urmare a acestei Înțelegeri:

  • a) Florin Cîțu era lăsat deoparte.
  • b) Fostul general nu e un om de partid, deși e membru PNL.
  • c) Nicolae Ciucă a fost șeful Marelui Stat Major. În această ipostază el și-a dat măsura organizării. Calitatea sa nu e cea de fost general, ci calitatea de fost șef al Marelui Stat Major.

Deși Înțelegerea nu fusese dată publicității (a mai fost un asemenea moment, cînd România a trebuit să treacă prin Parlament alierea cu NATO în Războiul dus împotriva Belgradului și cînd Ion Iliescu, șeful PDSR, a fost de acord) desemnarea lui Nicolae Ciucă părea să fie rezultatul ei.

Sînt în Istoria unei națiuni momente dramatice, de mare cumpănă, cînd clasa politică trece peste disensiunile tipice democrației și se cade la înțelegere asupra unei decizii. Deși mai ales prin Caragiale s-a făcut caz ironic din Acordul între Liberali și Conservatori în Parlament pentru soluționarea Crizei provocate de Răscoala de la 1907, dat fiind că țara se îndrepta spre haosul complet, momentul a fost o dovadă de patriotism al partidelor.

  • O asemenea Înțelegere presupunea din partea PSD și USR votarea noului Guvern fără nici o condiție. Se impunea asta, pe de o parte pentru ca nici PSD, nici USR să nu preia ceva din erodarea PNL la Guvernare, pe de alta, din urgența trecerii Guvernului prin Parlament.
  • O asemenea Înțelegere presupunea ca PNL, partid condus de Florin Cîțu, să se dea peste cap pentru ca Nicolae Ciucă să formeze cît mai repede Guvernul.

Ce s-a întîmplat în realitate?
PSD a vrut să aibă negocieri cu PNL.

Aceste negocieri au eșuat, deoarece PSD a cerut ca Programul de Guvernare să conțină pomenile electorale din Planul în 10 puncte al PSD.

Păi de unde și pînă unde negocieri?
Dacă PSD ar fi partidul care se pretinde (Salvatorul Patriei, Înțeleptul care înțelege situația), nu e nevoie de nici o negociere. PSD trebuie să se limiteze doar la atît:
Veniți cu Programul și lista în Parlament cît mai repede! Noi vom vota tot ce propune PNL, pentru că țara nu-și poate permite jocuri politice.

Prin participarea la negocieri, PSD a dat cu mucii în fasole. Explicația e simplă:
Marcel Ciolacu nu conduce PSD.

PSD e condus de mai multe găști care-și exprimă interesele prin presiuni făcute asupra lui Marcel Ciolacu. Prin urmare, găștile au socotit că PSD nu poate vota Guvernul PNL fără ca ele să nu primească friptură. Friptura plasării în posturi a Nepoțelelor PSD.

USR a făcut mare caz de Salvarea Patriei. Trompetistul acestei Salvări, Dacian Cioloș, a dispărut fără urmă. În absența lui Dacian Cioloș, liderii USR refuză să voteze un Guvern Nicolae Ciucă, deși pînă mai ieri invocau Salvarea Patriei.

Formarea Guvernului Ciucă e boicotată însă de Florin Cîțu.
Evoluția evenimentelor arată că desemnarea lui Nicolae Ciucă a picat greu la stomac lui Florin Cîțu și celor care l-au impus la șefia PNL. Efortul uriaș de impunere a lui Florin Cîțu la șefia PNL a avut drept temei convingerea că acesta va rămîne premier. Această promisiune a fost fluturată tuturor baronilor locali și centrali. Iată-l însă pe Florin Cîțu redus la condiția de Președinte al PNL.

Mai era ceva dacă Guvernul era condus de un baron PNL.
Cu acesta baronii PNL s-ar mai fi putut înțelege:
O nepoțică ici, o fripturică din buget colo.

Și nu numai baronii PNL, dar și baronii PSD nu-l vor pe Nicolae Ciucă premier.
Cum să te înțelegi cu generalul Nicolae Ciucă cînd vine vorba de o Nepoțică?

Florin Cîțu n-a avut curajul să-l înfrunte pe Klaus Iohannis.
N-are nici un chef însă ca premier să fie altul decît el. De aceea, Nicolae Ciucă e lucrat pe șest chiar de Florin Cîțu”, conform cristoiublog.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend